تکنولوژی

سايتهاى خبرى و موتورهاى جستجوگر

نام نویسنده: حسين امامى

وبلاگ روابط عمومى – موتورهاى جستجوگر خبرى، کار بلاگرها، روزنامه نگاران، روابط عمومى ها و گردانندگان سايتها را تا حد بسيار زيادى راحت کرده اند. مسوول امور ارتباط با رسانه هاى هر روابط عمومى مى تواند با مراجعه به جستجوگرهاى خبرى فارسى زبان از نحوه پوشش خبر ارسالى خود به رسانه ها در مدت زمان کمترى، مطلع شود و ديگر نيازى به بازکردن صفحات متعدد خبرگزارى ها و ساير سايتهاى اطلاع رسانى اينترنتى ندارد و اين يکى ديگر از کاربردهاى اصلى اينترنت در انگونه دفاتر است.
روزنامه نگاران، بلاگرها و ساير دروازه بانان خبر هم براى شکار خبرهايى که با کلمات کليدى همراه هستند از موتورهاى جستجوگر خبرى استفاده مى کنند. اين موتورها نيز امکان مشاهده مجموعه آخرين اخبارى که در بخشهاى مختلف خبرى تهيه مى شود را بر روى مونيتور (صفحه نمايش) فراهم مى کنند.
پياده سازى جستجوگرى كه نتايج آن قسمت عمده اى از نيازهاى كاربران ايرانى را برآورده سازد و به تمام درخواستهاى آنها جوابى قانع كننده دهد واز طرفى به عنوان يك جستجوگر محلى مطرح شود از آرزوى دست اندرکاران اينگونه از سايتهاست.
به عنوان مثال موتور جستجوگر گوگل در ارايه خدمت ” جستجوى خبرى” http://news.google.com امکان جستجوى کلمات مورد نظر شما را در ميان عناوين خبرى، مقالات و متون آنها از ميان 4500 منبع انگليسى زبان فراهم مى آورد و کاربر مى تواند بر اساس نياز خود، آنها را بسته به اهميت مرتبط بودن با موضوع و يا تاريخ آن (جديد و قديمى بودن خبر) رتبه بندى نمايد.
گوگل نتايج جستجوهايش را تا 30 روز قبل اعلام مى کند و اين امکان را فراهم مى آورد تا با بهره گيرى از سرويس اى ميل، بر اساس کلمات درخواستى تان، نتايج را برايتان ارسال نمايد. (اصطلاحا به اين خدمت News Alerts مى گويند.)
همچنين چنانچه شما براى انجام تحقيقى همچون “تحليل محتواى رسانه اى” نيازى به مطالب قديمى تر داشتيد، با ارسال اى ميلى به گوگل، مطالب مورد نياز خود را دريافت خواهيد داشت.
جستجوگر خبرى گوگل براى زبانهاى ديگر نيز اين امکان خاص را فراهم آورده است. گوگل به زبان آلمانى از ميان 750 منبع، زبان فرانسه 500 منبع و زبان ايتاليايى 250 منبع خبرى آخرين اخبار و مقالات را نمايش مى دهد. اين سايـتها از نمونه هاى پر طرفدار سايت خبرى گوگل است.
از ديگر موتورهاى جستجوگر خبرى موفق به زبان انگليسى مى توان به موارد زير اشاره داشت:

Yahoo News: http://news.yahoo.com
World News Network: http://www.wn.com
AllTheWeb News: http://www.alltheweb.com/?cat=news
AltaVista News: http://news.altavista.com
Daypop: http://www.daypop.com

البته سايتهاى ديگرى همچون newsblip و newstrove و همچنين newsnow هستند که در رتبه هاى بعدى قرار دارند.

جستجوگرهاى خبرى فارسى زبان
تاکنون گوگل اين خدمت را به زبان فارسى ارايه نکرده است و اين عامل باعث شد تا برنامه نويسان ايرانى خود به فکر راه اندازى موتورهاى جستجوگر خبرى بيافتند. اولين نمونه آن سايت “سرخط” بود که در اولين گام خوش درخشيد ولى در ارايه نتايج ضعيف بود و ضعيف ماند.
دومين نمونه اين نوع موتورها يجستجوگر خبرى “پارسيک” بود. سايت پارسيك که در ارديبهشت 1381 و با هدف ايجاد خدمات جستجو تاسيس شده در تهران مديريت مى‌شود. پارسيك اولين جست و جوگرى بود كه جست و جوى جامع در وب با امكان جست و جوى كلمات فارسى ، راهنماى فارسى و امكاناتى كه ممكن است براى جست و جوى فارسى نياز باشد را يكجا فراهم كرد. در زمان راه اندازى پارسيك نسخه فارسى گوگل ارائه نشده بود و جست و جوى فارسى در گوگل نيازمند تنظيمات و مشكلاتى بود.
در آبان ماه سال 82 بود که پارسيک موتور جستجوگر خبرى خود را در دسترس قرارداد. جستجوگر خبر پارسيك قادر است از 39 منبع خبرى، اخبار را در بخشهاى مختلف ايران، جهان، اقتصادى، علوم، آى تى، هنر، رهنگ و جامعه، ورزش و حوادث پويش کرده، در هر لحظه عناوين اخبار سايتهاى خبرى را به كاربران ارائه كند.
از نقاط ضعف پارسيک اين است که امکان دسترسى به “متون اخبار و مقالات” را براى کاربر فراهم نکرده، حتى در مواردى که عناوين اخبار با “روتيتر” همراه بوده به ذکر روتيتر به تنهايى اکتفا شده است. از مهمترين نکاتى که لازم است مسوولين سايت به آن توجه کنند، اخبار روزنامه هاست که در حال حاضر از 2 يا 3 روزنامه مطلب درج مى گردد. در حالى که مطالب توليدى تعداى از جرايد بعضا از مهمترين اخبار مى باشند که به نگاه ساير منابع خبرى نيامده اند. روزنامه هايى که سايتهاى خوبى نيز دارند همچو شرق، کيهان، اعتماد و روزنامه هاى همشهرى و ايران که به تازگى دستى بر سر و روى سايتشان کشيده اند و يا مجلات ارزشمندى همچون تدبير در پارسيک جايشان خالى است. در اين سايت ازخبرگزارى “ايرنا” به عنوان مهمترين خبرگزارى ايران، خبرى و اثرى نمى بينيم. البته به نظر، اشکال فنى از سوى برنامه نويسان سايت ايرنا است چرا که از شهريور ماه سال گذشته همزمان با راه اندازى سايت جديد ايرنا، نام و اخبار انگليسى اين سايت از موتور جستجو گر خبرى گوگل حذف شده است و نتايجى را در اين خصوص در بر ندارد. اين حذف شدن از موتورهاى خبرى جستجوگر هاى مشهورى چون گوگل و همچنين سرعت بسيار پايين دسترسى به فحات ايرنا موجب کاهش شديد تعداد بازديدکنندگان آن طى يکسال اخير شده است.
بهر حال در حال حاضر کاربردى ترين موتور جستجوگر خبرى به زبان فارسى که سرعت بالايى نيز در پويش مطالب دارد سايت پارسيک است. البته نياز به حمايت دارد و از طرفى نياز به تقويت کمى و کيفى محتوا. اين خواست اندک کاربران فارسى زبان است چرا که هستند کسانى که صفحه اول (Home Page) پويشگر اينترنت خود را http://www.parseek.com/Akhbar قرار داده اند و از اين طريق به منابع اطلاعاتى خبرى دسترسى پيدا مى کنند. فراموش نکنيم که اينترنت کاران، سايتها را دايما با هم مقايسه مى کنند و انتظارى که از گوگل دارند ا در سايتهاى ايرانى جستجو مى کنند.

hemami52@yahoo.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا