تکنولوژی

مهمترين رسالت ICT : توليد و نشر دانش

srco.ir – آى سى تى بدون شک تحولات گسترده اى را در تمامى عرصه هاى بشريت خصوصا” تحولات اجتماعى و اقتصادى بدنبال داشته که تمامى کشورهاى جهان را تحت تاثير قرارداده و در آينده نيز ب ميزان آن افزوده مى گردد .ICT ، افق جديدى از جوامع اطلاعاتى مدرن را فراروى بشريت قرار داده است .
بسيارى از کشورهاى در حال توسعه ، با تدوين برنامه هاى توسعه ملى، حرکات خود را در جهت بهره بردارى و استفاده از مزايا و پتانسيل هاى ICT ، آغاز نموده اند .برنامه هاى فوق ، محدوده هاى متعددى نظير: فرهنگ سازى عمومى ، ايجاد زيرساخت ، تغيير در قوانين دست و پا گير ، تدوين قوانين لازم ، آموزش و توسعه منابع انسانى را شامل مى شود .توسعه زيرساخت ارتباطى و افزايش مهارت هاى مرتبط با نکنولوژى اطلاعات از جمله اهداف مشخص شده در اکثر برنامه هاى توسعه مى باشد. بدون وجود يک زيرساخت مناسب ارتباطى و شبکه اى ، امکان استفاده اندکى از فرصت ها و دستاوردهاى ICT ، وجود خواهد داشت . زيرساخت شبکه اى مى بايست علاوه بر ارائه بستر مناسب براى دستيابى همگن و يکسان تمامى آحاد جامعه ، داراى قيمت مناسب و کيفيت مطلوبى ، باشد.
آيا بدون وجود افراد آموزش ديده ، امکان استفاده از فرصت ها ، مزايا و دستاوردهاى ICT وجود خواهد داشت ؟ آيا آموزش صرفا” در حد و اندازه دستيابى به اينترنت است ؟ با اينکه دستيابى به اينترنت و کامپيوتر ضرورى است ولى قطعا” کافى نخواهد بود. در اين رابطه لازم است برنامه ريزى لازم در خصوص آموزش اصولى و ساختيافته تکنولوژى هاى جديد صورت پذيرد .
برخى بر اين باور و اعتقاد هستند که آموزش ( نه صرفا” ارتباط به اينترنت ) ، مهمترين چالش کشورهاى در حال توسعه بمنظور مشارکت در افتصاد ديجيتالى و ساير دستاوردهاى جوامع اطلاعاتى مدرن،مى باشد. آموزش و فراگيرى نحوه استفاده از تکنولوژى هاى جديد ، اولين مرحله در زمينه گسترش و استفاده مطلوب از تکنولوژى هاى مدرن محسوب مى گردد. با توجه به اينکه يک جامعه شبکه اى ، يک جامعه دانش محور خواهد بود ، تعداد زيادى از پتانسيل ها و مزاياى ICT ، مستقيما” به توانائى استفاده از داده و اطلاعات بمنظور توليد دانش برمى گردد. توسعه منابع انسانى ( HRD ) ، يکى از مهمترين مولفه هاى استراتژى ICT محسوب و از آن بعنوان مهمترين چالش استفاده از تکنولوژى هاى مدرن در کشورهاى درحال توسعه، ياد مى گردد.
در تعداد زيادى از کشورهاى در حال توسعه ، ميزان سواد عمومى ديجيتال بسيار پائين بوده و با اتکاء بر آنان نمى توان برنامه هاى مدونى را بمنظور پياده سازى جامع و گسترده تغييرات در سازمانهائى که به آنان نياز دارند ، تدوين نمود.
بهره گيرى از مزايا و دستاوردهاى ICT مستلزم وجود افراد آموزش ديده و ماهر با تخصص هاى متفاوت است . تکنولوژى هاى مرتبط با ICT بسرعت در حال تغييرمى باشند.با توجه به ماهيت تکنولوژى هاى مرتبط با ICT و رشد سريع و بسيار گسترده آنان ، آموزش مستمر و مداوم بمنظور بهره گيرى از مزااى ICT امرى واجب و حياتى محسوب مى گردد.
توسعه منابع انسانى در کشورهاى درحال توسعه و برخورد مناسب با چالش هاى مرتبط با محيط هاى مبتنى بر ICT ، مستلزم وجود يک کميته تصميم گيرى در عالى ترين سطح تصميم گيرى در کشور است .سواد ديجيتالى، مى بايست از طريق سيستم هاى آموزش پايه در هر کشور توسعه و بهبود يابد .
بهبود در دستيابى به اينترنت ، افزايش تعداد کامپيوترهاى موجود در کلاس هاى درس و آموزش معلمان بمنظور استفاده از ICT در کلاس هاى درس ، باعث تولد نسل جديدى از دانش آموزانى مى گردد که داراى سواد عمومى مبتنى بر تکنولوژى اطلاعات مى باشند. شيلى ، يکى از کشورهاى در حال توسعه است که تلاش خود را در جهت بهبود سواد عمومى IT بر اساس برنامه اى موسوم به Enlaces از سال 1992 ، آغاز و بيش از ده سال است که در اين زمينه تلاش مى نمايد. برنامه فوق ، يکى از اولين تلاش هاى انجام شده در يک کشور بمنظور آماده سازى دانش آموزان براى جامعه اطلاعاتى و معرفى ICT در يک سيستم آموزشى است. اين برنامه با ارائه زيرساخت لازم ( کامپيوتر و دستيابى به ايننترنت ) ، افزايش مهارت معلمان و ايجاد محتوى ( وب سايت ها و نرم افزارهاى اموزشى ) ، امکانات لازم در جهت پيشبرد اهداف برنامه را ارائه نموده است . در سال 2002 ، بيش از هفتاد و هفت درصد مدارس شيلى تحت پوشش اين برنامه قرار گرفته و پيش بينى مى شود که برنامه فوق ، تا پايان سال 2005 به اهداف خود دست پيدا نمايد .
کره جنوبى ، يکى ديگر از کشورهائى است که در اين زمينه تلاش هاى گسترده اى را آغاز نموده است . بر اساس يک نظر سنجى که در سال 2000 انجام شده است ، بيش از بيست و سه درصد از سوال شوندگان در پاسخ به اين سوال که اولين مرتبه ، اينترنت را در کجا و به چه صورت استفاده نموده اند،اظهار داشته اند که اين کار از طريق مدارس و در جهت افزايش اطلاعات مرتبط با برنامه هاى آموزشى ، انجام شده است .
علاوه بر ارائه آموزش هاى پايه در مدارس ، کشورهاى درحال توسعه ، نيازمند استفاده از متخصصان حرفه اى در زمينه تکنولوژى اطلاعات نظير مهدسين نرم افزار و برنامه نويسان ، مى باشند. افزايش مهارت هاى مبتنى بر تکنولوژى اطلاعات ، صرفا” محدود به ICT نبوده و مى بايست اين تلاش در تمامى عرصه هاى اقتصادى و اجتماعى آغاز تا ICT بعنوان جزءلاينفک تمامى ابعاد حيات بشرى در جوامع اطلاعاتى مدرن ، حضورى مشهود و موثر را داشته باشد. يک جامعه مدرن اطلاعاتى ، قادر به استفاده سريع و مناسب از اطلاعات و بدنبال آن توليد دانش خواهد بود. توليد و نشر دانش ، محور توسعه همه جانبه محسوب مى گردد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا