تکنولوژی

اینترنت 40 ساله شد

بیست ونهم اکتبر 1969 ابزاری برای نخستین بار مورد استفاده قرار گرفت که امروز پس از گذشت 40 سال آن را «اینترنت» می نامیم.در این روز «لئونارد کلینراک» از پروفسورهای علوم سازمان UCLA آمریکا برای اولین بار توانست پیام خود را به صورت حرف به حرف بین دو رایانه در موسسه تحقیقاتی استنفورد انتقال دهد. کلینراک در این اقدام از سیستم زمان بندی به اشتراک گذاری بی سیم استفاده کرد و هدفش این بود که از این طریق کلمه Login را پس از تایپ کردن، به صورت بی سیم به رایانه دیگر انتقال دهد اما این سیستم پس از آنک دو حرف از این کلمه را انتقال داد، با مشکل مواجه شد و از کار افتاد و بنابراین فقط حروف Lo انتقال یافت.

این اتفاق موجب شد کارشناسان تولد اینترنت را در این تاریخ رقم بزنند و نخستین کلمه انتقال یافته در فضای مجازی را Lo بدانند. پیش از این نیز تلاش هایی برای راه اندازی فضای مجازی و انتقال اطلاعات از طریق این فضا صورت گرفته بود. اتحاد جماهیر شوروی آن زمان موشکی با نام Spotnik به فضا فرستاده بود که می توانست شبکه های ارتباطی آمریکا را توسط موشک های بالستیک و دوربرد از بین ببرد. آمریکایی ها در پاسخگویی به این اقدام، موسسه پروژه های تحقیقی پیشرفته ARPA را راه اندازی کردند که هدف از تاسیس این موسسه، پژوهش و آزمایش برای پیدا کردن روشی بود که بتوان از طریق خطوط تلفنی، کامپیوترها را به هم مرتبط کرد. در اصل هدف ARPA ایجاد یک شبکه اینترنتی نبود و فقط یک اقدام احتیاطی در مقابل حمله احتمالی موشک های اتمی دوربرد محسوب می شد. با این وجود باید به این مساله توجه داشت که بیشتر دانش امروزی درباره شبکه مستقیم از طرح آرپانت گرفته شده که مانند یک تار عنکبوت است و هر کامپیوتر از مسیرهای مختلف می تواند با همتایان خود ارتباط داشته باشد و اگر یک یا چند کامپیوتر روی شبکه یا پیوند بین آنها از کار بیفتد، بقیه باز هم می توانند از مسیر های تخریب نشده با هم ارتباط بر قرار کنند. جریان تکمیل یک فضای مجازی با این قابلیت در دهه 1960 دنبال شد تا اینکه در سال 1965 نیروی هوایی آمریکا و «مرکز آزمایشگاهی بل» نظریه یک کارشناس موسوم به باران را که از سیستم مغزی انسان الهام گرفته بود، تایید کردند و سرانجام پنتاگون با سرمایه گذاری در طراحی و ساخت شبکه ای براساس نظریات او موافقت کرد. پس از این اتفاق ارتباطات الکترونیکی به صورت روشی موثر برای دانشمندان و دیگران به منظور استفاده مشترک از داده ها درآمد. در همان زمان که ARPAnet در حال رشد بود، تعدادی شبکه پوشش محلی (LAN) در نقاط مختلف آمریکا به وجود آمد. مدیران LAN ها نیز به وصل کردن کامپیوتر های شبکه های خود به شبکه های بزرگ تر اقدام کردند. پروتکل اینترنت ARPAnet IP زبان استاندارد حکمفرما برای برقراری ارتباط کامپیوتر های شبکه های مختلف به یکدیگر شد.

جمعیت اینترنتی جهان
آژانس تحقیقاتی و آماری IDC چند ماه قبل تعداد دقیق کاربران فعلی و آتی اینترنت را در جهان اعلام کرد. به گفته این مرکز، در حال حاضر 67/1 میلیارد نفر در جهان به صورت مستمر و دائم از اینترنت استفاده می کنند که انتظار می رود تا چهار سال آینده این رقم به 9/1 میلیارد نفر برسد. جمعیت کاربران اینترنت جهان در 8 سال آینده از مرز دو میلیارد نفر هم خواهد گذشت و بیشتر مردم جهان فعالیت های روزانه، حتی کار خود را نیز با کامپیوتر و اینترنت انجام خواهند داد. مدیر مرکز IDC اعلام کرده تا سال 2012 جمعیت آنلاین جهان از 275 میلیون به 375 میلیون نفر افزایش خواهد یافت. بیش از 80 درصد کارهای تجاری جهان تا سال 2012 از طریق کامپیوتر و ابزارهای مربوط به فناوری اطلاعات انجام خواهد شد و این فناوری سیستم تجاری جهان را متحول خواهد کرد. در این میان، هند به دلیل جمعیت زیاد و استعداد فناوری خود از کشورهایی خواهد بود که تا سال 2012 جهش مطلوبی را در عرصه فناوری اطلاعات و اینترنت خواهد داشت.

شرکت مطالعاتی و تحقیقاتی TeleGeography نیز خاطرنشان کرده تعداد مشترکان خدمات پهن باند در سراسر جهان در فصل نخست سال جاری
به 14 میلیون نفر در دنیا رسیده است. فروشندگان بزرگ تجهیزات ارتباطاتی طی سه ماه اول سال جاری 59 میلیارد دلار فروش داشته اند که نسبت به دوره مشابه در سال 2008 با کاهش پنج درصدی مواجه شده است. طبق آمارهای جدید گفته می شود کاربران اینترنتی زیر 25 سال در چین به طور متوسط 50 درصد از زمان تفریح خود را در اینترنت سپری می کنند و در این میان، متوسط جهانی برای میزان زمان تفریحی که در فضای سایبر سپری می شود حدود 30 درصد است. در کنار چینی ها، کاربران اینترنت در ژاپن و کره نیز زمان قابل توجهی را در اینترنت سپری می کنند. پاسخ دهندگان در این دو کشور اظهار کرده اند به طور متوسط حدود
40 درصد از اوقات فراغت خود را به انجام فعالیت های اینترنتی اختصاص می دهند. کاربران اینترنتی چین علاقه بالایی
به فعالیت های رسانه ای دارند به طوری که 94 درصد آنها در اجتماعات یا سرویس های خبری شرکت می کنند و از هر 10 کاربر چینی حاضر در اجتماعات آنلاین، شش نفر به طور مرتب در آنها مشارکت دارند. ایتالیایی ها و اسپانیایی ها نیز در زمینه مشارکت در اجتماعات آنلاین در ردیف دوم و سوم قرار گرفتند.

همچنین، از هر 10 چینی 9 نفر فعالانه وبلاگ ها را می خوانند یا در نوشتن آنها سهیم هستند و 85 درصد نیز در تالارهای گفت وگو حضور می یابند. کاربران کره ای نیز در زمینه مشارکت در شبکه های اجتماعی ا 86 درصد پس از کاربران چینی قرار دارند و به طور متوسط عضو بیش از چهار سایت هستند. در این مطالعه که 28 هزار نفر بین 18 تا 55 سال مورد بررسی آنلاین قرار گرفتند پاسخ دهندگانی از استرالیا، کانادا، چین، دانمارک، فنلاند، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، کره، هلند، نروژ، اسپانیا، سوئد، انگلیس و آمریکا شرکت کردند.

همچنین پنج فعالیت اینترنتی اصلی این کاربران جست وجو برای اطلاعات
(81 درصد)، خواندن اخبار(76 درصد)، بانکداری آنلاین(74 درصد)، بررسی و دریافت گزارش ها یا پیش بینی هواشناسی(65 درصد) و بررسی
یک محصول یا سرویس(63 درصد) شناخته شد. علاوه بر این، آمارهای زیر نیز به تازگی از طرف موسسه تحقیقاتی Pingdom در مورد میزان استفاده از اینترنت در دنیا منتشر شده است:
¦ میزان نفوذ اینترنت در دنیا 7/24 درصد است.

¦ شمال آمریکا که فقط 5 درصد جمعیت دنیا را دارد، 15 درصد از کل جمعیت اینترنت دنیا را شامل می شود و دارای بزرگ ترین میزان نفوذ اینترنت یعنی 9/73 درصد است.
¦ کشور سوئیس با 80 درصد بیشترین میزان نفوذ اینترنت را دارد.

¦ اگر میزان نفوذ اینترنت در آسیا مانند شمال آمریکا بود، این قاره می توانست
81/2 میلیارد کاربر اینترنت داشته باشد که 7/1 برابر جمعیت فعلی اینترنت کل جهان است.
¦ اگر میزان نفوذ اینترنت در جهان مانند شمال آمریکا بود، در حال حاضر جمعیت کل اینترنت دنیا 5 میلیارد نفر بود.
¦ اگر پراکندگی جمعیت 77/6 میلیارد نفری کل دنیا را با پراکندگی جمعیت کاربران اینترنت مقایسه کنیم، اگر ضریب نفوذ اینترنت در دنیا عادلانه بود، همه به اینترنت دسترسی داشتند.

اینترنت در ایران
در سال 1371 تعداد کمی از دانشگاه های ایران از جمله دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه گیلان توسط مرکز تحقیقات فیزیک نظری و از طریق پروتکل UUCP به اینترنت وصل شدند. در سال 1372 ، ایران نیز به شبکه اینترنت پیوست. نخستین رایانه ای که در ایران به اینترنت متصل شد مرکز تحقیقات فیزیک نظری در ایران بود. در حال حاضر نیز این سازمان یکی از مراکز خدمات اینترنت در ایران است. از این تاریخ، اینترنت در ایران تحولات فراوانی را پشت سر گذاشت و بر تعداد مشترکان آن روز به روز افزوده شد اما بر اساس یک بررسی جدید مشخص شده ایران، اینترنت را گران تر از همه دنیا به دست کاربران می رساند. معضل قیمت بالای اینترنت در ایران به عقیده بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران، در واقع یکی از موثرترین موانع برای افزایش ضریب نفوذ اینترنت در کشور ما به حساب می آید که متاسفانه همچنان هم راه حلی عملی برای آن ارائه نشده است.
این در حالی است که دیگر در این سال ها انواع مختلفی از تحلیل ها درباره عوامل افزایش بالا بودن اینترنت در کشور ارائه شده که بیشترین آنها مربوط به حضور پررنگ بخش دولتی در عرصه های مختلف توزیع و عرضه اینترنت است که به ایجاد بازاری غیررقابتی کمک می کند. با این همه، کاربران اینترنت در کشور هنوز هم برای استفاده از اینترنتی با سرعت ناچیز و لاک پشتی باید مبالغ قابل توجهی را بپردازند که حتی با کشورهای همسایه هم قابل مقایسه نیستند. به عنوان نمونه این روزها یک کاربر ایرانی برای دسترسی با اینترنتی با سرعت
یک مگابیت که سرعت نه چندان بالایی
در جهان به حساب می آید هم باید مبلغی حدود 450 هزار تومان(حدود 448 دلار) در هر ماه بپردازد که طبیعتاً برای کاربران ایرانی با شرایط اقتصادی موجود آنقدر زیاد است که تنها عده بسیار کمی بتوانند از آن بهره مند شوند. این در حالی است که حتی اگر کاربران ایرانی بخواهند با اینترنت کم سرعت تری هم خودشان را راضی کنند، باید برای اینترنت 256 کیلوبایتی مبلغی حدود 40 هزار تومان(حدود 38 دلار)
برای هر ماه بپردازند.

منبع : سرمایه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا