گردشگري تكنولوژي در سراشیبی
نام نویسنده: ندا لهردي
روز جهاني گردشگري هم مثل تمام روزهاي ديگر خيلي زود گذشت و به فردا تبديل شد تا يادمان بماند كه زمان فاصلههاي طي شدنياند.
بهانه اما به روز يكشنبه گذشته برميگردد كه نام روز جهاني گردشگري را بر پيشاني دارد. خيلي سادهتر از آنچه بخواهيم فكر كنيم، بهتر است بگوييم كه اين روزها ديگر همه چيز حتي گردشگري هم قلمرو خودش را در صنعت تكنولوژي دارد كه البته اين موضوع به خاطر گستره وسيع تكنولوژي و نفوذ سريع آن به حوزههاي مختلف است. اين همان بهانهاي است كه قرار است جايگاه تكنولوژي و ارتباطات پيشرفته امروزي را در صنعت توريسم برايمان مشخص كند.
گردشگري مجازي
گردشگري الكترونيك يا همان سير و سفر با كليك احتمالا ديگر براي اغلب ما موضوعي ناشناخته و دور از ذهن نيست. راهاندازي وبسايتهاي گردشگري مجازي متفاوت در كشور نشان از پذيرفته شدن اين موضوع در ميان افراد مختلف دارد.
با اين همه اما شايد بد نباشد كه يك بار ديگر هم تاكيد كنيم كه گردشگري مجازي نه تنها در كشور ما بلكه در سطح جهان هم در واقع صنعتي جديد است كه شايد عمر آن حتي به 20 سال هم نرسد. با اين حال اما گردشگري مجازي حضور در سرزمين ديجيتالي اطلاعات و ارتباطات و ظهور بر شبكه گسترده جهاني را براي طرفدارانش معنا كرده و امكان مشاهده اطلاعات صوتي، تصويري و متني را از دنياي فيزيكي اطراف در اختيارمان ميگذارد تا به اين ترتيب يك گردشگر بتواند با حداقل امكانات، هزينه كم و حتي دانشي نه چندان زياد اما با يك برنامه مشخص و از پيش تعيين شده، به مناطق مختلف دنيا سفر كند. وجود بيش از 256 هزار سايت گردشگري مجازي در فضاي اينترنت در حقيقت اهميت اين صنعت جديد و محبوبيت آن را در ميان مردم امروزي نشان ميدهد.
تماشاي گوريلها در دنياي مجازي
برگزاري تورهاي مجازي در سالهاي اخير رونق قابلتوجهي پيدا كرده است تا جايي كه ديگر اغلب كشورها با جاذبههاي گردشگري متنوع به سمت برگزاري اين تورها رو آورده و هر روز امكانات جديدي را براي جذب گردشگران مجازي به آنها اضافه ميكنند. با اين اوصاف تنها با كمك تصاوير ويدئويي و عكسهاي سهبعدي گردشگران ميتوانند با دنياي ناشناخته پيش رويشان به راحتي آشنا شوند.
اين شيوه جديد گردشگري حالا ديگر آنقدر در ميان افراد مختلف پذيرفته شده است كه اين افراد ممكن است صدهادلار هزينه و ساعتها وقتشان را براي آن صرف كنند. جالب است بدانيد كه يكي از معروفترين سايتهاي گردشگري در طول تنها يك سال تا 2000 نفر به بازديدكنندگان و گردشگران مجازي خود افزوده است.
با اين اوصاف شايد ديگر براي هيچ كدام از ما عجيب نباشد كه بدانيم جاذبههاي گردشگري عجيب و غريبي مانند گوريلها هم ديگر اين روزها راه دنياي مجازي و گردشگري از همين جنس را در پيش گرفتهاند. به اين ترتيب بهتر است بدانيد كه براي كشوري مانند «اوگاندا» حيوانات ناياب و متفاوت به خصوص گوريلهاي بزرگ و جالب، جاذبههاي گردشگري آن به حساب ميآيند. درست به اين دليل جاي تعجبي نيست كه تماشا و تعقيب و گريز گوريلهاي اوگاندايي كه براي بسياري از مردم جهان جالب است، حالا ديگر به صورت آنلاين هم در دسترس گردشگران و علاقهمندان قرار بگيرد.
اين خبر جالب را دولت اوگاندا درست در روز يكشنبه و روز جهاني گردشگري به صورت رسمي اعلام كرد. اين در حالي است كه جستوجوي گوريلها در پستي و بلنديهاي اين كشور معمولا به انرژي، توانايي جسمي و صبري متناسب با اين كار نياز دارد كه در برخي از موارد به شكل فيزيكي براي بعضي از گردشگران امكانپذير نيست. با ايجاد سايتهاي گردشگري براي اين كار ديگر اين دسته از گردشگران هم ميتوانند به راحتي از تعقيب و گريز گوريلهاي اوگاندايي لذت ببرند. بر اساس تحقيقات، در حال حاضر تنها 720 گوريل كوهستاني در دنيا باقي ماندهاند كه بيشترين تعداد آنها در اوگاندا ساكنند و جالبتر آنكه بازديد از اين گوريلها در سال گذشته ميلادي درآمدي برابر 225 ميليوندلار را نصيب دولت اوگاندا كرده است. در واقع هزينه بازديد و جستوجوي اين گوريلها براي هر نفر برابر 500دلار است. حالا اما گردشگران مجازي ميتوانند با كمترين وقت، انرژي و هزينه كمتر و در حدود تنها 200دلار به اين كار جالب بپردازند.
ركود در نمايشگاههاي تكنولوژي
هرچند دنياي تكنولوژي، ناشناختهها و تازههايش هميشه براي اغلب افراد جذابيت دارد و ميتواند حتي نظر عوام را هم به خودش جلب كند، اما هميشه ي بهانه مانند نمايشگاه ميتواند اين افراد علاقهمند از نقاط مختلف جهان را دور هم جمع كند. شايد ايده برگزاري و برپايي نمايشگاههاي تكنولوژي و لوازم مصرفي ديجيتال و الكترونيكي هم از همين موضوع سرچشمه گرفته باشد. درست به همين دليل هم هست كه از سالهاي نه چندان دور نمايشگاههاي مختلفي در زمينه تكنولوژي و صنايع و محصولات وابسته به آن در كشورها و شهرهاي متفاوت جهان برگزار ميشود و اتفاقا بازديدكنندگان و شركتكنندگان بسياري را هم به خودشان جلب كردهاند.
در اين ميان اما نمايشگاه سبيت (CeBIT) در واقع بزرگترين و مهمترين رويداد IT و تكنولوژي در جهان است كه هر سال ر شهر هانوفر كشور آلمان برگزار ميشود. اين نمايشگاه اولين بار در سال 1995 در زميني به مساحت 450 هزار متر مربع با گنجايش بيش از 6111 شركتكننده و بيش از 755 هزار نفر بازديدكننده برگزار شد تا نظر همه مردم جهان را به خودش جلب كند. اين نمايشگاه در سالهاي بعد هم توانست تعداد زيادي از شركتها و بازديدكنندگان از سرتاسر جهان را به شهر هانوفر بكشاند.
اين در حالي است كه گويا ركود اقتصادي اخير روند رو به رشد اين نمايشگاه را تا حد قابل توجهي كند و حتي متوقف كرده است تا به اين ترتيب مهمترين رويداد تكنولوژي هر سال كه ميتوانست گردشگران
بسياري را هم از نقاط مختلف دنيا جذب كند، راه سراشيبي ركود را در پيش بگيرد.
نگاهي گذرا به آمار مربوط به تعداد شركتكنندگان و بازديدكنندگان و حتي شركتهاي بزرگ حاضر در نمايشگاه سبيت در چند سال گذشته ميتواند اين ركود را مشخص كند.
بر اساس اعلام مسوولان اين نمايشگاه، در نمايشگاه سبيت 2008 حدود 5 هزار و 850 شركتكننده از 77 كشور دنيا همراه با حدود 495 هزار نفر بازديدكننده از سرتاسر جهان از اين رويداد بزرگ استقبال كردند. اين در حالي است كه نمايشگاه سبيت 2009 كه در مركز نمايشگاهي «دويچه مسهاي جي» با ظرفيت بيش از 28000 شركتكننده و 2/5ميليون نفر بازديدكننده تنها توانست 4300 شركتكننده را از 69 كشور جهان به حضور در اين رويداد با اهميت جذب كند تا ركود 25درصدي را نسبت به نمايشگاه سال 2008 تجربه كند. غيبت شركتهاي بزرگي كه در سالهاي اخير در اين نمايشگاه حضور داشتند هم نكته قابلتوجهي است كه نميتوان به سادگي از آن گذشت.
… و تعطيلي يك نمايشگاه IT
نمايشگاههاي IT هر چند هم كه كوچك بوده و فراگيري اندكي در حد كشورهاي همسايه و منطقه داشته باشند، اما آنقدر اهميت دارند كه بتوانند نشانه پيشرفت و توسعه يك كشور در زمينه تكنولوژي و صنعت IT باشند. در واقع به همين دليل هم هست كه تعطيلي يك نمايشگاه تكنولوژي ميتواند عنوان يك خبر بسيار ناگوار را در اين حوزه داشته باشد. ركود و بحان اقتصادي اين روزها اما ديگر اين خبرها را به اخبار عادي روزانه تبديل كرده است. با اين همه اما خبر تعطيلي بزرگترين نمايشگاه تكنولوژي بلغارستان براي طرفداران اين صنعت همچنان ناگوار است.
به اين ترتيب، برگزاري نمايشگاه كامپيوتر، نرمافزار، اينترنت، ارتباطات، شبكهها و ديگر حوزههاي تكنولوژي اين كشور با نام Bait Expo 2009 كه قرار بوده در روزهاي 2 تا 6 ماه دسامبر آينده برگزار شود، درست به خاطر ركود اقتصادي جهاني لغو شد. اين نمايشگاه كه از طرف بنياد فناوري اطلاعات بلغارستان (BAIT) برگزار ميشود، از سوي همين بنياد هم لغو شد. «تئودور زاهوف» مدير اين بنياد در اين مورد مگويد: «دليل اين تصميم به تاثير منفي بحران اقتصادي جهاني بر تجارت IT بلغارستان و كشورهاي همسايه مربوط است تا جايي كه شركتهاي فعال در اين حوزه ديگر استطاعت مالي شركت و حضور در اين نمايشگاه را ندارند. با اين اوصاف ترجيح داديم برگزاري اين نمايشگاه را لغو كرده و به برپايي بهتر آن در سال آينده ميلادي فكر كنيم.»
با اين همه اما مسوولان نمايشگاه Bait Expo 2009 همراه با لغو برگزاري اين نمايشگاه، كار تحقيق روي شركتهايي را كه تمايل و امكان حضور در نمايشگاه Bait Expo 2010 را دارند، آغاز كردهاند تا نمايشگاه سال آينده به تعطيلي نرسد.
منبع : دنیای اقتصاد