تکنولوژی

گام های اينترنتی سازمان سنجش

نام نویسنده: مريم عسگری

امروزه رايانه كاربرد زيادي در زندگي انسان‌ها دارد و اكثر مردم براي انجام امور خود از اين وسيله استفاده مي‌كنند.

در اين دوره و زمانه كه رايانه سرعت و دقت انجام امور را تا حد قابل توجهي افزايش داده است، روش‌هاي سنتي از صحنه روزگار تقريبا محو و جاي خود را به روش‌هاي نويني داده‌اند.
روش‌هاي نويني كه نه‌تنها باعث صرفه‌جويي در وقت مي‌شوند، بلكه از ميزان تردد و ترافيك شهري مي‌كاهند.

البته در كشور ما به دليل جوان بودن صنعت IT و همچنين عدم اعتماد برخي مردم به روش‌هاي الكترونيكي در انجام امور خود به ويژه امور بانكي، آموزشي و… شيوه‌هاي اينترنتي در سطح گسترده و عمومي مورد استقبال قرار نگرفته‌اند و برخي از ارگان‌ها براي تشويق مردم به استفاده از اين روش‌هاي نوين اقداماتي انجام داده‌اند كه سازمان سنجش كشور يكي از سازمان‌هايي است كه با اينترنتي كردن ثبت نام براي آزمون ورودي دانشگاه‌ها اولين قدم را براي تشويق مردم به استفاده از روش‌هاي الكترونيكي در اين حوزه برداشت.

اگرچه اين اقدام سازمان سنجش در ناه اول تا حدودي باعث دردسر برخي از ثبت‌نام‌كنندگان شد و صف‌هاي طويلي كه تا پيش از اين براي ثبت نام مقابل دفاتر‌هاي پستي تشكيل مي‌شد جاي خود را به صف‌هاي بلند مقابل كافي‌نت‌‌ها داد، اما بسياري از ثبت‌نام‌كنندگان، حتي آن دسته كه مدت‌ها در صف يك كافي نت معطل مانده بودند به كارآمدي اين شيوه اعتقاد پيدا كردند.

اين بار نيز سازمان سنجش با ارائه كارت‌هاي آزمون ورودي دانشگاه‌ها از روش الكترونيكي استفاده كرد و به اين ترتيب داوطلبان آزمون ورودي دانشگاه‌ها توانستند در سال 88 براي اولين بار كارت‌هاي خود را به شيوه الكترونيكي دريافت كنند.
البته نمي‌توان اي موضوع را انكار كرد كه اين شيوه صد در صد موفق بوده و باجه‌هاي ارائه كارت به طور كلي از سطح شهر جمع‌آوري شدند، اما مسوولين سازمان سنجش اين قول را داده‌اند كه اندك مشكلاتي كه در اين زمينه وجود دارد براي سال‌هاي آينده رفع شود.

از ثبت‌نام تا ارائه كارت اينترنتي
طي روزهاي اخير مانند دي ماه سال گذشته، يعني زماني كه داوطلبان آزمون ورودي دانشگاه‌ها براي ثبت نام اينترنتي به كافي نت‌ها مراجعه كرده بودند بازار كافي‌نت‌داران گرم و پر رونق شده است. اما اين بار داوطلبان براي دريافت كارت ورودي به اين مراكز مراجعه كرده‌اند.
اگر سري به كافي‌نت‌هاي سطح شهر زه باشيد حتما متوجه صف‌هاي طويلي كه مقابل اين مراكز كشيده شده است، شده‌ايد.

مراجعين به اين مراكز كه براي دريافت كارت ورودي آزمون سراسري دانشگاه‌ها در اين صف‌ها وقت مي‌گذراندند اكثرا كامپيوتر داشتند، اما به دليل بروز مشكلات اينترنتي كه اين اواخر با آن دست به گريبان بوديم موفق به دريافت كارت نشده و به كافي‌نتها مراجعه كرده بودند.
مرادي كه براي دريافت كارت ورودي به يك كافي نت مراجعه كرده بود، گفت: اكثر مراجعين به كافي‌نت‌ها كامپيوتر دارند و همچنين مي‌توانند به ايتنرنت متصل شوند، اما در خانه چاپگر ندارند و ناچارند براي چاپ كارت خود يا اطلاعات را در حافظه فلش ريخته و به يك دفتر خدمات فني و چاپ مراجعه كنند يا اينكه كل مراحل دريافت كارت را به كافي‌نت‌داران بسپارند.

وي گفت: هزينه مراجعه به سايت سازمان سنجش و دريافت و چاپ كارت بين يك تا يك هزارو 500 تومان است. يك مراجعه كننده ديگر در اين باره مي‌گويد: كافي‌نت‌ها طي دي ماه سال گذشته براي ثبت نام در آزمون ورودي دانشگاه‌ها مبلغ 4 تا 4هزار و 500 تومان از مراجعين دريافت مي‌كردند و اينك نيز براي دريافت و چاپ كارت آزمون ورودي مبلغي بين يك تا دوهزار تومان مطالبه مي‌كنند، اين در حالي است كه بر اساس اعلام اتحاديه هزينه ثبت نام براي آزمون ورودي دانشگاه‌ها دو هزار تومان و هزينه چاپ كارت 70 تومان است.

به گفته برخي از مراجعين، برخي از كافي نت‌ها مبلغي بيش از نرخ مصوبي كه اتحاديه اعلام كرده است از مراجعين دريافت مي‌كنند و مراجعه‌كننده نيز چاره‌اي جز پذيرش اين خواسته ندارد.
مسوول يكي از كافي‌نت‌هاي سطح شهر نيز مي‌گويد: با وجودي كه ضريب نفوذ اينترنت در كشور رشد زيادي داشته، اما سواد كاربران رايانه چندان رشدي نداشته است و اكثر افراد حتي جوانان در اين زمينه كم سواد هستند. پس ترجيح مي‌دهند به كافي‌نت مراجعه كنند و ثبت نام، دريافت كارت و… را به مسوولان كافي نت بسپارند.

وي در رابطه با دريافت هزينه اضافه از برخي از مراجعين مي‌گويد: گاه اتفاق مي‌افتد كه مشخصات شناسنامه‌اي، گروه آزمايشي و… د ر كارت داوطلب اشتباه درج شده است و براي اصلاح اين اشتباهات زمان زيادي صرف مي‌شود.

گاه نيز داوطلبان چندين‌بار براي اصلاح اشتباهات مراجعه مي‌كنند و درخواست پرينت جديد مي‌كنند كه همه اينها هزينه‌اي مجدد مي‌طلبد.
نساج صاحب يك كافي‌نت در اين‌باره مي‌گويد: ما مطابق تعرفه‌اي كه اتحاديه تعيين كرده، فعاليت مي‌كنيم و تخلفي هم نمي‌كنيم. چرا كه بازرسين اتحاديه در ايامي مانند زمان تحويل كارت و… نظارت دقيقي روي عملكرد كافي‌نت‌ها دارند و كافي‌نت‌هاي متخلف جريمه مي‌شوند.

نظارت اتحاديه ر عملكرد كافي‌نت‌داران
در حالي‌كه برخي از مراجعين به كافي‌نت‌ها در رابطه با دستمزدي كه كافي‌نت‌ها براي دريافت و چاپ كارت ورود به جلسه داوطلبان آزمون ورودي دانشگاه‌ها گله‌مندند، شير مست رييس اتحاديه رايانه، داده‌ورزي و ماشين‌هاي اداري تهران مي‌گويد: تا كنون شكايتي در زمينه دريافت مبلغ اضافه توسط كافي‌نت‌داران از مراجعين صورت نگرفته است.

به گفته وي، افرادي كه در محدوده شهرستان تهران از كافي‌نت‌داران شكايتي دارند مي‌توانند به اتحاديه داده‌ورزي و ماشين‌هاي اداري يا وزارت بازرگاني از طريق شماره 124 شكايت كنند كه در اين صورت كافي‌نت‌داران اراي پروانه كسب مجازات مي‌شوند و آن دسته كه پروانه كسب ندارند جريمه مي‌شوند يا اينكه از فعاليت آنها جلوگيري خواهد شد.

وي افزود: نرخ مصوب ارائه خدمات اينترنتي توسط كافي‌نت‌داران در سايت اين اتحاديه به آدرس WWW.COMITU.IR درج شده است و بر اساس اين نرخ نامه، هزينه ثبت‌نام اینترنتی شرکت‌ها، دانشگاه‌ها، بانک‌ها و… در كافي‌نت‌هاي مستقر در شهرستان تهران معدل دو هزار تومان است.
همچنين هزينه پرینت لیزری سیاه و سفید از طریق اینترنت، براي هر برگ A4 معادل 70 تومان و هزينه پرینت رنگی به صورت عکس در یک صفحه A4 معادل يك هزار و 500تومان است.
هزینه استفاده از اینترنت به مد 15 دقيقه نيز 400 تومان، به مدت 30 دقيقه 600 تومان و به مدت يك ساعت معادل يك هزار و 200 تومان اعلام شده است.

از زبان سازمان سنجش
اگر چه سازمان سنجش كشور با اينترنتي كردن مراحل ثبت نام و توزيع كارت آزمون ورودي دانشگاه حركت موثري در كاهش تردد شهري و همچنين صرفه‌جويي در وقت مردم داشته است، اما اين اقدام تا حدودي باعث دردسر برخي از داوطلبين شده است. همچنين بسياري از داوطلبين كه كارت آنها دچار مشكل است حتي در صورت رفع اين اشكالات دلهره دارند كه باز هنگام مراجعه به حوزه امتحاني با مشكل روبه‌رو شوند.

دکترحسین توکلی، معاون اجرایی سازمان سنجش كشور در اين رابطه ميگويد: كليه داوطلبان آزمون ورودي دانشگاه‌ها طي روزهاي اخير توانستند كارت خود را از طريق مراجعه به وب‌سايت سازمان سنجش به آدرس www.sanjesh.org دريافت كنند و اين اقدام موجب شده است نه تنها در وقت داوطلبين صرفه‌جويي شود، بلكه زمينه‌ساز توسعه فضاي آموزش الكترونيكي شده است.

به گفته وي، در صورتي كه داوطلبين شماره شناسنامه، كدرهگيري و ساير اطلاعات محرمانه را در قسمت مربوطه در سايت وارد كنند، مشكلي براي دريافت كارت نخواهند داشت.
همچنين آن دسته از داوطلبيني كه كارت آنها دچار مشكلاتي در زمينه جنس، گروه آزمايشي و زبان خارجي و… است مي‌توانند به بجه‌هاي رفع اشكال مراجعه كنند كه اين باجه‌ها در تهران 5 عدد و در شهرستان‌ها دو عدد است.

وي افزود، داوطلبيني كه به هر دليلي امكان مراجعه به اينترنت را ندارند مي‌توانند به مدارس مراجعه و با استفاده از خدمات ارائه شده در آزمايشگاه رايانه مدارس، كارت خود را دريافت كنند.
توكلي با اشاره به اين كه امسال اولين سالي است كه كارت آزمون ورودي داوطلبان آزمون كارشناسي به صورت اينترنتي ارائه مي‌شود، گفت: درصدد هستيم خدمات بيشتري را از اين طريق طي سال‌هاي آينده ارائه دهيم.

وزیر علوم: هکرها نتوانستند سنجش را هک کنند
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: هکرهای بسار معروفی از کشورهای مختلف اروپایی و شرق آسیا می‌خواستند سامانه سازمان سنجش را هک کنند که با تمهیدات از پیش اندیشیده شده هیچ کدام از آنها موفق نشدند.
به گزارش واحد مرکزی خبر، محمد مهدی زاهدی در حاشیه نشست هیات دولت در جمع خبرنگاران گفت: بحث برگزاری کنکور روند خوبی را طی می‌کند و توزیع سوالات در کشور، همین طور پاسخنامه‌ها در کمال صحت و سلامت به مقصد رسید و در آن جاهایی که از قبل پیش‌بینی شده بود نگهداری می‌شود و از نظر حفاظتی نیز در جای امنی هستند.
وی افزود: همچنین توزیع کارت به صورت آنلاین و رایانه‌ای بود و از یک میلیون و 250هزار داوطلب بیش از یک‌میلیون و 110هزار نفر کارت ورود به جلسه را گرفته‌اند.

منبع : دنيای اقتصاد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا