دو غول و یک فرمان
اين روزها گويا داشتن مشاغل مختلف براي اغلب افراد مشكلساز شده است. در اين ميان اما طبيعتا هرقدر اين مشاغل بااهميتتر و حساستر باشند، حواشي آنها بيشتر بوده و حساسيت موجود درباره آنها هم پررنگتر ميشود. حالا اگر قرار باشد شخصي كه در راس اين مشاغل قرار دارد، شخص شناخته شده و تاثيرگذاري باشد اين موضوع اهميت بيشتري هم پيدا ميكند.
در حقيقت اين موضوع همان چيزي بود كه مجمع سالانه سهامداران غول جستوجوي اينترنتي دنيا يعني گوگل را به جلسهاي جنجالي تبديل كرد.
در اين مجمع كه اواخر هفته گذشته در محل دفتر مركزي شركت گوگل در كاليفرنيا برگزار شده بود، جمعي از مديران ارشد اين شركت مانند روال هرساله درباره پيشرفتهاي سال گذشته و مشكلات و چالشهاي پيش روي گوگل در سال جديد صحبت كردند. اين بار اما انگار موضوع حضور مديرعامل گوگل در شركت بزرگ و پرطرفدار APPLE به داغترين بحث اين مجمع تبديل شده بود.
دولت به دنبال قانون شكني
حضور «اريك اشميت»، مديرعامل گوگل در هيات مديره شركت بزرگ APPLE اين روزها گويا حساسيت دولتيها را هم برانگيخته است، تا جايي كه وزارت بازرگاني فدرال ايالات متحده به دنبال نقض احتمالي قوانين مربوط به ضدانحصارطلبي بررسيهايي را درباره مديريت اريك اشميت در گوگل و APPLE آغاز كرده است.
اين در حالي است كه مديرعامل گوگل در اين جلسه اعلام كرده است كه در حال حاضر هيچ تصميمي درباره استعفا و كنارهگيري از جايگاه خود در هيات مديره شركت APPLE ندارد. به عقيده منتقدان و كارشناسان دولتي هر دو اين شركتها در زمينه سيستم عامل و مرورگرهاي گوشيهاي موبايل با يكديگر رقابت ميكنند و اين موضوع ميتواند به ايجاد مشكلاتي در زمينه نرخ بهره سهام و سود اين شركتها منجر شود.با اين وجود اشميت گفته است: «اگر موارد مشكلسازي درباره رقابت در زمينه بهره سهام اين دو شركت به وجود بيايد، من خودم از اين كار كنارهگيري ميكنم.»
او همچنين در اين باره گفته است كه هر موقع در هیاتمدیره بحثی درباره آیفون پیش میآید او خیلی زود اتاق مدیریتش در اپل را ترک میکند. با اين همه وقتي خبرنگاران از او پرسيدند كه چه واكنشي در برابر تمايل وزارت بازرگاني به كنارهگيري او از پستش در APPLE دارد، گفت: «اين موضوع هيچ وقت حتي به ذهنم هم خطور نكرده است.»
اشميت در اين جلسه در كنار «آرتور لوينسون» مديرعامل پيشين شركت Genentech نشسته بود كه در واقع نقش يكي از بازرسان وزارت بازرگاني را در هر دو شركت دارد.
او به اين موضوع اشاره كرد كه گوگل و APPLE رقباي اصلي و جدي براي يكديگر نيستند. به گفته اشميت: «آنچه امروز در سياستهاي ما تغيير كرده اين است كه بيشتر از گذشته مراقب به وجود آمدن مواردي هستيم كه ميتواند نگرانيها هر سازمان يا شركت مقابل ما را افزايش دهد. با اين حال اما اين سياستها نميتواند مانعي براي پيشرفت كارهاي ما باشد».
هيولاي ضد انحصار طلبي
به اين ترتيب هر روز نگراني كارشناسان درباره اينكه بعد از مايكروسافت و گوگل هيولاي بعدي نقض قوانين ضد انحصارطلبي كه باشد، افزايش پيدا ميكند. مدير عامل گوگل اما سعي داشت اثبات كند كه اين دو شركت رقباي جدي يكديگر در بازار بورس و حتي بازار تكنولوژي نيستند. تيم رسمي مديران گوگل هم در اين جلسه به روزنامهنگاران گفتند كه هيچ مشكلي درباره ناهماهنگي نرخ بهره ميان اين دو شركت وجود ندارد تا بتواند موجب نگراني كارشناسان شود.
«كنت واكر»، مشاور رسمي گوگل در اين مورد گفت: «قانون در اين باره كاملا واضح و آشكار است. بر اساس ماده قانون «كلايتون» در بخش مربوط به شركتها، هيچ تداخلي بين درآمد اين دو شركت در زمينههاي مختلف وجود ندارد و به همين دليل هم هيچ جاي نگراني براي سهامداران مشترك گوگل و APPLE نيست. به اين ترتيب قانون نقش يك پناهگاه امن را براي همه ايفا ميكند».در اين ميان، اما يكي از سهامداران حاضر در جلسه گويا چندان با دلايل گفته شده موافق نبود.
«براندون ريز» كه از طرف فدراسيون سازمانهاي كار صحبت ميكرد، اشميت را درباره كنارهگيرياش از هيات مديره APPLE براي جلوگيري از تحقيق و رسيدگيهاي بعدي مراجع دولتي به چالش كشيد. او در اين مورد گفت: «فكر نميكنم در اين شرايط ركود چيزي با ارزشي براي به دست آوردن يا حتي از دست دادن وجود ندارد. آنچه در اين ميان براي ما به عنوان سهامداران گوگل اهميت دارد، اين است كه نميخواهيم گوگل هم مانند مايكروسافت به يك هيولاي ناقض قوانين ضد انحصار طلبي تبديل شود».
اشميت هم در مقابل اعلام كرد كه نميخواهد هيچ حرفي درباره بحثها و شايعات مربوط به تحقيقات دولتي بزند و نيازي نميبيند كه درباره قانوني و مناسب بودن حضورش در هر دو شركتهاي گوگل و APPLE دليلي بياورد. در نهايت، اما اغلب سهامداران به برگزاري مجدد انتخابات هيات مديره گوگل، موافقت با انجام بازرسيهاي خارجي و اصلاحات انجام شده براي طرحهاي بورسي اين شركت راي دادند.
نرمافزار كاربردي و بيرقيب
با اين همه اما مانند روال هميشه اين مجمع پيشرفتهاي گوگل در سال گذشته هم مورد بحث و بررسي قرار گرفت. اشميت درباره اين موضوع گفت: «به عقيده من صرفنظر از ركود اقتصادي موجود، در حال حاضر بهترين كار براي سهامداران سرمايهگذاري در تكنولوژي و نوآوري است».
اين درحالي است كه در فصل اول سال 2009 اين شركت اولين كاهش درآمد خود را بعد از گذشت پنج سال از حضور اين شركت در بازار بورس تجربه كرد. اشميت در ادامه گفت: «موفقيت گوگل ا در نهايت ميزان نوآوري خدمات و محصولات اين شركت تعيين ميكند. درست، به همين دليل هم هست كه همچنان امكان جستوجوي پيشرفته در گوگل مهمترين و جذابترين موضوع براي جذب سرمايهگذاران است». به گفته اشميت اين امكان هنوز به عنوان يك نرمافزار كاربردي و بيرقيب به خصوص در زمينه گوشيهاي موبايل است كه كاربران را به ارتباط در اينترنت از اين طريق ترغيب ميكند.
بر اساس آمار در حال حاضر گوگل 7/63درصد جستوجوهاي اينترنتي و 5/97درصد جستوجوهاي اينترنتي از طريق موبايل را در ايالات متحده به خودش اختصاص داده است.
مدير عامل گوگل ميگويد: «جمعآوري و انتشار اطلاعات همان كاري است كه ما انجام ميدهيم. با اين اوصاف باقي ماندن به عنوان كاملترين موتور جستوجوي اينترنتي در دنيا و حفظ اين موقعيت كار بسيار سختي است».
اشميت براي تاكيد بيشتر بر اين موضوع به انجام 350 مرحله رشد و پيشرفت اين شركت در سال ميلادي گذشته اشاره كرد. او حتي به معرفي خدمات جديد در وبسايت YouTube كه گوگل آن را با قيمت 6/1ميليارد دلار در سال 2006 خريده بود، اشاره كرد و گفت: «ما معتقديم كه اين وبسايت ميتواند در آينده نزديك موفقيت آميز بوده و تجارت پر سودي را براي ما به همراه بياورد». البته انگار اشميت تمايلي نداشت كه به پيشبيني كاهش 400ميليون دلاري درآمد اين وبسايت در سال 2009 اشارهاي بكند.در پايان مدير عامل موفق و شناخته شده گوگل كه حتي در عرصه سياست نقش يكي از مشاوران رييس جمهور جديد ايالات متحده را هم ايفا كرده است، درباره برنامههاي جديد شركتش براي درآمدزايي از طريق حركت به سمت فعاليتهاي شبكهاي اجتماعي در اينترنت و همچنين امكانات شخصيسازي محصولاتش صحبت كرد.
منبع : دنیای اقتصاد