از ارزاني خبري نيست، هست؟
نام نویسنده: مريم عسگري
در حاليكه وزارت بازرگاني طي اطلاعيهاي از كاهش مجدد قيمت لوازم صوتي و تصويري طي روزهاي اخير و كاهش داوطلبانه قيمت اين كالاها به ويژه تلويزيون توسط برخي واردكنندگان خبر ميدهد، برخي از نمايندگيهاي فروش و همچنين فروشندگان لوازم صوتي و تصويري در بازار داخلي از انتشار چنين اطلاعيهاي اظهار بي اطلاعي كرده و حتي گروهي آن را يك شوخي بازاري ميدانند.
جالب اينجا است كه در بين شركتهاي واردكننده لوازم صوتي و تصويري كه نسبت به انتشار چنين اطلاعيهاي اظهار بياطلاعي ميكنند، نام واردكنندگان داوطلب براي كاهش قيمت نيز به چشم ميخورد.
به هر حال سازمان حمايت مصرفكنندگان و توليدكنندگان، اعلام كرده است در راستاي اجراي سياستهاي اقتصادي دولت در جهت فرآيند كاهش قيمت كالا و خدمات و همچنين با توجه به سياستهاي كنترلي و پي گيري اين سازمان به منظور اعمال كاهش قيمت كالاهاي وارداتي در سطح بازار و رعايت حقوق مصرفكننده توسط واحدهاي اقتصادي، شركتهاي مهوار الكترونيك و يوتكث گروه ايرانيان كه واردكننده لوازم خانگي و صوتي و تصويري با برندهاي جي وي سي و يوتكث هستند، در اقداميداوطلبانه برخي از كالاهاي پرمصرف خود را با حداكثر 34 درصد كاهش قيمت به بازار داخلي عرضه ميكنند. اين سازمان همچنين اعلام كرده است با نظارت و كنترل بر فعاليت واحدهاي توليدي و شركتهاي وارداتي توسط بازرسان اين سازمان، در صورت مشاهده هرگونه تخلف، شركتهاي متخلف به مراجع رسيدگيكننده معرفي خواهند شد.
با وجودي كه اين اطلاعيه در رسانههاي گروهي منتشر شده است، جاي تعجب است كه نمايندگيهاي فروش، توليدكنندگان و حتي فروشندگان نسبت به آن اظهار بياطلاعي ميكنند.
يك اطلاعيه و چند فرضيه
در اينكه كاهش قيمتها در شرايطي كه اكثر كالاهاي موجود در بازار، با قيمت سابق توسط واردكننده و فروشندگان خريداري و به بازار عرضه شده است به ضرر عرضهكنندگان كالا است، شكي نيست.
همچنين بسياري از فعالان بازار معتقدند، در شرايطي كه بازار در حالت ركود است و قيمتها طي يك مرحله در ماههاي پاياني سال گذشته كاهش يافتهاند، كاهش مجدد قيمتها تنها باعث زيان واردكننده است؛ ضمن اينكه توليدكنندگان لوازم صوتي و تصويري نيز در صورت تحقق اين امر به شدت متضرر ميشوند.
اصولي، يك فروشنده لوازم صوتي و تصويري در خيابان جمهوري ضمن اينكه به ثبات قيمت انواع لوازم صوتي و تصويري طي سه ماه اخير اشاره كرد، گفت: بي شك در صورتي كه شركتهاي واردكننده قيمت محصولات خود را كاهش دهند، واردكنندگان ساير برندها نيز ناچار ميشوند با توجه به فضاي رقابتي حاكم بر بازار قيمتها را كاهش دهند؛ ولو اينكه زيان كنند.
پس اين اطلاعيه تنها مربوط به يكي دو شركت واردكننده نميشود و به نظر ميرسد تمام واردكنندگان و توليدكنندگان ناچار به كاهش قيمتها هستند.
فعالان بازار و برخي از نمايندگيهاي فروش همچنين در زمينه انتشار چنين اطلاعيهاي و ارائه پيشنهاد برخي واردكنندگان در زمينه كاهش قيمتها فرضيات مختلفي ارائه دادهاند.
برخي بر اين باورند، احتمالا شركتهايي كه براي كاهش مجدد قيمتها داوطلب شدهاند طي ماههاي گذشته قيمت كالاهاي خود را كاهش ندادهاند و اينك به دستور سازمان حمايت مصرفكنندگان و توليدكنندگان ناچار شدهاند قيمت كالاهاي وارداتي خود را كاهش دهند. اين در حالي است كه طبق بررسيهاي انجام شده شركتهايي كه نام آنها به عنوان داوطلب كاهش قيمتها در بازار منتشر شده است، طي دي ماه سال گذشته نيز قيمت كالاهاي وارداتي خود را كاهش دادهاند.
همچنين شركت يوتكث گروه ايرانيان اعلام كرده است كه طي دي ماه سال گذشته قيمت محصولات خود را در حد قابل توجهي كاهش داده و اخيرا نيز براي كسب سهم بيشتري از آمار فروش بازار و همچنين رفاه مصرفكنندگان مجددا قيمت محصولاتش را كاهش داده است.
قابل ذكر است كه شركت يوتكث گروه ايرانيان تنها شركتي است كه از صدور چنين اطلاعيه اي توسط سازمان مذكور اظهار بياطلاعي نكرده و از كاهش مجدد قيمتهايش خبر داده است.
گروهي ديگري از فعالان اين صنف نيز معتقدند، ركود حاكم بر بازار و پيشبينيهاي كارشناسان بازار در رابطه با به درازا كشيده شن دوران ركود به دليل بحران اقتصادي باعث شده برخي از واردكنندگان براي به فروش رساندن محصولات خود اقدام به كاهش قيمت كالاها كرده و براي جلوگيري از مواجه شدن با اعتراض همصنفان خود دست به دامن سازمان حمايت مصرفكنندگان و توليدكنندگان شوند و به بهانه كاهش قيمتها در راه رضاي خدا اجناس خود را ولو با متحمل شدن زيان به فروش برسانند.
برخي نيز معتقدند سازمان حمايت مصرفكنندگان و توليدكنندگان از فعاليت صنف توليد كننده لوازم صوتي و تصويري در كشور نااميد شده و با كاهش قيمت كالاهاي وارداتي درصدد قطع داوطلبانه فعاليت واحدهاي توليدكننده لوازم صوتي و تصويري در كشور ب آمده است.
اما اين سازمان اعلام كرده است كه كاهش قيمتها به دليل كاهش جهاني نرخ مواد توليدي بوده و اين اقدام پيشنهادي از سوي شركتهاي مذكور بوده است.
يك پيش بيني
اگر چه فعالان بازار و واردكنندگان از ثبات قيمت انواع لوازم صوتي و تصويري طي سه ماه اخير خبر ميدهند و اعتقادي به كاهش مجدد قيمتها ندارند، اما به نظر ميرسد طي روزهاي آينده بايد منتظر تغيير و تحولاتي در زمينه قيمت اين كالاها در بازار باشيم؛ چرا كه نهتنها سازمان حمايت مصرفكنندگان و توليدكنندگان بلكه اتحاديه توليدكنندگان لوازم صوتي و تصويري ضمن اشاره به كاهش جهاني قيمتها در بازار جهاني، كاهش
قيمتها را در بازار داخلي لازم دانستهاند.
ابراهيم درستي، رييس اتحاديه توليدكنندگان لوازم صوتي و تصويري در اين باره ميگويد: اگر چه قيمت انواع لوازم صوتي و تصويري نسبت به سال گذشته با كاهش 20 تا 25 درصدي مواجه شده است، اما اين كاهش قيمت به تبع كاهش جهاني قيمتها بوده و ما نيز بايد از جريانهاي خارجي پيروي كنيم.
به گفته وي، اگر وزارت بازرگاني و سازمان حمايت مصرفكنندگان و توليدكنندگان تشخيص دادهاند بايد قيمتها كاهش يابد يا اينكه با پيشنهاد برخي شركتها مبني بر كاهش قيمتها موافقت كرده است؛ ما نيز بايد قبول كنيم و بپذيريم كه وقتي واردكننده كالا را با قيمت پايين ميخرد يا قيمت واد اوليه توليدي كاهش مييابد، مصرفكننده نيز حق دارد بابت كالايي كه خريداري ميكند، مبلغ كمتري بپردازد.
وي همچنين افزود: البته در شرايط فعلي قيمتها تقريبا متعادل است و به نظر ميرسد اگر قيمتها بيش از اين كاهش يابد، باعث ضرر توليدكننده داخلي ميشود؛ اما به اين مساله نيز معتقديم كه وزارت بازرگاني با دليل و برهان اين اقدام را كرده است و بايد دلايل اين اقدام را بدانيم.
ادامه دوران ركود
اينطور كه پيدا است، ارائه چنين پيشنهادي در رابطه با كاهش مجدد قيمتها توسط برخي واردكنندگان و پذيرش آن از سوي وزارت بازرگاني به هر دليلي كه بوده به ضرر واردكننده و همچنين توليدكنندگان داخلي است؛ چرا كه بر اساس اعلام يك شركت توليدكننده، كليه قطعات توليدي با قيمت سابق بازار شدهاند و كاهش قيمتها به اين زوديها مقدور نيست.
يكي از مسوولان شركت سام الكترونيك نيز در اين باره ميگويد: به نظر ميرسد كاهش مجدد قيمتها طي روزهاي آينده باعث تشديد دوران ركود در بازار شود. چرا كه مصرفكنندگاني كه خبر كاهش مجدد قيمتها را ميشنوند براي مدتي از خريد كالا امتناع ميكنند تا قيمتها كاهش يابند. همچنين گروهي از مصرفكنندگان به اميد كاهش بيشتر قيمتها خريد كالا را به روزهاي آينده موكول ميكنند و به اين ترتيب ركود حاكم بر بازار شدت بيشتري ميگيرد.
يكي از مسوولان فروش شركت بازرگاني ايران، عرضهكننده لوازم صوتي و تصويري سوني نيز در اين باره ميگويد: طي ماههاي اخير قيمت انواع لوازم صوتي و تصويري در بازار ثابت بوده و تنها ال جي قيمت برخي از تلويزيونهاي خود را در حد جزئي كاهش داده است. وي نيز معتقد است كاهش مجدد قيمتها ضرر بزرگي به واردكنندگان، توليدكنندگان و فعالان اين صنف ميزند.
ختم كلام
اگرچه تلاش ما براي استفاده از نظرات كارشناسان وزارت بازرگاني در اين رابطه نتيجهاي نداشت و سازمان حمايت مصرفكنندگان و توليدكنندگان نيز وعه ارائه اطلاعات را به روزهاي آينده موكول كرد، اما به نظر ميرسد اين اقدام حقيقتا بر اساس پيشنهاد برخي از شركتها صورت گرفته است؛ چرا كه شركت يوتكث گروه ايرانيان نه تنها ارائه چنين پيشنهادي به اين سازمان را تاييد ميكند، بلكه معتقد است كاهش قيمتها به دليل كاهش جهاني قيمتها بوده و با توجه به اين موضوع نه توليدكننده و نه واردكننده متضرر نميشوند.
مه وار الكترونيك نيز ضمن اشاره به ثبات قيمتها طي ماههاي اخير توضيح در مورد اين مساله را به روزهاي آينده موكول كرد.