واگذاری پورت های اینترنت مقق نشد
نام نویسنده: حامد شفیعی
براساس برنامه چهارم توسعه تا پایان سال 88 (پایان این برنامه) تعداد پورت های فعال ADSL باید به 1.5 میلیون پورت برسد. به عبارتی باید تا پایان سال گذشته باید900 هزار پورت فعال در کشور ایجاد می شد اما هم اکنون کمتر از 300هزار پورت فعال در کشور وجود دارد. درعین حال از 600 هزار پورت نصب شده توسط شرکت های ارائه دهنده اینترنت پرسرعت (PAP ) تعداد 300 هزار پورت به دایری کامل رسیده است و به بهره برداری رساندن بقیه منوط به خدمات شرکت مخابرات به خصوص شرکت مخابرات استان تهران است.
به گفته کارشناسان نفوذ ADSL
در ایران کمتر از میزان پیش بینی شده در برنامه چهارم توسعه است و میزان نفوذ اینترنت پرسرعت در میان ایرانیان بسیار پایین است. براساس اظهارات مدیرعامل شرکت فناوری اطلاعات طبق پیش بینی ها باید تا پایان برنامه چهارم حدود 5/1 میلیون پورت ارائه شده باشد در حالی که هم اکنون منصوبه ها و میزان واگذاری ها، بسیار پایین تر از این حد است. از طرفی تاکنون توسط بخش دولتی
146 هزار پورت و توسط بخش خصوصی 600 هزار پورت راه اندازی شده است که واگذاری ها تقریباً یک سوم این میزان است. این درحالی است که به گفته معاون فناوری اطلاعات شرکت مخابرات ایران حداقل 10 میلیون پورت پرسرعت اینترنت برای برنامه پنج ساله پنجم توسعه کشور نیاز دارد. فراهم نکردن تسهیلات لازم، عدم همکاری و تعامل میان شرکت های بخش خصوصی و شرکت های مخابرات استانی از مهم ترین دلایل عقب ماندگی دولت در این زمینه محسوب می شود.
سدی به نام شرکت مخابرات
«با توجه به اینکه امسال به پایان برنامه چهارم می رسیم و هنوز موفق نشده ایم به همه این میزان پورت پرسرعت در کشور دست یابیم بنابراین برای موفقیت ها در برنامه باید تفکرات در این زمینه تغییر کرده و به صورت بلندمدت و با تلاش بیشتری حرکت کنیم.»
این بخشی از اظهارات معاون فناوری اطلاعات شرکت مخابرات ایران است که دستگاه مطبوعش با عملکردهایی که داشته مورد انتقاد کارشناسان و بخش خصوصی قرار گرفته است. کارشناسان بر این باورند که شرکت مخابرات استانی به ویژه مخابرات استان تهران نتوانسته تعامل خوبی با شرکت های بخش خصوصی داشته باشد در واقع مخابرات استان با در اختیار قرار داشتن فضای Passive و سیم مسی در انحصار خود موجب کند شدن سرعت ارائه خدمات شده است. اما در مقابل مسوولان دولتی مشکلات موجود در حوزه اینترنت را کم کاری شرکت های اینترنتی می دانند. در کشور ما تامین پهنای باند با دو شیوه خرید مستقیم از شرکت زیرساخت و خرید از شرکت مخابرات استان صورت می گیرد ولی از آنجایی که حتی میان شرکت ارتباطات زیرساخت و شرکت مخابرات استان – به خصوص استان تهران – تعاملات خوبی برقرار نشده است با وجود اظهارات مدیران شرکت زیرساخت مبنی بر در اختیار داشتن پهنای باند کافی، مسوولان شرکت مخابرات استان، ادعای نداشتن پهنای باند کافی را دارند که در این میان ضرر ناشی از عدم تعامل مناسب میان این دو شرکت در نهایت متوجه شرکت های PAP و مشتریان خواهد بود.
پیشتر دولت در مصوبه ای اعلام کرده بود سه میلیون پورت باید توسط شرکت مخابرات راه اندازی شود که بسیاری از آگاهان بر این عقیده اند این مصوبه دولت مغایر با سیاست های کلی اصل 44 و حمایت از بخش خصوصی است. به عبارتی با اجرای این مصوبه مخابرات به فضای انحصاری قبل از خصوصی سازی باز گشته و ارائه خدمات و کیفیت و قیمت نیز به نحوی خواهد بود که به زیان مشتری است.
عبدالمجید بیدختی نژاد مسوول کمیسیون PAP سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران می گوید: «تشدید اصطکاک امور اجرایی و به رسمیت نشناختن اهداف بخش خصوصی و عدم همکاری لازم با این بخش، مسائل را پیچیده کرده و این مهم را تداعی می کند که دولت و وزارتخانه تصمیم قطعی به ورود به لایه دسترسی را دارد و این در حالی است که چنین وظیفه ای قبلاً به شرکت های PAP سپرده شده است.» او با ابراز گلایه از عملکرد شرکت مخابرات استان تهران ادامه می دهد : «تخلفات گسترده شرکت مخابرات استان تهران در واگذاری امکانات به شرکت ها براساس پروانه و قرارداد، نداشتن امکانات Passive و بهنه کمبود فضا وقت کشی فراوان برای پاسخ دادن از مشکلات این حوزه است.»
اظهارات این فعال بخش خصوصی حاکی از این است که در صورت ادامه این رویه از سوی شرکت مخابرات ایران برای حضور در بازار خدمات ADSL، شرکت های بخش خصوصی که در این زمینه سرمایه گذاری هنگفتی – به گفته بیدختی نژاد بیش از 200 میلیارد تومان – را انجام داده اند با ورشکستگی مواجه شده و تمامی تجهیزات، سرمایه و تلاش های آنان از بین خواهد رفت. مسوول کمیسیون PAP سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران می افزاید: «با شکست بخش خصوصی، دوباره خدمات در فضای انحصاری
به مشتریان عرضه خواهد شد و این به معنای کاهش کیفیت خدمات و افزایش قیمت ها و نابسامانی در نحوه خدمت رسانی به مردم خواهد بود.»
بخش خصوصی می تواند
پیشتر سعید مهدیون مدیرعامل شرکت فناوری اطلاعات اعلام کرده بود: «به دلیل برخی عوامل از جمله مشکلات نصب و وارد نشدن هزینه اینترنت پرسرعت در سبد خانوارها، اهداف برنامه چهارم در خصوص واگذاری 5/1 میلیون پورت تا پایان این برنامه محقق نمی شود.» از همین روی میزان پورت راه اندازی شده فاصله زیادی با اهداف برنامه چهارم توسعه دارد و این درحالی است که برای واگذاری 5/1 میلیون پورت باید بیش از
5/2 میلیون پورت منصوبه وجود داشته باشد که به گفته مهدیون از برنامه «عقب» هستیم.» مسعود ریاضیات رئیس انجمن شرکت های اینترنتی ایران گفته است: «مراکز مخابرات باید همکاری و تسهیلات لازم را برای نصب پورت برای شرکت های خصوصی قرار دهند.» چراکه کوتاهی در این زمینه درآمد شرکت های مخابرات را پایین و روند توسعه اینترنت پرسرعت را کند می کند. به همین خاطر بخش دولتی باید فضا و تسهیلات لازم را هرچه سریع تر در اختیار شرکت های مربوطه قرار دهد تا بتوانیم به نتایج مطلوب و مناسب در این زمینه دست یابیم. کارشناسان نیز معتقدند در این زمینه اعتماد به بخش خصوصی مهم ترین عاملی است که دولت می تواند با تکیه بر آن فعالیت های اجرایی را به منظور ارائه هرچه بهتر خدمات با کیفیت و ارزان به مشترکان به این بخش واگذار کند. در عین حال دولت می تواند در این زمینه تضمین هایی را از این بخش درخواست کرده تا اطمینان بیشتری از حصول نتایج مورد نیاز داشته باشد. بر همین اساس بخش خصوصی نیز به کرات نسبت به دادن تضمین های گوناگون به دولت اعلام آمادگی کرده است. عبدالمحمد بیدختی نژاد در این باره می گوید: «شرکت های انتقال داده ها آمادگی سرمایه گذاری بیشتر را نیز دارند و حاضر به ارائه هرگونه تضمین (حتی ضمانتنامه بانکی) نیز هستند البته مشروط بر آنکه شرکت های دولتی نیز به تعهدات خود پایبند باشند.»
او بیان می کند بخش خصوصی حاضر است بر اساس سیاست های دولت در راستای عمل فیلرینگ مورد نیاز قدم برداشته و به منظور تامین پهنای باند از مبادی ورودی کشور به خاطر کاهش قیمت و افزایش پهنای باند اقدام کند. همچنین به گفته بیدختی نژاد بخش خصوصی این آمادگی را دارد که در صورت تعامل، همکاری و عمل کردن مخابرات استانی به خصوص مخابرات استان تهران به تعهدات خود، فراتر از برنامه عمل کند.
منبع : سرمایه