تکنولوژی

تصاوير ديجيتالي روي شبكيه

هدفون‌ها مي‌توانند به طور مستقيم صداها را از يك پخش كننده موسيقي به گوش ما برسانند. اما آيا تا به حال به اين فكر كرده‌ايد كه عينك يا لنزهاي چشمي نيز بتوانند تصاوير ديجيتال را به طور مستقيم از تلفن همراه به شبكيه چشمتان بفرستند؟

شركت‌هاي فناوري مدت‌ها است كه روي طراحي نمونه‌هايي از ابزار ديجيتالي كه روي چشم قرار مي‌گيرد تحقيق مي‌كنند و به نتايج جالبي نيز دست يافته‌اند. يكي از اين ابزار، عينكي است كه به كاربر امكان مي‌دهد در حين ديدن دنياي واقعي پيرامونش، اطلاعات مجازي نظير نقشه الكترونيكي يا پيكاني را كه مسير درست مقصد را به او نشان مي‌دهد، ببيند. اين عينك حتي مي‌تواند در به خاطر آوردن نام دوستي كه كاربر زمان طولاني است وي را نديده و در خيابان با او برخورد مي‌كند، كمك كند.

لابراتوار SBG، شركت فناوري طراحي ابزار بري واقع در كاليفرنيا، از آن دست شركت‌هايي است كه در زمينه ساخت ابزارهاي اين‌چنيني فعاليت مي‌كند. عينك‌هايي كه اين شركت طراحي كرده، فقط كمي بزرگ‌تر از لنزهاي چشمي است، ولي پروژكتور و سيستم‌هاي نوري بسيار ريزي دارد كه داخل لنز تعبيه شده و از سمت جلوي آن ديده نمي شود.

هنري فاچس، پروفسور علوم کامپيوتر از دانشگاه کاليفرنياي شمالي در مورد اين عينک مي گويد: تا زماني که اين عينک‌ها جذاب و کم وزن باشند، تقاضا براي استفاده از آنها وجود دارد.

پروفسور فاچس يکي از پيشگامان طراحي عينک‌هايي است که در عين بزرگ بودن، به سيستم‌هاي نمايشي مجهز است که روي سر جا مي‌گيرد و بيش‌تر قابل استفاده براي سربازان جنگي است تا آن را به جلوي کلاه‌خودشان وصل كرده و از طريق آن اطلاعاتي نظير نقشه مناطق جنگي را ببينند. البته صفحه نمايش اين سيستم آنقدر سنگين است که عملا کاربردي به ويژه در امور جنگي ندارد.

فاچس مي‌گويد: کساني که روي اين صفحه نمايش کار مي‌کنند، تشنه يافتن ماده‌اي هستند که علاوه بر دارا بودن خواص مورد نظرشان، وزن کم‌تري هم داشته باشد؛ به نحوي که کاربر بتواند بيش‌تر از يک ساعت وزن آن را روي سر خود تحمل کند.

از سوي ديگر جاناتان والدرن، بنيانگذار و مدير بخش فناوري شرکت SBG با اشاره به اينکه تحقيقات اين شرکت بيش‌تر روي کاربردهاي نظامي و دستگاه‌هاي خودکار هواپيما متمرکز است، مي‌گويد: براي عينک‌هايي که اين شرکت به تازگي طراحي کرده و هنوز در مرحله اوليه‌اش قرار دارد، قيمتي تعيين نکرده‌ايم.

در اين فناوري، پردازنده‌اي به کار رفته که سيستم نوري هلوگرافيک ناميده مي‌شود. ديودهاي ليزري انتشار نور در پروژکتورهاي اين فناوري درپشت قاب اين لنز واقع شده و پرتوهاي نور را به طرف سطح جلوي عينک هدايت مي‌كند.

ابزار كامپيوتري شفافي كه هلوگرافيك ناميده مي‌شود نور را به نحوي به صورت شبكه‌اي منكسر مي‌كند كه اجسامي مانند بلورها قادر به انجام آن نيست. اين نور سپس توسط ابزار هلوگرافيك به شمان كاربر هدايت مي‌شود.

اين لنزهاي چشمي براي نمايش صفحه موبايل در جلوي چشم كاربران نيز كاربرد دارد.

از سوي ديگر بابك پرويز، پروفسور ايراني مهندسي الكترونيك، با كمك تيم تحقيقاتي‌اش در دانشگاه واشنگتن در سياتل، موفق به ساخت لنز زيستي شده كه روي آن مدارهاي الكترونيكي و الكترونيكي نوري بسيار ريز به صورت يكپارچه دور هم گرد آمده ‌است.

دكتر پرويز مي‌گويد كه تيم تحقيقاتي‌اش هم‌اكنون در حال آزمايش اين لنزها است. اين لنزها روي خرگوش‌ها مورد آزمايش قرار گرفته و خرگوش‌ها به مدت 20 دقيقه بدون احساس ناراحتي اين لنزها را به چشم داشتند.

دكتر پرويز مي‌افزايد: البته صفحه نمايش اين لنزها را زماني كه روي چشم خرگوش‌ها قرار گرفته بود، روشن نكرده بوديم. اما موقعي كه آنها را توسط انبرك نگه داشته بوديم، صفحه نمايش آنها را روشن كرديم و به درستي كار كرد.

ديودهاي نوري و اجزاي نيمه‌هادي اين

صفحه نمايش به طور مجزا ساخته شده‌ و سپس روي لنزها سوار شده‌ است. خود لنزها نيز از پلاستيكي درست شده‌ كه در شيشه‌هاي بطري نوشابه به كار مي‌رود. پس از سوار كردن تمامي اجزاي اين لنز، روي آن را با يك پوشش زيستي كه با محيط چشم سازگاري دارد،

پوشانده‌اند.

دكتر پرويز مي‌گويد: در اين لنز از مواد پليمري استفاده شده كه در لنزهاي چمي استاندارد نيز به كار مي‌رود و مدارهاي الكترونيكي و فتونيكي اين لنز هم در درون پلاستيك آن جاسازي شده به نحوي كه با چشم كاربر تماس ندارد.

وي مي‌افزايد: البته صفحه نمايش لنزي كه تيم تحقيقاتي ما موفق به ساخت آن شده، تنها يك پيكسل دارد ولي اميدواريم با افزايش پيكسل‌هاي صفحه نمايش اين لنز، تفكيك پذيري آن را بالا ببريم.

وي معتقد است كه اين تيم در نهايت مي‌تواند هم تفكيك پذيري و هم رنگ آن را ارتقا دهد.

يك گروه ديگر با رهبري دنسي اس. تان، محقق مركز تحقيقاتي مايكروسافت، نيز با دكتر پرويز شروع به همكاري كرده ‌است.

دكتر تان مي‌گويد: ما در اين همكاري، مسوويت طراحي كاربردهاي مختلف براي اين فناوري را داريم. اين كاربردها در حقيقت بخشي از يك ميدان تحقيقاتي است كه من آن را واقعيت تقويت شده مي‌نامم. زيرا در اين دستاوردها، دنياي واقعي و ديجيتالي با هم آميخته مي‌شوند و اطلاعات مجازي در جلوي ديد واقعي كاربر به نمايش در مي‌آيد.

يكي از اين كاربردهاي امكان پذير، يك لنز چشمي است كه وقتي كاربر در مهماني و يا كنفرانسي شركت مي‌كند در حين مواجه شدن با افراد، نام آنها روي صفحه لنز به نمايش در مي‌آيند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا