گفتوگو با شهرام شيرمست سخنگوي اتحاديه صنف رايانه، داده ورزي و ماشينهاي اداري تهران
نام نویسنده: م.ر.بهنام رئوف
اتحاديه صنف رايانه، دادهورزي و ماشينهاي اداري تهران، يكي از قديميترين نهادهاي صنفي حاضر در حوزه فناوري طلاعات است كه چند سالي است اسمش بيشتر از قبل بر سر زبانها افتاده است. تا پيش از اين اختلافاتي بين اتحاديه با سازمان نظام صنفي رايانهاي وجود داشت كه باعث شده بود تا از اين دو نهاد صنفي به عنوان دو رقيب سرسخت در حوزه آيتي ياد شود اما به تازگي و با رويكرد جديد رييس احتمالي سازمان نظام صنفي رايانه اي از يك سو و نيز افزايش اختيارات قانوني اتحاديه از سوي ديگر به نظر ميرسد كه فصل تازه در روابط اين دو نهاد صنفي رخ داده است. بر همين اساس گفتوگويي با سخنگوي اين اتحاديه انجام دادهايم كه در ادامه ميخوانيد.
اتحاديه صنف رايانه چند سالي است كه بسيار منسجمتر از قب فعاليتهاي خود را انجام ميدهد و شايد همين انسجام باعث بهدست آوردن امتيازاتي از سوي اتحاديه شده است كه بعضا مخالفتهايي را از جانب ساير نهادهاي فعال در صنف فناوري اطلاعات و ارتباطات به دنبال داشته است. بحث را با اين موضوع و برنامههاي آتي اتحاديه آغاز كنيم؟
تا قبل از دوره جديد، اعضاي هياتمديره اتحاديه از حوزه ماشينهاي اداري بودند و تنها يك عضو از حوزه كامپيوتر در اين هياتمديره قرار داشت. به مرور زمان و با توجه به فعاليتهاي صورت گرفته اين توازن در تركيب هيات مديره عوض شده و تقريبا كامپيوتريها توانستند جايگاه ويژهاي در هيات مديره به خود اختصاص دهند. با توجه به اينكه در حال حاضر و با توجه به قانون اتحاديهها تعداد اعضاي هيات مديره هفت نفر هستند در حال حاضر چهار نماينده صنف كامپيوتر و سه نماينده از حوزه ماشينهاي اداري در تركيب اعضاي هيات مديره قرار دارند.
در حال حاضر تعداد اعضاي اتحاديه چند نفر هستند؟
تعداد اعضايي كه رسما در حال فعاليت هستند بر اساس آخرين آمار اعضاي فعال بالغ بر هزار و 450 نفر هستند. در سال 87 هم نزديك به 120 پرونده در دست اقدام داريم و پيشبيني ميشود كه تا پايان سه ماهه اول سال جاري به هزار و 600 عضو برسيم. اما برنامهاي كه داريم با توجه به رستههايي كه اضافه شده و تعاملي كه با سازمان نظام صنفي رايانهاي برقرار شده است اميدواريم كه امسال تا پايان سال تعداد اعضا به سههزار نفر افزايش يابد.
صنف رايانه هم فعالان و هم متوليان زيادي دارد. به اعتقاد شما براي داشتن يك صنف پويا و مقتدر در بخش متولي و مديريت صنف چه بايد كرد؟
متاسفانه اين مشكلات به نظر من از سمت دولت نشات ميگيرد. چون در دولت تعداد متوليان زياد است در نتيجه همين امر در بخش خصوصي هم تاثير گذاشته و تعداد متوليان اين بخش هم افزايش مييابد. به نظر ما اول بايد دولت در اين بخش فعال شود و در اين بخش فقط يك متولي دولتي در فناوري اطلاعات داشته باشيم تا بتوانيم در بخش خصوصي هم يك متولي داشته باشيم. تا آن زمان كاري كه بخش خصوصي بايد انجام دهد تنها اتحاد ميان متوليان حاضر در يك صنف است. يعني كساني در راس اتحاديهها و انجمنها و سازمانها قرار گيرند كه ديدي صنفي داشته و نظرات و منافع شخصي خود را كنار قرار دهند. اين موضوع به نفع همه صنف و مردم ايران است. متاسفانه بايد بگويم كه بهرغم هوش و استعداد موجود در كشور اما ما در بخش آيتي بسيار عقب بوده و بازار آيتي در كشور ما آن چيزي كه گفته ميشود نيست.
مهمترين عامل اين عقبماندگي هم ضعف در حوزه نرمافزار است چراكه در اين بخش تا به حال حمايت خاصي از فعالان آن صورت نگرفته است. شايد به همين دليل باشد كه دولت قبل تصميم به تاسيس سازمان نظام صنفي رايانهاي گرفت، اما متاسفانه قانونگذار به اين سازمان اختيارات قانوني يا به تعبير ديگر بازوي اجرايي نداده است. تعاملي كه ما سعي كرديم با نظام صنفي برقرار كنيم بيشتر در اين حوزه بوده است چراكه با توجه به قدرت قانوني اتحاديه رسيدگي به شكايات مطرح شده در حوزه نرمافزار خيلي سريعتر ميتواند پيگيري شده و به نتيجه مطلوب هم برسد. اگر اين تعامل برقرار شود قطعا حمايت بيشتري از حوزه نرمافزار صورت ميگيرد و ميتوانيم در آيندهاي نه چندان دور حرفي براي گفتن در اين حوزه داشته باشيم. با توجه به صحبتهايي كه صورت گرفته است اميواريم امسال بتوانيم در بخش نرمافزار پيشرفتهاي بيشتري را شاهد باشيم.
با توجه به رستههاي اضافه شده به اتحاديه كه اخيرا هم خبر آن منتشر شده و با توجه به اينكه پيش از اين رستههاي اضافه شده در قالب كميسيون در سازمان نظام صنفي رايانهاي فعاليتهايي را انجام دادهاند در اين بخش اتحاديه چه برنامههايي براي آينده دارد؟
با توجه به تركيب جديد در بخش هيات مديره سازمان نظام صنفي بعد از انتخابات سال گذشته ما قدم اول را برداشتيم. به عنوان مثال در بخش مقررات تعرفه واردات كالا ما به اتفاق كارشناسان اين سازمان يك كار تركيبي انجام داديم و حسن نيت خود را نشان دادم چراكه ما هميشه يك نماينده در كميسيون ماده يك داريم، اما سازمان نظام صنفي اين نماينده را نداشت در نتيجه اين بار ما به اتفاق نماينده بخش سختافزار سازمان نظام صنفي در جلسات كميسيون ماده يك شركت كرده و توانستيم با بحثهاي انجام شده تعرفه واردات قطعات شبكه و برخي از تجهيزات سختافزاري همچون پرينتر را براي سال جاري كاهش دهيم. اتفاقاتي كه سال گذشته در اداره مقررات تعرفه گمركي افتاد بيسابقه بوده است چراكه كار مشتركي كه انجام شد به قدري منسجم بود كه حتي كارشناس كميته تعرفه واردات هم كوچكترين تغييري در درخواستهاي ما نداد و آن چيزي كه ما ارائه كرديم بدون چون و چرا تصويب و ابلاغ شد و اين ثمره يك كار گروهي بين نظام صنفي رايانهاي با اتحاديه بود.
اگر تعامل بين ما و نظام صنفي كامل برقرار شود طبيعتا تعداد اعضايما افزايش يافته و در نتيجه قدرتمان افزايش يافته و تصميمگيريها متحد ميشود و با توجه به دوستان خوبي كه در نظام صنفي رايانهاي داريم كه آنها هم دوستان خوبي در بدنه دولت دارند ميتوان از اين موضوع استفاده كرد و براي صنف كارآفريني كرد.
به جز كار مشتركي كه پيرامون تعرفه با نظام صنفي انجام دادهايد آيا چراغ سبز ديگري هم از نظام صنفي داشتهايد؟
من نسبت به اين موضوع خوشبين هستم چراكه دو ماه قبل از عيد ما يك كارگروه تعامل با نظام صنفي تشكيل داديم كه شامل مشاور حقوقي اتحاديه و نايب رييس و مشاور حقوقي سازمان بودند. اين كارگروه چند جلسه برگزار كرد بر سر نقاط قوت هر دو طرف و بر اساس قانون نظام صنفي رايانهاي و قانون اتحاديه. به توافقاتي هم دست يافتهايم كه مكتوب به طرف نظام صنفي ارجاع داده شده است كه اگر آنها هم نقطه نظراتي دارند اعمال كنند و در نهايت به عنوان يك پيشنهاد و تفاهمنامه فيمابين در يك روز به امضاي هر دو طرف برسد. تا هم حقوق نظام صنفي و اعضايش محترم باشد هم حقوق اتحاديه و اعضاي ما. اگر قرار است كسي از اتحاديه عضو نظام صنفي شود يا بالعكس فارغ از اختلافات پيشين ين اتفاق رخ دهد تا حمايتهاي صنفي قويتر از پيش دنبال شود. نسبت به آقاي رحمتي و برنامههاي ايشان ما خوشبين هستيم.
برنامههاي رستههاي جديد را عنوان ميكنيد؟
با توجه به صحبتهايي كه انجام شده در نظر داريم اعضاي هر رسته با تاسيس كارگروهي در اتحاديه به بررسي مشكلات رسته خود پرداخته و راهكارهاي برون رفت از اين مشكلات را پيشنهاد دهند تا در نهايت با توجه به قدرت اتحاديه و امكانات در اختيار بتوان زمينه مساعدتتري براي فضاي كسب و كار آنها فراهم آورد.
ميزان شكايتهايي كه تا به حال از اعضاي اتحاديه شده چقدر است؟
براي سال 86 متاسفانه شكايتهاي بسياري داشتيم كه آنهم بيشتر عليه افرادي كه بود پس از بررسي مشخص ميشد عضو اتحاديه نيستند و با فروش اجناس دست دوم به جاي اجناس نو بعد از مدتي مشكلات بيشماري را براي مصرفكننده فراهم ميآورند. براي سال 87 اين شكايتها با توجه با اقدامات قانوني و بازدارندهاي كه از سوي اتحاديه صورت گرفت كاهش يافت. البته بايد به اين نكته نيز اشاره كرد اقدامات اتحاديه بيشتر بر اساس گزارشهاي مردمي است.
با توجه به بحثي كه انجام شد آيا روشي براي تشويق عضويت فعالان بازار در اتحاديه وجود ندارد؟
چرا ما تا پيش از اين براي اعطاي جواز دائمي كسب سختگيريهاي بسياري داشتيم. اما به تازگي و با ارائه جواز موقت يكساله سعي داريم تا افرادي را كه بنا به هر دليلي اعم از نداشتن مكان كسب، در بازار ناشناس بوده و بدون مجوز قانوني اقدام به فعاليت ميكنند را به عضويت در اتحاديه ترغيب كنيم. با اين كار هم اعضاي فعال در بازار شناخته ميشوند و هم بسياري از فعالان صنف كه بهرغم ميلشان به دليل نداشتن برخي از شرايط نميتوانستند قانوني به فعاليت بپردازند با اخذ جواز كسب به راحتي ميتوانند فعاليت خود را ادامه و حتي توسعه دهند.
منبع : دنیای اقتصاد