بازار جهاني گوشي موبايل در انتظار ركود
نام نویسنده: ندا لهردي
ركود اقتصادي گويا هر روز دامنه نفوذ خود را گسترش داده و به بخشهاي بزرگ و مختلف تجاري و اقتصادي هم ميرسد.
بازارهاي پررونق و سودآور هم انگار از تاثير اين ركود فراگير بينصيب نماندهاند.
در ميان بازارهاي مختلف، بازار گوشيهاي موبايل كه معمولا چرخش مالي مناسبي داشته و به دليل افزايش هميشگي تقاضا، فروش و در نهايت درآمد چشمگيري هم دارند.
با اين اوصاف اما انگار بازار جهاني گوشيهاي موبايل هم با اين ركود اقتصادي دست و پنجه نرم ميكند.
به اين ترتيب تاثير ركود اقتصاد جهاني به بازار موبايل هم رسيده و در نهايت به پيشبيني كاهش حجم صادرات اين محصولات در سال 2009 منتهي شده است.
جديدترين گزارش موسسه تحقيقاتي IDC در اين مورد نشان ميدهد كه حجم نهايي صادرات گوشيهاي موبايل در سال 2009 در مقايسه با سال 2008 تا 9/1درصد كاهش پيدا خواهد كرد.
اين كاهش در حجم صادرات در حقيقت اولين كاهش سالانه صادرات گوشيهاي موبايل از سال 2001 تاكنون است.
كاهش سالانه صادرات گوشيهاي موبايل در گذشته و در سال 2001 برابر 3/2درصد بوده است.
در طول چندين سال گذشته، بازار جهاني گوشيهاي موبايل به طور متوالي به رشد سالانه دو رقمي ميرسيد.
اين رشد كه در نتيجه افزايش چشمگير تقاضا و به دنبال آن فروش در بازار كشورهاي در حال توسعه اتفاق افتاد، توليدكنندگان اين محصول را در شرايط مناسبي قرار داد.
اين در حالي است كه اين روند رو به رشد در يك سال اخير به نسبت ثابتي رسيد.
كارشناسان موسسه تحقيقاتي IDC اما حالا اعلام كردهاند كه رشد بازار جهاني گوشيهاي موبايل در سال 2008 به 1/7درصد رسيده است، قبل از آنكه اين رقم رشد در سال 2009 به رقمي منفي برسد.
در چند ماه اخير هم تعدادي از بازيگران صنعت موبايل شامل توليدكنندگان قطعات، گوشيها و اپراتورها نگراني خود را درباره حجم صادرات گوشيهاي موبايل در سال 2009 اعلام كردهاند. اغلب آنها اظهار كردهاند كه يك كاهش سالانه به دنبال ركود اقتصاد جهاني را پيشبيني ميكنند.
«رايان ريت» يكي از تحليلگران بخش تحقيقات بازار موبايل در IDC در اين مورد ميگويد: «اعلام كاهش ميزان فروش از سوي Nokia در واقع اولين نشانه بروز مشكلات ناشي از ركود اقتصادي بود. اگرچه نگرانيهاي بيشتر بعد از اعلام كاهش ميزان توليد از سوي توليدكنندگان قطعات و چيپستها كه در واقع تغذيهكنندگان صنعت موبايل هستند، به وجود آمد.»
شركتهايي مانند Qual Commو، Texas Instruments و Media Tek هم جزو توليدكنندگاني بودند كه كاهش ميزان توليد خود را در سال جديد اعلام كردند.
به عقيده بسياري از كارشناسان، ركود اقتصادي همچنين از رفتار مصرفكنندگان و كاربران هم تاثير ميگيرد كه در اين ميان برنامههاي كاربران براي خريد دستگاهها و محصولات جديد تاثير بيشتري هم دارند.
اين درحالي است كه ركود اقتصادي و به دنبال آن كاهش درآمد مصرفكنندگان ميتواند باعث شود كه آنها ترجيح به نگهداري از محصولات فعلي خود بدهند تا ينكه بخواهند آنها را با محصولات جديد جايگزين كرده يا حتي ارتقا بدهند.
اين موضوع در نهايت به كاهش تقاضا براي خريد گوشيهاي موبايل و در همين راستا كاهش توليد قطعات شود تا گوشيهاي موبايل را به محصولاتي كيميا در بازار تبديل كند.
IDC اما انتظار كاهش صادرات جهاني گوشيهاي موبايل را تا پيش از سال 2009 نداشت.
با اين حال كارشناسان اين موسسه معتقدند كه تا سال 2010 بازار جهاني گوشيهاي موبايل به دنبال بهبود شرايط اقتصادي، به سمت افزايش ميزان صادرات و فروش پيش ميرود.
به اين ترتيب با افزايش درآمد مصرفكنندگان و نقدينگي در دسترس آنها، مصرفكنندگان احساس راحتي بيشتري براي خريد يك گوشي جديد خواهند داشت. با اين اوصاف پيشبيني رشد بازار گوشي موبايل در آينده قطعيت بيشتري به خودش ميگيرد، اما اين روند رشد با سرعت كمتري در مقايسه با سالهاي اخير كه درصد رشد دورقمي داشتند، اتفاق ميافتد.
با تمام اينها اما كارشناسان IDC اعتقاد دارند كه ركود اقتصادي روي همه بخشهاي بازار گوشيهاي موبايل تاثير نميگذارد.
به اين ترتيب IDC پيشبيني كرده است كه بازار جهاني گوشيهاي موبايل هوشمند در سال 2009 تا 9/8درصد هم رشد كند.
اين رشد در واقع در مقابل رشد منفي بازار كل گوشيهاي موبايل در اين سال قرار دارد.
«رامون لياماس» يكي از تليلگران IDC در اين مورد ميگويد: «كاربران خيلي زود به تمام قابليتهاي موبايلهاي هوشمند علاوه بر امكان ارتباط تلفني پي ميبرند و به اين دليل تمايل بيشتري به خريد اين محصولات پيدا ميكنند. از طرفي قيمت مناسب و منطقي اين گوشيها هم نظر كاربران را به خريد اين محصولات جلب ميكند، در حالي كه قيمت موبايلهاي هوشمند تا دو سال گذشته به بيش از 200دلار ميرسيد، حالا به دنبال افزايش رقابت توليدكنندگان براي توليد و عرضه اين محصولات، قيمت آنها تا حد قابل توجهي كاهش پيدا كرده است.
افزايش تقاضا
با تمام اينها اما كارشناسان مجله اقتصادي Economist معتقدند كه تقاضا براي خرد گوشيهاي موبايل در سال 2009 افزايش پيدا خواهدكرد.
براين اساس، از فقيرترين كشورهاي دنيا گرفته تا ثروتمندترين كشورها، تقاضا براي خريد انواع گوشيهاي موبايل كمتر تحت تاثير ركود اقتصاد جهاني قرار خواهد گرفت.
طبق گزارش Economist، تعداد كاربران جهاني موبايل در سال 2009 با رشد سالانه 8درصدي در مقايسه با سال 2008 به حدود 4ميليارد كاربر ميرسد. در كشورهاي در حال توسعه هم تقاضا به دنبال نياز كاربران به ارتقاي گوشيهاي خود و خريد گوشيهاي مجهز به امكان اتصال به اينترنت با قابليتهاي جديد و متنوعتر، افزايش مييابد. در مقابل اما كارشناسان پيشبيني ميكنند كه كشورها توسعه يافته ترجيح ميدهند در سال ميلادي جديد بيشتر در زيرساختهاي شبكه سرمايهگذاري كنند.
منبع : دنیای اقتصاد