تکنولوژی

مجازات حبس برای مجرمان رایانه ای در ایران

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز یکشنبه بررسی مواد لایحه جرائم رایانه‌ای را آغاز کردند و سیزده ماده از این لایحه را به تصویب رساندند.

به گزارش خبرنگار خانه ملت، براساس ماده 2 این مصوبه هر کس به طور غیر مجاز محتوای در حال انتقال ارتباطات غیر عمومی در سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی یا امواج الکترو مغناطیسی یا نوری را شنود کند به حبس از 6 ماه تا 2 سال یا جزای نقدی از 10 میلیون ریال تا 40 میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

در ادامه نمایندگان مقرر کردند: که هر کس به طور غیر مجاز به داده‌ها یا سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی که به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت شده است دسترسی یابد، به حبس از 9 روز تا یک سال یا جزای نقدی از 5 میلیون ریالی تا 20 میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

در ماده 3 این لایحه که به تصویب مجلس رسید هر کس به طور غیر مجاز نسبت به داده‌های سری در حال انتقال یا ذخیره شده در سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی یا حامل‌های داده مرتکب اعمال زیر شود به مجازات‌های مقرر محکوم خواهد شد.

همچنین در این ارتباط، دسترسی به داده‌های مذکور یا تحصیل آنها یا شنود محتوای سری در حال انتقال، بحس از یک تا سه سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (20،000،000) ریال تا شصت میلیون(60،000،000) ریال یا هر دو مجازات، در دسترس قرار دادن داده های مذکور برای اشخاص فاقد صلاحیت، به حبس از دو تا ده سال، افشا یا در دسترس قرار دادن داده های مذکور برای دولت، سازمان، شرکت یا گروه بیگانه یا عاملان آنها، به حبس از پنج تا پانزده سال. براین اساس داده های سری داده هایی است که افشای آنها به امنیت کشور یا منافع ملی لطمه می زند. آئین نامه نحوه تعیین و تشخیص داده های سری و نحوه طبقه بندی و حفاظت آنها ظرف سه ماه از تاریخ تصویب این قانون توسط وزارت اطلاعات با همکاری وزارتخانه های دادگستری، کشور، ارتباطات و فناوری اطلاعات و دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید. در این ارتباط و با تصویب مجلس هر کس به قصد دسترسی به داده‌های سری موضوع ماده(3) این قانون، تدابیر امنیتی سامانه های رایانه ای یا مخابراتی را نقض کند، به حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی از ده میلیون(10،000،000) ریال تا چهل میلیون (40،000،000) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

در ماده دیگر نمایندگان مقرر کردند: چنانچه ماموران دولتی که مسئول حفظ داده های سری مقرر در ماده (3) این قانون یا سامانه های مربوط هستند و به آنها آموزش لازم داده شده است یا

داده ها یا سامانه های مذکور در اختیار آنها قرار گرفته است بر اثر بی احتیاطی، بی مبالاتی یا عدم رعایت تدابیر امنیتی موجب دسترسی اشخاص فاقد صلاحیت به داده ها، حاملهای داده یا سامانه های مذکور شوند، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون(5000،000) ریال تا چهل میلیون (40،000،000) ریال یا هر دو مجازات و انفصال از خدمت از شش ماه تا دوسال محکوم خواهند شد.

این گزارش می‌افزاید: در بحث مجازات مربوط به جعل رایانه‌ای، هم هر کس به طور غیرمجاز مرتکب اعمال زیر شود، جاعل محسوب و به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از 20 میلیون ریال تا 100 میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد. در این راستا تغییر یا ایجاد داده های قابل استناد یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه داده به آنها، تغییر داده ها یا علائم موجود در کارت‌های حافظه یا قابل پردازش در سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی یا تراشه‌ها یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه داده ها یا علائم به آنها به عنوان یک اقدام غیر قانونی محسوب می‌شود.

همچنین هر کس با علم به مجعول بودن داده‌ها یا کارت‌ها یا تراشه‌ها از آنها استفاده کند، به مجازات مندرج در ماده فوق محکوم خواهد شد.

در ادامه و در بحث مربوط به تخریب و اخلال در داده‌ها یا سامانه‌های رایانه‌ای و مخابراتی نمایندگان مقرر کردند: هر کس به طور غیرمجاز داده‌های دیگری را از سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی یا حامل‌های داده حذف یا تخریب یا مختل یا غیرقابل پردازش کند به حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی از 10 میلیون ریال تا 40 میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

با رای مجلس هر کس به طور غیرمجاز با اعمالی از قبیل وارد کردن، انتقال دادن، پخش، حذف کردن، متوقف کردن، دستکاری یا تخریب داده‌ها یا امواج الکترومغناطیسی یا نوری، سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی دیگر را از کار بیندازد یا کارکرد آنها را مختل کند، به حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی از 10میلیون ریال تا 40 میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

همچنین در این ارتباط، هر کس به طور غیرمجاز با اعمالی از قبیل مخفی کردن داده‌ها، تغییر گذرواژه یا رمزنگاری داده ها مانع دسترسی اشخاص مجاز به داده ها یا سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی شود، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج میلیون(5،000،000) ریال تا بیست میلیون(20،000،000) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

براساس ماده یازد این لایحه هر کس به قصد به خطر انداختن امنیت، آسایش و امنیت عمومی اعمال مذکور در مواد(8)،(9) و(10) این قانون را علیه سامانه های رایانه ای و مخابراتی که برای ارائه خدمات ضروری عمومی به کار می روند، از قبیل خدمات درمانی، آب، برق، گاز، مخابرات، حمل و نقل و بانکداری مرتکب شود، به حبس از سه تا ده سال محکوم خواهد شد.

نمایندگان در بخش سرقت و کلاهبرداری مرتبط با رایانه نیز مقرر کردند: هر کس به طور غیرمجاز داده های متعلق به دیگری را برباید، چنانچه عین داده ها در اختیار صاحب آن،آن باشد به جزای نقدی از یک میلیون ریال تا 10میلیون ریال و در غیر این صورت به حبس از 9 روز تا یک سال یا زای نقدی از 5میلیون ریال تا 20 میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

با تصویب مجلس هر کس به طور غیرمجاز از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف کردن داده ها، یا مختل کردن سامانه وجه، مالی، منفعت، خدمات و امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از 20میلیون ریال تا 100 میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

این گزارش می افزاید: جلسه علنی امروز ساعت 30/10 به خاطر حضور نمایندگان در راهپیمایی در حمایت از غزه به پایان رسید و بررسی ادامه لایحه جرائم رایانه ای به جلسه علنی روز سه شنبه موکول شد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا