آشنایی با بهترین روشهای انبارداری
امروزه کالاهای متنوعی در مقیاسی وسیع تولید میشوند و لازم است که هر کدام از آنها در مکان مناسبی نگهداری شوند. به همین دلیل انبارهای مختلفی راه اندازی شده است که میتوان انواع کالاها را در آنها نگهداری نمود. اما مسئلهای که وجود دارد انتخاب بهترین نوع انبار و توجه و رعایت اصول و قوانین انبارداری است. در واقع انبارداری باید بر اساس قوانین خاصی که دارد انجام شود تا کالاهایی که در آن نگهداری میشود صدمه نبینند و یا دچار صدمات جبران ناپذیری نشوند. اگر شما نیز دغدغه نگهداری محصولات تولیدی خود در انبارها را دارید و میخواهید با بهترین روشهای انبارداری بیشتر آشنا شوید پیشنهاد میکنیم تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
برترین روش انبارداری در کشور
برای به کارگیری بهترین روش انبارداری در ایران نیاز است که به نکاتی توجه نمود تا بتوان این روش را به بهترین شکل ممکن اجرا کرد. از جمله این نکات میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
نقاط کنترلی کالا
برای مدیریت بهتر انبار و اینکه انبار مملو از برخی اجناس نشود و همچنین با عدم موجودی برخی از کالاها مواجه نشوید، نیاز است که برای هر کالا متناسب با میزان سفارش و نیاز نقاط کنترلی را تعیین کنید. این نقاط شامل نقطه سفارش مجدد، حداقل موجودی مجاز، حداکثر موجودی مجاز، موجودی خطرناک، میانگین موجودی و میزان سفارش میشود. با رسیدن کالا به هر یک از این نقاط لازم است که اقدامات مورد نیاز را انجام دهید.
تعیین بودجه مناسب جهت کنترل موجودی
یکی دیگر از مواردی که در بهترین روشهای انبارداری باید به آن توجه کنید تعیین بودجه مناسب به منظور کنترل موجودی در انبار است. این بودجه به خرید کالاهای اساسی و مورد نیاز مجموعه، کالاهای غیر اساسی، کالاهای مصرفی و کالاهای مورد نیاز در بخش تعمیر و نگهداری اختصاص مییابد.
استفاده از روش کنترل اتوماتیک موجودی
در بهترین روشهای انبارداری بهره مندی از تکنولوژی بسیار حائز اهمیت است. از جمله کاربردهای تکنولوژی در انبارداری میتوان به کنترل اتوماتیک موجودی اشاره نمود. به این ترتیب کنترل موجودی تمامی کالاها در انبار به صورت مطمئن و با درصد خطای بسیار کمی صورت میگیرد. از این رو میتوان با اطمینان خاطر بیشتری از داشتن موجودی کافی در انبار، کارها را انجام دهید و از طرفی به دلیل افزایش دقت و کاهش ضریب خطا، مغایرت کمتری در فرایند انبارگردانی داشته باشید.
استفاده از روشهای موثر و بهینه خرید
خرید موثر و بهینه از دیگر مواردی است که در بهترین روش انبارداری باید به آن توجه داشته باشید. در واقع خریدها باید به نحوی انجام شوند که بتوان بدون طی نمودن پروسههای طولانی مدت، با کیفیت و قیمت مناسب و به تعداد کافی صورت گیرند. خرید موثر دارای مراحلی به شرح زیر است.
درخواست خرید
پروسه ارسال درخواست خرید با اعلام این موضوع توسط واحد تدارکات آغاز میگردد. این درخواست مواردی مانند انواع کالا، میزان و زمان تحویل را تعیین میکند.
استعلام قیمت
بعد از ارسال درخواست خرید به واحد مربوطه، این واحد قیمت کالاها را از تامین کنندگان استعلام میگیرد.
تعیین تامین کننده کالا
انتخاب تامین کننده مناسب بسیار حائز اهمیت است. در واقع بعد از استعلام قیمت کالاها از تامین کنندگان مختلف باید بهترین تامین کننده بر اساس کیفیت، قیمت و زمان تحویل کالا انتخاب شود تا سفارش کالا به آن داده شود. البته در برخی از مواقع نیاز است که تامین کالا از تامین کنندگان مختلفی صورت گیرد.
سفارش خرید
مرحله نهایی تحویل گرفتن سفارش خرید در زمان تعیین شده است. در زمان سفارش خرید باید به مواردی مثل کیفیت، مقدار، مبلغ، زمان تحویل، شیوه تحویل و… توجه داشته باشید تا این فرآیند به بهترین شکل ممکن صورت گیرد.
نرخ مصرف کالا
در بهترین روشهای انبارداری، نرخ مصرف کالا نیز بسیار حائز اهمیت است و برای محاسبه نرخ مصرف کالا باید از این فرمول استفاده نمود:
«میانگین مقدار موجودی در طول دوره تقسیم بر هزینه کالاهای مصرفی یا فروخته شده در طول دوره»
عددی که از فرمول فوق به دست میآید تعیین کننده سرعت یا نرخ مصرف کالا است. بالا بودن این عدد بیانگر فروش مناسب کالا در کوتاهترین زمان ممکن است. با توجه به این نرخ کالاها به چهار دسته کالاهای پرمصرف، کالاهای کم مصرف، کالاهای بدون مصرف و کالاهای منسوخ شده تقسیم بندی میشوند.
تحلیل و آنالیز کالا
از دیگر نکاتی که در بهترین روشهای انبارداری باید به آن توجه نمود تحلیل و آنالیز کالاست. این فرآیند به کنترل بهتر انبار کمک میکند. کالاها با توجه به قیمت و ارزش به سه دسته تقسیم بندی میشوند. کالاهای دسته اول یا کلاس A حدود ۱۰ الی ۲۰ درصد ظرفیت انبار را اشغال میکنند اما ارزشی بالغ بر ۵۰ درصد ارزش کل انبار را دارند. دسته دوم کالاهای کلاس B هستند که تقریبا ۲۰ الی ۳۰ درصد انبار را در برگرفته و ارزشی معادل ۳۰ درصد کل انبار را دارند. دسته سوم نیز کالاهای گروه C هستند که حدود ۵۰ الی ۷۰ درصد انبار را اشغال کرده اما ارزشی کمتر از ۲۰ درصد تمامی کالاهای انبار را به خود اختصاص میدهند. با نگهداری بهتر از کالاهای A میتوان هزینه خراب شدن کالاها در انبار را به مقدار قابل توجهی کاهش داد.
قفسه بندی
قفسه بندی مناسب از دیگر مواردی است که در بهترین روش انبار داری باید به آن توجه نمود. با دقت به این موضوع میتوان از شرایط محیطی انبار به بهترین شکل ممکن استفاده نمود و کالاهای متفاوت و در حجم بیشتری را بهتر نگهداری کرد. در قفسه بندی انبار فاکتورهای زیر مورد توجه قرار میگیرد.
- وجود سیستمهای ذخیره با توجه به نوع محصول
- توجه به استحکام سیستم قفسه بندی
- خرید سیستم طبقه بندی با توجه به اندازه انبار و سوله
- ارتفاع انبار
- انعطاف پذیری سیستم قفسه بندی به منظور ایجاد بعضی تغییرات در زمانهای مختلف
- دسترسی راحت به کالاها
- تعمیر و نگهداری آسان
با رعایت این موارد میتوانید قفسه بندی بهتری داشته باشید که افزایش راندمان انبار و کاهش ضررهای مختلف را در پی خواهد داشت.
صدگان؛ ارائه دهنده نرم افزار انبارداری
روش انبارداری در نگهداری از کالاهای مختلف و سود دهی کسب و کار بسیار حائز اهمیت است. در انتخاب بهترین روشهای انبارداری باید به اصول انبارداری حرفهای توجه نمود و اقدامات لازم را برای ورود، نگهداری و خروج کالاها انجام داد تا بتوان بهترین نتایج را دریافت نمود. برای انتخاب مناسبترین روشهای انبارداری متناسب با حوزه کسب وکار خود میتوانید از مشاوران حرفهای و مجرب مجموعه صدگان که به صورت تخصصی در زمینه تولید و عرضه نرم افزارهای یکپارچه مالی و کسب وکار فعالیت دارند کمک بگیرید و با انتخاب بهترین نرم افزار انبارداری و گزینهها کسب وکار خود را رونق ببخشید و میزان ضرر و زیانهای احتمالی را به حداقل برسانید.