محققان دانشگاه کالج لندن اخیرا موفق شدند تا به سرعت اینترنت باورنکردنی 178 ترابیت بر ثانیه دست یابند که رکوردی جدید در این زمینه محسوب میشود.
برای درک بهتر این عدد میتوان آن را به 178 هزار گیگابیت بر ثانیه تبدیل کرد. سرعتی که با کمک آن میتوان انواع فیلمها و سریالها را در کمتر از یک ثانیه دانلود کرد. طبق گفته این گروه تحقیقاتی، این سرعت دو برابر بیشترین سرعتی است که این روزها توسط سیستمهای پیشرفته در دنیا مورد استفاده قرار میگیرد.
این محققان برای دستیابی به چنین سرعتی، از محدوده طول موج بیشتری درمقایسه با طول موجهای بکاررفته در کابلهای فیبر نوری یا تکنولوژیهای مختلف آمپلی فایر برای تقویت سیگنال بهره گرفتند. در کابلهای فیبر نوری (فوتونها برای ایجاد سیگنال، در کابل حرکت میکنند) و به دلیل ماهیت مواد تشکیل دهنده این کابلها، این سیگنالها بعد از پیمودن چند کیلومتر درحرکت خود با اختلال مواجه میشوند. از این رو، از ریپیترها که نقشی شبیه به اکستندر وای فای را ایفا میکنند برای انتقال مجدد این سینالها برای پیمودن مسافتهای بیشتر بهره گرفته میشود. بنابراین، محققان علاوه بر کمک به حرکت سیگنالها، آنها را به طور گستردهای تقویت کردهاند.
زیرساختهای کنونی از طیف پهنای باند محدود 405 و 9 تراهرتزی استفاده میکنند. طیف پهنای باند فناوری 5G و امواج میلیمتری روی 24 گیگاهرتز و بالاتر از آن عمل میکنند و قادرند اطلاعات را با حداکثر سرعت 1 تا 3 گیگابیت بر ثانیه انتقال دهند.
اما دکتر لیدیا گالیندو از محققان این گروه تحقیقاتی با کمک همکاران خود توانستند از پهنای باند 16.8 تراهرتزی برای دستیابی به سرعت 178 هزار گیگابیت بر ثانیهای بهره بگیرند. با این دستاورد، سرعت فناوری 5G که این روزها در کانون توجهات قرار گرفته، در مقایسه با این سرعت، بسیار ناچیز خواهد بود.
محققان میگویند که یکپارچه کردن این سیستم با زیرساختهای کنونی اینترنت، هزینه چندانی را به دنبال نخواهد داشت. اهمیت این دستاورد با توجه به شرایط فعلی جهان که با همهگیری ویروس کرونا دست و پنجه نرم میکند و اینترنت، حرف اول را در برقراری ارتباط و پیشبرد امور میزند، دوچندان میشود.
دکتر گالیندو میگوید جدای از بحث شیوع ویروس کرونا، میزان ترافیک اینترنت در طی 10 سال اخیر با رشد قابل توجهی همراه بوده و از این رو، توسعه فناوریهای جدید برای کاهش هزینههای اینترنت مصرفی کاربران و همچنین پاسخگویی به نیازهای اطلاعاتی کاربران در آینده، امری حیاتی به شمار میرود.
به گفته محققان، در ماههای اخیر و بعد از همهگیری کرونا، ترافیک اینترنت نیز به دلیل لزوم دورکاری، شرکت در کلاسهای درس از راه دور و افزایش استفاده از ابزارهای سرگرمکننده همانند استریم بازی و یا تماشا آنلاین فیلمها روندی صعودی داشته است. اگرچه اینترنت در حال حاضر، توانسته به این نیازها پاسخ دهد اما قطعا در آینده ترافیک اینترنت بیش از اینها رشد خواهد داشت و بدین ترتیب نیاز به فراهم کردن بسترهایی برای مدیریت بهتر این فضا بیش از پیش احساس میشود.