چالشی به نام استارتاپ ClearView AI و فروش اطلاعات کاربران
استارتاپ کوچک ClearView AI که توسط پیتر ثیل، یکی از بنیانگذاران فیسبوک حمایت میشود، با استفاده از تصاویر گردآوری شده کاربرن از فیسبوک، یوتیوب، ونمو و دیگر پلتفرمها و وبسایتها در حال ایجاد یک پایگاه دادهای عظیم از چهره افراد است که نهادهای مختلفی همچون ادارات پلیس و مراکز مجری قانون از آن استفاده کنند.
نیویورک تایمز با انتشار گزارشی در این رابطه نوشت که استارتاپ نامبرده، چیزی حدود 3 میلیارد تصاویر را از منابع مختلف در سطح اینترنت و حتی قسمت «درباره ما» برخی وبسایتها جمعآوری کرده و خدمات شناسایی چهره مبتنی بر هوش مصنوعی خود را به نهادهای مختلف فروخته است.
در واقع، پایگاه دادهکه که ClearView AI تهیه کرده از آنچه در اختیار نیروهای پلیس و حتی FBI قرار دارد، غنیتر است. بنیانگذار این استارتاپ در گفت و گویی عنوان کرد که فیسبوک از دریافت تصاویر کاربران این شبکههای اجتماعی مطلع است اما وبسایتهایی همچون توییتر چنین امکانی فراهم نیست. با این حال، برخی ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی میتوانند از ضعف موجود در حفاظت از حریم خصوصی کاربران استفاده کرده و این اطلاعات را استخراج کنند.
ناتان فرید وسلر، وکیل اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا با اشاره به ضعف قانونگذاری در این رابطه، عنوان کرد این یک مساله نگرانکننده از واقعیت خطرناک فناوری تشخیص چهره در عصر حاضر است و قانونگذاران میبایست برای متوقف کردن آن وارد عمل شوند.
وی ادامه داد که نیروهای پلیس نباید به طور مخفیانه و از طریق یک فناوری کنترل نشده و مستعد خطا که توسط یک استارتاپ ارائه میشود، ما را زیر نظر بگیرد. اما ClearView AI در پاسخ عنوان کرد که این شرکت تنها از تصاویر و عکسهای موجود عمومیاستفاده میکند که میتواند شامل توضیحات و اطلاعات موجود در قسمت Bio شبکههای اجتماعی نیز شود. اما فیسبوک اعلام کرده که در حال بررسی این مساله است که استارتاپ نامبرده، چگونه از اطلاعات کاربران این شبکه اجتماعی استفاده میکند.
اگرچه نهادهای مجری قانون، مشتریان اصلی اطلاعات و خدمات این استارتاپ هستند اما ClearView AI قصد دارد تا اطلاعات خود را از عینکهای واقعیت افزوده و یا دیگر محصولات پوشیدنی نیز جمعآوری کند و این یعنی مرگ حریم شخصی و خصوصی کاربران.