چگونه شرکتهای بزرگ، صنعت تکنولوژی چین را متحول کردند؟
چین حالا هم شریک و هم رقیب سیلیکون ولی است
کشور چین با شرکتهای تکنولوژی بینالمللی پا به عرصه دنیای فناوری گذاشته است که اغلب همه آنها میتوانند رقبای جدی برای شرکتهای بزرگ و مهم غربی باشند. در سالهای اخیر موفقیت و رشد سریع شرکتهای تکنولوژی چین در بازارهای دیگر هم تکرار شده است. این روند آنقدر مهم و تاثیرگذار بوده است که روزنامه انگلیسی زبان South China Morning Post و شرکت مشاورهای تحقیقاتی Abacus به بررسی و تحقیق درباره پیشگامان صنعت تکنولوژی چین و روندهای مهم و بزرگی که بزرگترین جامعه اینترنتی جهان را شکل میدهند، پرداختهاند. در این گزارش صنعت تکنولوژی و اینترنت در چین بررسی شده و با نگاهی به سالهای گذشته، روندهای پیشروی این صنعت هم مورد تحلیل قرار گرفتهاند.
رشد سریع اینترنت و پرداخت موبایلی در چین
هرچند ضریب نفوذ اینترنت در چین تنها 60 درصد است، اما در مقیاس بزرگتر این رقم تقریبا سه برابر تعداد کاربرن اینترنت در ایالات متحده آمریکاست. جالب اینجاست که در زمینه پرداخت موبایلی این شکاف بزرگتر هم میشود؛ در واقع تعداد افرادی که در چین پرداختهایشان را از طریق گوشیهای موبایل خود انجام میدهند، بسیار بیشتر از تعداد چنین افرادی در آمریکا است.
آمارهای منتشر شده در این گزارش نشان میدهد که چین با 829 میلیون کاربر، ضریب نفوذ اینترنت 60 درصدی دارد. این در حالی است که ضریب نفوذ اینترنت در آمریکا با 293 میلیون کاربر، به 89 درصد میرسد. از طرفی تعداد کاربران اینترنت موبایل در چین 817 میلیون نفر و ضریب نفوذ آن 58 درصد است. در آمریکا اما 268 میلیون نفر از اینترنت موبایل استفاده میکنند و ضریب نفوذ آن در این کشور 81 درصد است. 582 میلیون نفر در چین از پرداختهای موبایلی استفاده میکنند، در حالی که این تعداد در آمریکا به 62 میلیون نفر میرسد.
اکوسیستم کارآفرینی زمینه ساز شرکتهای بزرگ
هر چند اکوسیستم تکنولوژی در چین و آمریکا متفاوت هستند، اما رقابت میان آنها به شکلی جدی و نزدیک دنبال میشود؛ تا جایی که به ازای هر شرکت آمریکایی فعال در زمینههای مختلف، همان تعداد یا بیشتر شرکت چینی وجود دارد. به این ترتیب به خوبی مشخص است که فعالیت در صنعت تکنولوژی و بخشهای وابسته به آن برای چینیها اهمیت زیادی دارد و درست به همین دلیل هم رشد سالهای اخیر چین در این حوزه چندان عجیب و دور از ذهن نیست.
به همین ترتیب اکوسیستم کارآفرینی در حوزه اینترنت و تکنولوژی هم در چین بزرگتر میشود و توسعه مییابد. در همین راستا آمارها و بررسیها نشان میدهد که 56 شرکت چینی فعال در یکی از بخشهای تکنولوژی، رسانه و ارتباطات مخابراتی در سال 2018 سهام خودشان را در بازار بورس به عرضه عمومی گذاشتند.
مجموع ارزش بازار این 56 شرکت تا روز دهم ماه ژوئن امسال برابر 222 میلیارد دلار برآورد شده است. یکی از مهمترین شرکتهای چینی که در سال گذشته میلادی وارد بازار بورس شد، شرکت Xiaomi بود که در زمینه تولید و فروش گوشیها موبایل، نرمافزارهای ویژه موبایلهای هوشمند، دستگاههای ستتاپ باکس و لوازم مرتبط با آنها در سراسر دنیا میپردازد.
سرمایه بازار این شرکت به 35 میلیارد دلار میرسد. China Tower یکی دیگر از شرکتهای چینی مهمی بود که در سال گذشته سهامش را به طور عمومی در بورس عرضه کرد. این شرکت بزرگترین تولیدکننده برجهای مخابراتی و تلفن همراه در سراسر دنیاست و به ارایه تجهیزات، خدمات تعمیر و نگهداری آنها میپردازد. ارزش سرمایه بازار این شرکت هم برابر 47 میلیارد دلار است.
این در حالی است که بسیاری از دیگر شرکتهای مهم چینی هم قرار است امسال روانه بازار بورس بشوند. شرکت ByteDance مالک اپلیکیشن پرطرفدار و بینالمللی اشتراکگذاری ویدئوهای کوتاه TikTok با 500 میلیون نفر کابر فعال ماهانه و اپلیکیشن گردآوری اخبار Toutiao، یکی از آنهاست که اخیرا و در تازهترین دور سرمایهگذاریاش در ماه اکتبر گذشته توانست ارزش سرمایه بازار خودش را به 76 میلیارد دلار برساند. شرکت Kuaishou که مالک اپلیکیشن به اشتراکگذاری ویدئوهای کوتاه مدتی به همین نام است و با 300 میلیون کاربر فعال ماهانه رقیبی جدی برای TikTok به حساب میآید. تازهترین بررسیها نشان میدهد که ارزش سرمایه این شرکت به 25 میلیون دلار میرسد.
چینی ها با جذب سرمایه شرکتهای سرمایهگذار آمریکایی استارتاپهای محلی موفقی ساخته اند
با این اوصاف گویا اهمیت سرمایهگذاری در کسب و کارهای نوپا در چین به خوبی درک شده است؛ تا جایی که پای بهترین و تاثیرگذارترین شرکت سرمایهگذاری آمریکایی را هم به چین باز کرده است. حالا شرکت Sequoia با 247 مورد سرمایهگذاری در استارتآپهای چینی، به مهمترین و فعالترین شرکت سرمایهگذاری در چین تبدیل شده است. بعد از آن به ترتیب شرکتهای IDG Capital با 127 مورد، Matrix با 102 مورد، Shunwei با 79 مورد و GGV Capital با 55 مورد در فهرست فعالترین شرکتهای سرمایهگذاری جسورانه چین در سال 2018 قرار دارند.
شاید به همین دلیل است که غولهای تکنولوژی چینی یعنی شرکتهای Baidu، Alibaba و Tencent -که با نام اختصاری BAT شناخته میشوند- در سالهای اخیر بیشتر به دنبال توسعه و گسترش اکوسیستم خودشان بودهاند و در مقابل شرکتهای کوچکتر مانند Toutiao، Meituan-Dianping و Didi سعی داشتند هسته اصلی تجارتشان را تقویت کنند.
روندهای گذشته و آینده
این بررسیها نشان میدهد که صنعت اینترنت چین در سال گذشته میلادی چهار روند مهم را دنبال کرده است. اولین و اصلیترین روند این بوده است که غولهای اینترنتی چین همه کارها را انجام بدهند. به این ترتیب شرکتهای Baidu، Alibaba و Tencent به تدریج روند سرمایهگذاریهای خودشان را در شرکتهای خارجی افزایش دادند. در نهایت بر اساس آمار منتشر شده در این زمینه، این سه شرکت در سال 2017 در 252 شرکت سرمایهگذاری کردند و این رقم در سال 2018 به 280 شرکت رسید که از میان آنها 42 شرکت خارجی بودهاند.
روند بعدی توانمندسازی جمعیت روستایی چین از طریق اینترنت بوده است. آمار نشان میدهد که تعداد کاربران اینترنت در مناطق روستایی این کشور از 13 میلیون نفر به 222 میلیون نفر در سال 2018 رسیده است تا به این ترتیب ضریب نفوذ اینترنت در این مناطق هم از 35 درصد به 38 درصد افزایش پیدا کند. همچنین میزان زمانی که کاربران این مناطق در اینترنت صرف کردهاند هم در سال گذشته تا 30 درصد افزایش یافته است. روند سوم اما بکارگیری و همراهی با الگوی +Socila بوده است؛ الگویی که به کمک آن کسب و کارها میتوانند با تکیه بر یک قطب اجتماعی که به رشد مشارکت کاربران کمک کند، جایگاه خودشان را حفظ کنند. غولهای تکنولوژی چین مانند Alipay و JD.com در حال گسترش برنامههای خود با تمرکز بر این الگو هستند و در همین راستا قابلیتهای خرید گروهی را در اپلیکیشنهایشان فعال کردهاند.
روند آخر و بسیار تاثیرگذار صنعت اینترنت چین در سال گذشته میلادی، نظارت جدی دولت بر فعالیتهای این حوزه بوده که در سالهای گذشته هم وجود داشته است. به این ترتیب شرکتهای فعال در حوزه های فینتک، گیمینگ و شرکتهای اینترنتی محتوا محور در سال گذشته هم همچنان با محدودیتهای شدید اعمال شده توسط مسئولان و مدیران دولتی مواجه بودهاند.
دولت چین در سال گذشته مجوز چند بازی ویدئویی جدید را معلق کرد تا صنعت گیمینگ این کشور کمترین رشد درآمد خودش را در یک دهه گذشته تجربه کند. دولت این کشور همچنین در سال گذشته 9300 اپلیکیشن موبایلی را به خاطر محتوای نامناسب یا مضر حذف کرد. «ژی جینپینگ» رئیس جمهور این کشور هم اعلام کرد که این کشور برای رشد و توسعه تکنولوژیهای جدید باید کاملا متکی به نیروها و امکانات داخلی بوده و تکنولوژیهای مهم و اصلی را خودش توسعه بدهد.
الگوبرداری شرکتهای خارجی از صنعت تکنولوژی چین
با این همه اما صنعت اینترنت و تکنولوژی چین به راه رشد خودش ادامه داده و سعی کرده است قلههای جدیدی را فتح کند. در همین راستا کارشناسان و تحلیلگران معتقدند که روندهای تاثیرگذار صنعت تکنولوژی این کشور در سال جاری میلادی شامل چهار مورد مهم الگوبرداری شرکتهای خارجی از صنعت تکنولوژی تقلیدی چین، بکارگیری شبکه ارتباطی 5G، استفاده از هوش مصنوعی در سطح گسترده و واقعی شدن اعتبار اجتماعی در این کشور هستند.
با این اوصاف از ابتدای سال جاری میلادی روندی برای الگوبرداری از صنعت تکنولوژی چین که خودش تا حد زیادی شکل تقلیدی صنایع تکنولوژی غربی به خصوص در بخشهایی مانند شبکههای اجتماعی و تجارت الکترونیکاست، آغاز شده. این در حالی است که بکارگیری و سازگاری با شبکه ارتباطی 5G به اولویتی مهم در این کشور تبدیل شده و مقامات چین این ساختار ارتباطی جدید را به عنوان فرصتی میبینند که میتواند برای اولین بار در تاریخ آنها را از رقبای غربیشان جلو بیندازد. با این اوصاف است که حالا سه اپراتور مخابراتی بزرگ چین در بیش از دوازده شهر این کشور با مجموع جمعبت 167 میلیون نفر، خدمات 5G را به صورت آزمایشی به ارایه میکنند. این در حالی است که چین بیشترین تعداد حق ثبت اختراع جهان را در زمینه 5G در اختیار خودش دارد.
با این همه چین از تلاش برای بکارگرفتن تکنولوژیهای جدید دیگری مانند هوش مصنوعی دست برنمیدارد. درست به همین دلیل هم هست که مسئولان چینی سعی دارند از هوش مصنوعی در زمینههای متنوعی از کنترل سطح دسترسی (تشخیص چهره یا یادگیری ماشینی) و پیشنهادهای قابل شخصیسازی گرفته تا راهکارهای ویژه برای شهرهای هوشمند، شناسایی جرایم، بهبود شرایط ترافیکی، کنترل جمعیت، مرور اطلاعات و محتوا، خرید، خدمات مسافرتی و جهانگردی و پرداخت کرایه سفرهای شهری مانند خطوط مترو استفاده کنند. در نهایت اما واقعی شدن پروژه اعتبار اجتماعی در چین روند مهم دیگری است که در سال جاری در این کشور دنبال میشود. این سیستم که اولین بار در سال 2014 معرفی شد، قرار است تا سال 2020 تمام شهروندان چینی را بر اساس اعتبار اجتماعیشان رتبهبندی کند. این سیستم به گروهی از تشویقها و تنبیهها وابسته است که افراد در طول زندگی و دوره کاریشان دریافت میکنند.