سال 2020 همه مردم جهان در اینترنت حضور دارند
«اتحادیه جهانی مخابرات»(ITU) وابسته به سازمان ملل متحد هفته گذشته با انتشار گزارش جامع خود در مورد وضعیت دسترسی ساکنان کره خاکی به فضای مجازی اعلام کرد طی 3 سال آینده بیش از نیمی از مردم جهان آنلاین خواهند بود. این گزارش آماری اطلاعات فراوانی را در مورد نگرش مردم به اینترنت و میزان استفاده از آن در سراسر جهان ارایه کرد و در مقدمه آن گفته شد که در سال 2014 میلادی خطوط پهنباند موبایلی مخصوص گوشیهای هوشمند و رایانههای لوحی عنوان «سریعترین فناوری در حال رشد در تاریخ حیات بشر» را به خود اختصاص دادهاند و به همین خاطر میتوان از آن به عنوان محبوبترین فناوری در سراسر جهان هم یاد کرد.
این گزارش که در دهمین نشست «کمیسیون جهانی پهنباند مخصوص توسعه دیجیتالی» در شهر نیویورک منتشر شد، اعلام کرد که در حال حاضر بیش از 40 درصد مردم جهان آنلاین هستند و در حالی که تعداد کاربران اینترنتی در پایان سال 2013 میلادی 2.3 میلیارد نفر محاسبه شده بود، پیشبینی میشود این رقم در سال 2014 میلادی از مرز 2.9 میلیارد نفر هم فراتر رود. علاوه بر این احتمال میرود در پایان سال جاری میلادی 2.3 میلیارد نفر در جهان مشترک خطوط پهنباند موبایلی باشند و این رقم ظرف 5 سال آینده به بیش از 7.6 میلیارد نفر برسد. این روزها تعداد ارتباطات اینترنتی موبایلی مردم جهان نسبت به ارتباطات مبتنی بر خطوط ثابت 3 برابر بیشتر است و همین دسترسیها باعث شده است بیش از 1.9 میلیارد نفر از کل مردم عضو شبکههای اجتماعی باشند.
از کل جمعیتی که در دنیای مجازی حضور دارند 45.1 درصد آسیایی هستند و 20.2 درصد هم از اروپا وارد این فضا میشوند. همچنین گفته شده است که 10.7 درصد از ساکنان دنیای مجازی اهل آمریکای شمالی هستند، 10.8 درصد از آمریکای لاتین، 8.6 درصد آفریقایی، 3.7 درصد از خاورمینه و 0.9 درصد هم از استرالیا وارد اینترنت میشوند.
ضریب نفوذ اینترنتی
برخلاف سرمایهگذاریهای گستردهای که آمریکا و اروپا برای افزایش دسترسی شهروندان خود به اینترنت انجام دادهاند، کره جنوبی برای چندمین سال متوالی همچنان بیشترین ضریب نفوذ اینترنت را بین همه کشورهای جهان به خود اختصاص داده است. بر اساس گزارش ITU، هماکنون بیش از 98 درصد ساکنان کره جنوبی به اینترنت دسترسی دارند که این رقم برای سال گذشته 97 درصد گزارش شده بود. در مقابل کشور سوئیس عنوان بالاترین ضریب نفوذ برای خطوط پهنباند ثابت را از آن خود کرده است که گفته میشود 44 درصد سوئیسیها از این طریق وارد اینترنت میشوند.
کشور آمریکا در زمینه تعداد کاربران آنلاین به نسبت کل جمعیت در رتبه نوزدهم لیست ایستاده است و پس از آن کشور آلمان رتبه 20 و استرالیا رتبه 21 را از آن خود کرده است. اما در رتبههای پایینتر، بریتانیا در جایگاه دوازدهم ایستاده است، ژاپن پانزدهم شده است و کانادا نیز رتبه 16 را به دست آورده است.
در مجموع هماکنون در 77 کشور جهان بیش از 50 درصد مردم به اینترنت دسترسی دارند که این آمار سال گذشته برای 70 کشور گزارش شده بود. همچنین، 10 کشور برتر جهان که ساکنان آن بیشترین استفاده را از اینترنت میبرند در منطقه اروپا واقع شدهاند. برای این بخش گفته شده است که 96.5 درصد از ساکنان ایسلند به صورت دایم در اینترنت حضور دارند و کمترین میزان دسترسی و حضور مردم در اینترنت مربوط به منطقه ساحارا در آفریقا شده است. بر این اساس گفته میشود 2 درصد مردم اتیوپی، 1.6 درصد مردم گینه، 1.5 درصد مردم سومالی، 1.3 مردم بوروندی و 0.9 درصد مردم اِریترآ به اینترنت دسترسی دارند.
اینترنت در خاورمیانه
در گزارش مرکز ITU آمده است که پایان سال 2013 میلادی کاربران اینترنتی خاورمیانه 3.7 درصد از کل کاربران اینترنتی در جهان را تشکیل میدادند. امسال مجموع کاربران اینترنتی خاورمیانه 102 نفر برآورد شده است که این رقم معادل 37 درصد ساکنان منطقه است. بنابراین میتوان گفت ضریب نفوذ اینترنت در خاورمیانه به نسبت دیگر مناطق جهان پایینتر است و با این وجود از میانگین جهانی یعنی 35 درصد بالاتر محاسبه شده است. بیشترین ضریب نفوذ اینترنت در منطقه را امارات متحده عربی دارد که گفته میشود 83 درصد از جمعیت آن آنلاین هستند.
اگر وضعیت اینترنت در این منطقه را با جزییات بیشتر مورد بررسی قرار دهیم در خواهیم یافت تعداد کاربران اینترنتی خاورمیانه با سرعت بیشتر نسبت به دیگر نقاط جهان افزایش یافته است. طی یک سال گذشته تعداد کاربران آنلاین در منطقه خاورمیانه و آفریقا رشد 16.7 درصدی را تجربه کرد و پس از آن منطقه آسیا پسیفیک با 12.4 درصد و آمریکای لاتین با 12.3 درصد توانستند تعداد کاربران آنلاین خود را بیشتر کنند. در حالی که پیشبینی شده است سال 2016 میلادی 2 درصد از تعداد کاربران آنلاین در اروپا کاسته شود، شرایط در خاورمیانه به گونهای دیگر رقم میخورد و میزان رشد کاربران آنلاین در این منطقه برای سال 2016 میلادی 7.6 درصد پیشبینی شده است.
امارات متحده عربی با 83 درصد بالاترین ضریب نفوذ اینترنت در خاورمیانه را به خود اختصاص داده است که پس از آن کویت با 62 درصد، قطر با 61 درصد و عربستان سعودی با 60 درصد قرار دارند. بیشترین کاربران اینترنتی در خاورمیانه از منازل خود وارد دنیای مجازی میشوند و البته دستگاههای موبایلی محبوبترین ابزار برای ساکنان منطقه هستند.
اینترنت در سال 2020
«مرکز جهانی مخابرات» پیشبینی کرده است که در سال 2020 میلادی بیش از 50 میلیارد دستگاه الکترونیکی با قابلیت اتصال به اینترنت در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرند که البته 50 درصد آنها طی 3 سال پایانی به کار گرفته خواهند شد. در حال حاضر بهازای هر یک کاربر آنلاین دو نفر در خارج از فضای مجازی بهسر میبرند. اما در سال 2020 میلادی تمام ساکنان جهان به اینترنت دسترسی خواهند داشت و پایان دهه حاضر امکان استفاده از خدمات اینترنتی برای همه ساکنان کره خاکی فراهم خواهد بود. در آن سال اینترنت از لحاظ جغرافیایی در مناطق بیشتری نفوذ خواهد کرد و در انواع دستگاههای الکترونیکی روزمره به کار گرفته خواهد شد.
شاید این ادعا اندکی غیرواقعی بهنظر برسد که پایان این دهه همه مردم جهان حتی ساکنان مناطق فقیرنشین در کشورهای توسعهنیافته هم به اینترنت دسترسی داشته باشند. اما آنچه را که هماکنون میتوان با اطمینان کامل پذیرفت این است که اینترنت تا یک دهه به صورت اجتنابناپذیر همه بخشهای زندگی ما را درگیر خود میکند و واسطههای امروزی از جمله گوشیهای هوشمند یا رایانههای شخصی از میان برداشته میشوند تا انسان بهصورت واقعی در دنیای مجازی حضور یابد.
منبع : ایران