تدوین آیین نامه صادرات فناوری اطلاعات
سرویس خبر- تدوین آیین نامه توسعه صادرات صنعت فاوا بدون توجه به نقش و نظرات بخش خصوصی و جامعیت نگاه سازمان های دولتی به سرنوشت آیین نامه های تاریخی این حوزه دچار خواهد شد.
به گزارش عصرارتباط، چهارمین جلسه كميته تخصصي صنعت و توسعه صادرات فاوا، چهارشنبه هفته گذشته با حضور نمایندگان وزارتخانههای صنایع، ارتباطات و فناوری اطلاعات، بازرگانی، فرهنگ و ارشاد، معاونت علمي فناوري رياست جمهوري و سازمان نظام صنفي رايانهاي كشور و سندیکای تولدکنندگان فناوری اطلاعات برگزار شد تا ضمن توضیح بسترها و عوامل تاثیرگذار بر صادرات فاوا، برخی چالشهای این حوزه نیز مورد بررسی قرار گیرد.
بلندپروازیهای پنچ ساله فاوا
در این جلسه که با راهبری مرکز فناوری اطلاعات وزارت صنایع صورت گرفت، در میان نظرات همگرای نمایندگان خصوصی صنف فاوا، پیشنهادات حضاران دولتی از چهار وزارتخانه مطرح شد تا ضمن واکاوی توانمندیهای حاضر در بخش فاوا، ضعفهای موجود و تاریخی بستر فناوری اطلاعات کشور واکاوی شود.
حسین پاشنه طلا، دبیر کارگروه مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات و امنیت دولت وزارت صنایع با اشاره به این مطلب که چشمانداز این طرح، رساندن سهم صنعت فاوا به 2درصد توليد ناخالص داخلي در پایان برنامه پنجم توسعه است، گفت: «بر اساس این طرح، اگر توليد ناخالص داخلي در پايان برنامه پنجم 500 ميليارد دلار در نظر گرفته شود، سهم صنعت فناوري اطلاعات باید به 10 ميليارد دلار افزايش يابد و ما انتظار داریم که بتوان از طریق تقویت و اصلاح زیربنایی صنعت فاوا در چهار منظر صنعت(شرکتها)، دولت، استانداردها، آموزش و مهارت این هدف را محقق کنیم».
او بند الف ماده 46 قانون برنامه پنجم را محور توسعه فناوري اطلاعات كشور دانست و با اشاره به چشمانداز آییننامه مذکور در صورت تدوین، افزود: «طبق پیشبییهای صورت گرفته، قرار است در صورت تدوین آییننامه فوق، حجم صادرات فاوا تا پایان برنامه پنجم توسعه به دو میلیارد دلار برسد. به همین دلیل ضرورت دارد که سالانه 250 میلیون دلار به صنعت IT تزریق کنیم که این موضوع در قالب افزایش حمایتهای دولتی، نقشآفرینی و تجزیه خصوصیها و ارتباط نزدیکتر این دو بدنه با یکدیگر تبلور مییابد».
بستری که آماده نیست
در میان نظرات گوناگون حاضرین دولتی و خصوصی جمع که بر شفاف سازی نقش چهار وزارتخانه در اجرای این آییننامه، آسیب شناسی فرایند کسب و کار فاوا و پرهیز از دوباره کاری تاکید داشتند، نصرا.. جهانگرد، دبیر اسبق شورای عای اطلاعرسانی با بیان سیر تاریخی فاوا در برنامههای توسعه پا را از نظرات جمع فراتر گذاشت و اعلام کرد نگاه فانتزی و تئوریگرا به مقوله IT از ابتدا تاکنون باعث شده که نتوانیم در آستانه برنامه پنجم توسعه فناوری اطلاعات را محور توسعه سایر طراح کلان کشوری قرار دهیم.
جهانگرد با بیان اینکه تاکنون آییننامههای متعددی در تاریخچه فاوای ایران نوشته شده اما اغلب هیچکدام به درستی اجرا نشدند، گفت: «متاسفانه برخلاف الگوی توسعه صنعت در کشورهای پیشرفته فاوای ایرانی هرگز در پیوست طرحهای کلان عمرانی و اقتصاد قرار نگرفت و باید این حقیقت را پذیرفت که شرکتهای IT همواره در حیات خلوت اقتصاد ایران بازی کردند».
او ادامه داد: «تفاوتی نمیکند که این آییننامه در کدام وزارتخانه نوشته شود بلکه اهمیت طرح زمانی آشکار میشود که الزامات فناوری اطلاعات در تصمیمگیریهای دولتی نقش واقعی خود را بیابند که این موضوع در گروی افزایش سطح دانش و بینش مدیران دولتی و خصوصی ماست».
در بخش دیگری از این جلسه، مسعود شنتیایی، نایب ريیس سندیكای تولید كنندگان فناوری اطلاعات با بیان اینکه آییننامه مذکور را باید در قالب فرصتی طلایی برای صنف فاوا محسوب کرد، گفت: «اگر بتوانیم تعریف مشخص از فاوا در کشور ارايه دهیم قطعا تفکیک حوزه صنعت IT و کاربرد،IT میتواند راهگشای خوبی برای توسعه صادرات صنعت فاوا باشد». او به لزوم تفکیک توانمندیهای شرکتهای سختافزاری و نرمافزاری در حوزه فاوا اشاره کرد و افزود: «صرفنظر از بستر شرکتهای سختافزاری که هنوز اطلاعات کاملی از میزان پتانسیلهای آنها وجود ندارد، در بخش نرمافزار نیز با وجود چند تشکل صنفی، هنوز اطلاعات کاملی از شرایط شرکتهای نرمافزاری وجود ندارد. بنابراین بدیهی است که بدون درنظرگرفتن طرحها و ایدههایی که این اتحادیهها دنبال میکنند هرگونه تدوین آییننامه دولتی به موازیکاری منجر خواهد شد».
از سوی دیگر، حمیدرضا قمی که نماینده سازمان نام صنفی رایانهای در این جلسه بود در سخنان خود به لزوم معافیت مالیاتی شرکتهای حائز شرایط آییننامه توسعه صادرات فاوا اشاره کرد و گفت: «بررسی روند کسب و کار شرکتهای فاوا نکتهای است که همیشه در تدوین قوانین و آییننامهها مورد غفلت واقع شده است. بدیهی است که با درنظرگرفتن عوامل شکست آییننامههای پیشین، خاطرات ناموفق گذشته را دوباره تکرار نکنیم».
منبع : عر ارتباط