بررسی وضعیت شبکه بانکی در روزهای پرداخت یارانه
سرویس خبر- زمانیکه پس از تقریبا دو ماه اجازه برداشت یارانهها صادر شد، اکثر مردم مقابل دستگاههای خودپرداز صف کشیدند تا یارانههایی را که چند ماه در صورتحسابهای خود میدیدند اما اجازه برداشتش را نداشتند برداشت کنند، اشتیق شهروندان به دریافت یارانه تبدیل به محکی شد برای شبکه بانکی کشور.
هرچند محمود احمدي نژاد در برنامه زنده تلويزيوني خود به شهروندان توصيه کرد بلافاصله براي دريافت يارانههاي خود به دستگاههاي خودپرداز مراجعه نکنند چراکه اين طرح سالها ادامه خواهد داشت و پس از آن وزير امور اقتصادي و دارايي نيز اعلام کرد در صورت ماندن يارانهها در حساب مردم به آن بيشتر از سپردهها و حسابهاي معمولي سود تعلق خواهد گرفت اما مردم باز هم براي دريافت پولهايي که ماهها فقط تصويرش را روي صورت حسابهاي خود ميديدند به دستگاهها مراجعه کردند.
هرچند تعداد مراجعهکنندگان ر روز 28 آذر ماه اندک بود و تقريبا نيم درصد براي دريافت يارانههايشان مراجعه کردند اما در روزهاي بعدي حجم مراجعهکنندگان افزايش يافت.
شبکه بانکی که ماهها خود را برای چنین روزی آماده کرده بود سعی کرد در این آزمون سربلند بیرون بیاید. شبکه بانکی کشور در این دوره زمانی مانند روزهای پایانی سال در آمادهباش کامل بود و سعی میکرد در کوتاهترین زمان ممکن مشکلات را برطرف کند تا حجم گسترده برداشتها و افزایش چشمگیر تراکنشهای بانکی موجب ترافیک در شبکه نشود.
تمام این تمهیدات مانع از ایجاد صف در مقابل دستگاههای خود پرداز نشد، چراکه مراجعه بیش از 16 میلیون سرپرست خانوار ثبت نام کرده در طرح هدفمند کردن یارانهها در طی چند روز به شبکه بانکی کشور یعنی وارد شدن فشار حداقل 16 میلیون تراکنش بیشتر از کارکرد روزانه شبکه طی یک دوره زمانی محدود.
همزمانی این دوره با روزهای پایانی ماه و برداشت حقوق از حسابها نیز یکی دیگر از دلایل طولانی شدن صف مقابل دستگاهای خودپرداز بود.
با وجود این صف در مقابل دستگاهها باید گفت که اکثر متقاضیان دریافت وجه توانستند وجه مورد نیاز خود را دریافت کنند هرچند که شاید باید زمان بیشتری را در مقایسه با روزهای عادی در صف دریافت وجه میگذراندند.
آمارها خود سخن میگویند
شرکت خدمات انفورماتیک طی آماری اعلام کرد، تراکنش دو بانک ملی و صادرات که دریافتکننده خدمات از این شرکت هستند تنها در سه روز 28 تا 30 آذر ماه سال جاری به 81 میلیون و 760 هزار و 784 تراکنش رسید که در مقایسه با زمان مشابه سال قبل 58 درصد رشد را نشان میدهد.
این نسبت در بانکهای دیگر نیز که خدمات مشابه را از شرکتهای دیگری غیر از خدمات انفورماتیک دریافت میکنند نیز مشاهده میشود، به گونهای که در بانک ملت نسبت رشد تراکنشها در سه روز پایانی آذر ماه به تراکنشها در همین دوره زمانی در آبان ماه رشد 60 درصدی را تجربه کرده است.
این نسبت در بانک پارسیان نیز مشاهده میشود به گنهای که نسبت رشد تراکنشها در 3 روز پایانی آذر ماه در مقایسه با 3 روز پایان آبان ماه 61 درصد است.
افزایش میزان تراکنشها در روزهای پس از هدفمندسازی یارانه موضوعی غیر قابل پیشبینی نبود، بهگونهای که مدیرکل هدفمند کردن یارانههای وزارت رفاه و تامین اجتماعی در شهریور ماه اعلام کرده بود که ما به خانوارها پیشنهاد دادهایم که از کارتهای موجودشان برای دریافت یارانه استفاده کنند، در این صورت کارت جدیدی وارد شبکه نخواهد شد و برای آن دسته از حسابهای جدیدی که در بانکها افتتاح شده نیز پیشبینیهای لازم صورت گرفته و شتاب توانایی مدیریت این حجم از تراکنش ا خواهد داشت.
وقتی داستان شروع شد
بررسی چگونگی پرداخت یارانههای نقدی بارها و بارها در دستور کار قرار گرفت و بارها تغییر کرد، در دورهای قرار بود کارتهای معناطیسی جدیدی برای سرپرستان خانوار صادر شود.
آبان ماه 88 اعلام شده بود که وزارت رفاه با همکاری شبکه بانکی کشور به صدور کارتهای جدیدی برای پرداخت یارانه اقدام خواهد کرد، این کارتها مستقل از کارتهای موجود شبکه بانکی خواهد بود چراکه در کارتهایی که بانکها طی قراردادی در اختیار مشتریان شبکه بانکی قرار دادهاند امکان مسدود کردن آنها در صورت فوت سرپرست خانوار وجود نخواهد داشت. از همینرو به این نتیجه رسیده بودند که باید کارتهای جدیدی صادر شود تا امکان نظارت بر آن نیز وجود داشته باشد.
اما با پیشرفت پروژه و تکمیل بانکهای اطلاعاتی خانوار و فراگیر شدن کد ملی و استفاده از آن در تمام بخشهای شبکه بانکی کشور این پروژه از دستور کاری خارج شد و قرار بر این شد که کارتهای موجود برای پرداخت یارانهها استفاده شود؛ اما این تصمیم نیز نتوانست مانع رشد تعداد کارتهای صادر شده در شبکه بانکی شود.
طبق آمار بانک مرکزی تعداد کارتهای صادر شده شبکه بانکی کشور در پایان آبان ماه به 112 میلیون و 4 هزار و 413 کارت میرسد این در حالی است که تعداد کارتهای صادر شده ر پایان آبان ماه سال 88 (سال گذشته) 75 میلیون و 846 هزار و 844 عدد بوده است.
بررسیهای صورت گرفته نشان میداد پیش از آغاز اجرای طرح هدفمند شدن یارانهها فقط 71 درصد از خانوارها دارای حساب بانکی بودند و پس از آن برای تمامی خانوارها حساب بانکی افتتاح شد، البته به جز کسانی که از دریافت یارانه انصراف داده بودند.
وضعیت عادی است
مدیران شبکه بانکی وضعیت شبکه را ایدهآل اعلام کردند و گفتند هیچ اختلالی در شبکه مشاهده نمیشود.
مدیرکل فناوری اطلاعات بانک مرکزی در گفتگو با ایسنا از کاهش تقاضا برای دریافت یارانههای نقدی خبر داد و هرگونه اختلال در شبکه خودپردازها و سامانه شتاب را تکذیب کرد. مهران شریفی افزود: «وضعیت پرداخت الکترونیکی در خودپردازها کاملا عادی است و به وضعیت نرمال و عادی گذشته برگشته است. او در پاسخ به سوالی درباره وجود اختلالاتی در برداشت و انتقال وجه، گفت: «ما از روی آمار میگوییم که وضعیت عادی است. تعداد تراکنشها و نسبت تراکنشهای ناموفق به موفق کاملا عادی است و اتفاق عجیب و غریبی در این زمینه مشاهده نمیشود.»
شریفی درباره پاسخگو نبودن خودپرداز بسیاری از بانکها برای کارت دیگر بانکها، گفت: «در روال عادی، معمولا در پایان ماه بعضی از بانکها که سامانه ضعیفی دارند شتاب را میبندند و فقط پاسخگی کارتهای خودشان هستند اما این موضوعی جدید نیست.
مدیران در شهرهای دیگر نیز چنین موضعگیریهایی را داشتهاند و همهچیز را در وضعیت عادی برآورد کردند.
دبیر شورای هماهنگی بانکهای آذربایجان شرقی در این زمینه با تاکید بر اینکه کمبود نقدینگی در بانکهای این استان وجود ندارد، افزود:«منابع مالی لازم برای هدفمند شدن یارانهها به بانکهای آذربایجان شرقی تزریق شده است».
علی علی نجاتی در گفتگو با مهر اعلام کرده است:« وضعیت فعالیت سیستم بانکی در آذربایجان شرقی، عادی گزارش شده و هیچ مشکلی انعکاس نیافته است».
او اضافه کرد:«سیستم بانکی مصمم است در اجرای شایسته قانون هدفمندی یارانهها فعالانه نقش آفرینی کند و بانکهای آذربایجان شرقی نیز در این راستا از آمادگی کامل برخوردارند».
همچنین مدیر کل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری آذربایجان شرقی با بی مورد دانستن نگرانی در خصوص ناکارآمدی دستگاههای خودپرداز در صورت مراجعه ناگهانی، گفت:«همه خودپردازهای استان آماده بهکار و فعال هستند».
رحیم خانی در مورد برداشت مبالغ یارانههای نقدی از طریق خودپردازها به مهر، گفت:«هیچ مشکلی منعکس نشده است و به نظر میرسد دستگاههای خودپرداز به نحو کارآمد عمل میکنند».
او افزود:«فرآیند ارتباط الکترونیکی بانها هم بهراحتی در حال انجام است و بار قابل ملاحظهای به ارتباطات الکترونیکی بانکی تحمیل نمی شود».
او ادامه داد:«در عین حال قطعی موقت سیستمهای خودپرداز بانک ها مربوط به زمانی است که این دستگاهها پولگذاری میشوند».
با وجود اظهار نظر مسوولان اما برخی از شهروندان برای دریافت خدمات از دستگاههای خودپرداز در این دوره زمانی با مشکل بیشتری در مقایسه با روند عادی ماههای پیش برخوردار بودند.
هنوز ابتدای مسیریم
پرداخت یارانه و برداشت یارانه فقط مربوط به این ماه نبود، مقرر شدهاست هر دو ماه یکبار یارانهها به حساب افراد واریز شود در این صورت به ظر میرسد شبکه بانکی کشور به صورت مرتب آزموده میشود و اگر پیش از این فقط یک دوره یک ماهه در روزهای پایانی سال با حجم زیادی تقاضا مواجه میشد حال این تقاضا به صورت مرتب در شبکه مطرح میشود و با توجه به در پیش بودن روزهاي پایانی سال باید تمام پیشبینیهای لازم را انجام دهد تا برای سرویسدهی به شهروندان با مشکل مواجه نشود. آیا مشاهده صف در مقابل دستگاههای خودپرداز تبدیل به عادت خواهد شد و یا این مشکل نیز در روزهای آتی برطرف میشود؟
منبع : عصر ارتباط