رقابت و شراکت همزمان غولهای کامپیوتری
نام نویسنده: ندا لهردی
رقابت در دنیای تکنولوژی در واقع تعریف دیگری دارد. در عرصه تکنولوژی ممکن است دو شرکت رقیب، همزمان همکاریها نزدیکی هم با هم داشته باشند.
این اتفاق درست همان چیزی است که درباره دو غول دنیای تکنولوژی؛ یعنی مایکروسافت و اینتل روی داده است. مدتها پیش این دو شرکت به دنبال رقابتی سخت با هدف حفظ انحصارشان در بازار تکنولوژی بودند. این داستان، اما حالا تغییر کرده است. حالا دیگر آنها در محاصره ارتباطات اینترنتی و بیسیم و البته دستگاههای قابل حملی مانند موبایل قرار گرفتهاند؛ تجارتی که این دو شرکت چندان نمیتوانند در آن ادعای رهبری داشته و به دنبال انحصار باشند.
این در حالی است که همچنان رهبران تکنولوژی تاثیرگذارترین بازیگران این عرصه به حساب میآیند. به این ترتب است که مایکروسافت و اینتل هنوز هم کنترل دو استاندارد مهم در دنیای کامپیوتر و پردازش اطلاعات را به عهده دارند؛ از طرفی سیستم عامل ویندوز همچنان پرطرفدارترین سیستم عامل در میان کاربران سرتاسر دنیا است و در بیشتر کامپيوترهای شخصی هم وجود دارد، از طرف دیگر Architecture شرکت اینتل حالا به مجموعه قانونهای استاندارد برای مدیریت چگونگی تعامل نرمافزار با پردازنده برای اجرای آن تبدیل شده است. با این اوصاف حالا دیگر بیش از 80 درصد از کامپیوترهای شخصی از استاندارد معروف Wintel (ترکیبی از ویندوز و اینتل) تبعیت کرده و استفاده میکنند.
حتی آمار هم نشان از تقاضای قابلتوجه بازارهای جهانی برای کامپیوترهای مبتنی بر این استاندارد دارند و حتی بحران اقتصادی سال میلادی گذشته هم نتوانست این تقاضا را کاهش بدهد. درست به همین دلیل هم هست که این همکاری موفق نتایج خوبی را هم برای هر دو شرکت به همراه داشته است. مهمترین این نتایج شامل سود چشمگیر و تعجببرانگیز شرکت مایکروسافت در فصل دوم سال 2010 و تا پایان ماه جولای گذشته بود که به 5/4 میلیارد دلار رسیده است و البته درآمد قابل توجه شرکت اینتل در فصل دوم سال 2010 برابر 9/2 میلیارد دلار بوده است. به این ترتیب هرچند اتحاد مایکروسافت و اینتل دیگر به صورت قبلی نیست، اما حالا اتحاد آنها سازنده و البته همچنان رقابتی شده است. با وجود مشکلاتی مانند اتهامات درباره نقض قوانین ضد انحصار طلبی، اما این دو شرکت هنوز هم مورد اطمینان و استقبال کاربران در سرتاسر دنیا هستند. نمونه مناسب برای این موضوع محبوبیت سیستمعامل شرکت مایکروسافت؛ یعنی ویندوز 7 است که از زمان عرضه تا حالا کمترین میزان شکایت و نارضایتی از آن گزارش شده است. روند طراحی و تولید پردازندهها و قطعات در اینتل هم با تکنولوژی روز همراه بوده و سرعت دلخواه کاربران برای کار با ابزارهای پر سرعت امروزی را در اختیارشان قرار میدهد.
در حقیقت این دو شرکت بعد از تجربه رقابت جدی و حتی در مواردی دشمنانه گذشته به این نیجه رسیدهاند که همکاریشان میتواند برای کاربران سرتاسر جهان و حتی خود آنها فواید و نتایج بهتری را به همراه داشته باشد.
حالا دیگر بسیاری از شرکتهای دیگر عرصه تکنولوژی هم تفاوت نوع رقابت این روزها را فهمیده و به دنبال وارد شدن به بازارهای مورد تقاضا و پررونق تکنولوژی؛ یعنی ارتباطات همراه و پر سرعت بیسیم مانند موبایلهای هوشمند و اینترنت هستند. درست به همین دلیل هم هست که شرکت اپل در سالهای اخیر و به دنبال تولید محصولاتی مانند iPad و iPhone توانست به ارزش مالی بالاتر از شرکت بزرگی مانند مایکروسافت دست پیدا کند.
گوگل هم حالا به خاطر ابزارها و خدمات متوعی که در این سالها برای جستوجو در اینترنت ارائه کرده، توانسته است به محبوبیت چشمگیری در میان کاربران جهان برسد و البته سود قابل توجهی را هم بهدست بیاورد. یکی دیگر از رقابتهای موفق گوگل در این سالها، عرضه خدمات نرمافزاری و اینترنتی مانند برنامههای کاربردی رایگان بوده است که با برنامهها و نرمافزارهای گرانقیمت مایکروسافت رقابت میکنند.
حالا تغییر در دنیای تکنولوژی به سمت پردازش بیسیم و به اشتراکگذاری اطلاعات که این روزها به رایانش ابری مشهور شده است، پیش میرود تا صنعت IT جهانی با سرعت بیشتر به سمت مجازی شدن حرکت کند. کارشناسان معتقدند ه این صنعت به تدریج شبیه کیکی چند لایه میشود که هر لایه آن بخشی از دنیای تکنولوژی مانند پردازندهها، سیستم عاملها یا برنامههای کاربردی است. شرکتهای تکنولوژی حالا سعی دارند از فعالیتهای یک بعدی و انحصاری دست برداشته و بیشتر به سمت فعالیت در تمام لایههای این کیک بزرگ که به تدریج به هم نزدیکتر میشوند، حرکت کنند.
شرکت اپل در این مورد نمونه خوبی است که نشان میدهد یک شرکت که زمانی تنها در زمینههای محدودی فعالیت میکرد، حالا در سالهای اخیر به تدریج توانسته است محصولاتی را تولید کند که مجموعهای از امکانات تکنولوژیک را در قالب يک محصول به کاربرنش ارائه کند.
آمار و تحقیقات هم نشان میدهند که این پیشرفت نه تنها موفقیتهای چشمگیری را برای اپل به همراه داشته، بلکه با استقبال کاربران مختلف در بازار جهانی هم مواجه شده است. صفهای طولانی کاربران در کشورهای مختلف برای عرضه و خرید محصولات جدید اپل گواه خوبی برای اثبات این مدعا است.
گوگل هم نمونه خوب دیگری است. این شرکت که همچنان هم به عنوان غول موتور جستوجوی اینترنتی در جهان شناخته میشود، حالا با تولید و عرضه سیستم عامل آندرويید برای موبایلهای هوشمند سود زیادی را به دست آورده و البته محبوبیت بیشتری هم در میان کاربران دنیا به دست آورده است. حالا شکت سیسکو که به عنوان بزرگترین تولیدکننده تجهیزات شبکه در دنیا شناخته میشد، شروع به ساخت و فروش سرورها کرده است. در مقابل اچپی که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان بازار کامپیوترهای شخصی بوده است، این روزها به تولید و فروش تجهیزات شبکه پرداخته است. شرکت بزرگ اوراکل که تولیدکننده نرمافزار و به خصوص نرمافزارهای تجاری بوده است، سال میلادی گذشته شرکت سان مایکروسیستمز را که یک تولید کننده بزرگ در بازار جهانی کامپیوترهای شخصی بود، خرید تا در این بازار هم وارد شود. اینتل هم که بیش از 42 سال رقابت نزدیکی با رقیب دیرینهاش یعنی شرکت AMD تولید کننده پردازندههای سازگار با سیستم عاملهای ویندوز داشته است، حالا به رقابت با شرکت بریتانیایی ARM که تولیدکننده پردازنده برای گوشیهای موبایل است، میپردازد.
این فضای رقابتی جدید حتی قانونگذاران را هم برای تمرکز بر اجرا و تخطی شرکتها از قوانین ضد انحصار طلبی دچار مشکل کرده است. در حقیقت مرزهای رقابتی در عرصه تکنولوژی تغییرات زیادی کردهاند و دیگر حالا نمیتوان به راحتی شرکتی را به تخطی از قوانین ضد انحصار طلبی محکوم کرد. در واقع به همین دلیل هم هست که مدتها است اخباری در این زمینه منتشر نشده است. حالا دیگر شرکتهای بزرگ و غولهای دنیای تکنولوژی به راحتی به حوزههای کار و فعالیت یکدیگر وارد شده و هیچ شرکتی هم اعتراضی به این روند ندارد. حالا دیگر از نظر این شرکتها تنها راه رشد در این عرصه همین کار است و آنها باید روند تولید و عرضه خودشان را همراه با سلیقه و تقاضای بازار پیش ببرند. این همان چیزی است که غولهای تکنولوژی حالا به آن باور دارند.
منبع: اکونومیست
منبع : دنیای اقتصاد