به صادرات مشکوکید یا صادر کننده؟
نام نویسنده: ایمان بیک
چندسالی است که بحث رشد صادرات نرم افزار کشور مطرح می شود و هربار نیز گروهی از فعالان حوزه فاوا و دست اندرکاران صادرات به آمارها و پیش بینی ها در این رابطه شک می کنند، که باید بکنند- راستی با این وضع ارتباط بین الملل بانک های ایران، توان شرکت های نرم افزاری ما و چه و چه، به این آمار نباید شک کرد؟
آخرین اظهارنظر را در این رابطه، دیروز از دکتر نهاوندیان، ریس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران خواندیم که او نیز به آمار صادرات نرم افزار شبهه وارد دانسته بود.
اما موضوع این نوشته، سویه دیگر ماجراست.
در انتهای همان خبری که از دکتر نهاوندیان نقل شد، خبرنگار در مورد سابقه و وضعیت کنونی(ورشکستگی) یکی از صادرکنندگان نمونه کشور پرسیده و نهاوندیان نیز پاسخ داده بود.
آن شرکت« آرشام کوشا» و اجازه بدهید بگویم مدیر موفق اش «علی هلالی» است که عطای کار صادرات در ایران را به لقای دردسرهایش بخشیده و هم اکنون در کانادا رحل اقامت افکنده – بخوانید فرار مغزها کرده- است و اتفاقا آنجا هم مدیر «ایرانی» موفقی است.
اما هلال و شرکت اش که از سال 1385 در فهرست صادرکنندگان نمونه نبوده و بالمآل جایزه ای هم نگرفته، حالا هم شده است سنگر و هم پیراهن عثمان ، هم برای آنان که به آمار صادرات نرم افزار ایران می بالند و هم آنان که به آمار مشکوکند. در این میان هم آبرو و سابقه درخشان این مدیر موفق بخش خصوصی که دست اش از خاک وطن کوتاه است و آمار فعالیت اش هم در دستگاه های ناظر موجود، به هیچ گرفته و شاید حتی ابزار تسویه حساب های شخصی شده است.
کسی نمی پرسد، پس کسی هم پاسخ نمی دهد که کار آرشام کوشا کجا نقص داشته و با چه توجیهی به «سیبل متحرک مانور نظامی صادرات نرم افزار» تبدیل شده؟ آیا اینکه آرشام کوشا را «می شناسیم» توجیه خوبی است برای اینکه پشت نامش قایم شویم یا از این نام برای تشکیک در آمار صادرات آنها که نمی شناسیم استفاده ابزاری کنیم؟
احتمالا کسی نمی داند صادرکنندگان «نمونه» نرم افزار کیانند و چه محصولی صادر کرده اند، اما همه می دانیم که آرشام کوشا سال ها پیش چه کرده و اتفاقا دستاوردهایش را به چشم دیده ایم.
اگر رویه انتخاب صادرکننده نرم افزار مشوه است چرا موضوع را به یک نام تقلیل می دهید و پشت آن سنگر می گیرید و اگر هم نیست – این سخن با طرفداران آمار است- چرا باز از زیر سایه 5-6 ساله یک شرکت خارج نمی شوید و شفاف نمی گویید چه کسی، به چه دلیل و با چه مدارک صادرات کرده که مستحق جایزه باشد؟ آیا شخصی کردن دعوای صادرات، صورت مساله را تغییر نمی دهد و اتفاقا خدمت به آنان نیست که آمارشان مشکوک است؟
دوستان! روند تعیین صادرکننده نمونه و آمارصادرات نرم افزار اگر درست هست و اگر نیست – هر گونه شما می پسندید!- به همان روند بپردازید و از پشت سنگر آبروی یک نام بیرون بیایید.
منبع : فناوران