تکنولوژی

گزارشی از بازار قطعات و لوازم کامپیوتری

نام نویسنده: مريم عسگري

بازار كامپيوتر و تجهيزات جانبي كه طي يك سال اخير بنا به دلايل مختفي از جمله بحران جهاني، كاهش شديد تقاضا و… با ركودي پرافت و خيز مواجه بوده است، اين روزها شاهد افزايش حدودي تقاضا و همچنين قيمت‌ها است.

البته فعالان بازار قبل از آغاز تعطيلات چند روزه كه آن را سپري كرده‌ايم نويد دگرگوني و تغيير و تحول در بازار را پس از اين تعطيلات داده بودند.

به گفته فعالان بازار، تا قبل از آغاز تعطيلات چند روزه كه آن را سپري كرده‌ايم، پيش‌بيني مي‌شد عوامل مختلفي دست در دست هم دهند تا حال و هواي تكراري و يكنواخت بازار تغييري هر چند جزئي چه در زمينه قيمت‌ها و چه در زمينه ميزان عرضه و تقاضا كند. بنا بر پيش‌بيني‌هاي قبلي فعالان بازار، به دليل فرا رسيدن سال نوي چيني‌ها و همچنين سفارشي شدن توليدات كارخانه‌هاي اين شركت‌ها، ميزان عرضه كالا از 14 فوريه به بعد كاهش مي‌يابد كه اين موضوع در كنار افزايش جزئي تقاضا كه معمولا هر سال در يك برهه زماني كوتاه در نيمه دوم بهمن ماه با آن مواجه مي‌شويم باعث رشد قيمت‌ها خواهد شد كه بنا بر اعلام فعالان بازار اين اتفاق افتاده است و طي دو روز اخير شاهد رشد قيمت‌ها در بازار بوده‌ايم.

البته واردكنندگان بر اين اعتقادند شركت‌هاي بزرگ و با سابقه كاهش عرضه به دليل قرار گرفتن در تعطيلات چيني‌ها را پيش‌بيني كرده‌‌اند و از قبل سفارش‌هاي خود را داده‌اند، اما به هر ال عرضه كالاهاي جديد با تاخيري هر چند اندك توام خواهد بود.

وارد‌كنندگان كامپيوتر و تجهيزات جانبي همچنين با اشاره به اينكه طي مدت اخير معاملات بين وارد‌كنندگان و شركت‌هاي توليد‌كننده بايد به صورت نقدي انجام شود گفتند، به دليل كاهش نقدينگي واردكنندگان كه ماحصل ركود حاكم بر بازار است خواه ناخواه حجم واردات كالاهاي مختلف به بازار داخلي كاهش يافته است.

رشد قيمت‌ها در بازار كامپيوتراگر طي دو سه روز اخير، فرصت كرده و سري به مراكز خريد و فروش كامپيوتر زده باشيد حتما علاوه بر اينكه شاهد عرضه كالاهاي جديد هر چند به طور محدود به بازار بوده‌ايد، رشد قيمت‌ها نيز توجه شما را به خود جلب كرده است. بر اساس اعلام فعالان بازار، اكثر كالاهايي كه از كشور چين وارد بازار داخلي مي‌شوند با رشد 2 تا 5 درصدي قيمت مواجه شده‌‌اند و در زمينه لپ‌تاپ هم با رشد 40 تا 50 هزار توماني قيمت‌ها در برخي مدل‌ها مواجه هستيم.
فعالان بازار علت اصلي اين امر را كاهش موجودي كالا در بازار مي‌دانند و مي‌گويند اين موضوع در كنار افزايش جزئي تقاضا تا حدودي به رشد قيمت‌ها دامن زده است.

البته تعداد معدودي از فعالان بازار معتقدند در شرايط فعلي ميزان تقاضا همچنان مانند قبل است و تنها اتفاقي كه افتاده است اين است كه قيمت‌هاي جهاني افزايش يافته و ميزان واردات هم كاهش يافته است.

محمد صهولتي، يكي از فعالان بازار در اين باره مي‌گويد: در شرايط فعلي اكثر فروشندگان و فعالان بازار كالاهاي خود را با ضرر به فروش مي‌رسانند و حتي ناچارند براي به فروش رساندن اجناس خود با مشتري بيش از آنچه بايد راه بيايند. محسن بهنامي، يكي ديگر از فعالان بازار نيز مي‌گويد: در شرايط فعلي به طور متوسط قيمت تمام شده هر لپ‌تاپ جديد يك هزار و 95 دلار است؛ اما فروشندگان ناچارند همين لپ‌تاپ را در بازار داخلي با قيمت يك ميليون و 100 هزار تومان به فروش رسانند و اين يعني ضرر. به گفته وي، فروشنده علاوه براينكه بايد بابت ترخيص، حمل كالا و گارانتي و مائل ديگر روي لپ‌تاپ هزينه كند، اما كالا را با قيمت پايين‌تر از آنچه بايد به فروش مي‌رساند تا بازار را از دست ندهد.

به گفته وي، اين گفته فعالان بازار در مورد رشد قيمت‌ها صحت دارد و قيمت‌ها از روز يكشنبه در بازار افزايش يافت. وي مي‌گويد: ميزان تقاضا تغييري نكرده است و تنها كاهش موجودي در بازار باعث اين تصور نزد برخي فروشندگان شده است مبني بر اين كه تقاضا افزايش يافته است.
يك فروشنده ديگر نيز در اين باره مي‌گويد: با توجه به اينكه به پايان سال نزديك مي‌شويم برخي از افراد براي خريد هديه نوروزي به بازار مراجعه مي‌كنند و به همين دليل ميزان تقاضا تا حدودي افزاش يافته است.

وي همچنين به برگزاري جشنواره‌هاي نوروزي از طرف برخي از شركت‌هاي عرضه‌كننده اشاره كرد و گفت: در شرايط فعلي برخي از برندها مانند سوني، پاناسونيك، سامسونگ و… با تخفيف‌هاي ويژه جشنواره به فروش مي‌رسند و اين موضوع هم به افزايش ميزان تقاضا كمك كرده است.

صائب، يكي ديگر از فعالان بازار نيز مي‌گويد: در حال حاضر بازار خريد و فروش كامپيوتر با افزايش ميزان مراجعه مواجه شده است و اين موضوع باعث دلگرمي فعالان بازار شده است.

به گفته وي، اما اين افزايش تقاضا در مورد همه كالاها نيست و بيشتر كالاهايي مانند انواع حافظه فلش، تجهيزات فانتزي، ميني لپ‌تا‌ها و … با افزايش تقاضا مواجه شده‌اند.

به هر حال به هر دليلي و براي هر كالايي كه باشد، اين رونق دست و پا شكسته مايه دلگرمي فعالان بازار شده است و بازار كامپيوتر در اين روزها تا حدودي از حالت ركود خارج شده است. هر چند برخي از فعالان بازار معتقدند اين موضوع به هيچ وجه به معني رونق گرفتن بازار نيست و بازار امروز كامپيوتر به دليل كاهش موجودي و عوامل ديگر تنها با پديده رشد موقتي قيمت‌ها مواجه است.
ورود كند كالاهاي جديد يكي از اتفاقاتي كه اين روزها فعالان بازار را نگران كرده است، كند شدن روند ورود نمونه‌هاي جديد به بازار داخلي است؛ چراكه اين موضوع به هر دليلي ك باشد باعث بي‌اعتمادي مصرف‌كنندگان به بازار مي‌شود.

به گفته فعالان بازار، طي سال‌هاي اخير دانش و اطلاعات مصرف‌كنندگان در حد قابل توجهي رشد كرده است و آنها با مراجعه به سايت‌هاي شركتي و… مي‌توانند به راحتي از تكنولوژي‌هاي روز دنيا مطلع شوند. در چنين شرايطي مصرف‌كنندگان و كاربران حرفه‌اي كه هميشه خدا به دنبال تازه‌هاي بازار هستند از كندي روند عرضه محصولات جديد به بازار گله‌مند مي‌شوند و از خريد كالاهاي موجود در بازار نيز به اميد ورود مدل‌هاي جديد خودداري مي‌كنند. به اين ترتيب هم بازار بي‌رونق‌تر از قبل مي‌شود و هم اينكه اندك مشتريان حرفه‌اي و پر و پا قرص خود را از دست مي‌دهد.

به همين دليل اكثر واردكنندگان با وجود نقدينگي اندكي كه دارند مدل‌هاي جديد را به طور محدود وارد بازار مي‌كنند تا اين مشتريان خود را از دست ندهند.

بر اساس اعلام يك فروشنده لپ‌تاپ در بازار، طي مدت اخير سوني مدل‌هاي جديد لپ‌تاپ‌هاي TW از سري 2 را به طور محدود وارد بازار كرده است.

يك فروشنده ديگر هم از عرضه چند مدل محدود از لپ‌تاپ‌هايDELL خبر داد كه به پردازنده‌هاي جديد CORE I 3،CORE I 4 و CORE I 7 مجهزند.

HP نيز چند مدل محدود به بازار عرضه كرده است كه به اين پردازنده‌هاي جديد مجهزند كه شامل مدل‌هاي 2170،2150 و 2130 است.

كاهش خريدهاي ابوه پايان سال تا پيش از اين فعالان بازار در ماه‌هاي پاياني سال دلشان به خريدهاي دولتي گرم بود و نگراني زيادي بابت ركود حاكم بر بازار در ماه‌هاي پاياني سال نداشتند، اما بر اساس اعلام فعالان بازار، طي يكي دو سال اخير بودجه IT شركت‌ها كاهش يافته است و به همين دليل ميزان خريدهاي دولتي در حد قابل توجهي كاهش يافته است.

به گفته فعالان بازار، در شرايط فعلي تنها چند شركت مطرح هستند كه اندك خريدهاي دولتي، آنها را منتفع مي‌كند و ساير فروشندگان و فعالاني كه تا چندي پيش با ارگان‌هاي دولتي و حتي شركت‌هاي خصوصي معاملاتي داشتند از اين گردونه حذف شده‌اند.

يكي از فعالان بازار در اين زمينه مي‌گويد: از آنجا كه شركت‌هاي دولتي از خريد برخي از كالاهاي وارداتي كه نمونه توليدي آن را در كشور داريم منع شده‌‌اند، معمولا اين اندك خريدهاي دولتي هم از شركت‌هاي توليد‌كننده داخلي مي‌شود و سايرين شانسي در اين زمينه ندارند.

درخشان، يكي ديگر از فعالان بازار هم مي‌گويد: طي سال‌هاي اخير كه فعالان بازار متوجه شده‌‌اند نمي‌توانند به اميد خريدهاي انبوه پايان سال باشند، ناچار شده‌‌اند براي ادامه حيات در اين بازار بي‌رونق با ضرر كالاهاي خود را فروش برسانند.

به گفته وي، ايجاد بازارهاي كاذب در دل مراكز خريد و فروش رايانه، بروز كلاهبرداري به شيوه‌هاي مختلف، عدم وصول چك‌هاي مدت‌دار و… از پيامدهاي اين بازار بي‌رونق است.

ختم كلام با وجودي كه برخي از فعالان بازار حسابي دلشان به افزايش ميزان مراجعه به بازار، آن هم پس از يك دوره سكوت در بازار گرم شده است، اما عده‌اي از فعالان بازار همچنان به وضعيت بازار بدبين هستند.

فعالان بازار بر اين باورند بازار رايانه همچنان در ركود دست و پا مي‌زند و به نظر نمي‌رسد اين ركود تا خرداد ماه سال آينده دست از سر بازار بردارد، ولي به هر حال چهره بازار به هر دليل، چه به دليل كاهش عرضه، چه به دليل افزايش تقاضا و… با قبل تغيير كرده و مي‌توان به همين تغيير ظاهري هم دل خوش كرد.

منبع : دنیای اقتصاد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا