تکنولوژی

20 میلیون دلار برای افشای آمریکا

نام نویسنده: حامد شفیعی

عضو هیات رئیسه مجلس از طرح مجلس برای افشای موارد نقض حقوق بشر در آمریکا خبر داد. حمیدرضا حاجی بابایی در گفت وگو با سایت خانه ملت این خبر را اعلام کرد، هدف از اجرای این طرح را محدود سازی ناعادلانه آمریکا و دیگر قدرت های غربی در عرصه فناوری اطلاعات به منظور افشای موارد متعدد و روزافزون نقض حقوق بشر عنوان و گفته است در این راستا 20 میلیون دلار از حساب ذخیره ارزی برداشت خواهد شد.

کارشناسان این اقدام مجلس را در مقال اقدام نمایندگان مجلس سنای آمریکا درخصوص مقابله با سانسور اینترنت در ایران بیان می کنند. مردادماه امسال مجلس سنای آمریکا با تصویب طرحی خواستار اختصاص 50 میلیون دلار برای کمک به مردم ایران برای مقابله با سانسور اینترنت به وسیله دولت ایران شده است. این طرح که «قانون قربانیان» سانسور در ایران نام دارد علاوه بر مقابله با سانسور اینترنت شامل تقویت ارسال برنامه های رادیویی و تلویزیونی به ایران نیز می شود. از این مقدار، 20 میلیون دلار برای ایجاد راه های ارتباطی جدید ایرانیان و رخنه در فضای سانسور و فیلترینگ فضای وب در ایران هزینه خواهد شد.

برهمین اساس کارشناسان مائل سیاسی و ارتباطات عمل نمایندگان مجلس را اقدام متقابل دانستند. درعین حال کارشناسان حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز بر این عقیده اند که اجرای چنین طرحی نیاز به نیروی انسانی، سخت افزار و نرم افزار مورد نیاز دارد. با این حال برخی دیگر نیز بر این باورند اکنون که منشا و حاکمیت فناوری اطلاعات و ارتباطات در اختیار کشور آمریکا است و به گفته مدیران آن کشور، اینترنت و فضای دسترسی به اطلاعات امتیازی است که ما به دنیا می دهیم – اظهار نظر یکی از اعضای تیم آمریکا در نشست اجلاس سران درباره جامعه اطلاعاتی در ژنو – چگونه می توان اقدام متقابل داشت در حالی که راه های آنها بیشتر است؟ به همین دلیل یکی دیگر از نمایندگان خانه ملت بیان می کند، مقصود از فناوری اطلاعات به آن مفهومی که در نظر است، نیست؛ بلکه افشای رفتارهای ضد حقوق بشر آمریکا به وسیله ابزارها و مکانیسم های گوناگون بوده که فناوری اطلاعات نیز یکی از آنها است. البته اغلب نمایندگان توضیح بیشتر در این زمینه را به مطرح شدن طرح در صحن علنی مجلس که هفته آینده صورت می گیرد، موکول کردند.

20 میلیون دلار در مقابل 50 میلیون دلار
حمیدرضا حاجی بابایی عضو هیات رئیسه که جزء با سابقه ترین نمایندگان حاضر در مجلس است با ارائه توضیحی کلی از طرح ارائه شده از سوی نمایندگان می گوید: «این طرح با توجه به شکنجه های وحشیانه در زندان های گوانتانامو، زندان های مخفی در برخی از کشورهای اروپایی و تصویب تحریم های ظالمانه علیه برخی از کشورهای مستقل و کمک گسترده به رژیم صهیونیستی به عنوان سمبل نسل کشی و جنایات جنگی، همچنین نمونه های بارز نقض حقوق بشر توسط آمریکا در جهان و برای تنویر افکار عمومی تحت عنوان افشای نقض حقوق بشر توسط آمریکا در جهان امروز به مجلس ارائه که در صورت نهایی شدن ماده واحده آن، 20 میلیون دلار از حساب ذخیره ارزی برداشت می شود.» طی گفت و گویی که با این نماینده همدان داشتیم او ادامه می دهد: «مجلس یک هفته بعد از تعطیلات در صحن علنی طرح را بررسی می کند.»

اما خبر ارائه چنین طرحی در حالی بیان می شود که هنوز این طرح به صورت کامل نوشته نشده و تحویل هیات رئیسه مجلس نیز داده نشده است. موضوعی که کوهکن یکی دیگر از اعضای هیات رئیسه به آن پرداخته و می گوید: «این طرح از سوی کمیسیون خاصی ارائه نمی شود و خود نمایندگان به صورت خودجوش به دنبال ارائه آن هستند.» سناتورهای طراح قانون جدید در مجلس سنای آمریکا معتقدند معترضان ایرانی با فشار های شدید در راستای محدود سازی فضای ارتباطات مواجه اند از همین رو آنها با تصویب این قانون تلاش دارند تا از آنچه که دموکراسی خواهی در ایران نامیده می شود، حمایت و پشتیبانی کنند. براساس طرح ارائه شده از سوی سنای آمریکا از اوباما خواسته شده تا لیستی از شرکت هایی را که به دولت ایران ابزارهای کنترل فضای اینترنت و دیگر ابزارهای سانسور فضای اطلاع رسانی را فروخته اند، تهیه کرده و این شرکت ها را از پروژه های دولتی آمریکا کنار بگذارد. طبق قانون آمریکا، 30 میلیون دلار برای کمک به مبارزه با ارسال پارازیت روی امواج که این مبلغ علاوه بر تقویت ظرفیت فرستنده های زمینی و ماهواره ای، تهیه نرم افزارهایی برای مقابله با مسدود کردن وب سایت ها و مقابله با قطع ارسال پیامک تلفن همراه در نظر گفته شده است و همچنین20 میلیون دلار نیز برای کمک به دسترسی ایرانی ها به اینترنت به صندوقی وایز خواهد شد تا برای پیدا کردن راه های موثر برای مقابله سانسور تبادل اطلاعات الکترونیکی هزینه شود. طرحی که به گفته سناتور لیبرمن درباره آن می گوید: «این طرح به مردم ایران کمک می کند تا از دولت خود در زمینه دسترسی به اطلاعات یک قدم جلوتر باشند.» (خبر انتشار این طرح در ابتدای مردادماه از سوی رسانه های داخلی منتشر شد.) در همین حال کاظم جلالی مخبر کمیسیون امنیت داخلی و سیاست خارجی مجلس ارائه چنین طرحی را در مقابل طرح سنای آمریکا بیان کرده و می گوید: «با توجه به برخی از مصوباتی که سنای آمریکا در خصوص ایران داشته، این طرح در مقابل اینگونه رفتارهای سیاسی تهیه شده است.» به گته او اجرای این طرح اقدمات افشای موارد نقض حقوق بشر از سوی آمریکا را فراهم می آورد. او ادامه می دهد: «این طرح یکشنبه هفته آینده در صحن علنی مجلس مطرح خواهد شد.» بنابراین با وجود اینکه می توان حدس زد این طرح با اکثریت آرا به تصویب برسد اما به طور حتم برخی نقدهایی به روش ها و هزینه های طرح خواهند داشت که تا زمان مطرح شدن در صحن برای رای گیری مشخص نخواهد شد.

وزارت ارتباطات بی خبر از طرح
براساس طرح «افشای موارد نقض حقوق بشر آمریکا و دیگر کشورهای غربی در عرصه فناوری اطلاعات» کمیته ای با مسوولیت وزارت امور خارجه و عضویت وزارت اطلاعات، ارتباطات و فناوری اطلاعات و سازمان ارتباطات و فرهنگ اسلامی تشکیل می شود که چگونگی هزینه کردن این اعتبارات در اختیار کمیته ای با مسوولیت وزارت خارجه خواهد بود اما طی تماس با خواجه پور معاون امور حقوقی و مجلس وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات وی از وجود چنین طرحی و عضو این وزارتخانه اظهار بی اطلاعی کرد. او در این باره گفت: «من از این موضوع خبر ندارم و اکنون از زبان شما می شنوم، شاید آقای سلیمانی وزیر ارتباطات خبر داشته باشد.»

البته بدیهی است که او از وجود چنین طرحی خبر نداشته باشد چرا که هنوز این طرح در صحن علنی مطرح نشده است اما این انتظار می رود معاون پارلمانی وزارتخانه ای که همواره بیشترین اعات کاری خود را در تعامل با نمایندگان می گذراند از آنچه مربوط به همکاری یا عضویت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در طرح های اینچنینی می شود، اطلاع داشته باشد. در همین حال تماس های ما برای ارتباط با دست اندرکاران سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و همچنین وزارت امورخارجه بی نتیجه ماند.

مجلس سنای آمریکا پیش از اینکه طرح خود را در صحن علنی – البته به اصطلاح ما -مطرح کند، جزئیات کامل آن را منتشر کرد. این در حالی است که تا آنجا که با برخی نمایندگان برای بیان جزئیات ارتباطات برقرار شد، آنها بیان کردند اطلاع کافی از جزئیات ندارند اما نمای کلی طرح، مقابله با رفتارهای آمریکا در دنیا است. در عین حال اگرچه حاجی بابایی افشای موارد نقض حقوق بشر را در عصر فناوری اطلاعات بیان می کند اما کوهکن بر این عقیده است که بحث مقابله است، فناوری اطلاعات نیست. با این حال باید تا هفته آینده منتظر ارائه این طرح در صحن علنی و در نهایت تصویب آن بود.

منبع : سرمایه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا