واردات 630 تن لپتاپ به كشور
نام نویسنده: مريم عسگري
ورود تكنولوژيهاي جديد به بازارهاي جهاني هميشه با عرضه گسترده محصولاتي كه از اين تكنولوژيها تاثير گرفتهاند به كشورهاي خريدار همراه است.
كمپانيهاي توليدكننده نيز با عرضه محصولات جديد كه از تكنولوژيهاي روز بهرهمند هستند، نه تنها درصدد جلب رضايت خاطر مصرفكنندگان در نقاط مختلف حركت ميكنند، بلكه سعي ميكنند در ابن بازار رقابتي با سرعت بيشتري آنچه موردنظر مصرفكنندگان است، وارد بازار كنند. بازار داخلي ما نيز مانند ساير كشورهاي خريدار تكنولوژي چشم به توليدكنندگان دوخته تا هر از چند گاهي محصولي جديد با قابليتهاي بيشتر و مجهز به تكنولوژيهاي پيشرفتهتر را به مصرفكنندگان برساند.
به همين دليل است كه بازار كشورهاي مصرفكننده چه از نظر نوسانات قيمت و چه از لحاظ ورود كالاهاي جديد تابع كشورهاي صاحب تكنولوژي است.
اما اين اواخر اتفاقات جديدي در بازار داخلي ما رخ داده است كه اكثر واردكنندگان و فعالان بازار و حتي مصرفكنندگان گناه آن را به گردن بحران اقتصادي و همچنين ركود طولاني مدت حاكم بر بازار مياندازند.
به گفته این گروه، واردات کالاهای کامپیوتری به ویژه لپتاپ با کاهش مدلهای جدید روبهرو بوده که این موضوع باعث عدمتعادل در عرضه و تقاضای کالاهای کامپیوتری و به هم خوردن تعادل قیمتی در بازار شده است؛ این در حالی است که بررسی آمارهای کمرگ نشاندهنده فزایش واردات لپتاپ به کشور است.
افزایش واردات لپتاپ
گمرك جمهوري اسلامي در پاسخ به دنیای اقتصاد اعلام کرده كه حجم واردات لپتاپ طي چهار ماه نخست سال 88 در حدود 630 هزار كيلوگرم بوده و واردات لپتاپ بدون هيچ مشكلي به بازار داخلي صورت ميگيرد.
بر اساس گزارش گمرك جمهوري اسلامي، حجم واردات انواع ماشینهاي خودكار دادهپردازي شخصي (pc) و كيفي (note book) طي چهار ماه نخست سال 1388 معادل 630هزار و 219 كيلوگرم بوده است كه اين حجم واردات ارزش ريالي معادل 659ميليارد و 195ميليون و 538هزار و 640ريال داشته است.
بر همین اساس، ارزش دلاري واردات لپتاپ طي چهار ماه نخست سال 1388 يز 66ميليون و 783هزار و 639دلار بوده است.
اين در حالي است كه حجم واردات لپتاپ طي ماه نخست سال گذشته 403هزار و 306كيلوگرم بوده و ارزش ريالي آن 573ميليارد و 990ميليون و 796هزار و 246ريال و ارزش دلاري آن معادل 62ميليون و 611هزار و 41دلار بوده است كه اين نشاندهنده اين است كه واردات لپتاپ طي مدت مشخص چهار ماه، در سال 88 افزايش نیز يافته است.
ورود کند مدلهای جديد
رسانهها و فروشگاهها مردم را به خرید محصولات جدید ترغیب میکنند؛ اما شرایط پیچیده بازار ایران باعث شده که محصولات جدید دیرتر به دست مصرفکننده برسد. برخی فعالان بازار این موضوع را موجب کاش روند خرید و افزایش دوران رکود دانستهاند.
فعالان بازار بر اين باورند كه مصرفكنندگان ايراني آگاه و دانا هستند و اخبار محصولات جديد را پيگيري ميكنند و نميتوان آنها را در چنين شرايطي حتي با كاهش بيشتر قيمتها براي خريد مجاب كرد.
سليماني يكي از فعالان بازار در اين رابطه ميگويد: طي چهارماه اخير ميزان واردات مدلهاي جديد در حد قابلتوجهي كاهش يافته است كه اين موضوع ناشي از ركود حاكم بر بازار، عدم توانايي واردكنندگان در خريد نقدي كالا از كشور مبدا است.
بهرغم آمارهای گمرک واردکنندگان معتقدند که عدمامکان گشایش LC و کاهش حجم نقدینگی موجب شده که آنها قادر به واردات لپتاپ نباشند، این در حالی است که گمرك اعلام کرده واردات لپتاپ طي چهار ماه دوم و سوم سال گذشته افزايش يافته است و اين ادعاي فعالان بازار در رابطه با كاهش حجم واردات چهار ماه نخست 88 با ماههاي مياني يا پاياني سال 87 باشد.
پيراني يكي از فعالان بازار در اين باره ميگويد: به دليل بحران اقتصادي، برخي از شركتهاي توليدكننده لپتاپ محصولات خود را به طور سفارشي و محدود توليد ميكنند، فروش اين محصولات به صورت نقدي انجام ميشود و واردکننده ايراني به دليل عدم توانايي در خريد نقدي ناچار است يا از خريد منصرف شود يا اينكه خريد را به صورت محدو انجام دهد. به اين ترتيب واردات لپتاپ به بازار كاهش يافته است.
اما ميرابراهيمي يكي از واردكنندگان لپتاپ در اين زمينه ميگويد: در اين كه حجم واردات لپتاپ به بازار داخلي، طي ماههاي اخير نسبت به سال گذشته در حد قابلتوجهي كاهش يافته است شكي نيست. اما اين اتفاق به دليل عدمگشايش LCرخ نداده است، بلکه بلاتكليفي واردكنندگان در زمينه تغييرات نرخ ارز، عدم تعادل در عرضه و تقاضاي لپتاپ، ركود حاكم بر بازار و… همه و همه از دلايل كاهش حجم واردات لپتاپ طي ماههاي اخير به بازار داخلي است.
به گفته وي، در حال حاضر واردكنندگان داخلي نياز به ثبات اقتصادي دارن تا در يك شرايط معمول اقتصادي اقدام به تجارت كنند.
محسن بهنامي يك كارشناس بازار نيز با نظر مير ابراهيمي موافق است و با اشاره به كاهش حجم واردات لپتاپ به بازار طي ماههاي اخير گفت: علت اين امر شرايط نامطلوب بازار و سختگيريهاي اداره استاندارد در ترخيص برخي از برندهاي لپتاپ است.
وي گفت: اين اواخر در بازار شايع شده است اداره استاندارد اجازه ترخيص برخي از مدلهاي لپتاپهاي سوني را نداده است و اين موضوع تا حدودي باعث كاهش عرضه لپتاپهاي اين برند در بازار داخلي شده است.
آتش شايعه
برندهای برتر همواره در معرض شایعات نیز قرار دارند. برخی فعالان بازار با اشاره به كاهش شديد قيمت لپتاپهاي سوني طي ماههاي اخير علت اين امر را سخت گيريهاي اداره استاندارد از عرضه لپتاپهاي اين برند ميدانند. اين در حالي است كه عاشوري يكي از مسوولان فروش شركت ايران رهجو اين خبر را تكذيب كرده و ميگويد: اين شايعه از سوي برخي از فعالان بر سر زبانها افتاده است تا چهره سوني را مخدوش كنند.
یک مسوول اداره استاندارد نيز به خبرنگار دنیای اقتصاد گفت: طي مدت اخير اداره استاندارد اطلاعيهاي منوط بر مشكل داشتن لپتاپهاي سوني صادر نكرده است.
بر اساس اعلام اداره استاندارد، در صورتي كه شركتي، چه واردكننده و چه توليدكنند، كالاي مشكل داري را عرضه كند اداره استاندارد طي اطلاعيهاي اين موضوع را منتشر ميكند.