تکنولوژی

لرزش در بازار موبایل

نام نویسنده: م.ر. بهنام رئوف

اگر‌اين روزها سری به بازارهای تلفن همراه زده باشید، قطعا از تنوع محصولات موجود در بازار و کاهش روز افزون قیمت‌ها متوجه رقابت تنگاتنگ تولیدکنندگان جهانی شده ايد؛ رقابتی که‌ اين روزها بحران اقتصادی نیز به آن دامن زده و باعث به کارگیری شیوه‌ها و روش‌های جدیدی در جذب کاربران بازار شده است.

زمانی برای سوختن ترو خشک
نوکیا به تازی صورت‌های مالی فصل دوم خود را منتشر کرده است. غول فنلاندی در‌اين گزارش سهم خود از بازار جهانی؛ 38‌درصد در فصل دوم سال 2009 اعلام کرده که نسبت به ‌پيش‌بيني‌‌های خود با یک‌درصد افزایش روبه رو شده است. همچنین گفته مي‌شود که‌ اين شرکت سود خود در بازار به 51‌درصد رسانده است. نوکیایی‌ها مدعی هستند که در فصل دوم بیش از 2/103‌ميليون گوشی فروخته‌اند و ‌اين درحالی است که در مدت زمان مشابه در فصل گذشته تنها 2/93‌ميليون گوشی توسط‌ اين شرکت به فروش رفته است. هرچند که گزارش اخیر نوکیا بیانگر بهبود نسبی شرایط ‌اين شرکت نسبت به فصل گذشته‌اش است، اما با ‌اين حال به نظر مي‌رسد که شرایط آن‌ها همچنان همانند گذشته خوب نیست.‌اين شرکت فروش خالص خود را در‌اين سه ماهه 28/9‌ميليارد دلار اعلام کرده است و ‌اين در حالی است که‌ اين رقم 6/24‌درصد پایین‌تر مدت مشابه سال گذشته است.

بر اساس‌اين گزارش، نوکیا توانسته است در‌اين فصل 7/3‌ميليون نسخه از مدل 5800 را به فروش برساند که البته به ‌اين عدد باید رقم 8/6‌ميليون نسخه از نوامبر گذشته تا ابتدای همین فصل را نیز اضافه کرد که در مجموع فروش‌اين مدل از گوشی‌های نوکیا ماهانه به بالغ بر یک‌ميليون نسخه مي‌رسد. همچنین گوشی‌های سری N و سری E هم فروشی بالای یک‌ميليون نسخه بیشتر از مدت مشابه فصل گذشته داشته‌اند. گفته مي‌شود که یک سوم فروش نوکیا در ‌اين فصل در خاورمیانه و آفریقا صورت گرفته است. به استثنا آمریکای شمالی که خرید و فروش گوشی‌های نوکیا در آن 9/5‌درصد با کاهش روبه‌رو بوده است؛ اما در سایر مناطق شاهد افزایش فروش نوکیا بین 4 تا 7‌درصد هستیم.

میانگین قیمت فروش نوکیا در‌اين فصل به 62‌یورو کاهش پیدا کرده است و‌ اين در حالی است که‌اين عدد در فصل گذشته 65‌یورو بوده است.‌اين مهم شاید به دلیل افزایش تولید گوشی‌های ساده یا ارزان قیمت باشد. به هر حال نوکیا برای جبران ‌اين موضوع تصمیم به عرضه گل سرسبد خود؛ یعنی N97 آن هم در یک شرایط تازه تبلیغاتی گرفت. ‌اين شرکت همچنین در کنار‌اين مدل، گوشی 8مگاپیکسلی N86 خود را در ماه ژوئن و E75 را نیز در ماه آوریل روانه بازار کرد تا شاید بتواند با ‌اين سه مدل سود و سهم خود را در بازار افزایش دهد.

همچنین منابع خبری از رایزنی‌های نوکیا با‌اينتل به منظور ساخت دستگاهی بر پایه معماری ‌اينتل خبر مي‌دهد که بتوان به وسیله آن پهنای باند بیشتری در ارتباطات و نیز محاسبات به کار گرفت. گفته مي‌شود که ‌اين فناوری قرار است در کلاس جدیدی به سایر محصولات نوکیا اضافه شود. منابع خبری به نقل از منابع آگاه و بعضا ناآگاه خود خبر مي‌دهند که ممکن است دستگاه جدید نوکیا چیزی شبیه به نوت بوک یا MIP‌های جیبی بشد؛ اما همین که نوکیا تا به حال در‌اين بخش اظهارنظر رسمي‌ نداشته و ‌اين خبر را نیز تکذیب نکرده است باعث‌ايجاد یک سردرگمي‌در بین سایر رقبایش شده است.

به هر حال به رغم آنکه نوکیایی‌ها برای فصل سوم سال جاری ‌پيش‌بيني‌ کرده‌اند که بازار تلفن همراه با کاهش 10‌درصدی استقبال نسبت به مدت مشابه سال گذشته خود روبه‌رو است، اما همچنان در تلاش هستند که موقعیت کنونی خود را حفظ کرده و سهمشان را از بازار به 41‌درصد برسانند. گفته مي‌شود که نوکیا در نظر دارد در آينده نزدیک دو پسوند X و C را نیز به سبد محصولات خود اضافه کند.

کاهش از کاهش
سونی اریکسون دیگر برند مطرح بزار، اما به تازگی اعلام کرده است که درآمد مالی‌اش در فصل دوم سال جاری نسبت به فصل قبلش پنج‌درصد کاهش داشته است؛ البته ‌اين درحالی است که ‌اين شرکت توانسته میانگین قیمت فروش خود را از 120‌یورو به 122یورو در فصل دوم برساند، اما با‌ اين حال بحران جهانی باعث شده تا‌اين کمپانی برای فصل دوم خود در سال 2009 نزدیک به 230‌ميليون یورو کاهش سود داشته باشد. هرچند که‌اين خبر نسبتا بدی برای مدیران‌اين کمپانی است، اما به هر حال کارشناسان‌ اين شرکت سوئدی ژاپنی معتقدند که‌اين رقم نسبت به کاهش درآمد 293‌ميليون دلاری ‌اين شرکت در فصل قبل بهتر است. سونی اریکسونی برای بهبود شرایط خد و شاید بهتر است بگوییم برای کمتر آسیب دیدن در‌اين دریای متلاطم بحران اقتصادی در فصل گذشته؛یعنی فصل دوم سال 2009 سه مدل جدید به بازار معرفی کرد. سه گوشی‌ای که‌اين بار اسامي‌ آن‌ها با نام سایر مدل‌های‌ اين شرکت متفاوت بود.‌ اينو، ساتیو و یاری اسامي‌سه گوشی جدید سونی اریکسون بودند.

اين سه گوشی ترکیبی از قابلیت‌های ارتباطی، سرگرمي‌ و برنامه‌های رسانه‌های اجتماعی است. به نظر مي‌رسد که‌اين روزها تقریبا تمامي ‌تولید‌کنندگان تلفن همراه اهمیت به کارگیری موضوعاتی از‌اين دست را درک کرده و در کارتابل مهندسان و طراحان خود قرار داده‌اند؛ چرا که پس از فتح باار تلفن همراه توسط گوشی چند منظوره اپل و کسب سهم قابل توجه‌اي در بازار تلفن همراه از سایر برندها، غول‌های بازار که ‌اين بار خطر حضور‌ آيفون را بیشتر از قبل احساس کرده بودند از برخی از ترفندهای ‌اين گوشي آمریکایی استفاده کرده و به سمت به کارگیری محتوا و تلفیقی از چند دستگاه در یک دستگاه رفته‌اند. بر همین اساس سونی اریکسون در فصل گذشته اعلام کرد که علاوه بر تولید مدل‌های جدیدتر تمرکز خود را روی محتوا نیز به کار گرفته است؛ به شکلی که با عرضه سرویس PlayNow اقدام به تاسیس فروشگاه‌اينترنتی‌اي کرده است که کاربرانش مي‌توانند از طریق آن به خرید موسیقی و فیلم و دانلود آن‌ها توسط گوشی یا رایانه خود پرداخته و در گوشی خود آن‌ها را به کار گیرند. ‌اين سیاست دقیقا شبیه به همان سیاستی است که اپل پس از عرضه ‌آيفون توسط فروشگاه‌های اپل ستور یا همان فروشگاه ‌اينترنتی اپل به کار گرفته است؛ البته شاید در‌ اين بخش نام اپل به دلیل اقبال بی‌نظیر محصول جدیدش بیشتر از دیگران شنیده شده باشد؛ اما باید به‌ اين مطلب اعتراف کرد که پیش از اپل ‌اين سیاست توسط نوکیایی‌ها و در سایتی به نام Mosh به کار گرفته شد. البته‌ايده ماش در حد و اندازه اپل ستور نبود؛ چرا که مسوولان نوکیا بعدها متوجه‌ ايرادات کار خود شدند و با راه اندازی سایت دیگری با نام Ovi امکاات ماش را به آن انتقال و کاربرانشان را به سمت آن سوق دادند. آنچه مسلم است بحران اقتصادی باعث شده تا ‌پيش‌بيني‌‌های صورت گرفته در بازار موبایل رنگ و بوی واقعیت به خود بگیرد و سبک و سیاق برنامه‌های تجاری تولیدکنندگان تغییر کند.
هر چند که پیش تر و حتی قبل از بروز بحران اقتصادی ‌پيش‌بيني‌ شده بود که به دلیل به کارگیری فن‌آوری‌های یکسان در گوشی‌های نسل جدید تولید‌کنندگان به تدریج به کارگیری برنامه‌های دیگری رو مي‌آورند؛ اما امروز‌اين امر با به‌وجود آمدن فروشگاه‌های آنلاین به تدریج باز هم بیانگر به کارگیری یک تجربه یکسان در تمام برندها است. حال باید منتظر ماند و دید که ‌آيا سیاست‌ها به کار گرفته شده مي‌تواند تا حدی جبران مافات برای چند تولیدکننده جهانی باشد یا باز هم به کارگیری حربه‌های تازه‌اي در ‌اين بازار نیاز است؟

منبع : دنیای اقتصاد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا