كمك گوگل به روزنامهنگاري
همچنان كه روزها از پي هم ميآيند و ميروند، تكنولوژي و استفاده از كاربردهاي مختلف آن هم گسترش پيدا ميكند.
درست به همين دليل هم هست كه هر روز به تعداد كاربران اينترنت در سرتا سر دنيا افزوده ميشودو همزمان با اين افزايش، خدمات ارائه شده از طريق شبكههاي اينترنتي هم متنوعتر و البته بيشتر هم ميشوند.
به اين ترتيب است كه ظهور پديدههاي جديد مانند روزنامهنگاري آنلاين ديگر به يك اتفاق عادي براي كاربران ينترنت تبديل شده است.
اين روزها ديگر اغلب افراد جهت دسترسي سريعتر به اخبار روز ترجيح ميدهند براي آنكه اخبار را با كمترين فاصله زماني ممكن از زمان انتشار آن دريافت كنند، به وبسايتهاي خبر، شبكههاي خبري آنلاين و خبرگزاريها مراجعه كنند.
در واقع همين جريان و ادامه روند آن است كه به تدريج روزنامههاي چاپي را به سمت روزهاي نه چندان خوب ركود سوق ميدهد.
اين در حالي است كه نبايد از تاثير چشمگير موتورهاي جستوجوي آنلاين، سرعت عملكرد آنها در انتشار اخبار و امكان جستوجوي آنها، به راحتي چشم پوشيد.
با اين اوصاف وقتي نام موتورهاي جستوجوي آنلاين به ميان ميآيد، طبيعتا همه نگاهها متوجه بزرگترين و پرطرفدارترين موتور جستوجوي آنلاين يعني Google ميشود.
تا جايي كه بسياري معتقدند كه در اصطلاح Google به تدريج صنعت مطبوعات را از بين خواهد برد. در حقيقت خبرهاي آنلاين به سرعت شكاف عميقي ميان خود و روزنامههاي كاغذي قديمي ايجاد كردهاند تا آنجا كه نشريه علمي «Christian Science monitor» نسخه چاپي خود را حذف كرده و تنها به صورت آنلاين در دسترس است، موسسه بزرگ مطبوعاتي Tribune Co اعلام ورشكستگي كرد و دو روزنامه وابسته اين موسسه مطبوعاتي Detroit تعداد تحويل روزانه به در منازل را به تنها 3 روز در هفته كاهش دادهاند. در مقابل، اما وتور جستوجوي بزرگ Google هر روز درآمد و سود بيشتري از تبليغات آنلاين خود به دست ميآورد.
در همين راستا «اريك اشميت» (Eric Schmidt) مديرعامل مشهور Google به تازگي با مجله فورچون، متعلق به وبسايت خبري Cnnmoney.com، مصاحبهاي انجام داده و به صورت واضح تمايل خود به همكاري با روزنامههاي چاپي را اعلام كرده است. او در اين گفتوگو درباره آنكه چطور روزنامهها همچنان در وضعيت ركود قرار دارند و اينكه Google چگونه ميتواند به آنها كمك كند، صحبت كرده است كه آن را در زير ميخوانيم.
***
آيا كار مهم و تاثيرگذاري هست كه Google بتواند براي حل مشكلات صنعت مطبوعات انجام دهد؟
هنوز مشخ نيست كه اين كار مهم چگونه انجام خواهد شد.
Google نميتواند هزينه خريد كاغذ روزنامهها را كاهش دهد. ما همچنين نميتوانيم رفتار كاربران را تا حد چشمگيري تغيير دهيم. واقعيت اين است كه كاربران به سمت آنلاين كردن زندگي خود پيش ميروند. ما ميتوانيم كليكهاي كاربران را به وبسايتهاي روزنامهها هدايت كنيم و به اين ترتيب نظارت را به خود روزنامهها واگذار كرده و از اين طريق براي آنها درآمدزايي كنيم. مشكل اينجا است كه اين ميزان درآمد براي جبران كمبود درآمد در بخشهاي ديگر كافي نيست.
شايد زمان حضور روزنامههاي چاپي به سر آمده است؟
اينطور نيست. آنها مشكلي از بابت تقاضا براي محصولشان كه اخبار است، ندارند. مردم به اخبار علاقمندند. آنها دوست دارند كه اخبار بخوانند، راجع به آنها بحث كنند و آنها را تفسير كنند. اينترنت ميزان دسترسي به اخبار را افزايش داده است. يكي از مشكلات هم مربوط به تبليغات، نيازمنديها و هزينههاي خود يك روزنامه مانند چاپ، توزيع و… است و به اين ترتيب اين الگوي تجاري هر روز روزنامههاي بيشتري را تحت فشار قرار ميدهد.
بنابراين Google چه كار ديگري ميتواند انجام دهد؟
ما نظامي را براي افزايش حق اشتراك آنلاين به كار ميگيريم، اما يكي از دلايلي كه اين نظام هم نميتواند آنطور كه بايد موفق شود ان است كه فرهنگ كاربران درباره اينترنت، استفاده از اطلاعات به صورت رايگان است. تلاش ما اين است كه باعث شويم تا روزنامهها محصولاتي هماهنگ با آنچه ما در اختيار داريم، توليد كنند. ما مايليم تا به آنها براي نظارت بهتر بر خوانندگانشان كمك كنيم. در واقع ابزاري كه ما در اختيار داريم، كار آنها را سادهتر ميكند. دلم ميخواست كه يك ايده محشر داشتم، اما ندارم. اين كارهاي كوچك؛ اگرچه ميتواند به روزنامهها كمك كند اما نميتواند به طور اساسي مشكلات آنها را حل كند.
نظرتان راجعبه خريد آنها چيست؟
خبر خوب اين است كه ما ميتوانيم روزنامهها را بخريم، چون ما سرمايه نقدي داريم. با اين حال فكر نميكنم كه خريد يك روزنامه توسط ما بتواند مشكلات تجاري آنها را حل كند. البته اين كار به استحكام ساختار مالكيت آنها كمك ميكند، هرچند كه نتواند مشكلات زيربنايي تجاري آنها را حل كند. به عقيده من راهحل اصلي، اتحاد و ادغام بهتر است. به عبارت ديگر ما ميتوانيم اين كار را بدون خريد انجام دهيم. چيزي كه من از آن حرف ميزنم اتحاد بدون ادغام است و اين همان كاري است كه اينترنت امكان انجام آن را ميدهد. فضا و ساختار وب در واقع امكان انجام هر دو كارهاي سازماندهي و ادغام را ميدهد، بدون آن كه نيازي به سرمايه بسيار زيادي باشد.
در صورت عدم انجام خريد، نظر شما درباره تزريق پول نقدي به روزنامهها يا انجام سرمايهگذاري چيست؟
در حال حاضر هيچ برنامهاي براي انجام اين كار نداريم. هنوز حوزهها و امكانات لازم براي آن كه ما را مجاب به اين تصميمگيري كند، ايجاد نشده است.
آيا راهحلهاي ساختاري ديگر هم وجود دارد؟
امروز و در شرايط ركود اقتصادي، شركتهاي انتفاعي و خصوصي در وضعيت نامناسبي قرار گرفتهاند و در واقع به همين دليل هم هست كه بعضيها معتقدند روزنامهها و در واقع روزنامههاي خصوصي بهتر است بخشي از شركتهاي بزرگتر بشوند. درست مانند روزنامه واشنگتن پست كه زير مجموعه يك موسسه بزرگ آموزشي است.
اينها هرگز با هم ادغام نميشوند، اما به اين ترتيب كمتر دچار ركود و كمبود سرمايه ميشوند.
درباره Google.org، شاخه انتفاعي و خيريه Google چه طور؟
ما نميخواهيم امور خيريه را با تجارت تركيب كنيم و به اين دليل هم سعي داريم تا تجارت تبليغات را به صورت مجزا، اما در يك مجموعه واحد دنبال كنيم.
با اين حال شما به اهميت نجات روزنامهها اعتقاد داريد، اين طور نيست؟
نه تنها به اين موضوع اعتقاد داريم، بلكه درباره آن كاملا صريح صحبت ميكنيم. احتمالا سوال اساسي كه ذهن شما را به خودش مشغول كرده اين است كه چرا Google يك چك با قيمت بالا براي روزنامهها نمينويسد.
بايد در جواب اين سوال بگويم كه ما در Google براي صرف سرمايههاي نقدي خود بسيار محتاطانه عمل ميكنيم. ما چنين چكهايي را معمولا براي يك استراتژي بزرگ مينويسيم و هنوز اين استراتژي را نداريم.
در صورتي كه صنعت مطبوعات رو به ركود بگذارد چه طور؟
براي من چنين اتفاقي به مثابه يك تراژدي واقعي است، چون روزنامه نگاري يك بخش عمده و مهم از نظام دموكراسي و مردم سالاري است و اگر اين صنعت به خاطر مشكلات تجاري رو به ركود برود، اين اتفاق به يك بحران واقعي در روند انعكاس اخبار حقيقي تبديل ميشود.
منبع: www.cnnmoney.com
***
اريك اشميت كيست؟
مديرعامل و رييس باتجربه بزرگترين موتور جستوجوي آنلاين و يكي از مديران عاليرتبه شركت Apple ، در روز 27 ماه آوريل سال 1955 متولد شده است. او همچنين داراي كرسي استادي در دانشگاه «پرينكتون» است.
اشميت با درآمد ماهانه تنها يكدلار، تا پايان سال 2008 توانست به سرمايه خالص 6/6 ميليارد دلار دست پيدا كند. او كه تاثيرگذارترين مدير تكنولوژي در دنيا است، يكي از اعضاي هيات مشاوران باراك اوباما رييسجمهور جديد ايالات متحده آمريكا است.
او معتقد است كه آسانترين راه براي حل مشكلات ايالات متحده، سياست داخلي، برنامههايي براي استفاده از انرژيهاي قابل بازگشت و تلاش براي استفاده بهينه از ظرفيتهاي دنياي مجازي و تكنولوژي است. اريك اشميت اين روزها به عنوان جديترين نامزد پست پيشنهادي جديد كابينه رييسجمهور جديد يعني مشاور ارشد تكنولوژي (CTO)، بسيار مورد توجه است.
منبع : دنیای اقتصاد به نقل از سی ان ان