تکنولوژی

اپل بدون جابز؟

اين روزها در تمام محافل مرتبط به تكنولوژي و IT صحبت از مرخصي درماني شش ماهه مديرعامل Apple و در مقابل ورود مديرعامل جديد Yahoo است. به اين ترتيب در حالي كه محبوب‌ترين مدير تكنولوژي دنيا با كناره‌گيري موقتي از سمت خود در پي درمان بيماري خطرناكش رفته و وضعيت مالي يك شركت را متحول مي‌كند، يك مدير نوظهور به دنبال كسب تجربه‌هاي جديد و بهبود وضعيت مالي و سهام شركتش است.

اين حقيقت بر كسي پوشيده نيست كه استيو جابز يكي از تاثيرگذارترين مديران تكنولوژي دنيا است. در واقع شايد همين ميزان تاثيرگذاري است ه حالا با مرخصي درماني او همه چيز را نه تنها در شركت Apple بلكه در دنياي تكنولوژي هم متحول
كرده است.
بيماري جابز چيست؟
در حالي كه دنياي تكنولوژي متاثر از كناره‌گيري جابز است، بسياري متحيرند كه بيماري مديرعامل Apple چه چيزي است كه او را به چنين مرخصي طولاني مدتي مجاب كرده است.

اين همان چيزي است كه متخصصان سرطان پانكراس را هم متعجب كرده است. آن‌ها معتقدند كه هنوز مشخص نيست كه مشكل سلامت جابز چقدر جدي بوده و تا چه اندازه با سرطان او مرتبط است.

هفته گذشته جابز گفت كه او دچار عدم تعادل هورمون شده كه به كاهش وزن و عدم جذب پروتئين توسط اجزاي بدن او منجر شده است. اما روز چهارشنبه گذشته مديرعامل 53 ساله شركت Apple اعلام كرد كه مشكل بيماري او بيش از آنچه تصور مي‌كرده، پيچيده و خطرناك است و به اين دليل او به يك مرخصي شش ماهه براي درمان و بهبودي نياز دارد.

پزشكاني كه تا حالا جابز را درمان نكرده‌اند، اما معتقدند تومور سرطاني او كه در سال 2004 جراحي و برداشته شده بود، مي‌تواند به اجزاي ديگر گسترش پيدا كرده يا دوباره در پانكراس او تجمع كند كه در اين صورت با جراحي يا درمان‌هاي ديگر هم قابل
درمان است.

از طرفي آن‌ها مي‌گويند كه جابز ممكن است حتي دچار عوارض جانبي جراحي گذشته‌اش شده باشد كه در آن صورت هم به سادگي قابل درمان است.
به گزارش رويترز، استيو جابز در سال 2004 و به دنبال ابتلا به نوع نادري از سرطان پانكراس به نام «تومور نيوروند و كران»، تحت عمل جراحي قرار گرفت. پزشكان معتقدند چنين توموري اگرچه بدخيم است، اما با سرعت كمي رشد مي‌كند كه به اين دليل مي‌تواند با سرعت و دقت عمل پزشكان متوقف شود.

طبق اعلام انجمن سرطان آمريكا، حدود 37هزار و 680 آمريكايي در هر سال به سرطان پانكراس دچار مي‌شوند كه از اين ميان تعداد بسيار اندكي به سرطاني از نوع تومور جابز مبتلا مي‌شوند. چنين تومورهايي اگرچه به راحتي برداشته مي‌شوند، اما تنها 50درصد آن‌ها براي هميشه متوقف و درمان مي‌شوند.

دكتر كلي سمنكويچ، عضو دانشگاه واشنگتن در اين مورد مي‌گويد: احتمالا توده سرطاني جديد در بدن جابز جايگزين شده كه سلامت او را به خطر انداخته و باعث كاهش چشمگير وزن او شده است.

درحقيقت به عقيده پزشكان عدم تعادل در هورمون‌ها، اختلال در توليد آنزيم‌هاي مورد نياز بدن كه به عدم جذب پروتئين و مواد مغذي مي‌شود و البته كمبود انسولين خون كه به ابتلا به ديابت منجر مي‌شود، همه مواردي هستند كه باعث كاهش وزن جابز شده‌اند.
قيمت سهام و تهديد قانوني

با تمام اينها بيماري جابز گويا براي مديران شركت Apple و سهامدارانش دردناك‌تر شده است.
دليل هم مشخص است؛ روز چهارشنبه گذشته و درست چند ساعت پس از اعلام مرخصي درماني جابز، سهام Apple تا 42/6درصد كاهش يافت.
اين همان اتفاقي بود كه وكلا و قانونگذاران را به فكر انداخت.

اين روزها يك موضوع فكر قانونگذاران را به خودش مشغول كرده است. در حقيقت آنها در اين فكرند كه چرا وضعيت سلامتي استيو جابز به‌طور كامل براي سهامداران شرح داده نشده است و اين مي‌تواند تحت پيگيري قانوني قرار بگيرد.

اما آيا همه چيز به دنبال اعلام مرخصي جابز در روز چهارشنبه و اشاره جابز به اينكه بيماري‌اش پيچيده‌تر از آن است كه فكرش را مي‌كرد، اتفاق افتاد؟

دادگاه فدرال آمريكا اما معتقد است كه مديران شركت‌ها الزامي بري اعلام جهاني وضعيت بيماري خود ندارند و حتي اگر آنها كلامي هم در اين‌باره صحبت نكنند، مسووليتي به لحاظ قانوني متوجه آنها نيست.

«جان برل» يكي از وكلاي اين دادگاه در اين مورد به فوربس گفت: «براساس قوانين شركت Apple هيچ دروغي نگفته است. آنها فقط همه حقيقت را افشا نكرده‌اند.»
به عقيده قانون‌گذاران خود جابز هم انتظار چنين وضعيتي نداشته است. از طرفي مديران شركت‌ها تنها يك تعهد اخلاقي براي اطلاع كارمندان و سهامداران شركتشان از وضعيت بيماري خود دارند.
اين در حالي است كه چنين مسووليتي به لحاظ قانوني متوجه هيات‌مديره آن شركت خواهد بود.
با تمام اينها مطالعات نشان مي‌دهند كه اصولا كناره‌گيري مديران مي‌تواند به افزايش سهام شركت‌هاي متبوعشان منجر شود. اين موضوع در واقع به دليل آن است كه با كناره‌گيري مدير يك شركت، سرمايه‌گذاران آن احتمالا حضور پررنگ‌تري در آن شركت خواهند داشت.
استيو جابز اما متفاوت است.
اين همان موضوعي است كه باعث كاهش چشمگير سهام شركت Apple شده است.
با تمام اين اوصاف كارشناسان امور مديريتي معتقدند كه حضور يا عدم حضور يك مدير نبايد و نمي‌تواند تا اين حد بر وضعيت مالي يك شركت تاثير داشته باشد.
اما گويا همه چيز درباره دنياي تكنولوژي و مديرانش فرق مي‌كند.
سال‌هاست كه دنياي تكنولوژي به معرفي و تولد قهرمان‌هاي اين چنيني عادت كرده و گويا بهاي اين عادت را هم پرداخته است.

منبع : دنیای اقتصاد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا