رشد 22 درصدی بازار تلفن همراه پاکستان
مطالعات صورت گرفته و گزارش های منتشرشده در رسانه های مختلف دست کم موفقیت پنج اپراتور از شش اپراتور بزرگ مخابراتی پاکستان را تایید می کند و نشان می دهد این کشور در سال های اخیر تا چه اندازه توانسته در زمینه زیرساخت های مخابراتی و سیستم های وابسته تقویت شود.
طبق گزارش های منتشرشده از مرکز ITU، طی یک سال قبل از ژوئن 2008، فناوری در کشور پاکستان
24 درصد رشد کرده که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش 15 درصدی را نشان می دهد. بیشتر رشد پاکستان در سال های اخیر مربوط به بازار پویای تلفن همراه در این کشور می شود و طبق آمارهای منتشر شده، در تابستان 2008 بیش از 6/84 درصد از کل تماس های برقرار شده در این کشور از طریق تلفن همراه بوده است و بر اساس آنچه مرکز مخابراتی پاکستان(PTA) اعلام کرده، این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش 15 درصدی را نشان می دهد.
رشد و توسعه شبکه تلفن همراه پاکستان طی سه سال گذشته مساله ای بوده که در این مدت تمامی مراکز خبری به آن پرداخته اند. اپراتور تلفن همراه پاکستان هم اکنون ماهی 1/2 میلیون مشترک را به مجموع مشترکان خود می افزاید و طبق آخرین آمارهای منتشر شده، هم اکنون بیش از 55 میلیون پاکستانی از خدمات مخابراتی استفاده می کنند.
کارشناسان نرخ نفوذ تلفن همراه در پاکستان را بیش از 30 درصد اعلام کرده اند و پیش بینی می کنند تا سال 2011 تعداد مشترکان تلفن همراه در این کشور به 110 میلیون نفر برسد.
با افزوده شدن دو اپراتور به مجموع فعالان مخابراتی پاکستان در سال 2005، مجموع اپراتورهای این کشور به شش عدد رسید تا رقابت های تازه ای برای عرضه خدمات بهتر به جمعیت
150 میلیون نفری پاکستان آغاز شود. شرکت Mobilink که زیرنظر شرکت مخابراتی Orascom مصر فعالیت می کند و نخستین خدمات خود را در سال 1994 وارد بازار کرد، هم اکنون 50 درصد از سهم بازارهای مخابراتی پاکستان را به خود اختصاص داده و مجموع مشترکان آن تا آخر فوریه 2008 به 30 میلیون نفر رسیده است.«زوهر خالق» مدیرعامل شرکت Mobilink که از سال 2003 به این پست منصوب شده در این باره می گوید: «ما در اواخر سال 2002 فقط یک میلیون مشترک داشتیم و هم اکنون تعداد مشترکان ما به 24 میلیون نفر رسیده است. این رشد چشمگیر باعث شده ما سالانه هزار نفر به کارمندان خود بیفزاییم و طی سه سال گذشته بیشترین تاثیر را بر بازار مخابراتی پاکستان بگذاریم.»
شرکتMobilink هم اکنون یکی از سه شرکت بزرگ مخابراتی پاکستان محسوب می شود که توانسته با توسعه کمی و کیفی فعالیت های خود، درآمدهایش را از این بازار تا چند برابر افزایش دهد. اپراتورهایی مثل Telenor و Warid Telecom که از سال 2005 وارد این بازار شده اند، خود را بسیار توانمند نشان داده اند و با استفاده از فناوری های روز و عرضه خدمات مختلف توانسته اند بخش زیادی از پاکستانی ها را به سمت خود بکشانند.
بیشتر اپراتورهایی که هم اکنون در این کشور فعالیت می کنند به سمت شبکه EDGE روی آورده و در این میان خالق اعلام کرده که هنوز زمان لازم برای معرفی فناوری WCDMA در پاکستان فرانرسیده است. کارشناسان زمان عرضه این فناوری در پاکستان را سال 2010 پیش بینی کرده اند. این مساله می تواند Warid را که از اپراتورهای اصلی مخابراتی در این کشور محسوب می شود با مشکل مواجه کند و امکان عرضه خدمات نسل سوم تلفن همراه را برای پاکستانی فراهم آورد. در ماه مه سال گذشته این اپراتور اعلام کرده بود 17 شهر اصلی پاکستان را تحت پوشش خدمات خود قرار داده که از این شهرها می توان به اسلام آباد، کراچی و لاهور اشاره کرد.
Warid Telecom هم اکنون در تلاش است خدمات شبکه WiMAX را برای پاکستانی ها عرضه کند. این شرکت در حال حاضر خدمات پهن باند را برای خطوط ثابت این کشور عرضه کرده و فیبرای نوری خود را تا شعاع پنج هزار و 500 کیلومتری این کشور منتشر کرده است تا از این طریق امکان مشاهده برنامه های تلویزیون روی تلفن همراه، ویدئوکنفرانس، انتشار اینترنت پرسرعت، خدمات صوتی بین المللی و… فراهم شود.خالق اظهار داشته که Mobilink از مدت ها پیش استفاده از WiMAX را آغاز کرده اما پاکستان هنوز توان استفاده صحیح از این فناوری را ندارد. او می گوید: «هدف ما از ارائه این خدمات تبدیل شدن به بهترین عرضه کننده خدمات مخابراتی و ارتباطی در منطقه است و این مساله باعث شده کاربران شاهد خدمات جدید و متنوع از Mobilink باشند.»
افزایش کمی سیم کارت در پاکستان نیز از اهداف دیگری است که م اکنون توسط مسوولان بلندپایه این کشور دنبال می شود. این مساله باعث شد از اواخر سال 2005 قانونی در پاکستان تصویب شود که به موجب آن شرکت های مخابراتی آسان تر می توانند خدمات خود را در اختیار مشترکان تلفن همراه بگذارند. اگرچه تاکنون مشکلات فراوانی در این زمینه وجود داشته و اپراتورهای پاکستانی نتوانسته اند خدمات خود را به موقع در اختیار مردم بگذارند، دولت این کشور ادعا می کند از آغاز سال 2009 این مشکلات را برطرف می کند و از این پس سرویس های بیشتری را در اختیار شهروندان خود قرار خواهد داد.
مرکز مخابرات پاکستان برای فعالیت اپراتورها در کشور خود قوانین بسیاری را وضع کده است اما در این میان باید گفت تمامی این قوانین به گونه ای طراحی شده اند که هیچ یک از مراکز عرضه کننده خدمات مخابراتی با مانعی مواجه نخواهند شد و سرویس های متنوع خود را به سادگی در اختیار کاربران خواهند گذاشت.
خالق در این باره اظهار داشته است: «اپراتورهایی که سهم آنها از بازارهای پاکستان بیش از 25 درصد باشد، از اولویت بیشتری برخوردارند و می توانند در زمینه تغییر قیمت خدمات نظرات خود را ارائه دهند. در زمینه رقابت های تنگاتنگ این اپراتورها و قیمت خدماتی که از جانب آنها ارائه می شود، Mobilink نمونه مناسبی محسوب می شود که همواره با کاهش قیمت ها توانسته تعداد بیشتری ا افراد را به سمت خود بکشاند.»
در حالی که تعداد مشترکان تلفن همراه در پاکستان روز به روز افزایش می یابد و بازار موبایل در این کشور رونق پیدا می کند، خالق معتقد است وجود شش اپراتور در پاکستان برای درازمدت کافی نخواهد بود.
در حال حاضر دو اپراتور فعال در این کشور بخش اعظم مشترکان پاکستانی را از آن خود کرده اند. شرکت Paktel تا پایان ژانویه 2008 بیش از یک میلیون مشترک داشته است. این شرکت در اوایل سال گذشته میلادی توسط مرکز بین المللیMillicom به قیمت 284 میلیون دلار به شرکت بزرگ China Mobile فروخته شد. پیش از این86/88 درصد از Paktel را شرکت Millicom در اختیار داشت. این مساله باعث ایجاد تغییرات فراوان بر بازار مخابراتی پاکستان شده و اپراتورهای این شرکت را وادار کرده به فکر اقدام جدیدتری بیفتند. در حالی که پاکستان ادعا می کند تا مدتی دیگر خدمات نسل سوم تلفن همراه را عرضه خواهد کرد، تنها حدود یک سال است که اپراتورهای خاورمیانه به ارائه خدمات نسل سوم تلفن همراه علاقه نشان داده اند و البته باید توجه داشت بازارهای رقابتی چنین مساله ای را ایجاب می کند.
باید توجه داشت افغانستان هم تاکنون تلاش هایی را برای بهره مندی از فناوری
G 3 آغاز کرده است. در پاکستان اپراتور Wateen قراردادی را با شرکت موتورولا برای ارائه خدمات بی سیم برمبنای فناوری WiMax منعقد کرده است. جالب آنکه این اپراتور در مالکیت یک شرکت اماراتی موسوم به «گروه ابوظبی» است. با اجرای این پروژه چند میلیون دلاری بخش قابل توجهی از خاک پاکستان تحت پوشش خدمات پرسرعت بی سیم چندرسانه ای قرار خواهد گرفت. انتظار می رود پیاده سازی این طرح تا اواسط سال جاری میلادی به پایان برسد.
اگرچه ایجاد زیرساخت های مطمئن پرسرعت شبکه ای یک ضرورت انکارناپذیر است اما برای ایجاد توازن بین عرضه و تقاضا ضروری است کاربران محتویاتی مناسب و جذاب را از طریق این شبکه ها دریافت کنند تا صرف هزینه و وقت برای استفاده از آنها توجیه منطقی داشته باشد. راه حل این مشکل همکاری با دست اندرکاران صنعت رسانه و شرکت های تامین محتواست که کم کم پایشان به منطقه خاورمیانه هم باز شده است.
منبع: www.itp.net
منبع : روزنامه سرمایه