بن بست قوام شهیدی
نام نویسنده: علي اصلان شهلا
فناورا – اگر امروز را هم حساب كنيم، 37 روز به آغاز نمايشگاه الكامپ سيزدهم باقي مانده است. نمايشگاهي كه در مورد آن ميگويند پيشاني صنعت و تجارت IT ايران زمين است و بايد نقطه تعامل توان داخلي و تكنولوژي خارجي باشد. اما در كنار اين حقيقت، واقعيت چيز ديگري است.
نمايشگاه الكامپ به مديريت و مجريگري شركت سهامي نمايشگاههاي بينالمللي ايران، روزهاي سختي را پشت سر گذاشته و روزهاي تلخي را پيشرو دارد. اعتبار الكامپ اينك به پايينترين حد خود رسيده است. در آستانه آغاز نمايشگاه سيزدهم هنوز از شركتكنندگان خبري نيست. نه تنها شركتهاي خارجي براي حضور درآن سر و دست نميشكنند، كه داخليها هم براي شركت، هزار شرط و ناز دارند و منتظر تخفيفهاي ويژه از سوي مجري نمايشگاه هستند. الكامپ امروز، ديگر آن نمايشگاه بينالمللي بزرگ و خوش آتيه كه قرار بود باشد، نيست. بلكه به فروشگاهي محلي تبديل شده است تا بازديدكنندگان ساندويچ به دست چرخي در آن بزنند و تفريحي كنند و اشانتيوني بگيرند.
نابودي نام و اعتبار نمايشگاه IT ايراني مقابل چشمان دكتر قوامشهيدي، مديرعامل شركت سهامي نمايشگاههاي بينالمللي ايران اتفاق ميافتد. در حالي كه در دوران مديريت او، نمايشگاه دوازدهم، ضعيفترين نمايشگاه الكامپ بود، قوامشهيدي همچنان با اصرار نمايشگاه سيزدهم را هم خود مديريت و برگزار ميكند. اين چنين الكامپ ايراني، در بنبستي گرفتار شده كه مديرعامل آن، نه توان بيرون آمدن از اين بنبست را دارد و نه حاضر است كار را به بخش خصوصي واگذار كند.
در گزارشي كه در صفحه 5 ميخوانيد، به بيان داستان اتفاقات الكامپ دوازدهم پرداخته شده است. قصهاي كه اكنون در الكامپ سيزدهم نيز در جريان است و تا زماني كه اصرار آقاي مديرعامل بر سياستهاي پيشين ادامه داشته باشد، الكامپ در “بنبست قوامشهيدي” هر روز ضعيفتر خواهد شد.
قصه پر غصه الكامپ دوازدهم
اواخر خردادماه سال 85است. طبق اعلام قبلي، قرار است الكامپ دوازدهم 27 تيرماه آغاز شود. شركتهاي خصوصي از برگزاري اين نمايشگاه در اين زمان گلهمندند. چه آنكه نسبت به الكامپ يازدهم، زمان آغاز نمايشگاه تغيير كرده كه اين موضوع با استانداردهاي برگزاري يك نمايشگاه بينالمللي مغاير است. از سوي ديگر برگزاري الكامپ در فصل تابستان با انتقادات زيادي همراه است.
با وجود تجربه ناموفق برگزاري نمايشگاه الكامپ يازدهم توسط شركت دولتي سهامي نمايشگاههاي بينالمللي ايران، باز هم برگزاري الكامپ دوازدهم بر عهده اين شركت گذاشته شده است. كشمكشهاي نمايشگاه و بخش خصوصي كه در الكامپ يازدهم سبب تحريم نمايشگاه از سوي اين بخش شد، همچنان ادامه دارد. همن كشمكشها سبب شده با وجود آنكه كمتر از يك ماه به آغاز نمايشگاه دوازدهم بيشتر باقي نمانده، هنوز بخش ثبت نام نمايشگاه مراجعي نداشته باشد.
دكتر قوامشهيدي، رييس شركت سهامي نمايشگاههاي بينالمللي ايران از سازمان نظام صنفي رايانهاي كشور تقاضاي كمك ميكند. نتيجه اين استمداد ديدار وي با اعضاي هيات مديره سازمان نظام صنفي رايانهاي به عنوان نماينده بخش خصوصي، براي يافتن راه حلي براي بهتر برگزار شدن الكامپ دوازدهم در اواخر خردادماه ميشود.
قوام شهيدي در اين ديدار از بخش خصوصي دلجويي ميكند و ميگويد: ” شركت سهامي نمايشگاهها قصد ندارد تنها برگزركننده نمايشگاهها باشد، بلكه قصد دارد آن را در چار چوب سياست واگذاري امور تصدي به بخش خصوصي با استفاده از متخصصان و مجريان حرفهاي و واقعي كه ميتوانند نمايشگاه را اداره كنند به اين بخش واگذار نمايد.”
او قول ميدهد تقويم ثابتي براي نمايشگاه الكامپ تعيين شود و در برنامه ريزي الكامپ سيزدهم هم به طور گسترده از نظرات بخش خصوصي استفاده كند.
البته اين تنها امتيازي نيست كه رييس شركت سهامي نمايشگاههاي بينالمللي ايران در قبال كمك بخش خصوصي براي پر كردن سالنهاي خالي الكامپ به سازمان نظام صنفي رايانهاي ميدهد. قوامشهيدي تخفيف گستردهاي در نظر ميگيرد. گفته ميشود فروش غرفه به متري پنج هزار تومان هم رسيد و حتي در دو سه روز مانده به برگزاري نمايشگاه، درهاي نمايشگاه باز شد و چند شركت تقريبا مجاني پا به نمايشگاه گذاشتند.
به اين ترتيب الكامپ دوازدهم ختم به خير شد تا قوامشهيدي در گزارشش به وزير بازرگاني، بتواند پز برگزاري نمايشگاه با حضور گسترده بخش خصوصي را بدهد.
الكامپ سيزدهم؛ وقتي عبرت نميگيريم
با احتساب امروز، 37 روز به آغاز نمايشگاه بينالمللي الكامپ باقي مانده است و همان “قصه پر غصه” الكامپ دوازدهم به نوعي ديگر در حال تكرار است. شركت سهامي نمايشگاههاي بينالمللي باز هم مجري الكامپ اس. اين شركت براي چندمين بار در اين سالها تاريخ برگزاري نمايشگاه الكامپ را تغيير داده و به جاي بيست و هفتم تير، آغاز آن را به ششم آبان ماه موكول كرده است. طبق قول قوام شهيدي در سال گذشته، از بخش خصوصي در جلسات هماهنگي برگزاري الكامپ سيزدهم كم و بيش دعوت شده اما از اين جلسات خبر ميرسد كه اين دعوت بيشتر جنبه صوري پيدا كرده است.
شركت سهامي نمايشگاههاي بينالمللي، براي آنكه تا حدودي از اتفاقي كه سال گذشته براي الكامپ رخ داد (خالي ماندن سالنهاي نمايشگاه تا روزهاي آخر) جلوگيري كند، نمايشگاه تلهكام را نيز همزمان با الكامپ برگزار ميكند. گفته ميشود اين همزماني با مخالفت شركت پالار سامانه مجري برگزاري تلهكام هشتم همراه بوده است و شركت سهامي نمايشگاههاي بينالمللي ايران نيز براي راضي نگه داشتن اين شركت، بهترين سالنها از جمله سالن مبنا را به نمايشگاه تلهكام واگذار كرده است تا شركتهاي رايانهاي از حضور در بهترين غرفههاي نمايشگاه محروم شوند.
با اين وجود خبر ميرسد كه هنوز سالنهاي كم تعداد الكامپ سيزدهم خالي است. بخش خصوصي منتظر تكرار قصه سال گذشته است و براي حضور در الكامپ تخفيف ميخواهد. همچنان كه امير حسين سعيدي نائيني، رييس سازمان نظام صنفي رايانهاي كشور و جواد كاشانينژاد رييس اتحاديه صنف رايانه، دادهورزي و ماشينهاي اداري تهران در نامههاي جداگانهاي به قوام شهيدي اين درخواست را عنوان كردند. حتي كاشانينژاد نرخ اين تخفيف را تعيين كرد و از رييس نمايشگاه تخفيف 70 درصدي خواست.
به اين ترتيب پيشبيني ميشود مجري الكامپ چارهاي جز تسليم نخواهد داشت و اگر نمايشگاهي نسبتا آبرومند ميخواهد، بايد مانند سال گذشته تخفيفهاي كلان دهد.
آرزوهايي كه بر باد رفت
قرار بود نمايشگاه بينالمللي الکترونيک، کامپيوتر و تجارت الکترونيکي يا همان “IRAN ELECOMP ” به بزرگترين نمايشگاه IT منطقه بدل شود. نمايشگاهي كه شركتها خارجي براي حضور در آن سر و دست بشكنند و محصولات جديد خود را براي نخستين بار در اين نمايشگاه معرفي كنند. قرار بود صدها خبرنگار خارجي براي پوشش اين نمايشگاه به تهران بيايند و اخبار آن در سايتهاي بزرگ دنيا مخابره شود. البته شايد همان روزهايي كه اين قرارها گذاشته ميشد، ميدانستيم كه چنين توقعاتي در اين شرايط آرزو است. اما شايد هيچ كس فكر نميكرد آن قدر نمايشگاه الكامپ ضعيف برگزار شود و از استانداردهاي جهاني فاصله بگيرد كه در بهترين حالت، فقط چند شركت گمنام چيني به طور مستقيم در آن حاضر شوند.
به نظر ميرسد نمايشگاه سيزدهم هم به سرنوشت الكامپهاي يازدهم و دوازدهم دچار شده است. تغيير تاريخ نمايگاه، اطلاعرساني ضعيف و دعوت نكردن از شركتهاي خارجي براي حضور مستقيم در الكامپ، تعامل ضعيف با بخش خصوصي به اضافه تجربههاي شكستخورده سالهاي گذشته، به نظر ميرسد سبب شده تا در تقويم كاري شركتهاي خارجي هيچ جايي براي الكامپ نباشد و مهمترين غرفهداران نمايشگاه امسال، شركتهاي داخلي باشند كه آن هم پس از ارايه تخفيف از سوي شركت نمايشگاههاي بينالمللي ايران، به نمايشگاه بيايند.
الكامپ، اكنون به جاي آنكه به محلي براي نمايش جديدترين تكنولوژيهاي دنيا تبديل شود، به فروشگاهي سالانه براي شركتهاي IT داخلي بدل شده است. چه آنكه حتي به جرات ميتوان گف حضور بازديدكنندگان تخصصي دولتي و خصوصي حوزه IT نيز نه در الكامپ كه در نمايشگاه جيتكس دوبي صورت ميگيرد.
اكنون اعتبار الكامپ در پايينترين حد خود قرار دارد و مرتبه آن از سطح يك نمايشگاه بينالمللي به يك نمايشگاه محلي تنزل پيدا كرده است. حتي شركتهاي داخلي نيز با هزار خواهش و تمنا و تخفيف پا به آن ميگذارند. آن قدر عملكرد شركت سهامي نمايشگاههاي بينالمللي ايران به عنوان مجري نمايشگاه الكامپ بد بوده كه بزرگواري به طنز در مورد الكامپ گفت “كسي براي نابودي اين نمايشگاه، راه بهتري سراغ نداشت.”
آن چه مشخص است، نمايشگاه سيزدهم هم در خوشبينانهترين حالت، منند الكامپ دوازدهم برگزار خواهد شد. شايد اگر آقاي قوام شهيدي به جاي سردادن شعار “ما نمايشگاه اول منطقهايم” و “ما بهترينيم”، كمي واقعبين باشد و كار را به كاردان بسپارد الكامپ چهاردهم نجات پيدا كند. آقاي قوام شهيدي هم اين گونه گزارش پرافتخارتري، نه به عنوان مجري الكامپ كه به عنوان سياستگذار ارشد نمايشگاههاي ايران، به وزير بازرگاني ارايه خواهد داد.