تکنولوژی

گزارشی از تعمیرگاه مرکزی دوربین

دنیای اقتصاد – بعد از كلي فيگور گرفتن و انتخاب حالت‌هاي مختلف اطرافيان براي گرفتن يك عكس يادگاري، با گفتن آماده‌ايد؟ يك، دو سه، انگشت را روي دكمه شاتر دوربين عكاسي فشار مي‌دهد تا لحظه را ثبت كند، اما ناگهان متوجه مي‌شود كه دوربين شارژ خالي كرده و دكمه شاتر نيز فعال نيست.

بعد از كمي وارسي كردن زير و بم دوربين، راه به جايي نمي‌برد. مثل هر كسي ديگر اولين چيزي كه به ذهنش مي‌رسد اين است كه دوربيني را كه مدت زمان زيادي هم از خريد آن نمي‌گذرد به نمايندگي آن ارجاع دهد تا شايد عيب آن را رفع كنند.

دوربين‌هاي عكاسي ديجيتالي طي چند سال گذشته به طور شگفت‌انگيزي وارد عرصه كار و زندگي ما شده و به سرعت جايگاه خود را باز كرده‌اند. شايد يكي از دلايل اصلي آن سهولت در دسترسي سريع و آسان جهت ثبت رويدادهاي مختلف باشد.

اين فناوري جديد كه به عنوان رقيبي سرسخت‌ و جدي دوربين‌هاي آنالوگ را تقريبا كنار زده حال به يكي از پرفروش‌ترين دستگاه‌هاي ديجيتالي تبديل شده است.

به نظر مي‌رسد به همان اندازه كه انتخاب يك دوربين عكاسي از لحاظ قابليت و اعتبار برند آن براي كاربر از اهميت ويژه‌اي برخوردار است شرايط ديگري همچون گارانتي، خدمات پس از فروش، دسترسي آسان براي تعمير و سرويس‌دهي و سيستم پشتيباني آن نيز به همان اندازه اهميت دارد. اين موضوع خصوصا از آن جهت در كشور ما قابل توجه است كه
به رغم وجود انواع مختلف دوربين‌ها، نمايندگي‌هاي اصلي براي خدمات پس از فروش آنها وجود ندارد.
حساسيت بالا و پيشرفته‌تر شدن تكنولوژي دوربين‌هاي عكاسي نسل جديد به دنبال خود توجه و مراقبت بالاي كاربران را نيز در زمان استفاده از آن مي‌طلبد. اين در حالي است كه برخي از توليدكنندگان انواع دوربين‌هاي عكاسي در تلاشند تا با ارائه محصولات ارزان‌تر و كم دوام‌تر، مصرف‌كنندگان را به مراكز خدمات پس از فروش و تعويض و مصرف بيشتر قطعات ترغيب كنند.

تعمير را يگان دوربين‌هاي كانن و نيكون
به غير از شركت‌هاي گارانتي‌كننده انواع دوربين عكاسي كه برخي از موارد تعميري دوربين‌ها را قبول مي‌كنند، «تعميرگاه مركزي دوربين» را مي‌توان يكي از معدود مراكز تعمير اين گروه از دوربين‌ها به حساب آورد.

«وحيد احمدي» مدير شعبه دوم تعميرگاه مركزي دوربين در زمينه فعاليت اين مركز مي‌گويد: تعميرگاه مركزي دوربين حدود 10سال است كه شروع به كار كرده است و به عنوان نمايندگي رسمي شركت‌هاي كانن و نيكو محسوب مي‌شود و بيشتر فعاليت آن در زمينه تعمير انواع دوربين‌هاي عكاسي و فيلمبرداري دو برند كانن و نيكون است. به اعتقاد وي از آنجا كه اين مركز از لحاظ پشتيباني قطعات از سوي شركت‌هاي اصلي كانن و نيكون حمايت فني مي‌شود، داراي اين توانايي است كه حدود 95درصد از دوربين‌هاي عكاسي و فيلمبرداري دو برند به طور كامل تعمير و سرويس‌دهي شود.
بدون گارانتي‌ها هم تعمير مي‌شوند
اين مركز همچنين تعمير انواع برندهاي ديگر دوربين‌ عكاسي و فيلمبرداري همچون پاناسونيك، كاسيو، سوني، سامسونگ، ياشيكا را نيز قبول مي‌كند، حتي دوربين‌هاي عكاسي با عمر بالاي 10 تا 15سال نيز در اين مركز تعمير مي‌شوند.
«احمدي» همچنين گفت: دوربين‌هاي عكاسي گارانتي‌دار برندهاي ديگر نيز در صورت قادرنبودن نمايندگي‌هاي داخلي به تعمير آنها توسط اين مركز تعمير و سرويس‌دهي مي‌شود.

تعمير و سرويس‌دهي انواع دوربين‌هاي عكاسي و فيلمبرداري گارانتي‌دار دو برند كانن و نيكون در اين مركز به صورت رايگان انجام مي‌گيرد، ولي در صورتي كه دوربين‌هاي اين دو برند دچار ضربه‌خوردگي يا آب‌خوردگي شوند و يا خاك به داخل آن نفوذ كند در اين صورت تعميرگاه مركزي دوربين اين موارد را با شرايط گارانتي و به صورت رايگان تعمير نخواهد كرد، ضمن اينكه گارانتي دوربين‌هاي كانن مورد پيرش اين تعميرگاه گارانتي الرمس است.

به غير از تعمير انواع دوربين‌هاي عكاسي و فيلمبرداري، تعمير انواع لنز دوربين‌هاي سري SLR نيز در اين مركز انجام مي‌شود.

مقصران اصلي كاربران هستند
بيشتر كارشناسان تعميرگاه مركزي دوربين بر اين باورند كه مشكلات اساسي كه براي اكثر دوربين‌ها به وجود مي‌آيد از سوي كاربران صورت مي‌گيرد، به طوري كه برخي كاربران با تشخيص اشتباه ايراد دوربين خود، اقدام به تعمير آن مي‌كنند.

آنها همچنين معتقدند ايرادهاي اصلي كه در بيشتر دوربين‌هاي ديجيتالي به وجود مي‌آيد بيشتر به main board,CCD آنها مربوط مي‌شود.

احمدي نيز در زمينه نقط ضعف دوربين‌هاي ديجيتالي نسل جديد معتقد است: ايراد اصلي كه بيشتر دوربين‌هاي ديجيتال با آن روبه‌رو هستند، ضعيف بودن CCD و سوختن آن است، به گفته‌ وي اين ضعف آگاهانه از سوي توليدكنندگان دوربين‌هاي ديجيتالي صورت مي‌گيرد و دليل آن هم اين است كه اين شركت‌ها براي برخي قطعات توليدي خود يك طول عمر معيني در نظر مي‌گيرند، به طور مثال براي CCD دوربين يك تاريخ انقضاء در نظر مي‌گيرند تا كاربر مجبور باشد 8‌ماه يا يكسال بعد به علت خرابي آن قطعه به نمايندگي و يا خدمات پس از فروش برند مورد نظر خود مراجعه كنند تا از اين طريق شركت‌هاي اصلي نيز روشي براي فروش قطعات دوربين‌هاي خو داشته باشند در عين حال احتمال خرابي و ايجاد مشكل براي CCD دوربين‌هايي كه يكبار تعويض شده‌اند را بعيد مي‌داند.
در‌حال‌حاضر هزينه تعويض CCD براي برخي از دوربين‌هاي عكاسي بدون گارانتي از اين قرار است: براي تعويض CCD دوربين‌هاي عكاسي مدل A70,S1 و A75 كانن به ترتيب مبلغي حدود 90‌هزار، 55‌هزار و 60‌هزارتومان بايد پرداخت، اين در حالي است كه براي تعويض CCD دوربين سوني در دو مدل P10,717 به ترتيب مبلغي حدود 110‌هزار و 60‌هزار بايد پرداخت كرد، ضمن اينكه هزينه تعويض CCD دوربين 5700 نيكون حدود 160‌هزار تومان است.

بيشتر كارشناسان تجربي كار مي‌كنند
بيشتر كارشناساني كه در تعميرگا مركزي دوربين فعاليت مي‌كنند تا حدودي تخصص خود را از طريق تجربه كاري كسب كرده‌‌اند و معتقدند با ورود دوربين‌هاي جديد به بازار آنها نيز در زمينه تعمير و سرويس‌دهي آن تعليم و ‌آموزش مي‌بينند.
مدت زماني كه تعميركاران اين مركز براي خدمات تعميري دوربين براي مشتريان در نظر مي‌گيرند حدود 2 تا 3 روز است، ضمن اينكه خدماتي چون باز و تميز كردن انواع دوربين عكاسي در اين مركز حدود 5 تا 10دقيقه زمان نياز دارد.

برخي از اين كارشناسان مدعي هستند CCD دوربين‌هاي عكاسي برند كانن نسبت به ديگر برندها از شفافيت بالاتري برخوردار است، همچنين دوربين‌هاي عكاسي سري SLR نيكون نيز از منوي راحت‌تري براي كار برخوردارند.

به اعتقاد آنان دوربين‌هاي SLR برند سوني نسبت به برندهاي نيكون و كانون ضعيف‌تر است، چرا كه شركت سوني، تازه‌وارد توليد اين نوع دوربين‌ها شده است.
ضمن اينكه شركت سامسونگ نيز در زمينه توليد دوربين‌هاي عكاسي از تكنولوژي جديدي سود نمي‌برد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا