گزارشي از بازار كيس کامپيوتر
دنیای اقتصاد – همه چيز از فشردن يك كليد روي يك محفظه پلاستيكي يا فلزي شروع ميشود. كيسها در واقع همراه هميشگي كامپيوترها هتند و تنها به خاطر وجود آنها است كه ميتوانيم براي لحظاتي زندگي در دنياي مجازي را تجربه كنيم.
هر چه باشد مهمترين و اصليترين قطعات مورد نياز هر سيستم كامپيوتر در دل كيسها قرار ميگيرند. همين است كه كيسها و خريد آنها به يكي از مهمترين دغدغههاي كاربران تبديل شده است.
بدنههاي داخلي و پاورهاي خارجي
خريد هر كيس مثل توليد آن مربوط به دو قسمت پاور و بدنه ميشود. اما به طور كلي پشت ويترين فروشگاهها روي بدنه كيسها معمولا نامهاي axcess-excess-Farassoo-Elegance-TVM-Porcshe-Green و BMW حك شدهاند. البته اين به معني آن نيست كه پاور با بدنه هم مارك است. چون معمولا در بازار چين اتفاقي نيفتاده و كيس ها مجموعهاي از دو برند متفاوت هستند.
به اين ترتيب توليد اين محصولات هم به مقولهاي متفاوت و البته متنوع تبديل شده است.
در حقيقت اغلب بدنه كيسهاي بازار در حال حاضر در داخل كشور توليد و يا گاهي هم assemble ميشوند. پاورها اما معمولا وارداتي هستند و البته به گفته فعالان بازار بيشتر آنها توليد كشور چين هستند.
اين در حالي است كه احمد افقهي يكي از اعضاي سازمان نظام صنفي رايانهاي در گذشته گفته بود: «شايد بتوان ادعا كرد كه 40درصد كيس مورد نياز كشور و 2/1 تا 2درصد توليد هر كامپيوتر از لحاظ قيمت در ايران ساخته ميشود.»
در ميان انواع برندهايي كه در بازار كيس وجود دارند درواقع تنها برند كاملا ايراني متعلق به شركت كيس سبز يا Green است كه در زمينه توليد بدنه و پاور فعاليت ميكند.
پاورها مهمترند
برخلاف آنچه در بين كاربران درباره خريد كيسها معمول است، پاورها از درجه اهميت بيشتري نسبت به بدنه كيس برخوردارند.
از آنجايي كه امكان تقلب در جابهجايي پاورها و يكي نبودن بدنه پاور و بدنه هميشه وجود دارد بهتر است پاوركيس مورد نظرتان را به صورت جداگانه بخريد.
نكته ديگر و البته مهمترين مورد درباره خريد پاور توجه به ميزان وات يا قدرت آن است. در اين مورد بهتر است قبل از خريد پاور ميزان برق مصرفي قطعات كامپيوترتان را محاسبه كرده و پاوري را انتخاب كنيد كه ميزان وات آن از مقدار برق مصرفي حساب شده بيشتر باشد. دليل اين موضوع مربوط به اين است كه همراه با كار پاور در اوج قدرت (حداكثر وات) ميزان استهلاك و فرسودگي آن بيشتر هم ميشود.
امين امينفر يكي از كارشناسان بازار در اين مورد ميگويد: «با توجه به ورود نسل جديد كارتهاي گرافيكي و CPUهاي چند هستهاي به بازار و ميزان بالاي برق مصرفي آنها، در حال حاضر قدرت پاورها بايد حداقل 450 وات باشد».
علاوه بر اينها داشتن كليد صفر و يك براي هر پاور مزيت مهمي به شمار ميآيد. اين كليد به كاربران اين امكان را ميدهد تا در ساعات
بلا استفاده و خاموش بودن كامپيوترتان به وسيله اين كليد پاور را هم به صورت جداگانه خاموش كنند تا نوسان برق شهري باعث آسيب ديدن پاور و قطعات آن نشود.
توجه به فن پاورها هم يكي ديگر از مواردي است كه هر خريدار بايد به آن توجه كند. معمولا پاورها براي جلوگيري از گرماي زياد و البته داشتن تهويه مناسب به فنهاي قوي و بزرگ نياز دارند كه براي اين كار معمولا فنهايي در اندازه 12×12 مناسب هستند. سر و صداي كيسها هم اغلب مربوط به فنها است. اين موضوع كه براي كاربران اهميت زيادي هم دارد مربوط به از دور افتادن يا فرسوده بودن فنها است. نكته آخر درباره خريد پاورها هم توجه به Pin يا سوكت انتقال برق از پاور به مادربورد است.
بر خلاف مادربوردهاي قديمي كه معمولا Pin 20 بودند اين روزها مادربوردهاي جديد Pin24 هستند و به همين دليل بهتر است پاور كيس انتخابي هم براي مطابقت بيشتر Pin24 باشد.
به طور كلي اما در بازار اغلب شركتهاي توليدكننده بدنه، در زمينه توليد پاور هم فعالند. در اين ميان پاورهاي توليدي شركت Green به خاطر كيفيت خوبشان پرطرفدارتر و البته گرانتر از بقيه هستند تا جايي كه به عنوان مثال يك پاور 480 واتي معمولي Green حداقل 18هزار تومان قيمت دارد. در حالي كه چنين محصولي در برندهاي ديگر با قيمتي در حدود 12هزار تومان به فروش ميرسد.
در اين بين پاورهاي ريمارك كه روي بستهبندي آنها نام هيچ برندي حك نشده است هم سهم خودشان را از بازار دارند، در حالي كه خريد اين پاورهاي ارزان در نهايت ميتواند سلامت كامپيوتر را به خطر بيندازد.
هر چه بزرگتر بهتر
كافي است به نام بعضي برندهاي بازار كيس توجه كنيد تا همه چيز دستگيرتان شود، BMW و porcshe كه با ظاهري شبيه به خودروهاي توليدي اين شركتها طرفداران خاص خودشان را دارند. در واقع اين روزها ظاهر متنوع و اشكال عجيب و غريب بدنه كيسها آنقدر جذاب هستند كه توجه اغلب كاربران را به خودشان جلب ميكنند تا جايي كه كيفيت و كارآيي بدنه كيسها در انتخاب كاربران معمولا جايش را به فاكتور سليقه و ظاهر ميدهد.
درباره بدنه مهمترين موضوع تعداد فنهايي است كه امكان نصب روي بدنه كيس را دارند. جاي قرار گرفتن اين فنها هم معمولا بهتر است پشت بدنه و پايين محل پاور يا روي در كيس باشد. به اين ترتيب علاوه بر پاور كه يك فن دارد بهتر است بدنه كيسها قابليت جا دادن حداقل دو فن را داشته باشند.
نكته ديگر هم مربوط به پنل وروديها USB، هدفون و ميكروفون است كه ترجيحا بايد در جلو يا كنار بدنه كيس قرار بگيرد. البته داشتن پنلهاي پنهان (hidden) هم براي بدنه هر كيس مزيت مهمي به حساب ميآيد.
از طرفي گاهي وجود يك نمايشگر روي بدنه كيس براي نمايش مواردي مثل درفن – دور هارد – دماي داخل فضاي كيس و تاريخ روز و ساعت هم براي بعضي كاربران اهميت دارد. اما اين نمايشگرها كه اغلب دقيق هم كار نميكنند تنها جنبه زيبايي داشته و نميتوانند در كيفيت بدنه كيس تاثيري داشته باشند.
بزرگتر بودن بدنه كيس هم ميتواند به گردش هوا و تهويه بهتر كمك كرده و البته فضاي بيشتري را هم براي نصب قطعات در اختيار كاربران بگذارند.
كدام محصول، كدام كاربر
هر چند خريد كيس براي كاربران مختلف يكسان به نظر ميرسد، اما در اين مورد هم كاربرد و نياز كاربران تعيينكننده است. كاربران حرفهاي و كساني كه مدت زيادي را به كار با كامپيوتر مشغولند بهت است به دنبال كيسهايي با پاور قويتر (وات بيشتر)، بزرگتر و با تعداد فن بيشتر باشند.اين افراد معمولا چندان به ظاهر بدنه كيس اهميت نداده و در مقابل سعي دارند يك محصول با كيفيت و البته بيسر و صدا بخرند. برخلاف اين افراد كاربران عادي اغلب در بازار سراغ كيسهاي زيباتر و يا حتي با ظاهري عجيب و غريب را ميگيرند. هر چه باشد انتخاب آنها با نوع كاربردشان متناسب است.
پرفروشترين و كمفروشترين
فعالان بازار معتقدند گرانترين كيس در بازار در حال حاضر محصولات Green هستند و ارزانترينها اغلب در ميان محصولات TVM پيدا ميشوند.كيسهاي Green در واقع پرطرفدارترين كيساي بازار هم هستند.
امينفر در اين مورد معتقد است: «اين موضوع به خاطر كيفيت و نوع طراحي اين كيسها است. چون موارد بسياري پيش ميآيد كه بدنه كيسها يا پاور آنها با قطعات نصب شده سازگار نيستند.»اين در حالي است كه كارشناسان هم معتقدند در حال حاضر كيسهاي Green بيشترين سهم بازار را در اختيار دارند، در حالي كه Farassoo در اين مورد آخرين جايگاه را دارد.