هشداري براي خريداران مادربورد :فريب قيمت ارزانتر را نخوريد
فناوران – مادربورد برخلاف بسياري از قطعات كليدي كامپيوتر، بازاري آرام و بدون نوسان دارد. اما به گفته فعالان بازار عرضه گسترده انواع تقلبي و ريمارك اين محصول باعث ميشد تا كاربران كامپيوتر و همچنين بدنه اقتصادي بازار آسيبهاي ناملموس بسياري را متحمل شوند.
مادربورد كه از آن به عنوان قلب كامپيوتر نام ميبرند در بازار ايران نوسانات قيمت زيادي ندارد و از بازاري يكنواخت و آرام برخوردار است به همين دليل كارشناسان بازار ميگويند: نوسانات ناچيز قيمت و برهم خوردن وازن سهم بازار برندهاي مختلف اين محصول تاثير چنداني بر روند عرضه و تقاضاي بازار كامپيوتر ندارد.
با اين وجود، آنها بر اين موضوع كه پيامدهاي نامناسب عرضه انواع تقلب و ريمارك آن به اندازهاي زياد است كه نميتوان آن را ناديده گرفت.
اولين قرباني كاربر است
كارشناسان بازار كامپيوتر ميگويند: در حال حاضر دو نوع مادربورد در بازار وجود دارد كه شامل مادربوردهاي با كيفيت بالا و حرفهاي و مادربوردهاي معروف به اكونومي كه از قيمت پايينتري نسبت به برندهاي با كيفيت برخوردار است.
قيمت پايين، با توجه به توان اقتصادي كاربران كامپيوتر در ايران يكي از مولفههاي مهم در انتخاب كالاست و بر همين اساس نيز مادربوردهاي تقلبي و ريمارك كه از اين ويژگي برخوردار هستند به شدت مورد استقبال كاربران قرار دارند.
شكرابي، يكي از عرضهكنندگان كالاهاي كامپيوتري ميگويد: كاربران (عموما غيرحرفهاي) با توجيه قيمت مقرون به صرفه مادربوردهاي ارزانتر، اقدام به خريد آنها ميكنند. در حالي كه خريد اين قبيل محصولات در عمل باعث زيان خريدار ميشود.
وي ميگويد: اين قبيل مادربوردها، غالبا از خدمات گارانتي و پشتيباني مناسبي برخوردار نيستند و در عين حال كيفيت پايين و فقدان انطباق آنها با استانداردهاي رايج نيز باعث ميشود تا عمر مفد بسيار كمتري نسبت به نمونههاي با كيفيت و اصلي داشته باشند.
اين فعال بازار كامپيوتر ميافزايد: در ضمن اين مشكل وجود دارد كه مادربوردهاي كم كيفيت و تقلبي باعث كاهش كارآيي سيستم ميشود و به طور خلاصه ميتوان گفت: چنين مادبوردهايي عملا به اندازه هزينهاي كه بابتشان پرداخت نشده، كارآيي و ارزش ندارند.
بدنه بازار، نقطه آسيبپذير دوم
بسياري از عرضهكنندگان كالا و قطعات اصلي و با كيفيت، در مقابل نمونههاي مشابه تقلبي و ريمارك آسيبپذير هستند بررسيهاي انجام شده در بازار مادبورد نشان ميدهد كه در حال حاضر تعداد معدودي از برندهاي اين محصول با كييت و اصلي هستند و از طريق مجاري قانوني وارد بازار كامپيوتر كشور ميشوند. اين در حاليست كه اين محصولات در مقابل نمونههاي تقلبي و كم كيفيت از مزيت مهم قيمت پايين محروم بوده و در عمل بازنده ميدان رقابت در بازار محسوب ميشوند.
اين موضوع، اگر چه در ظاهر آسيبي به مصرفكننده نميرساند با اين حال موجب ميشود تا توان ريسكپذيري شركتهايي كه كالاهاي اصل و باكيفيت وارد ميكنند، كاهش يافته و در نتيجه بازار را به نفع رقباي تقلبي فروش خود واگذار كنند كه مفهوم آن اشباع بازار با محصولاتي بيكيفيت، غيراستاندارد و تقلبي است. اتفاقي كه به نظر نميرسد دود آن به چشم كسي غير از مصرفكننده برود. در نتيجه ضروري است تا علاوه بر وجود نهادهاي نظارتي كه فقدان آنها بسيار زيانبار است، مصرفكنندگان كالاهاي كامپيوتري به ويژه مادربورد كه آسيبها و خسارات آن غيرملموس است با ويژگيهاي محصولات اصل و با كيفيت آشنا شده و روشهاي انتخاب و تشخيص مادربورد اصل از تقلبي را بدانند.
فناوران در شمارههاي بعدي به روشهاي تشخيص مادربورد اصل از تقلبي و مسايل مربوط به آن خواهد پرداخت.