نيمه فراموششده
نام نویسنده: عليرضا صالحي
ماهنامه شبکه -اشاره :
رويدادهاي جالبي در كشورمان اتفاق ميافتد. اينكه ساعات كار بانكهاي كشور به نحوي تغيير كرده كه ترافيك صبحگاهي را به حداقل برساند، نبايد مايه تأسف يا محل اعتراض باشد. اما وقتي ميبينيد كه شما در طي شبانهروز، فقط بين ساعات نُه صبح تا يك يا دو بعد از ظهر (كمي بيشتر يا كمتر، با توجه به شعبات بانكها) به پولتان در بانك دسترسي داريد و حتي اين ساعتها نيز در ماه مبارك رمضان در بعضي شعبات تا حدي كاهش يافته است، چه فكري ميكنيد؟
اجبار و ترغيب
رويدادهاي جالبي در كشورمان اتفاق ميافتد. اينكه ساعات كار بانكهاي كشور به نحوي تغيير كرده كه ترافيك صبحگاهي را به حداقل برساند، نبايد مايه تأسف يا محل اعتراض باشد. اما وقتي ميبينيد كه شما در طي شبانهروز، فقط بين ساعات نُه صبح تا يك يا دو بعد از ظهر (كمي بيشتر يا كمتر، با توجه به شعبات بانكها) به پولتان در بانك دسترسي داريد و حتي اين ساعتها نيز در ماه مبارك رمضان در بعضي شعبات تا حدي كاهش يافته است، چه فكري ميكنيد؟
البته در همين زمان كه اين يادداشت نوشته ميشود، گزارشهايي منتشر شده است مبني بر اينكه تغيير ساعات كار بانكها مورد رضايت همه بوده و كارايي را افزايش داده و از بار ترافيك صبحگاهي كاسته است و هزاران مورد ديگر.
اما چيزي كه اينجا به شدت توي ذوق ميزند، همان دسترسي نداشتن در ساعات غير كاري بانك به موجودي داخل بانك است و اين جاست كه به يك حرف خيلي قديمي و كهنه و حتي نخنما ميرسيم كه
اگر با يك بخشنامه چند خطي و يك مهلت كوتاه سه هفتهاي ميتوان همه صاحبان خودرو را مجبور به دريافت كارت هوشمند سوخت نمود و حتي موتورسواران كه كمتر به چنين قوانيني گردن مينهند را مجبور به دريافت آن كرد، آيا نميتوان همه دارندگان حساب در بانكها را نه مجبور كه به دريافت كارت بانك نمود و از ديگر سو، سازمانهاي خدماترسان و خود بانكها را نه ترغيب كه به ارائه خدمات بانكداري الكترونيكي نمود؟
ميدانم كه انجام چنين كارهايي را به ضرب و زور بخشنامه نميتوان به سامان رساند؛ كمااينكه الزام به دريافت كارت هوشمند سوخت نيز فقط اندكي از حجم انبوه كارهايي است كه بايد در اين زمينه صورت بگيرد و هنوز صورت نگرفته است.
ميخواهم به اين موضوع تلنگري بزنم كه آيا در برنامهريزي براي كنترل ترافيك و كاهش آن، هيچ جايگاهي براي ارائه خدمات آنلاين ديده شده يا به آن فكر شده است؟ و آيا هيچ آماري درباره ميزان ساعاتي كه شهروندان صرف مراجعه به يكي از مراكز خدمات عمومي براي انجام كارهاي متداول بانكي مانند پرداخت عوارض يا پرداخت قبض آب و برق و تلفن ميكنند، تهيه شده است؟ آيا در برنامهريزيهاي شهري و گشايش طرحهاي پرسروصدايي مانند تونل رسالت و ارائه آمارهاي ميلياردي از ساعاتي كه از اين طريق در وقت شهروندان صرفهجويي ميشود، آماري هم تهيه شده كه در صورت عدم مراجعه مردم به بانك براي پرداخت پول گاز و آب و برق چند ميليارد دقيقه در وقت صرفهجويي ميشود؟
آيا بررسي شده كه اين حجم SMS تبليغاتي يا تفريحي كه بين مردم تبادل ميشود، اگر در خدمت انجام بانكداري الكترونيكي باشد، چگونه به اقتصاد مردم و كشور كمك ميكند؟ و حتي چقدر به درآمد مخابرات ميافزايد؟
اين همه گوشيهاي موبايل پيشرفته كه در دست همه است و اغلب هم قابليتهاي جاوايي دارند، آيا تا به حال براي انجام كاري مانند پرداخت عوارض ساليانه منزل يا اتومبيل به كار گرفته شدهاند؟ يا حتي براي پيدا كردن مسير خياباني خلوت در اوج ساعات شلوغي خيابانها؟
ارائه طرحهايي همچون اينترنت ملي يا تسما يا … تا هنگامي كه نتايج آنها وارد زندگي مردم نشود و به طور ملموس خدمات الكترونيكي را در اختيار همه قرار ندد، چيزهايي لوكس و فانتزي تلقي خواهند شد و دردي را از كسي دوا نخواهند كرد.
باعث تأسف است وقتي كه ميخوانيم انجام خدمات عمومي از طريق اينترنت يا تلفن همراه در بسياري از كشورهاي خاورميانه آنقدر عادي شده است كه اپراتورها در رقابت با يكديگر در پي ايجاد ارزشهاي افزوده بيشتر براي مشتركانشان هستند و روي سرويسهايي مانند انجام بازي يا فروش زنگ تلفن كار ميكنند. آنگاه در كشور ما هنوز در مورد اپراتور دوم و تلفن همراه اعتباري و … حرف و حديث است. از طرف ديگر هم سايتهاي تجارتالكترونيكي و يا خدمات الكترونيكي آنقدر ضعيف هستند كه حتي ديده نميشوند. در ضمن همه به خاطر دارند چه مشكلاتي در سر راه استفاده از كارت بانكهاي عضو شتاب روي شبكه اينترنت پديد آمد؛ كه البته هنوز هم به طور كامل رفع نشده است!
پس تعجب نكنيم اگر عدهاي تجارتالكترونيك را نه با ارائه سرويسالكترونيكي كه با چيزهايي مانند بازاريابي شبكهاي، بازاريابي هرمي يا گلدكوئست يكسان ميدانند. سه سال قبل در همين صفحه دريچه (شماره 34 – تير 1382) به اين موضوع اينگونه اشاره شده است: <...> كه متأسفانه هنوز هم اين نگراني وجود دارد.
نقطه سر خط–
بانك ملي فجيره، سيستم Core banking جديد خود را راهاندازي كرد. اين سيستم براساس راهحلهاي IBM وCisco بنا شده است.
– سروس XPress شركت مخابرات اردن در ماه رمضان رايگان اعلام شد. در طي ماه رمضان مشتركان اين سرويسِ مكالمهِ اعتباري ميتوانند تا ميزان ده درهم، كارت خود را به رايگان شارژ كنند.
– بانك تجاري بينالمللي امارات طي قراردادي با AVAYA، نسبت به ارتقاي سيستمهاي بانكداري از طريق ايميل، تلفن، فكس، SMS و اينترنت خود اقدام كرده است.
– شهرداري دبي براي ارتقاي سيستمهاي دادهكاوي خود، قراردادي را با شركت BSG منعقد كرده است. براساس اين قرارداد، سيستمهاي اوراكل 10G در تركيب با نرمافزارهاي شركت Cognos، انباره دادهاي شهرداري دبي را تجهيز ميكنند.
– شركت Ozura قراردادي را با MobIS (شكت مخابرات فلسطين) جهت ارائه انواع بازيها روي تلفنهاي همراه منعقد كرده است.
– رگولاتوري مخابرات اردن به زودي اولين مناقصه مجوز فضاي فركانسي براي سرويس دسترسي باندپهن بيسيم را برگزار خواهد نمود.
– فروش تجهيزات الكترونيكي سوني در نيمه نخست سال جاري ميلادي در منطقه خاورميانه از مرز پانصد ميليون دلار گذشت. همچنين سوني اعلام كرده است كه در اين مدت بيش از ده هزار دستگاه تلويزيون HD مدل Bravia فروش رسانده است و تلاش ميكند در سال 2007 حجم فروش اين دستگاهها را به سرعت افزايش دهد.
– خدمات دولتي و تجاري راسالخيمه به زودي آنلاين خواهند شد. شركت اتصالات در اين زمينه تجربيات خود را در اختيار حكومت راسالخيمه قرار خواهد داد.
– شركت Acer طي سه قرارداد جداگانه با مؤسسات آموزشي اردن، بحرين و عمان، تأمين شانزدههزار دستگاه كامپيوتر به ارزش پانزده ميليون دلار را متقبل شده است.
– شركت موتورولا به عنوان يكي از توسعهدهندگان شبكه تلفن GSM عربستان سعودي برگزيده شده است. موتورولا قرار است در تعامل با شركت Mobily، شبكه تلفن همراه را در مناطق شمالغربي و جنوب غربي آن كشور توسعه دهد.
– شركت Du، دومين اپراتور مخابراتي دبي قرار است يك شبكه بيسيم Wimax جديد را در امارات ايجاد نمايد.
– AwalNet يك شركت عربستاني ارائهدهنده اينترنت، نخستين لينك ده گيگابايتي خود به منظور بالابردن سرعت دسترسي كاربران خود به اينترنت را از شركت مخابرات عربستان دريافت نموده است.
– سرمايهگذاري عربستان در IT در سال جاري با 4/6 درصد افزايش به هفتصد ميليون دلار رسيده است. همچنين درخواست برونسپاري با 5/56 درصد افزايش روبهرو بوده است. ناظران اين افزايش سرمايهگذاري به دليل افزايش قيمت نفت بوده است.
– نمايشگاه صنعت مخابرات ايران (Iran Telecom 2006 )، تا 29 اكتبر 2006 – تهران – سايت اينترنتي:www.fairtrade-messe.de
– كنفرانس و سومين دوره اعطاي جوايز بانكداري الكترونيكي – 18 نوامبر 2006 – دبي – سايت اينترنتي:www.meawards.com
– نمايشگاه تكنولوژي اطلاعات جيتكس 2006 – 18 تا 22 نوامبر 2006 – دبي – سايت اينترني: www.gitex.com