ادغام یا تفکیک
نام نویسنده: علی شمیرانی
بزرگراه فناوری – زمانی که خبر ادغام شوراهای موازی حوزه فناوری اطلاعات مطرح شد، فعالان به انحای مختلف در موافقت و مخالف با آن گفتند و نوشتند. برخی نیز به شورای عالی IT ایراد گرفتند که این موضوع عملیاتی نیست و کار ادغام شوراها به این سادگیها که مطرح است انجام نخواهد شد.
اگرچه تا چندی پیش بهدرستی مشخص نبود که بالاخره قرار بر حذف شوراهی موازی با شورای عالی IT است یا تفکیک وظایف. لیکن چند روز قبل به صراحت مشخص شد که هدف دقیقا ادغام این شوراها بوده به نحوی که اسم مستقلی در حوزه فناوری اطلاعات به استثنای شورای عالی IT مطرح نباشد.
اینکه موضوع ادغام تا چه حد پیشرفت داشته و کار در کدام مرحله قرار دارد، موضوعی است که فعلا پاسخی برای آن موجود نیست و البته موضوع این گفتار هم به چنین مسالهای اختصاص ندارد.
اما همانطور که ذکر شد هدف از دستور رییسجمهوری در جلسه اخیر شورای عالی IT ادغام، آن هم به شکلی که گفته شد بود. لیکن هفته گذشته و در جریان پیگیریهای مربوط به WSIS (اجلاس جهانی جامعه اطلاعات) مشخص شد که نهتنها خبری از ادغام شوراها نیست، بلکه بر عکس گامها در جهت تفکیک و به نوعی ابقای شوراهای موازی است.
هفته قبل دو نشست هماندیشی برای پیگیری فعالیتهای مربوط به WSIS در کشور برگزار شد. یکی از این نشستها در شورای عالی اطلاعرسانی و دیگری نیز در شورای عالی IT برگزار شد. در جریان یکی از این نشستها اعلام شد “قرار است نشستهاي يونسكو را كه فعاليتهاي فرهنگي را به عهده دارد، شوراي عالي اطلاعرساني دنبال كند و نشست مربوط به آتن توسط شوراي عالي فناوري اطلاعات پيگيري شود و هر دو شورا تبادل كارشناسي داشته باشند.”
در این میان گذشته از وجود اسامی تقریبا مشترک در نشستهای مربوط به هماندیشی پیگیری مسایل مربوط به WSIS که به کمبود کارشناسان و فعالان در این عرصه بازمیگردد، به نوعی نیز شاهد تفکیک مسایل این حوزه میان دو شورای مذکور بودیم.
در حقیقت این برای نخستین بار در کشور است که مسایل مربوط به اجلاس جهانی جامعه اطلاعات در دو نهاد پیگیری و راهبری میشود، هرچند که تایید نیز شده بود که شوراها در این خصوص تعاملاتی نیز با هم خواهند داشت.
لیکن در این میان گذشته از چرایی، چگونگی و زمان توافق بر تفکیک موضوعات مربوط به WSIS میان دو شورای عالی فناورای اطلاعات و شورای عالی اطلاعرسانی دو پرسش باقی میماند؛ اینکه اگر قرار است شوراها در راستای ادغام گام بردارند، چرا به تفکیک وظایف میان خود میپردازند؟ و دیگر آنکه اگر ادغامی در کار نبوده و هدف تفکیک است، آیا نیازی به این همه بحث و جدل در شوراها و مطبوعات بود؟
اگرچه در نهایت این مسؤولان هستند که صلاح کار کشور را تشخیص میدهند و بیشک حکمتی در این کار است که ما از آن بیخبریم.