تسما و خلاء فرهنگی در حوزه آی تی
نام نویسنده: علی شمیرانی
بزرگراه فناوری -از زمانی که حجتالاسلام والمسلمین حمید شهریاری بر صندلی دبیری شورای عالی اطلاعرسانی تکیه زد، مدت زیادی نگذشته بود که وی طرحی تحت عنوان “تسما” (توليد و ساماندهي محتواي الكترونيكي ايران) را مطرح کرد. در آن هنگام تصور مطبوعات و رسانهها این بود که در ظاهر گسترش فرهنگ فناوری اطلاعات و ارتباطات که تا پیش از این و به شکل جدی از سوی نهادی پیگیری نشده بود، به دغدغه اصلی این شورا تبدیل خواهد شد.
هفته گذشته ویرایش چهارم این طرح در اختیار مطبوعات قرار گرفت تا به این ترتیب زمینه قضاوت دقیقتر از کموکیف آن فراهم شود.
نگاهی به جزئیات چهارمین ویرایش تسما نشان داد که منظور از فرهنگسازی، تولید و حمایت از تولید محتوای فرهنگی مرتبط با حوزه ICT نبوده و روح حاکم بر این طرح حمایت از تمامی جهات فرهنگ و بهویژه فرهنگ دینی بوده است. این بود که برای مطبوعات مطبوعاتیهای حوزه آیتی کشور روشن شد که در طرح کاملا محتوامحور تسما نیز جایگاهی برای این قشر دیده نشده است.
اگرچه در متن مذکور و در آخرین حوزه تحت حمایت این طرح بهطور کلی در خصوص رسانهها چنین آمده:
“آخرين حوزه مربوط به “رسانه و خبررساني” است كه محتواي صوتي و تصويري و چندرسانهاي، اطلاعرساني از حقيقت و عدالت، تبليغات فرهنگي، اطلاعرساني از اخبار خبرگزاريها و منابع توليدكننده خبر در حوزههاي گوناگون، خبررساني از حوزه دين و فرهنگ و اجتماع و دولت، جنگ نرم و غيره را تحت پوشش دارد.”
عبارات و کلمات بهکار گرفته شده در متن فوق که داخل گیومه رار دارد، نشان میدهد که طبق معمول و براساس شواهد موجود در این طرح باز هم از هیچ روزنامهنگار یا کارشناس رسانهای دعوت بهعمل نیامده است.
حال آنکه در بخشهای دیگر این طرح به جزئیات دقیقی همچون اخلاق جنسي، اخلاق اهداي گامت و جنين، اخلاق آسان¬مرگي و اخلاق سقط جنين اشاره شده، انتظار میرفت به حوزه فرهنگسازی ICT نیز توجه ویژهای مبذول میشد.
این درحالی است که هنوز هم در کشور تعریف دقیق و واحدی از آیتی نداریم. نکته آخر آن که دبیر شورای عالی اطلاعرسانی به این پرسش پاسخ دهد که مرز جدایی اهداف تسما و بهطور مشخص شورای عالی اطلاعرسانی با نهادهایی چو سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی، وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی و حوزههای علمیه که به نوعی در حوزه مجازی نیز فعالیتهای خوبی را آغاز کردهاند چیست؟