نبرد گوشي های هوشمند برای بازگشت به بازار پر رونق اروپا
بر اساس آخرین آمار موسسه تحقيقاتي IDC، بازار گوشی موبایل در اروپای غربی، شامل گوشی های ساده و گوشی های هوشمند فوق مدرن ، در فصل دوم سال 2006 نسبت به همان فصل در سال قبل 7% رشد داشته و این در حالی بوده که تعداد 41.4 میلیون گوشی طي آن مدّت در سراسر اروپا به بازار ها حمل شده. در فصل دوّم سال 2005 در اين منطقه 38.5 میلیون گوشی معامله شد.
به گزارش پايگاه خبري تاليانيوز، برآیند نیروهای مؤثـر در بازار همچنان حاکی از آن است که رشد ثـــابت فروش گوشی های ساده چندان قابل اتــّکا نیست. چون مشترکین در بیشتر بازار های اروپای غربی پیش از این تا سرحدّ اشباع گوشی خریده اند و در بعضی از آن بازار ها میزان فروش حتــّ از 100% انتظار نیز بالاتر بوده است. لذا اپراتور ها مدّتی است به بررسی هزینه های مربوطه پرداخته اند و به محدود تر کردن انواع گوشی هایی که تولید می کنند پرداخته اند. با این وجود، فصل دوّم سال 2006 همچنان برای این کالا فصلی پر رونق را پشت سر گذاشت.
به قول ژان فیلیپ بوشار ، محقــّق ارشد شرکتEuropean Mobile Devices، “جهش بعدی بازار گوشی های WCDMA به جلو منوط به این امر خواهد بود که قیمت آنها به قدری پائین بیاید تا خریدشان برای مشترکینی که بودجه متوسـّط به پائین دارند میــسّر شود. این امر شـــامل سیم کارت هـــای اعتباری نیز می شود که در حال حاضر 21% از مجموع سیم کارت ها در اروپا را تشکل می دهند. با در نظر گرفتن این نکته که بازار گوشی های هوشمند فوق مدرن ، با امکاناتی بسیار استثنائــی، اکنون در اروپا بسیار پر رونق است، انتظار می رود حتــّی مشترکینی که بودجه های پائیـــن تری را به این امر اختصاص می دهند نیز به مشتریان بازار این گونه گوشی ها اضافه شوند.”
مؤسـّسه IDC در تحقیق مذکور تأکید می کند با این که گوشی های هوشمند جدید ارائه شده در فصل های اخیر امکاناتی به مراتب بیشتر از گوشی های سنــّتی در اختیار مشترکین قرار می دهند، در فصل دوّم 2006 تنها شاهد رشد حاشیه ای فروش این گونه گوشی ها نسبت به گوشی های ساده بوده ایم در حالی که دیر رسیدن کالا های سفارش داده شده به بازار نیز در آن فصل موجب کندی بیشتر بازار شده بود.
به اعتقـــاد IDC، این آمار همچنین حاکـــی از آن است که بازار فروش گوشی های هوشمند جدید با امکانات فراوان جانبی همچنان در اروپــای غربی بسیار پررونق است.
اندرو براون ، مدیر برنامه ریزی شرکت European Mobile Devices & Computing می گوید ، “مزایای یک سیستم کارآمد باز که پذیرای تحوّلات سریع و گسترده باشد، برای تولید کنندگان، اپراتور ها، و طرّاحان، با در نظر گرفتن هزینه ها، زمان، و بازاریابی، باور نکردنی است. با این حال، از دیدگاه بیشتر مصرف کنندگان توانمندی های بالقــوّه بالای گوشی های جدید یا غیر ضروری هستند، ا تحت الشـّـعاع عوامـــلی همچـــون شکل ظاهری گوشی و توانائی چند رسانه ای بودن آن قرار می گیرند.
نتیـجه آنکه گوشی هایی که با در نظر گرفتن علائق و نیاز های مصرف کنندگان تولید می شوند به رقیب بی واسطهء گوشی های هوشمند بسیار پیشرفته با امکانات گسترده تبدیل شده، که از فنـّاوری های بسیار بالای تکنولوژیک در زمینه های چون عکـّاسی و فیلــم برداری بـــرخوردارنــد. به عبــارت دیــگر، بیشتر مصرف کنندگان تفاوت قابل ملاحظه ای بین گوشی های سنـّـتی و این گونه گوشی ها قائل نیستند.
به قول جف بلابر ، تحلیلگر ارشد بخش تحقیقات مؤسسـّـه European Mobile Devices، “نوکیا بدون تردید با وشی های S60 خود نبض بازار فروش را کاملآ به دست گرفته است. با این حال، عدم موفـّقــیّت دیگر تولیدکنندگان در تسخیر بازار موجب دردسر و تیره روزی خرده فروشان و نمایندگی های بسیاری شده است.”
وی می افزاید: “با وجود تقاضای همچنان بالا برای گوشی هایی که امکانات بسیار دارند مسألهء قیمت های بالای این گوشی ها هنوز از موانع پیش روی تولید کنندگان آنها برای تسخیر بازار است. این مسأله همچنین مانعی است در راه پیوستن مشترکینی باز هم بیشتر به سرویس های ارائه شده توسّط اپراتور ها. در دراز مدّت پیشرفت های فنـّاوری بروز اجتناب ناپذیر این تحوّت را به یک ضرورت تبدیل خواهد کرد، امّا تحلیلگران پیش بینی می کنند همچنان خرده فروشان از اپراتور ها در این قافله عقب باشند.”
نکته: برای آسان کردن مقایسه در نظر داشته باشید میزان عرضه گوشی های BenQ Siemens در فصل دوّم سال 2006 به تنهائی برابر با کلّ فروش زیمنس از سال 2005 تاکنون بوده است. شرکت BenQ پروانه توزیع گوشی های زیمنس را در ماه اکتبر 2005 بدست آورد و نخستین گوشی با مارک BenQ Siemens در فصل اوّل 2006 به بازار رسید.
Nokia – رشد ثابت یازده درصدی سالانه و عرضه 14.5 میلیون گوشی موجب افزایش سی و پنج درصدی سهم این تولیدکنندهء دانمارکی از بازار خرده فروشی در فصل دوّم سال 2006 شد، با اینکه رشد ثابت Motorola در همان فصل تداوم داشت. معرّفی گوشی های 6233 و 6234 با برآوردن نیاز ها و خواسته های مشترکین بسیار، موجب تقویت بیشتر بازار خرده فروشی گوشی های WCDMA این تولید کننده شد، و ضمنآ نیاز اپراتور ها را برای ارئهء سرویس هایی روی شبکهء 3G، به نحوی که ای خدمات که آسان تر در دسترس مشترکین قرار گیرند برآورده کرد. در کنار آن دو مدل، گوشی های کشویی 6280 نوکیا برای تجدید قرارداد ها نقش کلیدی داشت.
Motorola – این شرکت آمریکائی به رشد سالم سال به سال خود در بازار های اروپائی با فروش 7.1 میلیون گوشی و افزایش بیست و یک درصدی سهم خود از بازار ادامه داد در حالی که میزان افزایش ارزش سهام آن برابر با 17% بود. مدل های SLVR L7 و PEBL، با رنگ های جذاب و جدیدشان میزان فروش را به نحوی محسوس افزایش داد و همچنان گوشی های محبوب و مورد توصیهء اپراتور ها بود، گرچه غیاب دستگاه های Linux، که بازار مدّتهاست در انتظار ورود انهاست، و عرضه محدود A1000 در ایتالیا در فصل آخر به این معنا بود که فروش گوشی های پیشرفته موتورولا نسبت به سال قبل بطور چشمگیر کاهش داشته باشد.
Samsung – علی رغم ورود موجی از کالا های جدید و رشد سالانهء شانزده درصدی، سامسونگ در فصل دوّم سال 2006 با مشکل فروش روبرو بود، و سهم کلــّی آن شرکت از 16% در فصل دوّم سال 2005 در زمینهء فروش گوشی های متوسّط و پیشرفته به خاطر رقابت شدید موتورولا وSony Ericsson به 12%سقوط کرد. گرچه E900 از فروش مناسبی برخوردار بود، ضرر این شرکت کره ای ناشی از ارائهء مجموعه ای از گوشی ها بود که افتراق قائل شدن بین مدل های مختلف آن کار ساده ای نبود و در مقایسه با گوشی های رقبایی قدرتمند همچون نوکیا، موتورولا، و Sony Ericsson تنها امتیاز آنها قدرت رد یابی قویشان بود.
Sony Ericsson – گرچه این شرکت موفــّق نشد موقعیـّت ممتازی را که در فصل اوّل 2005 کسب کرده بود در سال جدید حفظ کند، در فصل دوّم 2006 از رشد 11% و عرضه 4.5 میلیون گوشی به لطف استفاده به جا از امکانات چند رسانه ای و به ویژه موفـّقیـّت گوشی های K800 خود برخوردار بود. به علاوه، گوشی های سادهء این شرکت، مثل J100 و J230 سونی اریکسون برای مشترکینی که از سیم کارت های اعتباری استفاده می کنند همچنان از جذابیت برخوردار بود.
BenQ Siemens – بنکیو زیمنس از رشد سالانه ای معادل 17% در فصل دوّم سال 2006 برخوردار بود، و این درست یک سال پس از فصل بحرانی برای BenQ پس از خرید امتیاز فروش گوشی های Siemens بود. گرچه گوشی هایی مثل EF81 به یاری بازاریابی گسترده و جسورانه کم کم توجـّه اپراتورها و مشترکین را به خود جلب کرد، این شرکت در کسب سهم خود از بازار فروش گوشی های فوق مدرن با حضور رقبایی قوی با چالشی بسیار شدید روبروست.