تکنولوژی

حمايت از صادرات نرم‌افزار، شايد وقتي ديگر!

نام نویسنده: امیر اشکان تربیت جويی

بزرگراه فناوری – موج حركت به سمت صادرات نرم‌افزار از 8 سال پيش (بنا بر دلايل مختلف) همانند تبي يك‌شبه، چون ساير جنبش‌هاي صنايع ايران، فروكشي سريع داشت اما نكته‌اي كه نرم‌افزار را از ساير صنايع متمایز می‌کند، حضور آن در رده صنايع كاربردي با ارزش افزوده بالا و ويژگی‌های خاص آن، است. حضور نرم‌افزار در رده صنايع كاربردي، توجه بسياری از كشورهای درحال توسعه را به‌خود جلب کرده است.

به‌دليل ماهيت صنايع كاربردي از جمله: پتانسيل بالاي رشد، عدم آلودگي، تاثير بر رفاه اجتماعي، تخفيف دوگانگي در جامعه، فناوري پيشرفته، ارتقاي دانش، ارزش افزوده بالا و… كشورهاي درحال تبديل و نوصنعتي را تشويق به سرمايه‌گذاري و رشد در اين حوزه کرده است. در ايران نيز در طي سال‌هاي جاري، فعاليت‌هاي پراكنده‌ای توسط برخي از شركت‌ها، تشكل‌ها و سازمان‌هاي مختلف در خصوص صادرات نرم‌افزار صورت پذيرفته است اما به دلايل مختلفی چون فقدان برنامه مشخص و اتخاذ رويكردهای اشتباه در توسعه فناوری اطلاعات كشور، توجه صنعت نرم‌افزار به صادرات سير نزولي را طي کرده است.

اكنون ده‌ها كشور از برزيل در آمريكاي لاتين گرفته تا فيليپين در آسياي جنوب شرقي، به‌دليل اهميت موضوع، برنامه‌هايي را براي صادرات نرم‌افزار خود و بهره‌گيري از اين بازار بزرگ اتخاذ کرده‌اند كه با حمايت‌هاي دولت و به‌طور متناوب آن را اجرا می‌کنند. در كشور ما نيز امسال برنامه‌اي در اين خصوص توسط اتحاده صادركنندگان نرم‌افزار ايران تدوين و ارایه شده است كه هر از چندگاهي خبر از حمايت‌هاي مختلف توسط ارگان‌هاي متولي هم‌چون وزارت ارتباطات، بازرگاني و… به ‌گوش مي‌رسد.

اما با توجه به گذشت نيمي از سال هنوز خبري از مكانيزم‌هاي اجرایي و نحوه حمايت‌هاي ذكر شده به ‌گوش نمي‌رسد! آيا تصميم‌گيران در نهادهاي متولي، هنوز فرصتي را براي اين مهم پيدا نکرده و يا اهميت موضوع برايشان در درجه چندم قرار گرفته است؟! بي‌شك وجود يك برنامه كلان و هدفدار كه با واقع‌بينی تهيه شده باشد، می‌تواند محرك خوبی برای توسعه صادرات نرم‌افزار كشور باشد. حال كه برنامه‌و طرحي در اين خصص تهيه و ارایه شده، وضعيت اجرا و نحوه حمايت از آن در هاله‌اي از ابهام قرار گرفته است‌.

صادرات نرم‌افزار در اين مقطع كه بازار فناوري كشور دچار ركود نسبي شده، قطعا مي‌تواند مشكل‌گشاي گره شركت‌هاي نرم‌افزاري و ساير فعالان اين حوزه باشد. اما متوليان اين حوزه حمايت خود را به ” وقتي ديگر” موكول کرده‌اند. آقايان، در اين صنعت نه‌تنها زمان متوقف نمي‌شود، بلكه شتابي فزون‌تر دارد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا