تکنولوژی

وزير بازرگانی: اگر قحطی موبايل بيايد بررسی ی کنيم

نخستين مراسم “صبحانه‌خوري” فعالان اتاق بازرگاني تهران با وزيران دولت صبح امروز با وزير بازرگاني برگزار شد.

به گزارش خبرنگار بازرگاني ايسنا، بخش خصوصي به بهانه طرح مشكلات بازرگاني و تعرفه‌اي خود ميزي از نان و پنير و گردو فراهم كرده بود تا شايد براي حل مشكلات راهكارهايي پيدا شود.

در اين نشست كه تعدادي از تشكل‌هاي توليدي نيز حضور داشتند، درباره نوع حمايت‌هايي كه از توليد مي‌شود و نيز تعرفه‌ها كه در روزهاي اخير به بحث داغ رسانه‌ها تبديل شده همچنين صنعت آرد و شكر، مبلمان، تعرفه‌هاي نمايشگاهي، هزينه‌هاي بالاي توليد، تورم و نيز مسائلي ديگر مباحثي مطرح شد اما خبري از گروه منتقد فعال در اتاق بازرگاني از جمله بهزاديان، عدالتيان، ادهمي، حسيني و بسياري ديگر براي حضور در جلسه دعوت نبود و از ميان حدود 25 نفر عضو حاضر اكثريت آنها اعضاي دولتي بودند.

در اين نشست ابتدا نهاونديان ـ رييس اتاق بازرگاني تهران ـ به بيان چند نكته اكتفا كرد.

وي گفت: اين نشست‌ها (صبحانه‌ها) زمينه‌اي براي ارتباط نزديك اتاق بازرگاني و دولت خواهند بود و اين تصور كه بازخورد چنين رابطه‌اي به نفع كلان اقتصادي نيست، بسيار زيان‌بار است.

در عين حال نهاونديان تاكيد كرد كه فعالان بخش خصوصي بايد فارغ از برخي ملاحظه‌كاري‌ها مشكلا خود را با مسوولان در ميان بگذارند.

* تعيين تعرفه‌ها با هدف حمايت از توليد و مصرف كننده

دانشمند ـ يكي از اعضاي هيات نمايندگان اتاق تهران ـ در ابتدا با طرح سوالي درباره تعرفه‌ها و سود بازرگاني دلايل تغييرات اخير را جويا شد كه ميركاظمي ـ وزير بازرگاني ـ در پاسخ اين سوال عنوان كرد: دريافت سود بازرگاني تنها با هدف تنظيم بازار دريافت نمي‌شود، بلكه در تنظيم تعرفه‌هاي سال جديد ملاحظات الحاق به سازمان جهاني تجارت، حمايت از توليدكننده و مصرف‌كننده در نظر گرفته شده است. البته سود بازرگاني كه در كميسيون ماده يك تعيين مي‌شود در سال جديد با ابلاغ معاون اول رييس جمهور انجام گرفت لذا افزايش تعرفه‌ها تنها شامل گوشي تلفن همراه نيست بلكه تجهيزات الكترونيكي را نيز در برمي‌گيرد.

* تاسيس دفتر بازرگاني وزارت نفت در دوبي؟

حسابي ـ عضو ديگر هيات نمايندگان ـ نيز درباره دلايل گرايش وزارت نفت براي انجام كارهاي بازرگاني خود در دوبي و اينكه عنوان مي‌شود وزارت نفت در دوبي دفتر بازرگاني تاسيس مي‌كند، سوال كرد؛ وزير بازرگاني پاسخ داد: اقدامات پژوهشي در زمينه بررسي دلايل گرايش شركت‌هاي دولتي به سمت دوبي در سازمان توسعه تجارت در حال انجام است.

در ادامه رجبي‌راد ـ رييس اتحاديه صادركنندگان مبلمان ـ نيز متمركز نبودن قيمت مبلمان و ضررده بودن اين صنعت سخت گفت.

ميركاظمي خطاب به مسوول تشكل مبلمان گفت: بايد هدف و تلاش خود را بر روي صادرات متمركز كنيم و در نظر داشته باشيم كه با افزايش هزينه عوامل توليد قطعا صنايع دچار مشكل مي‌شوند.

وي خاطرنشان كرد كه براي افزايش صادرات اصلاحات داخل سيستم از جهت بهبود كيفيت و نيز كاهش هزينه توليد ضروري است.

وزير بازرگاني همچنين بر اينكه محور اصلي فعاليت‌هاي وزارت بازرگاني درباره افزايش صادرات متمركز است، تاكيد كرد.

* انتقاد نمايندگان وزارت صنايع از وزير بازرگاني

شاطرزاده ـ معاون اقتصادي و امور بين‌الملل وزير صنايع ـ با انتقاد از تصاحب بازار مبلمان از سوي تركيه گفت: صنعت مبل‌سازي در خطر است و به نظر مي‌رسد كليد حل اين معما در اختيار مبل‌سازان باشد البته واردات آن نيز بايد ساماندهي شود.

وي در ارتباط با تعرفه گوشي تلفن همراه نيز تصريح كرد كه در اين خصوص بحث وزارت صنايع مطرح نبوده و اين وزارتخانه دخالتي نداشته بلكه اين مصوبه دولت بوده و در جلسه هيات دولت و با حضور معاون اول و شخص رييس جمهور در چند جلسه بررسي و سپس ابلاغ شده است.

مفيدي ـ رييس شركت سهامي سازمان گسترش و معاون وزير صنايع ـ نيز با بيان اينكه افزايش توليدات، كيفيت‌ها و بالابردن قدرت توليد به پشتيباني اقتصاد كلان نياز دارد تا شرايط رقابتي داشته فراهم شود، افزود: قطعا قيمت‌هاي تمام شده در شاخص‌هاي توليد تابعي از شاخص‌هاي اقتصادي ملي است.

وي تاكيد كرد كه وزارت بازرگاني در روش اعطا و حجم جوايز صادراتي بررسي‌هاي بيشتري انجام دهد چراكه نوع و ميزان پرداخت‌ها با اقلام كالاهاي صادراتي تناسبي ندارند.

مفيدي در ادامه با انتقاد از تبليغات گسترده كالاهاي وارداتي به ويژه لوازم خانگي گفت: با وجود چنين تبليغات وسيعي كه كالاهاي خارجي دارند ديگر روحيه‌اي براي توليد باقي نمي‌ماند.

وي خطاب به وزير بازرگاني عنوان كرد: تبليغات گسترده تحقير صنعت و مليت ماست، آيا نبايد كميته‌اي براي ساماندهي تبليغات وجود داشته باشد آيا فقط بايد از وزارت ارشاد نظارت شود؟ بهتر است وزارت بازرگاني راهكاري براي اين امر بيابد.

* وزير بازرگاني: قبول ندارم

ميركاظمي در پاسخ به اين انتقادات گفت: قبول ندارم كه در بسياري از صنايع توليدي مزيت رقابتي داريم به دو دليل چون كيفيت و قيمت، نحوه خدمات‌رساني و تعهدات پس از فروش و مديريت زنجيره فروش و نيز مشتري وجود مزيت را مشخص مي‌كند و نيز هزينه‌هايي كه بر توليد تحميل مي‌شود، بالاست.

وي تاكيد كرد: در كنار حل همه اين مشكلات بايد از روش‌هاي نوين چابك كردن سازمان و ايجاد زنجيره‌هاي ارزش نيز استفاده كنيم در حالي كه با اطمينان مي‌گويم كه ما دو نسل مديريت كه اقتصاد جهان را متحول كرده است را وارد نكرده‌ايم. بنابراين مسائلي وجود دارد كه بهتر عميقا بررسي شود.

وزير بازرگاني درباره تبليغات نيز توضيح داد كه تبليغات كالاها در تهران زير نظر شهرداري انجام مي‌شود و در اعتراضي كه داشتيم عنوان شد كه درباره تبليغات كالاهاي خارجي قرارداد بسته شده و نمي‌توان آنها را بر هم زد.

* آغاز دور جديد آزمون و خطا در وزارت بازرگاني

براساس اين گزارش جميلي ـ رييس اتاق بازرگاني زنجان ـ نيز با انتقاد از آغاز دور جديدي از آزمون و خطا در ارتباط با مسائل اقتصادي در كشور گفت: در سال جديد تصميم شوراي عالي كار مشكلاتي فراهم شد كه بر لزوم هماهنگي بيشتري براي تيم اقتصادي تاكيد مي‌كند.

وي افزود: تصميمات تيم اقتصادي دولت مستقيما بر روي اقتصاد كشور تاثير دارد و درباره موضوع تعرفه‌ها نيز كه طبق قانون بايد كميسيون ماده يك تصميم مي‌گرفت دولت از روش ديگري استفاده كرد.

به اعتقاد وي روش مناسب اين بود كه دولت تغييرات تعرفه‌اي را از همان روش كميسيون ماده يك پيگيري مي‌كرد چراكه دولت بايد كلان‌نگر باشد و وقت خود را صرف تصميم‌گيري براي يك كالا نكند.

جميلي تاكيد كرد كه وزارت صنايع نمي‌تواند با استفاده از تعرفه از توليد حمايت كند چراكه اين روش عملا در سال‌هاي گذشته با شكست مواجه شد.

* وزير بازرگاني: اگر قحطي موبايل آمد بررسي مي‌كنيم

ميركاظمي با رد انجام آزمون و خطا و تكرار روش‌هاي اقتصادي 27 سال گذشته عنوان كرد: نمي‌توان با تعرفه موبايل انسجام تيم اقتصادي دولت را زير سوال برد. افزايش تعرفه‌ها براي گروه كالايي الكترونيكي بوده كه موبايل هم شامل آن مي‌شده است.

وي هدف اصلي از افزايش تعرفه‌ها را اين گونه عنوان كرد: قصد داشتيم سرمايه‌گذاري در اين بخش را تقويت كنيم ولي چون سرمايه‌گذاران تمايلي نداشتند، همين امر موجب شد تا تعرفه‌ها را افزايش دهيم لذا كتاب مقررات صادرات و واردات مجددا زير نظر معاون اول ييس جمهور بررسي شد.

وي تصريح كرد: اگر مشكلي پيش بيايد و يا قحطي موبايل باشد اين موضوع مي‌تواند مجددا در كميسيون ماده يك بررسي شود و بهتر است خيلي دنبال موبايل نباشيم تا روال خود را طي كند.

* تحميل هزينه 100 ميليون دلاري براي هر قلم واردات

موحد ـ از كانون انجمن صنفي صنايع غذايي ـ نيز با انتقاد از تصمميات اخير دولت گفت: تصميمات اخير دولت تاثير مستقيم بر صنعت ما داشته و موجب افزايش تعرفه‌ ماشين‌آلات توليدي، تحميل هزينه 100 ميليون دلاري براي هر قلم كالاي وارداتي و نيز افزايش 100 درصدي قيمت آرد با عنوان آزادسازي شده است.

وي همچنين از وضعيت صنعت شكر و آرد نيز انتقاد كرد و افزود: مشكل اصلي در اين دو صنعت سوء مصرف و توزيع است كه ريشه آن از مديريت ناصحيح نشات مي‌گيرد.

موحد با انتقاد از اينكه قيمت آرد به طور ناگهاني از 160 تومان به 360 تومان افزايش يافته است، تصريح كرد: بهتر است آقاي وزير توضيح دهند كه اين چه تصميمي است چرا بايد قبل از آماده‌سازي صنعت، تصميم اتخاذ شود و يك روزه براي اجرا ابلاغ شود، لذا معتقديم وزارت بازرگاني حداقل بايد فرصت سيلوسازي را به فعالان اين صنعت مي‌داد.

وي همچنين از افزايش تعرفه‌هاي نمايشگاهي نيز انتقاد كرد و گفت: افزايش 14 درصدي تعرفه‌ها به نفع توليدكننده نيست.

* وزير: شما خلاقيتي نداشتيد

ميركاظمي در پاسخ به انتقادات وي گفت: اين صنعت در 30 سال گذشته هيچ خلاقيتي نداشته و صنعت مدرن را وارد نكرده است و سرمايه‌گذاري در اين بخش اندك بوده و ظرفيت بالاي توليد كارخانجات پنج هزار تن است در حالي كه در كشورهاي ديگر استاندارد توليد هر كارخانه 30 هزار تن است.

وزير بازرگاني تاكيد كرد: اين كارخانه با دريافت يارانه‌ها سر پا مانده‌اند كه معتقدم اگر اين يارانه‌ها به احياي اين صنعت اختصاص مي‌يافت نتايج بهتري به دست مي‌آمد.

ميركاظمي در بخشي از سخنانش نيز تاكيد كرد: اجراي فاز اول در بازمهندسي خريد گندم و نيز فاز دوم كه خريد آرد از سوي كارخانجات و نز فاز سوم يعني قطع خريد دولتي و نيز يارانه آرد در دستور كار وزارت بازرگاني است و بخشي از آن هم در حال اجراست.

خاموشي با تمجيد از وزير بازرگاني: پيش به سوي اقتصاد بسته! چرا؟

خاموشي ـ رييس اتاق بازرگاني ايران ـ نيز كه در اين نشست حضور داشت انتقاداتي را مطرح كرد.

وي خطاب به وزير بازرگاني گفت: شما وزير بي سر و صدا و پرمحتوايي هستيد، خيلي ساكت ولي در درون در حال جوشش هستيد.

خاموشي با بيان اينكه دولت به كميته فكر براي هماهنگ كردن تصميمات اقتصادي نياز دارد از اينكه بسياري از تصميمات با پيوستن به WTO هماهنگ نيست، اظهار تاسف كرد.

خاموشي با تاكيد بر اينكه تصميمات فعلي، اقتصاد بسته را دنبال مي‌كند از اينكه انواع تحميل‌ها به صنعت روا مي‌شود و سپس تلاش مي‌شود كه اين تحميل‌ها كم شود نيز ابراز نگراني كرد و خطاب به يكي از معاونان وزير صنايع نيز به دليل اظهارنظري كه در ارتباط با بالابردن قيمت ارز كرده بود، گفت: باعث شرمندگي است كه معاون وزير چنين نظري داشته باشد.

حاشيه‌ها

* روابط عمومي وزارت بازرگاني كه حضور فعال در نشست داشت يك به يك در گوش خبرنگاران نجوا مي‌كرد وزير گفته نمي‌خواهد در جمع مصاحبه كند.

* از منتقدان بخش خصوصي كه همواره از دولت انتقادهاي سازنده مطرح‌ مي‌كردند در اين نشست خبري نبود.

* نه تنها وزير بلكه ديگر اعضا در پايان حاضر به مصاحبه با خبرنگاران نشدند.

* نان و پنير و گردو به همراه صرف چايي مراسم صبحانه‌خوري را تشكيل مي‌داد.

«گزارش از خبرنگار ايسنا: ستاره بختياري»

انتهاي پيام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا