گوگل درنشين صنعت تبليغات آنلاين
گروه كامپيوتر- نشستهاي پشتميز و به سرگرمي مورد علاقهات ميپردازي. پنجرهها را يكي بعد از ديگري باز ميكني و از وبگردي خسته نميشوي. در اين ميان گاهي ممكن است پنجرههايي ناخوانده وارد فضاي دوست داشتني شما شوند. پنجرههايي كه بعضي اوقات هم به شكل بخشي از يك صفحه مجازي ظاهر ميشوند.
اين داستان هر چند تكراري باشد براي صاحبان فضاهاي مجازي در اينترنت رنگ عادت نميگيرد. اين روزها گسترش رسانههاي مختلف و مقبوليت آنها در ميان مردم، از چشم صاحبان صنايع دور نمانده تا جايي كه افزايش روزبهروز تعداد تبليغات و آگهيها گواه خوبي براي اين جريان است. موسسه نيلسون كه در زمينه آمار شبكههاي اينترنتي تحقيق ميكند، در آخرين گزارش خود اعلام كرده تعداد نمايش آگهيهاي مختلف اينترنتي در ماه مارس به 185ميليارد رسيده است. آمارها نشان ميدهند اين تعداد در مقايسه با سال گذشته دوبرابر شده و نسبت به ماه فوريه 31درصد رشد داشته است. در اين ميان، سهم آگهيهاي مربوط به كالاهاي خرد 15درصد بوده كه در مقايسه با ماه مارس سال گذشته يكدرصد افزايش پيدا كرده است.
افزايش سرمايهگذاري تبليغات اينترنتي
به طور كلي به دنبال رشد 35درصدي تبليغات اينترنتي در فصل اول سال 2006، سرمايهگذاري درا ين بخش تا 3/9درصد نسبت به فصل آخر سال 2005 افزايش پيدا كرد. قيمتها هم از اين روند عقب نماندند تا قيمت آگهيهاي مربوط به كالاهاي خانگي تا 8/3درصد و محصولات شبكه تا 7/2درصد نسبت به همين زمان در سال گذشته افزايش پيدا كردند.
گاهي شايد جزئيات، ديد بهتر و وسيعتري بدهند. به همين دليل يك موسسه تحقيقاتي اقدام به برگزاري يك نظرسنجي درباره تبليغات اينترنتي كرده است. اين نظرسنجي كه 39شبكه اينترنتي مختلف در آن شركت كردند نتايج جالبي به همراه خودش داشت، به اين ترتيب كه 72درصد از اين شبكهها اعلام كردند تعداد آگهيهاي اينترنتي تا 10درصد نسبت به فصل گذشته افزايش پيدا كرده است.
در حال كه 18درصد از آنها معتقد بودند هيچ تغييري در روند رشد تبليغات در فضاي مجازي ايجاد نشده و حتي 6درصد از اين شبكهها اعلام كردند ميزان آگهيهايشان كاهش هم پيدا كرده است. اما گويا اين شبكهها درباره افزايش قيمت آگهيها به توافق رسيدند تا جايي كه اعلام كردند اين قيمتها تا 10درصد نسبت به فصل آخر سال 2005 افزايش داشتهاند.
موتورهاي جستوجوبازار اصلي
با اينهمه انگار موتورهاي جستوجو گوي سبقت را از شبكههاي ديگر ربودهاند.
هر چه باشد كمتر اتفاق ميافتد كه درميان وبگرديها، يك پنجره متعلق به google، Yahoo و يا MSN نباشد.
شايد به اين علت است كه موسسه يلسون اعلام ميكند تعداد مراجعه به اين سايتها افزايش چشمگيري داشته است.
بر اساس اين گزارش Google توانست با سهم 49درصدي از ترافيك كاربران مقام اول خودش را در ميان جستوجوگرهاي ديگر حفظ كند.
اين سهم براي Yahoo به 23درصد و براي MSN به 11درصد ميرسد. اين در حالي است كه تحليلگران Forbes پيشبيني كردهاند سهم google از تبليغات اينترنتي تا پايان فصل اول سال 2006 به 30درصد كل حجم اين تبليغات ميرسد كه در مقايسه با فصل پاياني سال گذشته 2درصد رشد ميكند.
با اين همه كارشناسان معتقدند AOL و MSN شانس زيادي براي افزايش تعداد آگهيهاي خود نداشته و حتي ممكن است ميزان درآمد حاصل از ان تبليغات براي اين شبكهها تا حد زيادي كاهش پيدا كند.
اين در شرايطي است كه هنوز هم كاربران شبكههاي اينترنتي، موتورهاي جستوجو را جزو بهترين منابع براي دريافت اطلاعات مربوط به خريد كالاهاي مختلف ميدانند تا آنجا كه آمارها نشان ميدهند تعداد اين جستوجوها در ماه فوريه تا 38درصد افزايش داشته و تعداد آنها به حدود 3/5ميليارد رسيده است.
ايران هنوز بيگانه با تبليغات اينترنتي
با تمام اينها صنعت تبليغات اينترنتي هنوز هم در كشور ما عقيم مانده است و اين شايد نتيجه مستقيم بيتوجهي صاحبان صنايع و فعالان عرصه تجارت و اقتصاد به اين موضوع است.
هنوز ه اعتماد به افزايش نفوذ اينترنت و رواج استفاده از آن ميان كاربران ايراني براي صاحبان صنايع عبارتي بيگانه است.
البته براي قضاوت منصفانهتر نبايد لزوم فرهنگسازي مناسب و افزايش زيرساختهاي فني لازم را فراموش كرد.
شايد به زمان بيشتري نياز هست تا به درك بهتري از مقايسه تبليغات در يك روزنامه يا مجله با تيراژ دههزارتايي و يك شبكه اينترنتي با تعداد بازديد دوبرابر در طول روز برسيم.