تکنولوژی

ديدگاه های روزنامه نگاران آی تی در زمينه توسعه آی تی – ۲

ایسنا – در بخش دوم ميزگرد بررسي چالش‌ها و مشكلات توسعه‌ي فناوري اطلاعات در كشور از نگاه رسانه‌يي و راه‌كار‌هاي موجود براي حل مشكلات كه با حضور تني چند از مسؤولان روزنامه‌ها وماهنامه‌هاي فناوري اطلاعات در محل خبرگزاري دانشجويان ايران برگزار شد، بران موضوع كه در حوزه‌ي روزنامه‌نگاري فناوري اطلاعات تاثيرگذاري زيادي نداشتيم، تاكيد شد.

به گزارش خبرنگار سرويس فناوري اطلاعات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در اين ميزگرد«بهمن برزگر» مديرمسؤول ماهنامه‌ي دنياي مخابرات و ارتباطات با بيان اين كه وقتي آموزش و پرورش خوبي نداشته باشيم ،توقع داشتن دانشگاه خوب بيهوده است و به دنبال آن وقتي دانشگاه خوب نداشته باشيم توقع داشتن صنعت بيهوده است، اظهار داشت: رسيدن به اهداف مورد نظر IT زماني ممكن است كه با يك عزمي ‌ملي و آگاهي كامل همه‌ي مولفه‌ها را پاسخ دهيم.

وي معتقد است: ICT شايد به دلايل متعدد نسبت به ساير جاا رشدي بيشتر داشته باشدولي بايد به اين نكته توجه داشت كه ساير جاها هم بايد رشدي به تناسب اين بخش داشته باشند.

برزگر تاكيد كرد: براي پيشرفت در اين حوزه بايد همه‌ي مولفه‌هاي توسعه‌ي كشور كه همه هم شاخص دارند همزمان شروع به فعاليت كنند و اين به آن معني است كه بتوايم همه‌ي حوزه‌ها را در كشورمان به صورت هماهنگ برنامه ريزي ، مديريت و اجرا كنيم و اين وظيفه‌اي است كه به عهده‌ي دولت وملت است.

وي با اعتقاد بر اينكه متاسفانه توسعه يافتگي در كشور به درستي جا نيفتاده است،گفت: ICT به عنوان ابزار رشد در همه‌ي حوزه‌ها محسوب مي‌شود و در واقع يكي از شاخص‌هاي توسعه‌ و از طرفي ابزار توسعه نيز محسوب مي‌شود.

برزگر ادامه داد: تا نتوانيم كل كشور را براي توسعه‌ بسيج كنيم در اين حوزه موفق نخواهيم بود و البته نمي‌توانيم از مخابرات به تنهايي انتظار داشته باشيم كه در اشلي جهاني حركت كند واين موضوع را بايد به جامعه تفهيم كنيم.

به اعتقاد وي بايد يك نگاه حداقل يكساني براي توسعه‌ به معناي واقعي در كشور ايجاد شود تا بعد از آن از مخابرات توقع حركتي سريع تر و فعاليتي بيشتر را داشته باشيم .

برزگر اظهار داشت: اگر بخواهيم به اين نتيجه برسيم كه اين حوزه بتواند ديگر حوزه‌ها را به تحرك وا دارد بايد مجموعه‌ي كشور بتوانند به اين حوزه به صورت انكو باتوري توجه كنند.

برزگر در ادامه با بيان اين كه در طول سه برنامه‌ي توسعه همواره مخابرات به عنوان موفق ترين بخش بوده و با تاكيد بر اين كه ICT بايد به عنوان موتور حركت باشد، گفت: با ادبيات موجود در كشورمان در اين حوزه ،IT نمي‌تواند موتور حركت باشد بنابراين تا زماني كه نتوانيم ارزش انساني را به تك تك افراد جامعه بشناسانيم، ICT رشدي نخواهد داشت.

«محمود اروج زاده» مديرمسؤول ماهنامه‌ي دنياي كامپيوتر و ارتباطات نيز گفت: در كشور ما طرح‌ها و ايده‌هاي بلند مدتي موفق بودند كه برنامه‌ي مناسبي براي آن تدوين شده باشد و به طور كلي كشورهاي موفق، برنامه محور هستد، بنابراين معتقد نيستم اگر در بخش‌هايي از كشور ايراداتي وجود دارد نمي‌توانيم در اين حوزه موفق باشيم چون تجربه ي هفت سال اخيرا اين موضوع را ثابت كرده است .

وي گفت: در دوره‌هاي بهار فناوري اطلاعات جوي ايجاد شد كه توجه همه به اين حوزه افزايش يافت و حضور رييس جمهور و حمايت ايشان و اجراي برنامه‌هاي كلان در دستگاه‌ها از موارد قابل توجه‌ حوزه است بنابر اين دوران درخشاني در اين حوزه داشتيم .

اروج زاده ياداور شد: در كشورهايي مثل كشور ما دو عامل پول و فرد مدير و آگاه براي پيشرفت در هر حوزه‌اي لازم است و اگر اين دو فراهم شود مي‌توان به توسعه‌ي IT در كشور اميدوار بود .

وي معتقد است: اگر در اين دوره شرايط وموقعيت‌هاي دوره‌ي گذشته را داشته باشيم مي‌توانيم اميدوار باشيم، علي رغم ايرداتي كه در برخي بخش‌ها وجود دارد باز به توسعه‌ي بخش IT مي‌توان اميدوار بود .

وي داشتن مديري آگاه و توانا در اين حوزه را براي موفقيت بسيار مهم وموثر دانست .

به اعتقاد اروج زاده زمينه‌ي توسعه‌ي حداقلي در كشورما در حوزه‌ي ICT وجود داشته است .

به گزارش ايسنا «ايمان بيگ» دبير سرويس فناوري اطلاعات روزنامه‌ي پول نيز در اين ميزگرد گفت: اگر بخواهيم در زمينه‌ي ترافيك، آموزش و به طور كلي در همه‌ي حوزه‌ها موفق باشيم بايد از ابزار ICT استفاده كنيم .

ايمان بيگ با بيان اينكه در كشورمان فردمحوري به جاي برنامه محور بودن حاكم است، ابراز داشت:يكي از دلايل آن اين است كه ما در سال‌هاي پس از انقلاب هيچ وقت حاكميت يك دست نداشتيم، و اگر به كشورهايي نظير مالزي نگاه كنيم متوجه مي‌شويم كه علت موفقيت آن‌ها در حوزه‌ي IT به اين دليل است كه برنامه ريزي آن‌ها مبتني بر حاكميت يكدست انجام گرفته است. البته شايد در بخش‌هايي از كشورمان نيز برنامه ريزي صورت گرفته باشد .

ايمان بيگ همرنگ و يكدست بودن تفكر را يكي از مهم ترين مواردي دانست كه به اين وسيله چالش‌ها در اين حوزه برطرف مي‌شود.

اما به اعتقاد برزگر رسيدن به جريان شتابنده‌ي جامعه‌ي اطلاعاتي زماني ميسر است كه افراد آگاه بر روي فرآيند تكنيكي ومديريتي حوزه‌ي ICT مدبرانه تعمق كرده و آن را اجرايي كنند و تمام تلاششان اين باشد كه به طور هماهنگ آن را اجرا كنند و البته اگر اين كار با درصدي از عدم موفقيت انجام شود، اشكالي ندارد .

برزگر در ادامه گفت: با هماهنگ كردن همه‌ي جاهايي كه منافعشان مقابل هم است و با ايجاد همگرايي بين آن‌ها و با ايجاد تفاهم و همكاري با رسانه‌ها طرحي در اين رابطه نوشته و تمام تلاش خود را براي اجراي درست آن به كار گيرند تا به تعبيري از موازي كاري جلوگيري شود، كه به نظر من اين محقق نخواهد شد.

به عتقاد «مصطفي قوانلو قاجار» دبير سرويس فناوري اطلاعات روزنامه‌ي صبح اقتصاد روزنامه نگاران موظف هستند وظايف نظارتي خود را افزايش دهند و اين بهترين كاري است كه روزنامه نگاران مي‌توانند انجام دهند .

قاجار فرهنگ سازي براي عامه‌ي مردم را از ديگر كارهايي ذكر كرد كه روزنامه نگاران مي‌توانند انجام دهند و با بيان يكسري مسائل و اتفاقات در اين حوزه سطح توقع مردم را افزايش دهند چون به اعتقاد بنده تنها كاري كه در شرايط فعلي مي‌توان انجام داد همين كار است .

ايمان بيگ تاكيد كرد: بايد بتوانيم دولت كنوني را به سمتي سوق دهيم كه در جهت اهدافي كه براي خود تعيين كرده حرك كند و از طرفي دولت را به اين درك برسانيم كه اين‌ كار به جز توسعه‌ي ICT با چيز ديگري محقق نمي‌شود، بنابر اين بايد دولت را به سمت رويكرد استفاده از اين فناوري‌ها سوق دهيم.

ايمان بيگ معتقد است: تصميم گيري‌هايي كه براي اقتصاد كشور گرفته مي‌شود مشخصا روي ICT تاثيرگذار است، بنابراين براي موفقيت در اين حوزه وبراي رسيدن به اهداف مورد نظر بايد اتفاقي در كل لايه‌ي تصميم گيري نظام بيفتد .

به گزارش ايسنا در ادامه‌ي ميزگرد، «علي شميراني» دبير سرويس فناوري اطلاعات روزنامه‌ي جهان صنعت درباره‌ي كار كرد مطبوعات در حوزه‌ي ICT و توقعي كه از آن مي‌رود وخروجي‌هايي كه مي‌تواند داشته باشد گفت:بعضي مواقع تصميمات به قدري كلان است كه چالش‌هاي مطرح شده به نتيجه‌اي نمي‌رسد،ولي به طور كلي انتظاري كه از مطبوعات اين حوزه مي‌رود، ايجاد نياز سازي است .

وي بحث فرهنگ سازي و جهت دهي را از ديگر وظايف مطبوعات اين حوزه برشمرد و گفت: با توجه به بي مهري‌ها و كم توجهي‌هايي كه به مطبوعات اين حوزه مي‌شود، باور IT محور توسعه بودن در كشور ايجاد نشده در صورتي كه ما تجربه‌ي موفق در كشور داريم و اين باور در حد شعار مانده و در طرح‌ها و پروژ‌هاي خروجي آن را نمي‌بينيم .

در ادامه اروج زاده گفت:موج استفاده از IT دنيا در حال تبديل به پديده‌ا‌ي ناگري است.

وي همچنين برآموزش روزنامه نگاران اين حوزه تاكيد كرد و گفت: بايد روزنامه نگاران اين حوزه نسبت به زمينه‌ي فعاليت خود آشنايي و آگاهي بيشتري يابند .

در ادامه اروج زاده تاكيد كرد: اگر قرار است د راين حوزه بمانيم چاره‌اي جز حرفه‌اي شدن نداريم بنابراين بايد سبك، فرم ومحتواي كارمان را تغيير دهيم وروزنامه نگاري را به سمت تحليل ببريم چون چيزي كه ما در اين حوزه كم داريم تحليل است .

وي به تحليل روزنامه نگاران در اين حوز تاكيد و اظهار داشت: ” در حوزه‌هاي IT روزنامه نگاري تاثير گذار نداريم و تحليل مي‌تواند در اين حوزه تاثير گذار باشد .

قاجار در اين رابطه معتقد است: متاسفانه در عرصه‌ي روزنامه نگاري نگاه خوب حاكم نيست به اين معني كه هر كسي كه وارد عرصه‌ي خبرنگاري مي‌شود را به اين حوزه وارد مي‌كنند ،بنابراين اگر روزنامه نگاري را آسيب شناسي كنيم به اين نتيجه مي‌رسيم كه روزنامه نگاران تحليل خوبي ندارند .

در ادامه‌ي ميزگرداروج زاده گفت: يكي از وظايف مشخص مركز مطالعات و تحقيقات رسانه كه زير نظر وزارت ارشاد فعاليت مي‌كند، ارتقاي سطح روزنامه نگاري كشور است بنابراين بايد در زمينه‌ي آموزش به خبرنگاران مبتدي در حوزه‌ي IT گام بردارد تا هر كسي كه مي‌خواهد وارد اين حوزه شود آموزش ديده و با كار روزنامه نگاري آشنا شود.

ايمان بيگ با بيان اين كه روزنامه نگار دريايي به عمق دو بند انگشت است، گفت: روزنامه نگاران دامنه‌ي وسيعي از اطلاعات ولي با عمق كم هستند، در سال‌هاي اخير به روزنامه نگاري تخصصي تاكيد مي‌شود يعني روزنامه نگاري نبايد لزوما دريايي با عمق دو انگشت باشد بلكه بايد مانند چاهي با وسعت كم ولي با عمق زياد باشد .

وي افزود: فعاليت در بخش ICT به دليل درگير بودن با بسياري ا ز حوزه‌ها بسيار سخت تر است و به دليل جذابيت زياد بسياري به اين حوزه وارد مي‌شوند ولي دانش لازم را ندارند كه اين امر طبيعي است البته اين امر باعث شد كه IT در تمام رسانه‌ها گسترش يابد كه اين اتفاق مبارك است و حالا زمان آن است كه با تفكر بيشتري به اين حوزه نگاه شود .

وي يادآور شد: IT با ساير حوزه‌ها مرتبط است و روزنامه نگاران نيز بايد از اين حوزه اگاهي داشته باشند .

وي اظهار داشت: طبيعي است كه روزنامه نگاري يك نوع علاقه است و نمي‌توان توقع داشت كه دولت از آن كمك و يا حمايت كند در صورتي كه خود روزنامه نگاران بايد به سمت تخصصي شدن بروند، بنابراين اگر دلمان براي IT مي‌سوزد، نياز داريم كه به صورت متشكل فكر كنيم و در اين بايد مساله‌ي هم افزايي را رعايت كنيم .

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا