تکنولوژی

داستان وام شرکت های ICT

نام نویسنده: آرش کریم بیگی – info@ICTna.ir

ایستنا – سال گذشته و پس از اعلام خبر اختصاص وام کسب و کار توسط سازمان مدیریت و برنامه¬ریزی کشور به طرحهای فناوری اطلاعاتِ شرکتهای کوچک و متوسط فعال در این زمینه، این شرکتها طرحهای خود و توجیه اقتصادی آنها را به کارگروه مربوطه در شورای عالی اطلاع¬رسانی ارائه کردند تا هیأت مربوطه به بررسی این طرحها و تعیین کارشناسی سقف وام قابل بازپرداخت توسط شرکتها بپردازد.

پس از اعلام بررسی طرحها،اعلام شد مشکلاتی که بدلیل ناهماهنگی دستگاههای مربوطه در اختصاص وام درحال بوجود آمدن بود رفع شده و نهایتاً وام تخصیص¬یافته تا اردیبهشت¬ماه در اختیار بانک رفاه قرار می¬گیرد تا شرکتها بتوانند با مراجعه به این بانک وام خود را دریافت کنند، اما ارسال معرفی¬نامه شرکتها برای بانک خود تا تیرماه به طول انجامید، و با طولانی شدن روند بانک در ارزیابی شرکتها برای تخصیص وام برخی شرکتهای وام¬گیرنده معتقدند که شاید بانک رفاه برای استفاده هرچه بیشتر از سود گردش پول مربوط به این وام نهایت تلاش خود را برای ایجاد اشکال و طولانی شدن فرآیند تخصیص وام به شرکتها را انجام می¬دهد!

شرح ماجرا

شرکتها پس دریافت رونوشت معرفی¬نامه خود میبایست به شعبه مرکزی بانک رفاه در میدان ونک مراجعه می¬کردند تا به یکی از شعب این بانک که نزدیک به محل شرکت آنها است معرفی شوند. طبق اعلام اولیه شعبه مرکزی این بانک، شرکتها برای دریافت وام باید یک شرکت دیگر را بعنوان ضامن خود معرفی می¬کردند و مدارک خود را در اختیار بانک قرار می¬دادند تا مورد بررسی قرار گیرد. در این مرحله شرکتها با بهانه¬جویی¬هایی از طرف بانک مواجه شده بودند. مانند الزام بانک به ارائه اصل شناسنامه سهامداران شرکت و نیز شرکت ضامن که پر واضح است برای شرکتی که سهامداران زیادی دارد جمع¬آوری آن مقدور نیست. پس از مذاکرات طولانی بالاخره متصدیان بانک به اصل شناسنامه اعضای هیأت مدیره شرکتها رضایت دادند.

بنا بر آن بود که شکتها و شرکتهای ضامن پس از تکمیل مدارک خود نزد بانک توسط یک ارزیاب از طرف بانک نیز مورد ارزیابی حضوری قرار گیرند تا بانک از صحت اطلاعات ارائه¬شده اطمینان حاصل کند.

پس از گذشت زمان بیشتر و عدم اختصاص حجم بسیار زیادی از وام چهل میلیارد ریالی به شرکتها و درحالیکه این شرکتها برای کاهش هرچه بیشتر زمان طولانی دریافت وام درحال عمل به روالهای اعلام¬شده بانک بودند، ناگهان شعب بانک رفاه اعلام کردند که رویه این بانک در تخصیص وام تغییر یافته و از این پس شرکتها توسط سرپرستی¬های بانک رفاه مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت. در این مرحله شعب تخصیص وام پا را از این هم فراتر نهادند و اعلام کردند رویه اولیه این بانک در تخصیص وام به شرکتها با تنها یک ضامن نیز نادرست بوده و از شرکتها خواسته شد هرکدام دو تا سه ضامن برای خود معرفی کنند و همچنین اعلام شد که ضامن ها نیز باید سرمایه ثبتی خود را در رهن بانک قرار دهند تا بانک حاضر شود وام مربوط به آنها را در اختیارشان قرار دهد!!!

درحال حاضر شرکتهای سرگردان و متحیر از نبود وحدت رویه بانک رفاه در تخصیص وامی که از چند ماه قبل اعتبار آن تأمین شده است، بدنبال ضامنینی هستند که حاضر شوند سرمایه¬های خود را در رهن این شرکتها قرار دهند، و این درحالی است که پیشتر برخی شعب همین بانک بدون قرار دادن چنین موانعی در مسیر دریافت وام شرکتها، بدون طلب سرمایه از شرکتهای ضامن، وام اختصاص داده شده به شرکتها را در اختیار آنها قرار داده است.

جمع¬بندی
مقدار وام اختصاص یافته به شرکتهای انفورماتیک از طریق سازمان مدیریت و طرح تکفا بالغ بر چهل میلیارد ریال است که پس از تخصیص برای واگذاری به حساب بانک رفاه واریز شده است. این شرکتها برای دریافت وام از سازمان مدیریت، قبلاً مورد ارزیابی های شداد و غلاظ سازمان مدیریت و برنامه¬ریزی و شورای عالی اطلاع¬رسانی قرار گرفته¬اند. توان بازپرداخت وام توسط این شرکتها نیز پیشتر و هنگام بررسی طرحهای کسب و کار این شرکتها برای دریافت کار مورد ارزیابی قرار گرفته است.

حال این سوال مطرح میشود که آیا طولانی شدن این چنینی زمان دریافت وام توسط شرکتها به سود بانک است یا به ضرر آن؟

آیا اگر بانک نتواند این وام که قبلاً نحوه تخصیص آن معین شده را به شرکتهای مقصد برساند، با هیچ بازخواستی مواجه نخواهد شد؟

آیا مرجعی وجود دارد که بررسی کند پس از گذشت بیش از نیمسال از تأمین اعتبار چهل میلیاردی توسط سازمان مدیریت و برنامه¬ریزی، چرا هنوز حتی 10% این مقدار نیز توسط بانک عامل میان شرکتها توزیع نشده است؟

شاید گفته شود این شرکتها که با ارائه طرح کسب و کار قبلاً توانایی خود در بازپرداخت وام را اثبات کرده¬اند، اکنون خود دیگر تمایلی به دریافت این وام ندارند اما قطعا سنگ¬اندازیهای شعب بانکی در این مسیر است که باعث شده شرکتها هنوز نتوانند وام مربوط به یکسال قبل خود را دریافت کنند.

بنظر می¬رسد شرایط به وجود آمده دخالت و اقدام توزیع¬کنندگان اولیه وام از سازمان مدیریت و شورای عالی اطلاع¬رسانی را می¬طلبد، وگرنه همچنان در بر همین پاشنه خواهد چرخید و این شرکت های کوچک و متوسط فعال در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات هستند که در طی این دور باطل وقت و انرژی خود را از دست میدهند…

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا