هنوز هم استفاده ناروا از «ايران تلكام»!
ماهنامه دنیای مخابرات و ارتباطات – سوءاستفاده از اصطلاح «ايران تلكام» را در فرصتي ديگر در همين ماهنامه، گوشزد كردهايم ولي برگزاري ششمين نمايشگاه بينالمللي صنايع مخابرات، ارتباطات و فناوری اطلاعرساني در تهران كه عنوان Iran Telecom 2005 را يدك ميكشيد ما را دوباره بر آن داشت تا به سازمان تنظيم مقررات ارتباطات كشور، هشدار دهيم كه:
آقايان و خانمهاي محترم، شما پاسدار منبع مخابراتي مردم ايران هستيد و يكي از منابع فراموش شده ما اصطلاحشناسي و اصطلاحات بوميسازي شده بخش مخابرات و ارتباطات كشور است.
شما بفرماييد: «ايران تلكام» نام چيست؟ و كيست؟
هيچ كس و هيچ چيز؟ يا هر كسي ميتواند چنين نامي را بر رويدادي خاص، بر وبگاهي ويژه و بر هر كس و هر چيز بگذارد؟
قبول داريم كه قبل از حضور شما (سازمان گرامي تنظيم مقررات ارتباطات)، سايرين از اين نام در ايران سوءاستفاده كرده بودند.
براي مثال در سال 1995 براي حضور در رويداد جهاني تلكام اتحاديه بينالمللي مخابرات در ژنو، بروشوري در ايران به زبان انگليسي چاپ و در ژنو پخش شد با نام «ايران تلكام» كه نشان ميداد شركت پست و شركت مخابرات ايران، در آن بروشور، حرفها و آماهايي را عرضه ميكند. همين و بس! يعني براي «ادغامي» كه هيچ وقت ميان پست و مخابرات وجود خارجي نداشت و فرصت ظهور روز به روز هم نيافت نامي را جعل كردند كه نشان از بيتوجهي مديران وقت به معناي دقيق «ايران تلكام» بود.
تبليغات
يک دامين ثبت کن فضاي هاست رايگان بگير، ديگه چي مي خواهي؟ www.parsbodnetworks.com
بعدها باز هم در اثر بيتوجهي به معناي درست ايران تلكام و فقط از روي گرايش لفظي به نوآوريها و صرفاً به خاطر ظاهرسازي، اين نام را روي وبگاه يا ایستگه اينترنتي شركت مادر تخصصي مخابرات ايران گذاشتند كه هنوز هم به عنوان نام و نشاني اينترنتي اين شركت عمل ميكند.
دوستان عزيز:
بگوييد، در كدام كشور جهان چنين غلطاندازيهايي اعمال ميشود كه در ايران رايج است؟
مديران هر شركتي افتخار ميكنند نام خود را كه آوازه كسب و كار و شهرت محصول و فرآورده خود است با چنگ و دندان حفظ كنند ولي ما سعي ميكنيم در خانه و كاشانه هم، به «عبدالجبار» بگوييم: «بيژن» و «رقيه خاتون» را «نينا» بناميم كه البته در چهار ديواري خانه و در محدوده فاميل اشكالي ندارد اما شركتي دولتي كه نامي رسمي دارد يا بايد نامش را رسماً به «ايران تلكوم» تغيير دهد (كه ما روي اين كار اصرار داريم به خصوص هنگامي كه در شرف خصوصيسازي مخابرات در بخش دسترسي هستيم) تا بتواند در نشاني اينترنتياش همان را حفظ كند و يا بايد توجيه ديگري (زبان شناختي يا حقوقي) داشته باشد و در هر حالت نبايد اجازه دهد ديگران از آن سوءاستفاده كنند.
اكنون براي ششمين بار مشاهده ميكنيم كه «ايران تلكام» هم آن است و هم اين و هم همه چيز و البته هيچ چيز! واژهاي كه هر كس با آن به هر طريقي كه بخواهد بازي ميكند. آن هم بيحساب و كتاب! حال ميخواهيم از برگزاركنندگان اين نمايشگاه بپرسيم: اصلاً ذيل عنوان «ششمين نمايشگاه بينالمللي صنايع مخابرات، ارتباطات و تكنولوژي اطلاعرساني» چه نيازي بود كه از عنوان يدكي «ايران تلكام 2005» استفاده شود؟
دوستان، حرف اول و آخر ما اين است:
ايران تلكام، مانند فرانس تلكام و دويچه تلكام و… نام بزرگترين شركت مخابراتي هر كشور در عصر خصوصيسازي، آزادسازي و تجديدساختار بخش مخابرات است يعني همراه با اين نامگذاري همه «فرااطلاعات» پيرامون آن نيز فهميده ميشود. بزرگترين شركت مخابراتي كشور (به اصطلاح دیرپا- incumbent) داراي رويكرد عمومي به رقابت، خصوصيسازي و آزادسازي، مقرراتزدايي و تجديد ساختار و چند معناي جانبي ديگر مانند سهامي عام بودن!
اميدواريم سازمان محرم تنظیم مقررات، جناب آقاي دكتر فرايس، به اين مهم توجه ويژه بفرمايند و اين بحث را با اشراف و علم به همه معاني و رسمالخطهاي لاتين و كاربردهاي مختلف و درست آن در سطح جهان جدي بگيرد.