تکنولوژی

حركت به فتح قله اى ديگر

نام نویسنده: علی پرند

شرق – با آغاز فعاليت پيغام رسان (messenger) گوگل موضوع رقابت نزديك شركت هاى اينترنتى به عرصه جديدى وارد شد. ارائه پيغام رسان گوگل در واقع تازه ترين ضربه اين شركت پيشرو به رقباى خود در اين عرصه خصوصاً به شركت YAHOO است كه بى شك تاثير قابل ملاحظه اى نيز روى ميزان سهام و محبوبيت اين دو شركت سرويس دهنده خدمات اينترنتى خواهد داشت.رقابت ميان گوگل و ياهو شايد از ارائه سرويس جست و جوگر گوگل شروع شد و با پيشى گرفتن اين جست وجوگر بر ساير رقباى خود عملاً نام گوگل را به عنوان يك غول اينترنتى بر سر زبان ها انداخت.

پيش از اين سرويس دهنده ياهو و MSN از جمله مهمترين فعالان اين عرصه به شمار مى رفتند ولى با حضور گوگل در عرصه جست و جو و رشد روزافزون تعداد كاربران آن عملاً عرصه بر جست وجوگرهاى رقيب تنگ شد. با اين حال و به رغم اين جايگاه گوگل قانع نبود و مى خواست امپراتورى خود را در اين عرصه وسعت بخشد. با توجه به سابقه و قدرت مالى شركت هاى ياهو و مايكروسافت طبيعى بود كه آنها در اين مدت تنها به يك سرويس جست وجو بسنده نكرده بودند و روز به روز بر وسعت خدمات خود در زمينه وب افزوده بودند.

گوگل نيز كه سكوى نخست جست و جو را از آن خود كرده بود سكوهاى ديگرى را مى خواست و به همين دليل در يك فضاى تبليغاتى سرويس اى ميل خود (Gmail) را معرفى كرد كه به دلايل مختلف به سرعت داراى محبوبيت شد. Gmail در شرايطى به عرصه فضاى ارائه خدمات اى ميل وارد شد كه پيش از اين شركت هاى ياهو و مايكروسافت و ده ها شركت ريز و درشت ديگر عملاً انحصار اين بخش را در اختيار خود داشتند و با ارائه فضاى رايگان عملاً تعداد قابل توجهى از كاربران اينترنت را به سمت خود جلب كرده بودند. افزايش فضاى رايگان براى كاربران سرويس اى ميل اين شركت ها به كندى پيش مى رفت ولى ناگهان گوگل با حضور خود و ارائه سرويس يك گيگابايتى اى ميل انقلابى در اين عرصه ايجاد كرد. كاربرانى كه پيش از اين با فضاهاى ۵ و ۱۰ مگابايتى با دشوارى روزگار مى گذراندند ارائه چنين فضايى از سوى گوگل را در واقع پيشنهادى براى يك ارتقاى بزرگ در زمينه اى ميل مى ديدند و طى مدت كوتاهى عملاً بخش عمده اى از كاربران سرويس هاى ياهو و MSN به استفاده از Gmail روى آوردند. شكل و نوع ارائه جى ميل نيز در استقبال آن بى تاثير نبود. گوگل به جاى آنكه به كاربران اجازه دهد تا از طريق صفحه مخصوص نسبت به ثبت نام آن اقدام كنند به شيوه جديدى روى آورد و ايجاد يك صندوق پستى را منوط به دريافت يك دعوتنامه از سوى يكى از دارندگان Gmail كرد. چنين تمهيدى چند هدف عمده را منظور مى كرد نخست آنكه گوگل مى دانست اجازه ايجاد مستقيم سرويس اى ميل باعث هجوم يكاره تعداد زيادى از كاربران به سمت اين سرويس مى شود و با توجه به اين كه در نخستين دقايق ثبت يك صندوق پستى سرعت و كيفيت آن براى كاربران بسيار مهم خواهد بود، لذا متخصصان گوگل ممكن است در ابتداى كار با مشكلات پيش بينى نشده اى روبه رو شوند و يا امكان سريع اصلاح سيستم خود را در اختيار نداشته باشند. از سوى ديگر ارائه غيرمستقيم صندوق پستى تعداد صندوق پستى هايى كه بدون ضرورت از سوى كاربران ايجاد مى شوند را كاهش مى دهد چرا كه قطعاً كاربرانى اقدام به درخواست صندوق پستى مى كنند كه به كار با آن نياز داشته باشند.

چنين وضعيتى در ابتداى كار باعث شد كه حتى براى صندوق پستى Gmail يك ازار سياه ايجاد شود و برخى از دعوتنامه هاى آن با قيمت هاى ۸۰ تا ۱۰۰ دلار به فروش برسند. شركت هاى رقيب گوگل بيكار ننشستند و ياهو ام اس ان نيز بلافاصله اقدام به افزايش فضاى صندوق پستى براى كاربران كرد اما زمانى كه ياهو ميزان فضاى صندوق پستى خود را به ۱۰۰ مگابايت ارتقا داد گوگل بلافاصله فضاى رايگان اى ميل خود را به ۲ گيگابايت رساند تا فاصله عميق خود را با اين رقيب هميشگى كاملاً حفظ كند.

ارائه سرويس اى ميل از سوى گوگل بلافاصله نگاه ها را به سمت و سوى ارائه سرويس هاى ديگرى از سوى اين شركت برگرداند به طورى كه همه پيش بينى مى كردند گوگل به زودى با ارائه سرويس پيغام رسان جبهه جديدى را در مقابل شركت هاى رقيب باز خواهد كرد. هر چند پيغام رسان گوگل هنوز كامل نشده و فعلاً نسخه بتاى آن ارائه شده و هر چند هنوز از امكانات مختلفى مثل ارائه موسيقى و اخبار و … بهره نمى برد اما دور از انتظار نيست كه به زودى اين پيغام رسان به امكاناتى كه رقبايش از آن بهره مى برند نيز مجهز شود.

پيغام رسان ها امروزه بخش مهمى از ارتباطات افراد جامعه امروزى را تشكيل مى دهند و به دليل قابليت هاى فراوان آن عملاً در مواقع خاص نيز يك كمك قابل توجه هستند. در ماجراى يازدهم سپتامبر در حالى كه سرويس هاى مخابراتى از كار افتاده بود پيغام رسان ها توانستند نقش پيام رسانان سامت را به خوبى ايفا كنند.پيغام رسان ها حالا فقط پيغام رسان نيستند با آن ها مى توان موسيقى گوش داد، به اخبار و اطلاعات عمومى و تخصصى دست يافت، از آخرين وضعيت بازار بورس و سهام با خبر شد و يا با استفاده از خدمات تلفنى با ديگران ارتباط برقرار كرد.

بسيارى از محصولات جديد تكنولوژيك كه به اينترنت متصل مى شوند قابليت استفاده از مسنجر را دارند و عملاً راه جديدى را پيش روى كاربران براى ارتباط با ديگران و جهان اطلاعات مى گشايند.به نظر مى رسد ارائه سرويس هاى جديد از سوى گوگل به مسنجر و پيغام رسان ها ختم نخواهد شد و حالا اين شركت اينترنتى كارى كرده كه كاربران هر چندماه منتظر يك شگفتى ديگر در اين عرصه هستند حتى مى توان گفت حالا وضعيتى ايجاد شده كه كسى از شگفتى هاى گوگل چندان شگفت زده نمى شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا