دكتر خانيكى:فناورى ارتباطات دستيابى به دموكراسى را تسريع مىكند
ایسنا – نياز ما توسعهى موزون است توسعهاى كه بين پديدههاى مدرن و سنتى رابطهى معقول برقرار كند.
به گزارش سرويس ارتباطات خبرگزارى دانشجويان ايران (ايسنا)، منطقه خراسان، دكتر هادى خانيكى در همايش، «جامعهى شبكهيى (اينترنت)، زمينهها و پيامدها» كه به همت سازمان دانشجويان جهاد دانشگاهى مشهد برگزار شد با عنوان اين مطلب گفت: فضاى مجازى مكانى را براى حضور جوانان مستعد، ديده شدن، شنيده شدن و يافته شدن آنان به وجود آورده است.
استاد دانشگاه علامه طباطبايى با تاكيد بر نقش اينترنت و فناورى ارتباطى در پيشبرد دموكراسى افزود: البته دموكراسى يك جريان واقعى است كه مقدم بر فناورى ارتباطى است و فناورى ارتباطى گرايش به دموكراسى را ايجاد نمىكند بلكه روند دستيابى به آن را تسريع مىكند.
وى همچنين پديدهى اينترنت را فرصتى مناسب براى مطرح شدن در عرصههاى بينالمللى عنوان كرد و گفت: اگر فرصت انديشانه با اينترنت مواجه شويم و نه تهديدانديشانه ورود ما به جامعهى مجازى و پديدههايى مانند وبلاگ نويسى با روزنامهنگارى اينترنتى يك فرصت بسيار ارزنده است كه مىتواند به كمتر كردن فاصلهى ما از دوران شكوفايى تمدنى و فرهنگىمان كمك كند.
خانيكى كوتاه كردن فاصلهى علمى با جهان، دموكرانيزاسيون و گشودگى جهان به روى ما را از نويدهاى اينترنت خواند و گفت: ماسفانه در جامعهى ما در مواجهه با هر پديدهى تازهاى ابتدا درهاى ترديد را بهروى آن مىگشاييم و پس از اينكه قدرت مقابله با آن را در خود نمىبينيم آن را مىپذيريم كه معمولا بسيار دير شده و زمان زيادى را از دست دادهايم.
اين مدرس علوم ارتباطات، جنس اينترنت را آزادى و برابرى حقوقى مخاطبان و ارتباط دو سويه عنوان كرد و گفت: ويژگى و قابليت فرهنگ ايرانى، رشد در هواى آزاد و مواجهه با فرهنگهاى قدرتمند است، فرهنگ ايرانى در طول تاريخ با بزرگترين فرهنگهاى زمان خودش مواجه شده و حتى مورد هجوم قرار گرفته و به علت پتانسيل بالا نه تنها هويت خويش را حفظ نموده، بلكه شكفاتر نيز شده و حتى رشد فرهنگ مقابل خود را نيز ايجاد كرده است.
وى جهان امروز را جهان مبتنى بر ديالوگ و ارتباط دو سويه معرفى كرد و گفت: در جهان كنونى سوم شخص غايب جاى خويش را به دوم شخص مخاطب داده و از مزاياى اينترنت اين است كه امكان ديالوگ را فراهم مىكند.
خانيكى با بيان اينكه فرصت دانستن اينترنت بدان معنا نيست كه تهديدهاى اين پديده ناديده گرفته شود با تاكيد بر اينكه هر پديدهاى در آغاز آثار و عوارض مثبت و منفى دارد، افزود: جهان امروز با بحران معنويت، بحران اخلاق، فروپاشى خانواده، تضعيف نهادهاى انسجام بخش اجتماعى روبرو است و نقدى كه اينك غربيان بر اينترنت دارند پيش از ما و بيش از ما مىباشد.
اين استاد دانشگاه در خصوص مواجهه با تهديدات اخلاقى و فرهنگى اينترنت گفت: بايد از طريق بالا بردن توانايى انتخاب به موقع و استفادهى فعال مصونيت را به جاى محدوديت بگذاريم.
مشاور رئيس جمهور مسالهى مهم جامعهى ما را بحران استفاده از تكنولوژى دانست و گفت: جامعهيى كه به سرعت وارد يك عرصهى تازه مىشود اگر شناخت دقيقى نسبت به مسائل پيرامون خويش نداشته باشد و يا با ظرفيتهاى خويش آشنا نباشد دچار بحران استفاده مىشود.
وى با بيان اينكه ورود سريع به عرصهى مجازى مىتواند باعث غفلت و جايگزينى سهولت به جاى دقت و ژرف انديشى شود افزود: بايد با پرهيز از شيفتگى در برخورد با اين پديده از شتابزدهنويسى و سرسرى خوانى و گذراندان اوقات فراغت دورى گزينيم.
خانيكى افزود: تمايل به آموزش و تربيت دموكراتيك و به ميدان آمدن نسلى كه مىخواهد خويش را با آزمون و خطا تجربه كند رشد وبلاگ نويسى فارسى را بوجود آورده است و حضور بيش از 70 هزار تا 100 هزار وبلاگ نويس ايرانى يعنى همين تعداد نويسنده بالقوه يا روزنامهنگار بالقوه كه مايلند در فضاى جديد آموزش ببينند.
وى افزود: اگر انرژى توانست انقلاب صنعتى را سامان دهد اينك اطلاعات جايگزين انرژى شده است و اهميت اطلاعات را از سرمايهگذارى كه كشورها در اين زمينه انجام مىدهند مىتوانيم بفهميم.
خانيكى گفت: اينترنت اينك همگرايى فزايندهاى ايجاد نموده و امروز نمىتوانيد مانند گذشته ديوارهاى بلند بين دانش و سياست، بين فرهنگ وسياست و بين مناسبات ملى و بينالمللى ببينيد.
وى با بيان اينكه امروزه جهان بيشتر ماهيت فرهنگى پيدا كرده است، اظهار داشت: اينك فرهنگسازان بيشتر از سياستمداران هستند، زبان سياست تغيير كرده و نسبت بين سياست و سبك زندگى نسبتى بسيار نزديك شده به عبارت ديگر افراد نمىتوانند تاثير سياست و بخصوص دموكراسى را بر حوزهى زندگى خويش ناديده بگيرند.