اينترنت و موتورهای جس و جوگر: گفت و گو با مهدی رودکی
نام نویسنده: مينو مومنی
شرق – به عقيده ما كوزه گر از كوزه شكسته آب مى خوره اما مهدى رودكى مديريت سايت آموزشى ايران سئو عقيده داره اين بار كوزه گر از كوزه شكسته آب نمى خوره و اين يك استثنا به شمار مى آيد. علت اين استثنا را در گفت وگويى كه با اين مدير جوان انجام داده ايم، بخوانيد.
• • •
• چرا نام سايت SEO است؟
نام سايت مخفف عبارت Search Engine Optimization است و به معناى به كارگيرى تكنيك هايى است كه در نهايت به آن منجر خواهد شد كه كاربران سايت هاى مورد نياز خود را به راحتى از طريق موتورهاى جست وجوگر بيابند.
• شما در سايت تان دقيقاً چه فعاليتى را انجام مى هيد؟
ايران سئو يك سايت آموزشى است كه در آن مقوله هايى همچون روش هاى جستجو در وب، ارزيابى اطلاعات، معرفى موتورهاى جست وجوگر، تكنيك هاى بهينه سازى، بازاريابى به كمك موتورهاى جست وجوگر و بالا بردن ضريب نفوذ سايت ها در وب آموزش داده مى شود.
•چرا موتورهاى جست وجو در اينترنت طى سال هاى اخير روز به روز محبوب تر شده اند؟
اصلاً اينترنت و وب محبوبيت و گسترش خود را مديون موتورهاى جست وجوگر است. درست است كه اينترنت اقيانوس بزرگى از اطلاعات است اما تا ندانيم كه اطلاعات مورد نياز ما كجاست اينترنت به خودى خود ارزش ندارد و اين موتورهاى جست وجوگر هستند كه ما را ب سايت ها و اطلاعات مورد نيازمان مى رسانند در واقع مى توان گفت موتورهاى جست وجوگر اينترنت را به رسانه اى قابل استفاده براى همه تبديل كرده اند.
•يافته هاى موجود در موتورهاى جست وجو چند درصد از محتواى كل اينترنت را در بر مى گيرد؟
موتورهاى جست وجوگر خارق العاده اند اما كامل نيستند. پايگاه داده عظيمى دارند اما از تمام اينترنت خبر ندارند مراجع معتبر اين گونه برآورد كرده اند كه اگر پايگاه داده تمام موتورهاى جست وجوگر يكى شود در مجموع ۴۰ تا ۴۵ درصد كل اطلاعات اينترنت را شامل خواهد شد. آن درصد بزرگى از اطلاعات كه موتورهاى جست وجوگر نمى توانند به آن دسترسى داشت باشند را وب پنهان مى گويند.
• چرا همه صفحه هاى اينترنتى توسط جست وجوگرها قابل يافتن نيست؟
اصولاً موتورهاى جست وجوگر طراحى شده اند تا متن ها را بخوانند و لينك ها را دنبال كنند.
حال وجود دارند سايت هايى كه بد طراحى مى شوند و راه ورود موتورهاى جست وجوگر را مى بندند. سايت هاى دايناميك، فلش و سايت هاى پر از جاوا اسكريپت از اين دسته اند. اين سايت ها را مى توان به كمك تكنيك هاى SEO با موتورهاى جست وجوگر آشتى داد اما بعضى سايت ها در مقوله وب پنهان مى گنجند كه موتورهاى جست وجوگر به دلايلى از جمله ضعف تكنولوژيك و سياست كارى خود آن سايت ها كه اجازه دسترسى به موتورهاى جست وجوگر را نمى دهند، از دسترس موتورهاى جست وجوگر دور هستند. پايگاه هاى داده تجارى و صفحات داراى رمز عبور از اين دسته اند.
• هم اكنون وضعيت سايت هاى فارسى ما از نظر رتبه بندى در جست وجوگرهاى اينترنتى كجاست و آيا زبان فارسى مشكلى را در زمينه ثبت در موتورهاى جست وجو ايجاد نكرده است؟
سايت هاى ايرانى در اين مورد ضعف دارند. زمانى كه طراحان وب ما با اصول ابتدايى SEO آشنا نيستند، طبيعى است كه محصول آنها به عنوان يك سايت نيز حضور مناسبى در موتورهاى جست وجوگر نداشته باشد. اگر مى بينيد بعضى سايت ها رتبه هاى خوبى دارند به اين دليل نيست كه روى آنها كار شده است بلك ناشى از طبيعت خود موتورهاى جست وجوگر است كه به هر حال يك سايت را اول قرار مى دهند، يكى را دوم و يكى را آخر. در مورد سايت هاى فارسى و ثبت در موتورهاى جست وجوگر هم مشكلى وجود ندارد. چون آنها همانند سايت هاى انگليسى و يا هر زبان ديگرى، لينك دارند و متن، كار موتورهاى جست وجوگر نيز خواندن متن و دنبال كردن لينك است حال به هر زبانى كه مى خواهد باشد. البته مشكلاتى در جست وجوى فارسى و نمايش نتايج جست وجو وجود دارد اما گوگل و ياهو عملكرد بهترى در اين مورد داشته اند و بهتر است فراموش نكنيم كه جست وجوگر فارسى پارسيك نيز هست كه با زبان فارسى مشكلى ندارد.
• وبلاگ ها چطور؟ آيا آنها نيز همان روش هاى سايت ها را بايد انجام دهند؟
تفاوت سايت و وبلاگ يك تفاوت مفهومى است در حالى كه از ديدگاه طراحى سايت و SEO هر دوى آنها يكى هستند زيرا تركيبى از متن و تصوير و لينك است. بنابراين همان توصيه ها كه به سايت ها مى شود به وبلاگ ها هم مى شود. وبلاگ ها به دليل سرعت بالاتر به روزرسانى و محتواى متنى بيشتر گاهى مى توانند شانس بيشترى در كسب رتبه هاى بالاتر داشته باشند.
•چه توصيه هايى مى توان به يك سايت كرد تا رتبه مناسب ترى در جست وجوهاى اينترنتى پيدا كند و رتبه سايت شما در جست وجوگرها در كدام مكان قرار داد؟
ساده ترين توصيه اين است كه راه موتور جست وجوگر را نبنديد؛ به عبارت ديگر به صفحات مهم سايت خود از صفحه اول لينك كنيد. استفاده از عنوان هاى مناسب براى صفحات، استفاده از حداقل ۲۰۰ كلمه در متن نمايان صفحات، استفاده از كلمات مهم در متن لينك ها و گرفتن لينك از سايت هاى مهم ديگر نيز توصيه هاى هميشگى هستند. در مورد رتبه هاى ايران سئو، خوب اين بار كوزه گر از كوزه شكسته آب نمى خوره و خوشبختانه با تمام عبارت هاى دلخواهم ايران سئو همواره يكى از ده رتبه اول بوده، هست و مطمئناً خواهد بود.
• به عنوان آخرين سئوال آيا شما به وبلاگ نويسى علاقه داريد و اين علاقه به چه صورتى است؟ خواننده وبلاگ يا اينكه نويسنده وبلاگ؟
وبلاگ ها را مى خوانم و به وبلاگ نويسى نيز علاقه دارم. در روسيوبلاگ و CCW با موضوعات فناورى اطلاعات مى نويسم. دوست دارم حرف ها و نظراتم را كه ارتباطى به فعاليت هاى كارى ام ندارند نيز بنويسم. حرف هايى كه هر كس ممكن است درباره اجتماع، زندگى و موارد مشابه داشته باشد اما چون من را با مقالاتم درباره جست وجو و موتورهاى جست وجوگر مى شناسند، نوشتن درباره اين موضوعات برايم تا حدودى سخت است ولى بد نيست بدانيد كه وبلاگى دارم با عنوان «گرگ ها را به چرا بردن».