تکنولوژی

اسرار تجارى و نحوه‌ى حمايت از آن (بخش دوم)

نام نویسنده: زهرا حكيمى

همكاران سيستم – قراردادهاى عدم افشا به دو دسته تقسيم مى شوند: 1) قرارداد هاى دو جانبه 2) قراردادهاى يک جانبه قراردادهاى دو جانبه آن‌هايى هستند که طرفين به نحو متقابل اطلاعات محرمانه را معامله کرده و متقابلاً در مورد عدم افشاى اطلاعات متعهد مى گردند. به طور مثال ممکن است يکى از طرفين قرارداد اطلاعاتى را به شرکت واگذار کند و در مقابل متعهد به حفظ اسرارتجارى شرکت در مورد استراتژى هاى بازار آن‌ها شود.

اما قراردادهاى يک جانبه زمانى مورد استفاده واقع مى شوند که تنها يکى از طرفين متعهد به عدم افشا باشد و اين زمانى مطرح است که طرفين هردو داراى اطلاعات سرى تجارى نيستند، بنابراين تعهد کاملاً يک جانبه است.

مسأله‌اى که در آخر بايد ذکر شود، تعيين طول مدت تعهد ناشى از قراردادها است. طرفين قرارداد بايد اين زمان را در قرار داد خود مشخص سازند. يکى از موضوعات مورد بحث در انعقاد اين‌گونه قراردادها، تعيين زمان تعهد است. شرکت‌ها و تجار خواستار نامحدود بودن اين زمان و اشخاص طرف مقابل خواهان محدوديت آن هستند. به هرحال برخى از قراردادها هيچ محدوده‌ى زمانى ندارند و نامحدود هستند، اما در مقابل برخى ديگر از اين نوع قراردادها داراى محدوده‌ى زمانى هستند که باز هم اين محدوده زمانى به استراتژى بازار ، قدرت رقباى تجارى و پيشرفت علوم و فنون بستگى دارد.

مبحث سوم- طول مدت حمايت از اسرار تجارى :

در پاسخ به اين سؤال که طول دوره حمايت از اسرار تجارى به چه ميزانى است، بايد گفت برخلاف ساير اشکال مالکيت معنوى که داراى زمان مشخصى از حمايت هستند به طور مثال کپى رايت و حمايت از حق مولف و مصنف که در کشورهاى مختلف داراى محدوده‌ى زمانى براى حمايت، مثلاً از 30 تا 50 سال هستند، اسرار تجارى محدوده زمانى معينى ندارند و اين اسرار تا زمانى مورد حمايت قرار دارند که شايسته‌ى تعريف اسرار تجارى باشند، يعنى تا زمانى مى توان اين اسرار را مورد حمايت قرارداد که به عنوان اسرار تجارى، ويژگى‌ها و خصوصيات کامل آن را داشته باشند که اين دوره مى‌تواند تا ماه‌ها ، سال‌ها و يا حتى دهه‌هاى متمادى به طول انجامد، همانطور که قبلاً هم اشاره شد نقش صاحب اسرار تجارى در حفظ اين اسرار بسيار تعيين کننده است و با اقدامات و پيش بينى‌هاى لازم مى‌تواند طول دوره‌ى حمايت را افزايش دهد چرا که به محض اينکه اسرار تجارى توسط عموم قابل دسترسى شود، اين حمايت پايان مى پذيرد . بنابراين، تاجر با اقدامات مؤثرى مى تواند موقعيت تجارى و مزيت‌هايى را که اين اسرار به موقعيت او در بازارهاى داخلى و خارجى مى بخشند ، تثبيت کند.

متن کامل این مقاله را در سایت همکاران سیستم بخوانید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا