تکنولوژی

مرورى بر اجلاس ICANN در كوالالامپور

نام نویسنده: ‌على پرند

دنیای اقتصاد – برگزارى كنفرانس اخير ICANN (سازمانى كه مسووليت و مديريت دامنه‌هاى اينترنتى و سرورهاى ريشه و به نوعى مديريت اينترنت را بر عهده دارد) در كولالامپور مالزى به نوعى ادامه سياستگذارى جديد مديران ICANN را نشان مى‌دهد كه با تغيير و تحولاتى كه در عرصه‌هاى مختلف ارتباطى به وجود آمده حتى شركت‌ها و سازمان‌هايى كه به نوعى در اين عرصه پيشگام و پيش‌قدم محسوب مى‌شوند هم به اين باور رسيدند كه ديگر زمان حكومت يكجانبه بر وسايل ارتباطى چون اينترنت گذشته است چرا كه اينترنت ديگر در محدوده‌هاى فيزيكى نمى‌گنجد و امروزه تا دورافتاده‌ترين نقاط جهان هم گسترده شده است.

ICANN شركتى كه در سال 1994 به نوعى مديريت دامنه‌هاى اينترنتى را به عهده گرفت تا طى سال‌هاى اخير تلاش بسيارى كرده تا از نقش يك شركت متعلق به ايالات متحده به نوعى نقش و شخصيتى بين‌المللى بيابد و از همين‌رو طى سال‌هاى گذشته اعضاى هيات مديره آن به تدريج از كشورهاى مختلف جايگزين اعضاى آمريكايى شده‌اند و حتى در شوراى مشورتى دولتى (GAC) نقش دولت‌ها بسيار پررنگ‌تر و تصميم‌گيرى‌هاى آنان موثرتر شده و مورد توجه بيشتر سياستگذارى‌هاى ICANN قرار گرفته است.

فشار جهانى‌

قبل از برگزارى اجلاس جامعه اطلاعاتى در ژنوسوئيس زمزمه تغيير مديريت اينترنت به شكل بى‌سابقه‌اى از سوى كشورهاى در حال توسعه پيگيرى شد.

اين كشورها تاكيد داشتند اينترنت به سرعت در بخش‌هاى مختلف دولتى و عمومى وارد مى‌شود و به نوعى به امنيت ملى كشورها پيوند مى‌خورد، با چنين روندى موضوع مديريت آمريكايى اينترنت مى‌تواند در مواقع خاص كه اين كشور تصميمات سياسى خاصى را مى‌گيرد بر تغيير و تحولات جهانى و خصوصاً در اين عرصه تاثيرگذار باشد. مثلا قطع اينترنت يك كشور به خاطر تعارضات سياسى با آمريكا. كشورهاى در حال توسعه اعتقاد داشتند كه مى‌توان مديريت اينترنت را به يك سازمان مستعد تحت زير مجموعه سازمان ملل و ITU )اتحاديه جهانى مخابرات) سپرد و اين موضوع خشم آمريكايى‌ها و طرفداران ICANN را برانگيخت و از طرف ديگر آنها را متوجه اين موضوع كرد كه جامعه جهانى مى‌تواند تصميم‌هايى را اخذ كند كه حتى اختراع و ابداع را از دست صاحبان آن بيرون بكشد. به عقيده صاحب‌نظران تصميم كشورهاى در حال توسعه در اجلاس WSIS مبنى بر بين‌المللى‌سازى مديريت اينترنت چندان حساب شده نبوده است چرا كه ITU از توان لازم فنى براى اين كار برخوردار نيست و از طرفى ديگر موافقان ICANN هم اين موضوع را مطرح مى‌كردند كه اگر سياست‌هاى اينترنتى ICANN اشتباه بود چنين رشد خيره‌كننده‌اى از اينترنت اساسا در جهان مشاهده نمى‌شد.

بين‌المللى‌سازى دامنه‌ها

به‌رغم اين بحث اصلى نشست اخير آيكان در كولالامپور به نوعى به بين‌المللى‌سازى اينترنت هم مربوط مى‌شد و اين انتخاب مديران آيكان نشان دهنده توجه به فشار بين‌المللى بود. موضوع بين‌المللى‌سازى دامنه‌هاى اينترنتى به صورت يك ورك شاپ يك روزه با حضور نمايندگان كشورهاى مختلف بررسى شد.

هدف نهايى و اصلى از پروژه IDN در حقيقت دسترسى همه افراد با هر زبانى به هر نوع اطلاعات در اينترنت است.

در مرحله نخست استفاده از زبان‌هاى مختلف در دامنه‌ها موضوع بسيار مناقشه‌اى است چرا كه تصميم‌گيرى درا ين زمينه با دولت‌هاست. به اين ترتيب با عملى شدن اين پروژه در مراح اوليه مثلا امكان تايپ آدرس‌هاى فارسى در آدرس‌بار مرورگرهاى اينترنتى وجود دارد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا