جايگاه اينترنت در هنگ کنگ
نام نویسنده: ايمان محسنى نيا
سرکنسولگرى جمهورى اسلامى ايران هنگ کنگwww.Iranconsulate.org.hk
بخش مقاله آى تى ايران – هنگ کنگ ارائه کننده خدمات مطلوب اينترنتى و داراى محيطى مناسب به جهت توسعه اينگونه نيازها و پيشرو در تجارت الکترونيکى است. هنگ کنگ را HUB آسيا مى نامند که دليل آن پيشرفت سريع خدمات فنى و مهندسى ، الکترونيک و IT مى باشد. اين عنوان در جهت انجام خدمات تجارى و اقتصادى بروز و بهره گيرى از صنعت IT در اين سرزمين ميباشد. هنگ کنگ منطقه اى است که فعاليت تجارى و استفاده از تکنولوژى صبح و شب در آن در جريان بوده و خدماتش را به داخل هنگ کنگ و خارج از آن ارائه مى کند. اين فعاليتها همه به جهت سرويس مناسب IT بوده و باعث پيشرفت در اين منطقه گرديده است. همانطور که در گزارش قبلى عنوان گرديد ، موقعيت مناسب هنگ کنگ در زمينه IT مى تواند براى کشورمان بسيار سودمند بوده و در اين زمينه فعاليتهاى دو جانبه صورت پذيرد. با توجه به رشد سريع سرويس دهندگان خدمات اينترنت (ISP) در هنگ کنگ در سال 1993 ، استفاده از اينترنت به شدت بين کاربران خانگى و مراکز ادارى و تجارى رواج يافته و رشد قابل ملاحظه اى نموده است. طبق آمار ارائه شده در سال 2003، %61 خانواده ها در هنگ کنگ داراى کامپيوتر شخصى بوده و %80 از اين کامپيوتر ها به اينترنت متصل مى باشند.
%44 از مراکز تجارى رسمى نيز به اينترنت متصل مى باشند. تا فوريه 2003 ، هنگ کنگ 4/2 ميليون کاربر اينترنت را در خود جاى داده است.ترافيک اينترنت نيز به 28372 ترابيت در شبکه هاى با پهناى باند بالا در ماه رسيد. فروش کالا و ارائه خدمات از طريق اينترنت براى شرکتهاى هنگ کنگى در سال 2001مبلغى در حدود 1/22 ميليون دلار هنگ کنگ سود آورى داشته که %185 رشد، نسبت به سال 2000 را دارا مى باشد. هرچند ، اگر منصفانه محاسبه کنيم تجارت الکترونيکى در هنگ کنگ تا پايان سال 2001 در مراحل آغازين بود و تنها % 5/1 از شرکتهاى هنگ کنگى کالاهاى خود را توسط اينترنت به فروش رساندند. بدنبال استراتژى آى تى ” ديجيتال 21 ” دولت هنگ کنگ ، اين منطقه به عنوان HUB منطقه آسيا پاسيفيک به جهت خدمات اينترنتى چه در زمينه ترافيک آن و چه در نحوه ارتباط دادن شناخته د.
نوع خدمات
خيلى ها از اينترنت براى ارتباط گيرى و دريافت اطلاعات استفاده مى کنند. ولى معاملات و تجارت الکترونيکى توسط اينترنت رو به افزايش است.%8/11 از شرکتهاى هنگ کنگى وب سايت مربوط به خود را دارند که %61 آن مربوط به شرکتهاى بزرگ ( مستخدمين بيش از 100 نفر) تا %1/8 براى شرکتهاى کوچک ( مستخدمين کمتر از 10 نفر). اين وب سايتها بيشتر به جهت انتشار اطلاعات مربوط به شرکتها و هچنين دريافت اطلاعات از مشتريان شرکتها. تنها %5/1 از شرکتهاى هنگ کنگى در سال 2002 توسط اينترنت اقدام به فروش محصولات خود و يا سرويسهاى خود به مخاطبين نموده اند. که اين رقم در سال 2001 %43/0 بود. طى تحقيقى توط محقق استراتژيک ،%13 از شرکتهاى هنگ کنگى دستور خريد و فروش خود را بصورت ONLINE قبول نمودند و اين در منطقه آسيا و پاسيفيک آنها را پيش انداخته. طبق بررسى گروه اکونوميست هنگ کنگ در اين زمينه مقام دوم در آسيا و مقام دهم در دنيا را تا سال 2003 بخود اختصاص داده است. تحقيق ديگرى توسط AC Nielsen بيانگر آن است که يک سوم کاربران اينترنت در هنگ کنگ از خدمات بانکى ONLINE استفاده کرده که يکبار در هفته يا بيشتر مى باشد و اين هنگ کنگ را درمرتبه بالاتر از کره جنوبى ، سنگاپور و تايوان در زمينه استفاده از خدمات بروز بانکى قرار مى دهد.
• تجارت با مشترى ( مصرف بصورت online )
مصرف بصورت online زمانى است که خريد و فروش و درخواست کالا توسط اينترنت صورت پذيرد. سايتهاى مختلفى براى اين گونه خدمات در هنگ کنگ وجود دارد، همانند: فروشگاه online سايتهاى ارائه دهنده خدمات مالى ، خريد و فروش بليط و اطلاعات خدماتي. بنا به گزارشى به عنوان ” هنگ کنگ بعنوان يک انجمن اطلاعاتى” که توسط اداره سرشمارى و آمار در سال 2002 تهيه گرديد، تنها %2/3 از کاربران اينترنت وارد کننده کالا يا خدمات بوده که اين نشان دهنده شروع آنها در اين زمينه مى باشد و در حال توسعه قرار دارد. بزرگترين مانعى که سد راه پيشرفت تجارت الکترونيک در هنگ کنگ است تصميم گيريهاى افراد به جهت امنيت شبکه هاى اينترنتى است و اينکه آيا دادو ستد ازطريق اينترنت مطمئن است يا خير؟ %8 از کاربران اينترنت در سال 2002 بصورت ONLINE اقدام به خريد نموده اند که از استراتژى آن لاين و آف لاين استفاده نمودند.
• تجارت الکترونيکى B2B تجارت آن لاين بين شرکتها
اين نوع تجارت شامل شرکتهايى مى شود که از اينترنت براى بدست آوردن سود و انجام معامله با مشترى از آن استفاده مى کنند. اين نوع معامله بصورت تبادل الکترونيکى اطلاعات توسط شبکه قبل از اينکه به وب راه پيدا کند به بهره بردارى مى رسد. تعدادى از
اين وب سايتها هم در هنگ کنگ به بهره بردارى رسيده اند. اين نوع وب سايتها معمولا براى تجارت اجناسى همچون فولاد يا فعاليتهاى منبع يابى و يا مديريت تهيه کالاهاى زنجيره اى در اين زمينه مى باشند. با توجه به مرکزيت هنگ کنگ در رابطه با تجارت در منطقه انجام معامله از طريق شيوه B2B تاثير درتوسعه تجارت الکترونيکى محلى در سال جديد خواهد گذارد. طبق مطالعه “انجمن فرآورش هنگ کنگ ” در رابطه با تجارت الکترونيک در هنگ کنگ در دسامبر 2002 نشان دهنده رشد قابل توجه د رارتباط از طريق پست الکترونيک ، ارسال پيام SME . 57% از شرکتها براى 80% از پرسنل خود پست الکترونيک اختصاص داده و 69% از آنها از اينترنت با پهناى باند بالا استفاده مى کنند.که اين رقم در شش ماه گذشته 64% بود.
• معامله الکترونيکى وابسطه ه دولت
در ژانويه سال 2000 ، دولت حکم معامله الکترونيکى را به تصويب رساند و بنا به تاسيس سازمان کليدى عمومى در اين زمينه نمود تا اعتماد جامعه را به قانونى بودن و قابل اجرا بودن اين گونه معاملات جلب نمايد. پست وخط تجارى هنگ کنگ دو قسمت مجوز دارشناخته شده در انجام اين گونه معاملات هستند.براى ترويج اينترنت در هنگ کنگ ، دولت نسبت به طرح و ارائه سرويس حمل الکترونيکى نموده است. همانند سرويس الکترونيکى مناقصه. طى مطالعه اى که بر روى دولت الکترونيکى هنگ کنگ صورت گرفت در سال 2002 ، هنگ کنگ مقام هفتم در بازار دولت الکترونيکى دنيا را به خود اختصاص داده است.
• سرويس دهدگان اينترنت در هنگ کنگ (ISP)
بنا به اظهارات مسئولين اداره ارتباط از راه دور هنگ کنگ 234 شرکت خدمات دهى اينترنت هنگ کنگ تا نوامبر 2002 وجود داشته است. همچنانکه کليه شرکتهاى داراى مجوز در اين زمينه فعال نبوده وبازار ISP هنگ کنگ توسط تعدادى حکم فرما مى شد . در نوامبر 1996 انجمن سرويس دهندگان اينترنت شکل گرفت و مسئوليت آنها توسعه اين صنعت در هنگ کنگ بود.شرکتهاى عضو در اين انجمن به بيش از 75% از استفاده کنندگان بازار انترنت هنگ کنگ بود. استفاده از اينترنت با پهناى باند بالا و خطوط ADSL , LMDS و مودمهاى کابلى بيشتر و بيشتر در بين کابران محبوبتر مى شوند. در حال حاضر 9 شرکت مشغول سريس دهى اينترنت با پهناى باند بالا در هنگ کنگ مشغول به فعاليت هستند.
• ارائه دهندگان مطالب اينترنتى
با يک احساس فراملى مى توان عنوان کرد که بيشتر وب سايتها در هنگ کنگ داراى مطالب سودمند مى باشند. موفقيت يک وب سايت در ارائه مطالب جذاب و مناسب آن مخصوصا در قسمت اقتصادى و … مى باشد که فرد مخاطب را به خواسته هايش هدايت مى نمايد.حتى بعضى از اين وب سايتها بصورت online عمليات بانکى و مالى نيز ارائه مى دهندبهضى از اين وب سايتها فقط روى يک موضوع خاص و بعضى ديگر نيز در زمينه هاى مختلف ديگر مانور مى دهند.بعنوان نمونه وب سايت tdctrade.com يک سايتى است که در زمينه ارتباط دهى جارى براى شرکتهاى هنگ کنگى و يا کليه علاقه مندان براى تجارت با هنگ کنگ مى باشد. •
• ارائه دهندگان نرم افزار از طريق وب
اين گونه شرکتها از طريق وب سايت خودشان به ارائه نرم افزارها پرداخته و مى توان با پرداخت حق عضويت از ليست آنها يک برنامه را انتخاب کرده و با وارد شدن به آن از آن استفاده نمود ( اين بيشتر براى نرم افزارهايى است که نياز به مجوز License از شرکت سازنده دارند ). در حال حاضر در هنگ کنگ 50 نوع از اين شرکتها يا وب سايتها موجود مى باشد. پيش بينى مى شود که تعداد زيادى از شرکتهاى کوچک و متوسط با بهره گيرى از امکانات اين وب سايتها استفاده بيشترى ببرند. بنا ه گزارش اداره سرشمارى و آمار هنگ کنگ حدود 1/66% از شرکتها کوچک و متوسط(SME) و 5/40% از شرکتهاى کوچک به اينترنت متصل مى باشند. در حال حاضر بيش از 300000 شرکت کوچک و متوسط (SME) در هنگ کنگ موجود مى باشد. علاوه بر خدمات عنوان شده اين شرکتها به عنوان مشاور در امور تجارت الکترونيک نيز بکار گرفته مى شوند. •
• • صادرات
با توجه به قابليت هنگ کنگ در ارتباط از راه دور (Telecommunication)، موقعيت بى نظيرى براى چين ايجاد گرديده ، تا نسبت به استفاده از قابليتهاى هنگ کنگ در زمينهاى تجارت الکترونيک همينطور ترافيک شبکه اينترنت براى جمهورى خلق چين مفيد واقع گردد. انتقال بسيار از اطلاعات صوى ، تصويرى و تلفن اينترنتى همينطور نت ميتينگ در هنگ کنگ بخوبى اجرا مى گردد. با توجه به فعاليت شرکتهاى پرتال در هنگ کنگ ، اين شرکتها هنگ کنگ را به هاب خارجى براى شرکتهاى مختلف تجارى تبديل نموده است.
WTO چين بدنبال جذب کردن بيشتر شرکتهاى خارجى تا از هنگ کنگ براى اتاق کنترل خود به جهت فعاليتهايشان در چين استفاده کنند. همانند: بانک اطلاعاتى، ثبت و اجاره صفحات خانگى، تبديل و معامله حمايتهاى تکنيکى و … که هنگ کنگ در آن قوى تر مى باشد. بسيارى از اپراتورهاى هنگ کنگى جاى پاى ثابتى در بازار اينترنت خارجى بدست آورده اند. براى مثال شرکت PCCW شبکه هاى ارتباطى از راه دور و شرکت سرويس شبکه اى وسومين بزرگترين ISP را در اختيار دارد. PCCW تايوان به تازگى شبکه WAN خود را به اتمام رسانده و بدنبال اتصال به شبکه از راه دور تايوان بوده تا بتواند سرويس اينترنت خود را همينطور خدمات پست الکترونيکى به نحو مطلوبى ارائه دهد. شرکت ” چاينا دات کام ” نيز نسبت به تاسيس يک زيرمجموعه کره اى که 7 روز هفته و 24 ساعته اقدام به توسعه تجارت تبليغات اينترنتى کنند.در اکتبر 1999 شرکت يک سهميه 60% از شرکت کره اى که در توليد وب سايت است را بدست آورد . شرکت هاچيسون و پيونگ کونگ 40% از سهميه پرايس لاين دات کام را به خود اختصاص دادند و يک تاجر عمده آن لاين آمريکايى نيز سهمى از ارائه کنندان مطالب اينترنتى در تايوان و چين را از آن خود کرد.
• توسعه صنعت و ديدگاه بازار ( آخرين تحولات) •
با توجه به اعلام اتحاديه بين المللى ارتباطات از راه دور سود حاصله از تجارت الکترونيک در آسيا و اقيانوسيه از 35 ميليارد دلار آمريکا در سال 2000 به 500 ميليارد دلار آمريکا در سال 2003 افزايش پيدا خواهد کرد. ( يک ميانگين سالانه 14 درصدى). ولى سود سهام B2B 85% از کل محاسبه خواهد شد. اين نواحى شاهد رشد و توسعه حجم پهناى باند اينترنت بين المللى در اتصال اينترنت آسيا واقيانوسيه به جهان شدند.
يک گزارش توسط مکنزى نشان داد که در 3 سال گذشته استفاده کنندگان از ليزلاين به سرعت رد نموده . ( قابل توجه که خط اينترنت منازل نيز در هنگ کنگ ليز لاين مى باشد). در اواسط 2002 ، شبکه هاى با پهناى باند 300 ميليون کاربر خانگى در 20 کشور صنعتى دنيا داشتند. نتيجه گيرى اينکه خطوط با پهناى باند در آينده بازار خوبى را دارا خواخند شد و افراد زيادى براى استفاده از آنها په در واحدها ادارى چه تجارى و حتى در منازل روى خواهند آورد. صنعت صوت و تصويرو بازيها نيز قطعا تحت تاثير اين بازار قرار خواهند گرفت. بعضى از صنايع همگانى هنگ کنگ مثل: China Light and Power ويا China Gas به طرق گوناگونى وارد صنعت اينترنت شدند.
توسعه تکنولوژى شبکه هاى بى سيم نيز به تلفن هاى همراه امکان انجام عمليات در اينترننت و استفاده از آن را توسط گوشى خواهند داد. طى گزارش نشريه “صنعت کامپيوتر” ، شمار کاربران بين المللى اينترنت از 533 ميليون در سال 2001 به 46/1 ميليارد در سال 2007 و نسبت کابران اينترنت که بى هدف از اينترنت استفاده مى کنند از 16% در سال 2001 به 8/56% در سال 2007 خواهد رسيد. سرويسهاى معروف موبايلها مثل SMS ثابت کردند که بخوبى توسط مصرف کنندگان مورد استفاده قرار مى گيرند. پيش بينى مى شود که 10% از تجارت الکترونيکى جهانى توسط عبور از موبايلها صورت پذيرد در سه سالى آينده و بيش از 600 ميليون موبايلهاى اينترنتى فروخته خواهند شد در سالهاى 2002 تا 2005 در دنيا. توسعه تکنولوژى 3G نيز بهدا اسفاده و امکانات استفاده از موبايلهاى اينترنتى را بهبود مى بخشد.
• بازار چين
• چين بزرگترين استفاده کننده از اينترنت در منازل مى باشد.(1/59 ميليون ) درمنطقه آسيا و اقيانوسيه و دومين منطقه بعد از ايالات متحده آمريکا ( 166 ميليون). بنا به اظهار WTO چين ، چين در فازهاى مختلف سرمايه گذارى خارجى در ارتباط از راه دور و سرويس اينترنت خود را آغاز خواهد نمود. اين اقدام براى شرکتهاى هنگ کنگى فرصتهاى بسيار عالى را به ارمغان خواهد آورد.
شرکتهاى هنگ کنگى از بازار بين اطلاعات بيشتر و ارتباطات بهترى دارند. اين بزرگترين امتياز براى آنها نسبت به ديگر شرکتهاى خارجى مى تواند باشد. شرکتهاى هنگ کنگى در زمينه هاى مشاوره، اجرائيات ، و راه کارهاى مختلف همينطور آموزش تبحر دارند. براى بازار ISP رقابت بسيار زياد است. جدا از هزينه هاى زياد ارتباط ، يک مشکل ديگر در اين است که سرويس دهندگان اينترنت هنوز نتوانسته اند متوجه شوند که چگونه خدمات و سرويس خود را بنوعى ارائه کنند که هزينه هاى زياد آنرا بتواند در بياورند.
در محدوده ICP نيز چون هنوز چين در نواحى همانند بازاريابى ، ابتکار، قوى نيست بعضى از شرکتهاى چينى وب سايت راه اندازى نموده اند ولى نمى دانند که چگونه از آن به نحو مطلوب بهره بردارى کنند تا تاثير گذار باشد. شرکتهاى هنگ کنگى قابليت انجا فروش مجدد با ارزش افزوده توسط اينترنت و مديريت عالى به انجام برسانند. شرکتهاى هنگ کنگى ممکن است يک برترى داشته ، يا از مهارتشان استفاده مى کنند يا از تکنولوژى در تجارت خودشان و يا ارائه بازاريابى و سرويس خلاق.
سرويسهايى مثل: طراحى وب سايت ، نياز به شناخت از بازار چين را دارد که در اينجا اين شرکتهاى هنگ کنگى هستند که مى توانند. براى مثال : بيش از 78% صفحات وب در دنيا به زبان انگليسى هستند و کمتر از 1% به زبان چيني. آن سايتهايى که قابليت جستجو دارند و يا سايتهاى جستجو گر ( Serach Engine) و يا سايتهاى مترجم مى توانند در بازار چين بخوبى فعاليت کنند.
رشد شرکتهاى خصوصى در چين بازار خوبى را براى ASP ها تشکيل داده چون آنها بيشتر نياز به استفاده از IT را دارا مى باشند.بيشتر شرکتهاى کوچک و متوسط آهسته آهسته نياز It خود را از طريق استفاده از ASP فراهم مى کنند که از هزينه سنگين جلوگيرى کنند. هرچه بيشتر شرکتهاى خارجى وارد بازار چين شوند ( بعد از ورود چين به WTO ) آنها هنگ کنگ را پنجره اى به عنوان ميزبان وب سايتهاشان و تنظيم بانکهاى اطلاعاتيشان مى دانند. • طرح CEPA
طى طرح CEPA ، شرکتهاى هنگ کنگى مى توانند شرکتهاى مشارکتى در چين تاسيس کرده که از اول اکتبر 2003 شروع که 5 نوع سرويس ارزش افزوده از راه دور را بدون محدوديت جغرافيايى ارائه کنند اين سرويسها شامل : رويس مرکز اطلاعات اينترنت، سرويس حفظ و ارسال ، مراکز تماس اينترنتى، مرکز دستيابى به اينترنت وارائه کردن مطالب اينترنتى مى باشد. در ضمن شرکتهاى هنگ کنگى فقط مى توانند تا 50% شراکت داشته باشند.