تکنولوژی

پاسخ يك هفته مسدود سازى وبلاگ‌هاى فارسى :يك اشتباه

نام نویسنده: مينو مومنى

بخش کامپيوتر روزنامه دنياى اقتصاد- هفته قبل مدير عامل يك شركت خدمات دهنده اينترنتى در پاسخ به پرسش خبرنگارى در باره مسدود كردن وبلاگ‌هاى اينترنتى گفته بود: ما بزرگترين خدمات دهنده اينترنت در ايران هستيم و هر گوه نظارتى بر سايت‌هاى اينترنتى به دليل بهره بردن از امكانات فنى مناسب توسط شركت ما قابل انجام است .
مدير عامل اين شركت كه سعى مى‌كرد به نحوى مسدود كردن وبلاگ‌هاى فارسى را به مخابرات نسبت دهد و در عين حال امكانات فنى شركت تحت پوشش خود را به رخ خبرنگاران بكشد نمى‌دانست در كمتر از چند روز اين اقدام او از طرف وزارت پست به عنوان خطاى بخش خصوصى عنوان مى‌شود و شركت پارس آنلاين به دليل اين اشتباه محرز مورد توبيخ قرار مى‌گيرد.
اين موضوع شايد به نوعى پاسخ غرور و اقدامات سرخود در حوزه اينترنت باشد، از حدود دو ماه قبل كه موج محدود سازى سايت‌هاى اينترنتى آغاز شد نام چند سرويس دهنده پرظرفيت اينترنت به عنوان خط مقدم برخورد با سايت‌هاى اينترنتى مطرح شد.
چند روز قبل از آن انجمن صنفى كارفرمايان اينترنتى با انتشار اطلاعيه اى اعلام كرده بود كه خدمات دهندگان اينترنتى در حال حاضر از امكانات فنى لازم براى مسدود كردن هماهنگ و يك جانبه سايت‌هاى اينترنتى برخوردار نيستند، آنها تاكيد كرده بودند كه حاضرند در صورت كمك دولتى و با خريد تجهيزات لازم به شكل قانونمند سايت‌هاى نامطلوب را فيلتر كنند.
در اين ميان اما چند خدمات دهنده پرظرفيت، سانسور سايت‌هاى اينترنتى را به شكلى انجام مى‌دادند كه انتقاد كاربران اينترنت به اين گونه مسائل ا برمى‌انگيخت كه آنها جلوتر از فيلتركنندگان و مسئولان دسترسى كاربران را به اين سايت‌ها مسدود مى‌كنند.
يك كارشناس اينترنتى مى‌گويد : در طى هفته گذشته بسيارى از سرويس‌هايى كه از طرف مخابرات به ISP‌ها ارائه مى‌شد وبلاگ‌هاى آنها مسدود مى‌شود اما به يكباره اعلام مى‌شود كه مشكل از شركت پارس آنلاين است. شكى نيست اين شركت به دليل مسدود سازى‌هاى اخير مورد بى‌مهرى كاربران اينترنت قرار گرفته و ماجراى اخير هم به بى اعتمادى وبلاگ نويسان و مخاطبان آنها از اين سرويس دهنده گرديده است .
وى در ادامه مى‌افزايد: به اعتقاد من بايد موضوع مسدود كردن وبلاگ‌ها را در جاى بلاتر از يك شركت ICP جستجو كرد اگر كار اين شركت اشتباه بود چرا روز نخست اين تذكر به آن داده نشد و تنها بعد از اعتراض‌هاى كاربران به نوعى اين موضوع عنوان شد كه اشتباه از جانب اين شركت بوده است .
يك كاربر اينترنت در اين باره اعتقاد دارد متاسفانه از دو ماه پيش تا كنون ممنوعيت اينترنتى بيشتر شامل حال سايت‌هاى فارسى شده است . هر چند كسى شك ندارد بعضى از اين سايت‌ها واقعا مطالب نامطلوبى منتشر مى‌كردند اما چگونه است كه همين شركت‌هاى كه به امكانات فنى پيشرفته خود مى‌بالند به جاى مسدود كردن سايت‌هاى غير اخلاقى به سراغ وبلاگ‌ها مى‌آيند.
اين كاربر مى‌پرسد ، فيلتر كنندگان آن قدر هماهنگى ندارند كه كسى يا شركتى به طور سرخود مى‌تواند بيش از ده هزار سايت و وبلاگ را مسدود كند و پس از كلى سرو صدا با يك معذرت خواهى همه چيز حل و فصل مى‌شود .
از يك ماه قبل و زمانى كه مشخص شد كميته تعيين مصداق سايت‌هاى اينترنتى مجاز متولى امر فيلترينگ اينترنت است تا كنون مشكلى به وسعت مسدود سازى وبلاگ‌هاى فارسى پيش نيامده بود.
يك كارشناس در اين باره مى‌گويد : فقدان اطلاع رسانى و آگاهى دهى از سايت‌هاى غير مجاز و مسدود شده باعث شده است كه طى ماههاى اخير شايعات فراوانى پيرامون فيلترينگ مطرح شــود و هزينه‌هاى به مراتب زيادى را نيز متحمل فيلتر كنندگان سازد.
وى مى‌افزايد : در صورتى كه سايت‌هاى فيلتر شده بلافاصله اعلام و دلايل آن مشخص مى‌شد به احتمال زياد ماجرايى مثل وبلاگ گيت به وجود نمى‌آيد . در حقيقت شفاف سازى در اين زمينه بزرگترين خدمت به خود فيلتر كنندگان است .
متوليان اينترنت در كشور كه مجموعه وزارت پست و شوراى عالى انقلاب فرهنگى و شوراى عالى اطلاع رسانى را در بر مى‌گيرد طى چند هفته اخير تلاش كردند با مطرح كردن موضوع سايت‌هاى غير اخلاقى به نوعى طرفدارى خود از فيلترينگ را حفاظت از جامعه عنوان كنند .
فيلتر كنندگان و طرفداران آنها اعتقاد دارند فيلترينگ سايت‌هاى اينترنتى در همه جا اعمال مى‌ود و ايران در اين زمينه جزو آخرين كشورهايى است كه به اين كار مبادرت مى‌ورزد. با اين وجود هيچ كدام از آنها درباره نوع مسدود سازى سخنى به ميان نمى‌آورند.
يك كارشناس اينترنت مى‌گويد: عليرغم بحث‌هاى مختلفى كه طى سال‌هاى گذشته در مـــورد مسدود سازى‌هاى فرهنگى و ناكارآمدى آن سخن به ميان آمده باز شاهد اين موضوع هستيم كه راههاى رفته و به بن بست رسيده دوباره طى مى‌شود.
وى همچنين مى‌افزايد: ماهواره و ويدئو و بسيارى از تكنولوژى‌هاى ديگر همواره در ابتدا با ممنوعيت مواجه بوده اما اين ممنوعيت‌ها هيچ گاه نتوانسته تاثير لازم را داشته باشد . در مورد اينترنت نيز وضع به همين شكل است حرف مسئولان ما درباره وجود فيلترينگ در تمام دنيا حرف درستى است اما تفاوت در اين است كه در كشورهاى پيشرفته ممنوعيت‌ها صرفا به شكلى اختيارى انجام مى‌گيرد يعنى خانواده‌ها با خريد نرم افزارهاى فيلتر كننده خانواده خود را از محتواى غير اخلاقى حفظ مى‌كنند. اما ظاهرا در كشور ما باز هم گروهى بايد براى صلاح همه تصميم گيرى كنند و سايت‌هاى مناسب را تعريف نمايند.

***
به نوشته روزنامه‌ها بلافاصله بعد از انتقاد شديد مخابرات از شركت پارس آنلاين وبلاگ‌هاى فارسى باز مى‌شوند اما يك روز بعد كسانى كه همچنان از اين شركت خدمات اينترنت دريافت مى‌كنند نمى‌توانند وبلاگ‌هاى سايت پرشين بلاگ را مشاهده كنند.
يك كاربر اينترنت در اين باره مى‌گويد : حالا مشكل از پارس آنلاين نيست چرا كه اين بار نوبت پرشين بلاگ است كه ورودى‌هاى پارس آنلاين را به وبلاگ‌هاى خود مسدود كند.

minooma66@yahoo.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا