نقش تله تکست در توسعه اطلاعاتى جامعه دانش مدار ايران (2)
نام نویسنده: فرنود حسنى
4) امکانات مالى
چامعه روستايى مشکلات اقتصادى فراوان قادر به هزينه کردن زياد براى دستيابى به اطلاعات نيست. اما با توجه به اينکه جايگاه اين بخش از جامعه دانش مدار در جريان توسعه همه جانبه غير قابل انکار و ترديد است. لذا برنامه ريزان و توسعه دهندگان اطلاعات در جامعه بايستى برنامه هاى توسعه اطلاعاتى خود را مطابق و هماهنگ با امانات و توانايى هاى مالى آنها تنظيم نمايند.
5)پراکندگى روستاها
با توجه به پراکندگى روستاها در کشور و با توجه به سطح جمعيتى متفاوت و گاهاً غير قابل مقايسه و عدم امکانات مناسب براى رسيدن مناسب روزنامه، کتاب و… به روستاها اين مشکل به وجود مى آيد که روستائيان ما هيچگاه به موقع از اطلاعات مورد نياز خود آگاه نمى شوند. بنابراين روشى که براى اشاعه اطلاعات انتخاب مى شود بايستى اين قدرت را داشته باشد که با حذف فاصله هاى جغرافيايى در اطلاع رسانى به موقع و سريع نيز نقش داشته باشد.
با توجه به مسائل مطرح شده با توجه با شرايط و امکانات فعلى کشور براى نيل به شعار جامعه انش مدار(جامعه اى که همه بخش ها امکان دسترسى مستقيم و سريع اطلاعات را با انواع ابزارهاى موجود بدهد) در ساختارجوامع روستايى بهترين گزينه اى که بتواند از نظر فنى، علمى، فرهنگى و مالى مطابق با توالنمندى ها و ظرفيتهاى روستا باشد استفاده از شبکه هاى پيام نما با تله تکست است.
تله تکست به عنوان يک رسانه مکتوب الکترونيکى-تصويرى على رغم برخى کمبودها داراى ويژيگيها و محاسن بسيار خوبى است. با توجه به اينکه عمر چندانى از ظهور اولين شبکه پيام نما در ايران نمى گذرد اما با اين حال اين شبکه توانسته از موقعيت مناسبى در ميان مخاطبان برخوردار شود.
تله تکست ها با استاندارد800 فحه اطلاعات گنجايش انتقال حجم بالايى از اطلاعات را دارند که اين اطلاعات مى تواند از مسائل متنوع و مختلف تشکيل شود.
چرا تله تکست؟
با بررسى معضلات گسترش IT روستايى به اين نتيجه رسيديم که روستاهاى ما با مشکلات فنى، آموزشى، فرهنگى، مالى وپراکندگى براى دستيابى سريع و مناسب به اطلاعات مواجه هستند. اماببينيم تله تکست تا چه حد مى تواند در رفع مشکلات براى جامعه روستاييموثر باشد.
اگر از بعد فنى به قضيه نگاه کنيم مى توان اين مسئله را عنوان کرد که با توجه به اينکه حداقل ابزار مورد نياز براى دسترسى به شبکه پيام نما يک دستگاه تلويزيون است که احتمال وجود و امکان تهيه آن براى اکثر روستا نشينان وجود دارد. لذا در اين بخش با مشکل چندانى مواجه نيستيم زيرا جامعه روستايى خود اين ابزار را در اختيار دارد.
در مسئله آموزشى و علمى نيز با توجه به اينکه تله تکيت ها امکان اشاعه اطلاعات با زبان فارسى را دارند قسمت اعظم مشکلات را مى توانند حل کنند. همچنين به رعايت شيوه هاى نگارش در سطحى که قابل درک براى جامعه روستايى باشد مى توان گام هاى خوبى براى توسعه مناسبتر اين اطلاعات و کاربردى شدن آنها در بين مردم روستا بکنند. ضمن اينکه آموزش نحوه کاربرد و استفاده از شبکه هاى پيام نما بيش از چند دقيقه وقت نمى گيرد.
اطلاعات منتشره از طريق تله تکست ها هزينه اى را بر دوش روستاييان وارد نخواهد کرد يعنى روستاييان در قبال استفاده از خدمات شبکه هاى پيام نما به پرداخت شارژ نخواهند داشت و همانطور که قبلاً ذکر شد تنها با يک دستگاه تلويزيون قادر خواهند بود به شبکه متصل شوند.
رسانه اى مکتوب چون تله تکست با توجه به اين که از طرف ارگان هاى رسمى و مورد اعتماد مردم تهيه و برنامه ريزى مى شود لذا مى تئاند تاثير خوبى در جذب مخاطب و تاثير گذارى در بين آنها داشته باشد. تله تکست با توجه به اينکه توسط امکانات مخابراتى و امواج تلويزيونى گسترش مى يابد مى تواند اطلاعات را در سطح گسترده اى از داخل و خارج کشور منتشر کند. ضمن اينکه حاو اطلاعات روزآمد و جديدى براى مخاطب خود باشد تا خلا ناشى از عدم وجود ساير ابزارهاى اطلاع رسانى روزآمد مثل روزنامه ها و… را پرکند.
مسئول روابط عمومى مرکز ملى فناورى اطلاعات*